Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2000 sigorta girişim. 3600 günüm var. Emeklilik şartlarım nedir?

Ergin

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

forumları inceledim ve fakat bazı konuları bilgili arkadaşlardan teyit etmek istedim.

ilk sigortalılık Ağustos 2000
3600 gün sigorta günüm var.
askerliğim yok.

13 yıldır sigortalıyım, 3600 günüm var fakat engel oranım %40.

Daha evvel malülen emeklilik için %40 engel, 15 yıl sigortalılık ve 1800 gün şartı var diye biliyordum.. Şimdi ise 10 yıl sigorta, %60 engel ve 1800 şartı olduğunu görüyorum. Kanunlar mı değişti ?

(net bir hesabının olmadığını biliyorum fakat emekli olursam ne kadar maaş alabilirim?)

Emeklilik sürelerinde bir değişme olmadı,
Sigorta başlangıcından önce % 60 ve üzerinde raporunuz yoksa ve, sigorta başlangıcından sonra % 60 alabiliyorsanız 10 yıl 1800 günden emekli olmak için dava açabiliyorsunuz red verilse dahi:
http://www.engelliler.biz/forum/eme...lma-oranin-artmasi-ile-malulen-emeklilik.html

Net bir hesap yok, linkler ve örnekler var görmüşsünüzdür mutlaka bunlarıda:
http://www.engelliler.biz/forum/emeklilik/91572-sgk-sitesinden-emekli-maasi-hesaplatma.html
http://www.engelliler.biz/forum/eme...nu-ile-ne-kadar-emekli-maasi-aliyorsunuz.html

Ayrıca, birde ssk'dan vergi indirimi almak şartıyla erken emeklilik için şu şartlar var:
2008_oncesi.PNG

KKELEBEKK;

Cevabınız için teşekkür ederim.
Sigorta başlangıcından önce engel durumum yok. Sigorta başlangıcından sonra %40 engel durumum var. Emeklilik için başvurmadan önce % 60 engel durumumu kanıtlamam mı gerekiyor?

SSK'dan şu anda vergi indirimi almıyorum fakat önceki işyerimde vergi indirimi alıyordum.

Fakat yinede sormalıyım. Gönderdiğiniz tablodan şunu mu anlamalıyım. 2000 yılında sigorta başlangıcı ve 3. derece engel durumu olan biri olarak 19 yıl 4240 (17) yılda mı emekli olabilirim?

Hayır, sigorta başlangıcından önce raporunuzun hiç olmaması, yada % 60 ve üzerinde olmaması gerekiyor. Sigorta başlangıcından sonra % 60 üzeri olması gerekiyor.
Yani sizin sigorta başlangıcından önce hiç yoksa, şuan % 60 alırsanız yeniden başvuru yaptığınızda, sgk reddetse dahi emekliliğinizi hukuki yoldan hakkınızı arayabiliyorsunuz...

Vergi indirimininin emeklilikte geçerli olması için defterdarlık sevki ile şahsen başvuru yapmış olmak gerekir. Bunu bu zamana kadar hiç yapmamışsanız gerçek anlamda vergi indiriminiz yok demektir. İşyerleri kafasına göre uygulamalar yapıyorlar. Ama bu başvuru yapmışsanız ve bunun sonucunda vergi indirimi kazanmışsanız bunu yeni işyerinizede bildirebilirsiniz, vergi dairesinden vergi indiriminden yararlandığınıza dair yazı alıp işyerine vermeniz yeterli olur...

2000' ağustosun 6'sından sonra ise, evet, 3. derece vergi indirimiyle, 19 yıl 4240 günle emekli olursunuz.
Doğum yılınız Ağustos 1982'den önce ise, 2019 Ağustos itibari ile prim gününüzü 4240 güne tamamladığınızda olursunuz anlamına gelir, yeniden raporda istenmez sizden...

% 60 değil, % 40 raporum var. Bunun için tekrar başvuru yapıp en az % 60 rapor almalıyım. Doğru mu anladım?

Hatırladığım kadarıyla defterdarlık ile başvuru yapmış ve indirim almıştım. Vergi dairesinden ilgili yazıyı almadım zira tekrar rapor istediklerine dair duyum almıştım. (hoş benim raporumda sürekli ibaresi var ama)

1 temmuz 2000 tarihinde sigortalı oldum, 23 ağustos 1982 doğumluyum. tarihler birbirine çok yakın olduğu için size yazıp cevap almak istedim. Bahsettiğiniz emeklilik normal yoldan emeklilik sanırım. malülen emeklilik için 19 yıl / 4240 güne ihtiyacım olmadığını anladım. doğru mu ?

Evet, % 60 oranında yeni rapor almalısınız. Ancak şöyle birşey söz konusu, en son 16 Aralık 2010'da güncellendi raporlar, yani bu tarihten sonra düşürülmelerde oldu, yükselmelerde raporlarda. Sizin elinizdeki raporun tarihi, 16 Aralık 2010 tarihinden sonra almışsanız, çokta değişme olmaz. Ancak yeni rahatsızlıklarınız varsa, yada ilerlediğini düşünüyorsanız o zaman almak isteyebilirsiniz. Rahatsızlığınız neydi bu arada sakıncası yoksa bunuda söyleyebilir misiniz? Ki yeni rapor almayı düşünürseniz, bu raporuda kesinlikle defterdarlık sevkiyle almayın, çünkü 3. derece vergi indiriminiz varsa, yeni rapor % 40'ın altında olursa haberleri olur ve prince giderken bulgurdan olursunuz :)

Vergi dairesine uğrayıp uygun zamanınızda olup olmadığının cevabını alın ki, yoksa çok geç olmadan bu hakkı elde edebilesiniz.. Eski tarihli raporlar sürekli olsada kabul edilmeyebiliiyor, genellikle 16 Aralık 2010'dan öncekiler için yeniden sevk isteniyor.. şansınıza birazda bu... Ama bir kez elde etmeniz durumunda kesinlikle yeniden rapor almazsınız, yeni işyerinize bildirilmesini istersiniz sadece vergi dairesinden...

-staj değil- tam primden yatırılmış sigorta başlangıç yılınız 2000 temmuz ise, 18 yıl 4080 güne tabii olursunuz, ancak 18 yaşınızı 23 Ağustos 2000 de tamamladığınız için,
hesaplanmaya bu tarihten sonra başlanır,
23 Ağustos 2018 yapar bu tarihte...

Ayrıca, % 60 ve rapor olduğunda, 2. dereceyede yükselttirebilirsiniz vergi indiriminizi, buda 1 yıl daha erken emekli olmanız anlamına gelir...

Raporum 2003-2005 arası bir zamanda alındı. Fakat gerçekten bende şimdi başvurursam %40 bile rapor alamamaktan korkuyorum. O yüzden dokunmuyorum. Bu benim için ileride sorun oluşturmaz sanırım. Rahatsızlığım. Sol femur+tibia iç protez. (osteosarkom tümörü yerine yapıldı) + sol bacak kısalığı 5cm'den fazla + sol akciğer torakatomi. (kanser tekrarından kaynaklı)

Bu özürlü olarak emeklilik tarihim sanırım. Malülen emeklilikten ayrı mı ? (kafam iyice karıştı::)

Bir kere rapor tarihi çok eskiymiş. Vergi indiriminizi defterdarlık başvurusu ile yapıp kazanmışsanız yeniden rapor istenmez sizden hiçbir zaman,emekliliğinizde dahi. Ancak bu bu şekilde yapmamışsanız yine yeni rapor istenir sizden bu tarihli raporu kabul etmezler... Bunu bir sorun siz ihmal etmeyin bence... Ve vergi indiriminiz varsa, dediğim gibi defterdarlık sevkiyle almadığınız sürece yeni rapor almanız etkilemez...

Yukarıdaki söylediklerim özürlü emekliliği evet, çünkü malulen emeklilik için yapacaklarınız belli:

şuan çalıştığınız için önce maluliyet tespiti yaptırabilirsiniz.bunun için işten çıkmanız gerekmez. Rahatsızlıkalrınızın toplamından malul olduğunuza karar verilirse bu sgk kayıtlarına geçer ve işten ayrılıp dilediğiniz zaman 10 yıl 1800 günden emekli olursunuz.

Ama red kararı verilirse, o zaman yeni rapor almayı deneyebilirsiniz, % 60 alırsanız red kararı verilse dahi hukuki yönden hakkınızı ararsınız... Diğer haklarınız içinde elinizde güncel raporunuz olur.

http://www.engelliler.biz/forum/sag...tek-bir-saglik-raporu-almak-icin-dilekce.html

engelilere tanınan erken emeklilik ile malülen emeklilik farklıdır karıştırmayın ssk sevk ederse hastaneye 60 iş gücü kaybı alırsanız malülen defterdarlık kanalı ile sevk alır sanız 40 ve üstü vergi indirimi ile engelilere tanınan erken emekli olursunuz daha önce vergi indirimi almışsanız kurcalamanızı tavsiye etmem rahatsızlıgınız ileri derece de artmadı ise tekrar vergi indirimi için ugraşıp raporu yükseltmek isteyen elindeki vergi indirimindende olma ihtimali var çünki çıkan rapor 40 altına düşerse önceki almış oldugunuz vergi indirimi iptal olur

Rapor tarihim eski olduğu için şanslıyım(!) demek. Güzel. Bunu soracağım.

Maluliyet tespitinde %40 ile malul olamam sanırım? zira hastalığımda yükselme yok.

özürlü emekliliğinde 10 yıl 1800 yıldan emekli olmak içinde yaşımı / 2018 yılını beklemem gerekiyor anladığım kadarıyla.

Ha o yaşta 5000+ prim günüm ve 18 yıl sigortalılık sürem olacak. özürlü emekliliğinde prim ve gün sayımın fazla oluşu maaşımı pozitif yönde etkiler mi ?

Kardeş baştan sona kadar okudum yazdıklarınızı 10 yıl 1800 gün ile emekli olmak istiyorum diyorsunuz ama siz malulen emekli olmazsınız malulen emekli olmak için (Yaş şartı aranmamaktadır.) 10 yıl ssk süresi 1800 gün prim ve en az 60% oranında raporunuz olması gerekli. Siz vergi indirim hakkı kazanmışsınız o hak ile engellilere tanınan erken emeklilik hakkından faydalanarak emekli olacaksınız. Maliyeye müracaat etmediğiniz sürece kazanmış olduğunuz vergi indirim hakkı ile emekli olursunuz.Fikrim bence de bu oranla emekli olmaya bakın yükseldi diye müracaat edersiniz ama rapor oranı düşer var olan vergi indiriminizde iptal olur ve erken emekli olamazsınız.

40 raporunla vergi indirimin varsa şayet 2000 agustosun5inde girişinse 18 yıl 4080primle emekli olursun 2000 agustosun 5inden sonra ise girişin 19 yıl 4200 primle emekli olursunuz yeni çıkan yasaya göre prim fazlalaştık ca emekli maaşı yükseleçek diye söylenti var fakat genede beli olmaz şuana kadar fazla primi olanlarınki daha düşük baglan makta

Son Durum: Yeni işyeri için engelli indirimi başvurusunda bulundum. Vergi dairesi indirimin/raporun olduğu dosyayı ilgili defterdarlıktan istedi ve dosyada geldi. Şimdi bu işyerimde indirimim başladı. Ayrıca eski mesajlarda şunu atlamışım. Evet raporum % 40 engelli olarak gözüküyor. Ayrıca raporu aldığım tarihlerde (2003) birde engelli indirimi için başvurmuştum ve %40 rapor almıştım. O rapor ankaraya gitti ve % 80 yani 1. derece engelli indirimi olarak defterdarlığa geldi.

Şimdi benim anladığım kadarıyla Erken/Engelli Emeklilik hakkım var. Vergi indirimim % 80-1. Derece olduğu içinde 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim gününü doldurunca emeklilik başvurusu yapabiliyorum. ( Bu da 1 Temmuz 2015 tarihine tekabül ediyor.)

Doğru mu acaba?

Doğrudur Ergin. Eğer ilk sigortalı olduğunda 18 yaşını tamamlamış idiysen 15 yıl sonunda 3600 prim de varsa emekliliği hak etmiş oluyorsun

Raporun aslının bende olmaması sorun yaratır mı sence?

Raporla hiç bir işin olmayacak. SGK Maliye'ye yazıp sakatlık indirim hakkı elde etmiş olduğunu teyit edecek ve diğer şartlar da tamamsa emekliliği onaylayacak.

Doğrudur Ergin. Eğer ilk sigortalı olduğunda 18 yaşını tamamlamış idiysen 15 yıl sonunda 3600 prim de varsa emekliliği hak etmiş oluyorsun

18 yaşını doldurmamıştım. İlk sigortalılık 1 Temmuz 2000. 18 Yaşını doldurmam 23 Ağustos 2000. Bu durumda ben 23 Ağustos 2015'te mi, 1 Temmuz 2015'te mi emekliliğe hak kazanırım.

18 yaşından önceki sigortalılık staj değil TAM prim idiyse, 18 yaşını tamamladığın tarihten sonra 15 yıl geçmeli. Yani 23 Ağustos 2015'te emekli olabileceksin.

Sizin tarihler yakın olduğu için ve 1. derece olduğunuz için farkı farkedilmiyor. :)

Yani 18 yaşını doldurma tarihiniz yakın ya birbirine, birde 1. derece olduğu için tabi olduğunuz yıllarda aynı o yüzden başlıktaki anlatılanlar size öyle gelmiş demek istedim. :)

Başlıkta sigorta başlangıcına göre bakılıp, 18 yaşını doldurduğunuz tarih itibariyle eklenmesi gerektiği belirtiliyor.
Önceki hesaplamalarda sigorta başlangıcına göre bakmıyorduk, 18 yaşın dolduğu tarihe bakıp kaç yılı gösteriyorsa onu söylüyorduk. Bu yanlışmış.

Başka başlıklarla hiç kafanı karıştırm Ergin. Minicik bir detay cevapları tümüyle değiştirebiliyor. Onun için başkasına verilen yanıtlar yanıltıcı olabilir. Senin sorun da cevabı da belli. Yukarıdaki gibi.

@KKELEBEKK @OturanBoğa

Arkadaşlar bu mesajlaşmanın üzerinden tam bir yıl geçti :)

etiketlediğim için kusuruma bakmayın.

Bir kaç gün önce emekliliği hakettiğimi sanıyorum.

Şirket ile görüşüp emekli olup işe devam etmek istediğimi söyledim. İK'nın erken emeklilikle ilgili bilgisi yok. Hiç duymamışlar. Bende durumu anlattım. Başta "emekli olanları şirkette devam ettirmiyoruz, şirketin aldığı karar var" dediler.

Durumu anlatınca, araştıracaklarını söylediler ama sanırım çıkış almam pek hoşlarına gitmedi.(sanırım kıdem tazminatı verdikten sonra geri almayı istemiyorlar)

-Anlaşıp devam etmek için kıdem tazminatı hakkımdan yasal olarak vazgeçemem sanırım. Bu konuda fikriniz nedir acaba?
-İşe devam etme durumum olursa şirket beni ne zaman tekrar işe alabilir? Emeklilik dilekçemi verdikten hemen sonra emekli olarak işe giriş yapabiliyor muyum?

Şuradaki tabloya göre 5434 bana uygun sanırım. Bu durumda maaşımın %30'u mu kesilecek? Gerçi o bölümde de 4-1-a ve b var. Hangisi bana uyumlu bilemiyorum.

Son sorum; Şirket beni tekrar işe aldıktan sonra benim için ödediği para sgk/sosyal destek primi miktarı yani artar mı azalır mı ? Yani emekli olduğum için ekstra ne kadar masraf çıkarıyorum şirkete?

En son sorum;) Forumda taradım fakat net bilgi bulamadım. Şirketten bağımsız olarak sgk'ya mı başvurmam gerekiyor? Emeklilik onayım gelince mi şirketten ayrılacağım?

Son düzenleme:
Öncelikle sakın kıdem tazminatınızdan vazgeçmeyin, şimdi bir ibraname imzalatır bütün yasal haklarınızı aldığınıza dair imza alırlar sonra o tazminatın peşinden çok koşarsınız risk almayın.
İşten çıkış alıp emeklilik dilekçesi verdikten 1-2 gün sonra sgdp kapsamında emekli çalışan olarak işe alım bildirgeniz verilebilir.
Tablo falan karıştırmayın ve resmi metinlere takılmayın maaşınızdan hiçbir ekstra kesinti yapılmayacak, şimdi kesilen %14 sigorta primi işçi payı yerine %7,5 SGDP kesilecek yani maaşınız azalmadığı gibi işveren üstüne yatmazsa artacak bile.
Sizi emekli olarak tekrar işe almaları şirkete ek maddi külfet getirecektir.

1- Şirkette engelli kontenjanında iseniz şu an büyük ihtimalle işvereniniz sizin sigorta primleriniz için devlet teşvikinden faydalanıyordur, bu da sizin sigorta priminizin işverene düşen payını (Brüt asgari ücret üzerinden %16) devlet ödüyor demektir.
Ancak emekli çalışanlar teşvik kapsamı dışında tutulduklarından işverene bu oranda ek maliyet getirecektir.

2- İster normal sigorta primi isterse SGDP olsun işçi ve işveren paylarının toplamı %30 dur. (Tehlike sınıfı hariç)
Teşvikten yararlanılmıyor olsa dahi normal sigorta priminde işçi payı olan %14 çıkınca işverene %16 kalmaktadır.
SGDP de ise i,şçi payı %7,5 olduğundan işverenin ödemesi gereken prim oranı %22,5 olmakta bu da emekli çalışanın işverene maliyetini artırmaktadır.

Şirketten emeklilik başvurusu yapacağınız zaman ayrılacak ve evet sgk ya başvuracaksınız, çıkış yapmadan emeklilik başvurusu yapamazsınız.

Ufukalp cevaplarınız için teşekkür ederim fakat kafam biraz daha karışmış bile olabilir:)

Normal şartlarda işleyiş şu şekilde sanıyorum:
1-Emeklilik için sgk'ya dilekçe verilir.
2-SGK emekli olabileceğime dair bana dönüş yapar.
3-Emekli olabilir evrakını ben şirkete veririm ve işten çıkış alırım. (İzin hakları, tazminat vs..)

Çıkış aldıktan sonra emeklilik için başvururum (sgkya ve elimdeki emekli olabilir evrakı ile?)

Emeklilikten bir kaç gün sonrada şirket beni işe alabilir ama;
-(Engelli kadrosundayım) Devlet teşvikinden faydalanan şirket emekli olduğum için faydalanamayacak.

Brüt asgari ücret üzerinden verdiğiniz oranlarla yaptığım hesaba göre;

Daha önce şirketin yerine devletin ödediği prim tutarı: 203 tl civarında. (Benim ise 178 lira) (Brüt asgari ücret üzerinden hesap yaptım. maaşım üzerinden mi hesaplamalıyım?)

Emeklilikten sonra değişen prim ödeme % ile şirketin ödemesi gereken prim tutarı 286 lira oluyor.
Benim ise maaşım 80 tl civarında artıyor.

Rakamlarla söylediğimizde şirkete ek olarak 286 lira artmış olacak. Tüm bunlardan çıkan sonuç 286 tl.

Bunun dışında engelli kadorunda çalıştığım için işkur'un/devletin %3 engelli çalıştırma zorunluluğu kapsamında şirkette kadroyu dolduruyordum. Şimdi ise bu kadroyu doldurmuyor muyum?

Kafa karıştıracak bir durum yok.
Emeklilik şartlarınızdan eminseniz emekli olabilir belgesi almak için tahsise hazırlık başvurusuna falan gerek yok zira zaman alacaktır, ama aynı zamanda emekliliğe başvurduğunuzda kaybolan zaman maaş bağlanma süreci kısalacağından telafi olacaktır.
Direkt emekliliğe başvurduğunuzda başvurunuzdan tahmini bir hafta gibi bir süre sonra size zaten tazminatınızı alabileceğiniz bir belge verirler emekliliği haketmiştir şeklinde.
Emekli olarak da zorunlu engelli istihdamı kapsamında değerlendirilirsiniz o yönden sorun yok.

Son durum. Şirket emekli olduktan sonra çalıştıramayız diyor. Şirketin prensibiymiş. Bende yaştan emekli olmuyorum diye durumu tekrar anlattım ama nafile.

Ben açıkçası iş bulup çıkmayı düşünüyorum.

Soru 1: Benim emekli olmam dışında, şirket beni işten çıkarırsa bana negatif etkisi var mı ? Tazminatımın daha az olması gibi bir durum..?

Soru 2:15 yılımı doldurdum, 40 engelli, %80 üzerinden en üst derecede engelli indirimim var. (4200 prim günü ödenmişlik) Hesaplamalarıma göre 900tl civarında maaşı alacağım. Önümüzdeki yıl emekli olsam maaşım artar mı? Artarsa bir hesabı var mı?

Ergin
Emeklilik şartlarınız oluşmuşken siz emekliliğe başvurmadan şirketin sizi işten çıkarması sizin zararınıza değil bilakis yararınıza olur.
Emeklilik sebebiyle işten ayrılan işçiye kıdem tazminatı ödenir, işten çıkarılan işçiye ise hem kıdem tazminatı hem de ihbar tazminatı ödenmek zorundadır.
Şimdi değil de önümüzdeki yıl emekli olmak rutin zamlar dışında emekli maaşınızı artırmaz.
Benim önerim hemen emekli olun ve başka bir iş bularak sgdp kapsamında çalışmaya devam ederek çift maaşın keyfini çıkarın.

@Ufukalp hocam cevaplarını için çok teşekkür ederim.

Bende öneriniz gibi iş bulmayı ve ayrılmayı düşünüyorum fakat çalıştığım sektörde (bence şu anda çoğu sektörde) iş bulmak çok güç.

Yine de ben iş arayacağım.

Üst Alt