Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2000 girişliyim, hiç rapor almadım. Yeni düzenleme beni etkileyecek mi?

emir2011

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar şimdi bir sorum olacak, ben 2000 girişli devlet memuruyum hastalığım var ama bu hastalığımdan dolayı engelli raporu filan almadım, şuan artık bu raporu almak istiyorum yönetmelik eki hastalık listesinde hastalığım mevcut, anlamadığım konulara gelirsek ben diyelim engelli indirimi için rapor çıkartmak istiyorum bana herhangi bir oran verilmedenmi rapor çıkartılacak, ikincisi diyelim raporumu aldım ve 5 ay sonrada emekli olmak istedim emekli olacağım zamandadamı aynı raporu çıkaracağım bilgi verebilirseniz sevinirim teşekkürler

emir2011

Engelli raporu için heyete gireceksiniz size belli bı oranda yuzdelikli süreli veya süresiz bir rapor verilecek o raporu vergi indirimi için vergi dairesi ne vereceksiniz vergi indirimi niz gelince SGK ya gidip emeklilik başvurusu nu yapacaksınız

emir2011

Dışarıdan alacağınız güncel engelli raporunu emeklilik için kullanamayacaksınız. Emekliliğe temel olacak olan raporlarda artık oran belirtilmeyecek, sadece sgk hastalık listesi'ne göre tanı yazılacak.
Henüz emeklilik zamanı gelmeden sgk sevki ile sağlık durumunun tescil edilmesinin nasıl olacağına dair bir düzenleme yok. Ama her koşulda sgk'dan sevk almak şart. Aksi halde hastaneler eski sakatlık oranı cetveli'ne göre oran yazan rapor düzenlerler.

Hasılı, wgk'ya gidip "emeklilik zamanım yaklaşıyor, beni hastaneye sevk edin ki güncel sgk hastalık listesi'ne göre sağlık raporu alıp size teslim edebileyim" deyin. Bakalım ne olacak...

Valla açıkcası Allah herkese kolaylık versin, şimdi şuan tek yaptığım Vergi dairesinden hastaneye sevk almak oldu, anladığım kadarıyla hastane bana engelli yüzdesi oranını belirleyecek bu oran %40 üstünde de olsa altında da olsa hiçbir anlam ifade etmeyecek, ben SGK ya gidip 28-.09-.2021 tarihli yönetmeliğe göre beni hastaneye sevk edin diyeceğim, onlarda sevk edecekler, eğer hastalık listesinde hastalığım varsa kurul oran belirtmeden bir daha rapor verecek. Olayın özeti bu sanırım.
Benim yapmak istediğimde vergi dairesi aracılığı ile raporumu alıp emekli dilekçemi vermek olacaktı. Diğer türlü hastalık listesine göre verdiklerinde MAMULEN emekli olmuş olacağımki mamulen emekli maaşları düşük oluyor sanırım.

Şimdi öncelikle burası sağolsun araştırmalarım sonucu çıkardığım yorumlar.
1-Doğuştan engelim var, ancak bunun için rapor çıkartmadım, 2000 yılında atanarak memur oldum, şuan 21 yıl hizmetim var, engelli indirimi almak istersem Vergi dairesi aracılığı ile ya da kendi şahsi müracatımla engelli raporu alabilirim, bu indirimden yararlanabilmek için %40 ve üstü rapor şart, birden çok şikayette baltazar uygulanır.

2- Emekli olmak istersem önümde iki seçenek var birincisi mamulen emeklilik ikincisi yaşlılık aylığı (engelli indirimi gibi birşey) mamulen emekli olmak istersem SGK ya başvurup beni hastaneye sevk etmelerini talep etmek çıkarılacak raporda engeli yüzdesi yazmayacak 28.09.2021 hastalık listesi baz alınacak, ancak bunun müracaat şartı engelimin işe girmeden önce olmaması gerekiyormuş, istisnası işe başlamadan önce olup da engelin çalışamayacak duruma gelecek kadar ilerlemesiymiş (Hastalık listesi baz alınır), diğer bir ifade ile çalışma gücünün %60'ını kaybetmek, hastalık listesi baz alınacak (buda engelli indirim oranı olan %40'a denk geliyor) yani kendimle kıyaslarsam kullanılmayacak bir durumu yok. Başvuru esnasında çalışma şartı yok, Baltazar uygulanmaz.

3-Yaşlılık aylığı rapor oranına göre gerekli hizmet yılını tamamlayınca başvurulan engelli 4/a 4/b deki emekli olan arkadaşlarınkine benziyor başvuru esnasında çalışmak şart. Baltazar uygulanır.

emir2011

Vergi dairesi ve vergi indirimi ile hiç bir ilginiz yok.

İlk kez raporunuzu sgk'ya işleteceğiniz için yeni düzenleme sizi bağlar.

Başka konulardan, başkalarına verilen yanıtlardan yola çıkıp kafanızı karıştırmayın. Sizin durumunuza dair cevap yukarıda

Emeklilik kriterleriniz 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi ile tanımlanmıştır:

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca
usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.

OturanBoğa

Bülent bey 4a sigortalıyim. 2002 girişim var. İlk defa rapor alacağım.Bu düzenleme benidemi bağlar. Vergi indirimi alamayacakmiyim. SGK nin mi sevketmesi gerekir. Yoksa ben raporu alıp vergi indirimine müracaat edebilirmiyim

Meren

Rapor alıp onunla vergi indirim hakkı elde edeceksiniz. O hakka istinaden günü gelince erken Yaşlılık emekliliğine başvuracaksınız
Hayır, yeni yönetmelik sizi bağlamayacak.

2008_oncesi.PNG

Sayın oturanboğa bir soru daha sormak istiyorum müsadenizle, bugün ben rapor işlerini hallettiğim zaman 22.09.2000 girişli devlet memuru olarak (1-4 2200 ek gösterge 21 yıl hizmet) alacağım maaş normal memur emekli maaşı gibimi olacak yoksa forumda bazı arkadaşların 1500 civarı bahsettiği miktarmı olacak, 1500 tl emekli maaşı Allah kolaylık versin nasıl bir sistemdir bu.

daha 50 kez değişir bu kurallar yönetmelikler , anlık yaşıyoruz anlık emekli oluyoruz , emekli olmak da yetmiyor kontrole çağırıyorlar. o da yetmiyor tak maaş kesiyorlar o da yetmiyor rapor oranlarını değiştiriyorlar o da yetmiyor başka şey yumurtluyorlar.

01.11.2021 tarihi itibariyle SGK ya gittim, 28.09.2021 tarihli yönetmeliğe göre hastaneye sevkimi talep ettim, ancak 4/c statüsünde çalışmış olduğumdan söz konusu sevki çalıştığım kurumun yapması gerektiği bilgisi verildi, şuan çalıştığım kuruma dilekçe yazıp hastaneye sevkimi talep edeceğim, sevk sonucu düzenlenecek rapor çalıştığım yere gönderilecekmiş, sonra bu raporu Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına gönderilecek, oradan gelecek olan cevaba göre işlemleri başlatacağım. Bakalım söylediklerim sıralamasında bir sorun oluşacak mı Anlık olarak yapacak olduğum tüm süreçleri buraya yazacağım.

Aşağıda adı soyadı, T.C. kimlik numarası yazılı sigortalı hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca yapılacak tespite esas olmak üzere, 5510 sayılı Kanunun 95'inci maddesi gereğince sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gerekmektedir.

İlgilinin, muayene ve müşahede masrafları ile muayene ve müşahede için gerek görülen tıbbı test ve tetkik masrafları Kurumumuz tarafından karşılanacak olup, provizyon kontrolü yapılmayacaktır.

Bilgilerinizi, ilgili hakkında düzenlenecek sağlık kurulu raporunun dayanağı tetkiklerle beraber, 28.09.2021 tarih ve 31612 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespit İşlemleri Yönetmeliğinin 4. Maddesinin (g) bendinde belirtilen Hastalık listesi (Yönetmelik Ek -1) esas alınarak,**aynı Yönetmeliğin (e) bendinde belirtilen "Kurum sevkine istinaden düzenlenen sağlık kurulu raporları yalnızca durum bildirir nitelikte olduğundan, raporların karar hanesinde çalışma gücü kayıp oranı/engellilik oranı belirtilmeden “Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenecektir.” ibaresi yazılır." hükmü esas alınarak Müdürlüğümüze gönderilmesini arz/rica ederim.

Sevk Nedeni : Sigortalının maluliyet tespiti için durum bildirir Sağlık Kurulu Raporu

Bu yazıyı yazdım, hastaneye sevk için Müdürlük aracılığı ile hastaneye eksik hatalı bir durum varmıdır, ona göre paraflayıp imzaya göndereceğim.

Yazıyı yukardaki gibi yazdım ve Kaymakam tarafından imzalandı, 17.11.2021 tarihi içinde Eğitim ve Araştırma Hastanesinde MHRS üzerinde sağlık kurulu randevusu aldım. Şimdilik işlemlerim bu kadar. 17.11.2021 de bakalım bizi neler bekliyor olacak.

Bugün sağlık kurulu için muaneyeleri yaptırdım sadece bir rahatsızlığım var onada doktor şiddetli yazdı, 2021 hastalık cetvelinde bu hastalıkla ilgli iki veri var çok şiddetli ve şiddetli olarak bakalım çıkacak olan rapor yüzdelimi olacak ben çalıştığım kurumdan sevkimi yaptırırken özellikle raporda yüzde berlirtilmemesini bildirmiştim hastaneye

____

Evet kurula girip çıkmam bir oldu, kurul Çalıştığım yerin yazısına baktı bunu Sosyal Güvenlik belirleyecekmiş dedi, çıkabilirsiniz dediler. Yani oran belirtilmeden çıkan rapor çalıştığım kuruma gönderilecek ordanda sosyal güvenlik kurumu kamu görevlileri emeklilik daire başkanlığına gönderilecek şimdilik durum bu.

Sayın oturanboğa

Ben çalıştığım kurumun sevkine istinaden (4/c memur) hastanece düzenlene sağlık kurulu raporu çalıştığım yere geldi, karar bölümünde "kararın sosyal güvenlik kurumunca belirlenmesi uygundur" diyor bu raporu kamu görevlileri daire başkanlığına göndereceğiz ancak raporun aslının gitmesi şartmıdır, aslı giderse raporu geri gönderiyorlarmı, bu konuda bilginiz varmıdır.

emir2011

Aslı olmak zorunda. Göndermeden önce noterde aslı gibidir yaptırıp bir nüshayı kendinize saklayabilirsiniz.

3 nüsha göndermişler, birini kendime aldım ikisini posta ile göndereceğim, kurumlar arası yazışmalar KEP ile yapıldığından aslını keple gönderme durumu olmayacak bu yüzden posta ilede gönderip yazıyada not iliştiririm (KEP ilede gönderilmiştir diye)

Bugün BTK dan mesaj geldi, engellilere yönelik indirimler vs (türktelekom içerikli) raporum engel oranı belirtilmeksizin SKG Kamu Görevlilileri Emeklilik Daire Başkanlığına gönderilmişti, SGK evrak takip sisteminde gelen evrak dosyasına kaldırılmış yazıyor, bu mesaj durup dururken neden gelmiş olabilir acaba raporla ilgili bir gelişmemi olmuştur.

Merhaba, hadi hayırlısı diyelim. Bence evrak işleme alınmış, neticesinde olumlu-olumsuz yazı gelecek gibi. Ama siz numaraları varsa arayın derim ben, evrakınızı sorun hangi aşmada diye. Sene sonu işleri yoğun olabilir SGK’nın, işlemleri belki uzun sürebilir.

EVRAK MALÜLLERE AYLIK BAĞLAMA SERVİSİNE SEVK EDİLDİ

Bu ne demek oluyor, ben emeklilik talebinde bulunmadım, sadece çalıştığım müdürlük (kamu) aracılığı ile hastaneye sevk aldım ve hastalığım sonucu karar sosyal güvenlik kurumu tarafından belirlenecektir ibaresi içeren sağlık kurulu raporumu Kamu görevlilileri emeklilik dairesine göndermiştim. Yaptığım işlem bu idi e-devlet 4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi nde EVRAK MALÜLLERE AYLIK BAĞLAMA SERVİSİNE SEVK EDİLDİ yazıyor.

Raporumun karar hanesinde sosyal güvenlik kurumu tarafından belirlenecektir yazıyordu.

Hiç bilgim yok ama SGK karar hanesinde geçer puan vermiş size emeklilik için galiba. Olay yeniyken hemen telefon açın sorun, içiniz rahat etsin.

OturanBoğa
Bülent bey merhaba anladığım kadarı ile vergi indirimi ile ilk kez rapor alacaklar da eski sistem malulen emeklik gibi sevkle ve oransız mı oldu doğru anlamışmıyım acaba teşekkürler

sgk ana sayfasından girişle
En altta sol köşede Bize Ulaşın var.
Tıkladığımızda haritasının altında santral no var. Onunda altında Telefon Rehberi var
Uygulama için tıkladığımızda birim ve alt birimde ilgili yerleri seçersek, kişilerin isimleri, tel noları ve e-posta adresleri geliyor.
Tele cevap alamıyorum ama e-postalarını deneyin, denemediyseniz. Son çare gibi yanıtlarlarsa
Kolay gelsin size.
Veya ilinizdeki SGK yardımcı olabilir mi acaba?

4/c evrak takip son durum

DOSYANIN İŞLEMİ TAMAMLANDI.ARŞİVE İADE EDİLDİ

Bu yazıyor, sanırım artık çalıştığım yere cevap yazacaklar.

Anladım, ama yinede ulaşabilirseniz bir sorun. Belki yeni bir dilekçe ile konuyu anlatırsanız, kabul edilebilir belki. Denemek lazım

PRİMSİZ VAZİFE MALÜLÜ AYLIKLARINA SEVK EDİLDİ 21//2/24/1

Devam ediyor.

Peki, hayırlısı olsun diyelim o halde

Bülent bey merhaba anladığım kadarı ile vergi indirimi ile ilk kez rapor alacaklar da eski sistem malulen emeklik gibi sevkle ve oransız mı oldu doğru anlamış mıyım acaba teşekkürler

Vergi indirimi eski sistemle devam. Onlar klasik Sakatlık Oranı Cetveli'ne göre rapor almaya devam edecekler.

4b ve 4c statüsünde emekli olacaklar ile ilk kez sigortalılığı 1 ekim 2008'den sonra olup 4a statüsünde emekli olacaklar ise yeni SGK Hastalık Listesi'ne göre değerlendirlecekler. Bu kişiler sevk ile hastaneye gitmeliler.

170 den talep oluşturmuştum, bugün mesaj geldi talebiniz sonuçlandı diye, aradım, bana verilen bilgi emekliliğe esas tüm belgelerin kurumunuzdan 22.12.2021 tarihinde yazı ile istenildiği, ne gibi evraklar istenildiğini göremiyoruz vs dedi, bu durumda heyet raporum emekli olmaya yeter karar verilmişmidir ki bu belgeler isteniliyor.

Talebiniz sonuçlandı diyor ve belgeleri kurumunuzdan istiyorsa, olay bitmiştir bence artık. Hadi hayırlısı olsun. Anlamadığım kurumlarda hastane dosyalarımız bulunmaz, onları da hastaneden mi istediler acaba?

Üst Alt