Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2006 sigorta girişi ve %50 raporla emeklilik kriterlerim nedir?

Çernobil

Sizin ulaşabileceğiniz en doğru cevaplar resmi kurum birimleri,kanun maddeleri ve iyi bir araştırma sonucu ortaya çıkacaktır.

Hakkınızda hayırlısı olsun İnşAllah.

Saygılar.

İşkur Emekliliğe ve Aynı İşyerinde Çalışmaya Devam Etmeye İzin Veriyor Mu?

İyi akşamlar,

İşkur, çift maaşa izin veriyor mu? Emeklilik prosedürleri nasıl oluyor? Online mı? Emekli maaşı aldığım halde şirketim beni engelli kadrosunda çalıştırarak hukuki sorumluluğunu devam ettirmiş olur mu emekli olduğum halde?

Çift maaş alanlarınız var mı? Olası çift maaşta başıma bir şey gelir mi?

Çernobil

Merhaba,İşkur kurumu adından da anlaşılacağı gibi İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun kısa adıdır.Yani kimin kaç çeşit , ne kadar veya kaç farklı maaş aldığının kayıtlarını tutmaz ve ilgilenmez.Sadece tek görevi vardır oda işçi ile işvereni bir ortamda buluşturarak işçi ihtiyacı olan işverene veya işe ihtiyacı olan işçiye yol göstermek ve yardım etmektedir.Bu nedenle İşkur'un vatandaşlarımızın almakta olduğu maaşı ile bir alakası yoktur.Tabii maaş ile ilgilenmeyen bir kurumdur.

Eğer emekli olup ayrıca bir işyerinde engelli kadrosunda çalışırsanız evet işvereninizin engelli statüsünde işçi çalıştırma kadrosuna dahil olursunuz ve arzu ederseniz bu konuda İşkur size yardımcı da olur.

Sizin hem emekli maaşı almak ve ayrıca çalışarak ikinci bir maaş kazanmak ile ilgili bazı korkularınız olduğunu hissediyorum.Nedenini pek anlayamadım.Eğer kendi düşüncelerinizi burada net bir şekilde ifade etmez iseniz tahmimince yanıt alamadığınız her durumda tekrar aynı belirsizliğe düşme ihtimaliniz artabilecektir.

Merak ettiğiniz sorularınızı 2 veya daha fazla maaş almak gibi sorular yerine açık ve net sorular ile sorabilirseniz hem kendinize hemde soruyu sorduğunuz insanlara büyük yararlar sağlamış olacaksınız.

Şu an itibari ile ben hem emekli maaşı alıyorum.Ayrıca bir işyerinde engelli statüsünde çalışıyorum ve 2. bir maaş daha alıyorum.İşimi İşkur aracılığı ile buldum ve işverenim benim durumum nedeni ile engelli statüsünde işçi çalıştırma prosedürünü uygulamış oluyor.

Emekliliğin bir prosedürü yoktur.Emekli olabilmek için prosedürler mevcuttur.Yani emekli olunca sonuca ulaşırsınız.Emekli olmak ile ilgili size daha önce ayrıntılı bir bilgilendirme metni yazdığımı hatırlıyorum.Yazdığım metnin dışında daha farklı emeklilik yöntemleri veya sistemleri hakkında bilgi almak isterseniz ilgili ve merak ettiğiniz sisteminin adını yazarsanız size yardımcı olmak isterim.

Bu platformda sizin merak ettiğiniz farklı emeklilik ile ilgili farklı sistem ve yöntemleri açıklayabilecek bir çok bilgili arkadaşımızın olduğunu biliyorum.

Umarım tüm cevaplara ulaşabilirsiniz.

Saygılar.

çok teşekkür ederi hocam. benim zamanımda "nedense" her şeyden işkur'u haberdar ediyordu engelliler. işkur'a evrak teslim etmeye gittiğimde, bana "ikinci bir işte çalışırsan buradaki işinden de olursun ve aldıklarını geri ödemek zorunda kalırsın" demişlerdi. ben sadece ali tezel'lik kısımları bilmiyorum. asgari ücret aldığım için de paraya çok ihtiyacım var ve emekli olunca "zorunluluktan" şirketler bizi aldıkları için her şeyin daha beter olmasından korkuyorum.

[FONT=sans-serif]Emekliliğime Ne Kadar Kaldığını Nasıl Öğrenebilirim[/FONT]

[FONT=sans-serif]Bunun prosedürünü bilmiyorum ne yazık ki.[/FONT]

E devlet üzerinden SGK sitesine giriş yap sanirim orda bununla ilgili link var,oraya gerekli bilgileri yaz ögrenirsin

Çernobil

Sizin hayat ile ilgili çekincelerinizi ve beklentilerinizi anlattıklarınız üzerinden anlıyorum.İşkur kurumunun tek görevi işçi ve işveren arasında gerekli bir personel arayışına yardım etmek ve bulmaktır.Sizden ricam konu hakkında bilgisi olmayan veya kendi öngörülerini size yansıtan kişileri dikkate almamanızdır.Kişiler bilgi sahibi olduğu zaman size yönlendirmeler ve genellikle açıklayıcı örnekler verirler.

Sadece anlamadan veya karşı tarafı dinlemeden sizin bahsettiğiniz karakterde olumsuz düşüncelere saplanmış kişiler size direk negatif ile sizin düşüncelerini kendisininkiyle değiştirmeye çalışabilir.

Düşünceler ve fikirler sizindir.Hiç kimse size doğru yada yanlış konusunda ısrar edemez veya iddaa edemez.Siz kendi araştırmanızı resmi kurumlar ve gerekli kaynaklardan yaparsanız kötü fikir sahipleri size gelip birşey anlatma şansını onlara vermemiş olursunuz.

Benim size naçizane tavsiyem araştırma yaparak ve elinizden geldiğince resmi kurumlar ile iletişim halinde en doğru bilgilere ulaşmanızdır.Size yazdıklarımı ve yaşadıklarımı şu an arkadaşlarıma anlattığımda onlar bile inanamıyor.Arşatırmalarımın çoğu yazışma ,resmi kurumlar ile telefon görüşmesi ve internet üzerinden yaptığım bilgi alışverişleri sonucu ulaştım.Ben gibi bir şahıs yapabildiğine göre sizin yapmamanız için hiçbir engel yok.Siz herşeyi yapabilirsiniz inanın.

Anlattıklarımı bana yapamayacığımı bir kez söyledir.Şu an sizin karşınızda gerçekleştirmiş ve bu konuda bilgi sahibi insanlara anlatabilecek bir duruma geldim.

Herşey sizin elinizde yani güç sizde.

İnşAllah herşey gönlünüzce olur.

Saygılar.

Pandemide Emeklilik Bürokrasisi Üzerine

Merhaba,
E-Devlet'ten hizmet dökümüme bakarak kaç gün emekliliğim kaldığını anlayamıyorum. Şirket de beni işe çağırmıyor. Ben emeklilik başvurumu pandemide nasıl yapacağım? Bunun için hangi sırasıyla prosedürleri uygulamalıyım? Tekrar sağlık kurulu raporu alacak mıyım? Oranlar düşmüş deniliyor. Ben zaten asgari ücret alıyorum. Oranım %40'ın aşağısına düşerse emekli olamayacak mıyım otuzlu yaşlarımın sonunda? Ya da atıyorum %80 verildi, asgariden yatan primlere rağmen emekli maaşım artar mı? Primi asgariden yatan benim için oranın yüksek olması mı az olmasını mı iyi? Bir de kalp hastalığım çıkmış olabilir. O engel sayılır mı?

Teşekkür ederim.

Çernobil

Merhaba,yazılarınızı biraz okuma fırsatı buldum.Hatırlasanız size bir çok bölümde cevap yazmıştım.

Sizin yazılarınızdan zeki birisi olduğunuzu görüyorum.Size daha önceki yazılarınıza istinaden verdiğim cevapların tümünü okuma imkanı bulabildiniz mi bilmiyorum ancak okumanızı rica ediyorum.

E-devlet sisteminde bulunan ve linki paylaşacağım SGK-sosyal güvenlik kayıt belgesi dökümünde SGK prim günlerinizi belgeyi aldığınız an itibari ile toplam kaç gün olduğunu 4A(İşçi) ,4B(Bağkur ve İsteğe Bağlı Sigorta ) ve 4C(Devlet Memuru veya Devlet İşçisi) sigorta iş kolu ayrımları tek tek yapılarak ayrıca şu çalışmakta olduğunuz bir işyeri var ise bununla ilgili işe başlama tarihi ve işveren ticari ünvanı bilgileri ile birlikte tüm bilgileri veren çok ayrıntılı bir dökümandır.Buraya bakarak merak ettiğiniz tüm sorulara daha basit ve anlaşılır cevaplar ile ulaşabilirsiniz.Bahsettiğim e- devlet linki

https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kayit-belgesi-sorgulama dir.

Emeklilik başvurusu için pandemi süreci bir engel teşkil etmemektedir.Size en yakın il veya ilçe SGK müdürlüğünde bulunan SGK emeklilik servisine giderek emeklilik işlemlerini konuşarak ve başvuruda bulunarak başlatabilirsiniz.Bu şekilde işyeri yazısı olarak bahsedilen haklarınızı koruyan resmi yazı talebinde bulunabilirsiniz.Pandemi sürecini beklemek ve sağlık koşullarını düşünerek belki bir kaç ay daha beklemeniz de fayda olabilir.

Bunların dışında sizin sigorta başlangıç tarihiniz yazılarında belirtiğiniz üzere 15.12.2006 tarihi,toplam SGK prim gününüz ise yazdığınız yazıya istinaden tahmini olarak 4650 prim gününüz olduğu düşünülebilir.Bu durumda sizin ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİK hakkınız
15.12.2006 tarihi itibari ile üzerine 20 SGK hizmet yıl sigortalılık süresi eklenerek ve 4400 SGK prim günü itibari ile 15.12.2026 yılına tekabul etmektedir.Daha önceki yazınızda % 50 engelli raporuna sahip olduğunuz ve engelli vergi indirimi belgesi aldığınız belirtmişsiniz.

Bu bilgiler doğrultusunda ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİK hakkınızı kullanmanıza yaklaşık 5 yıl vardır.

ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİK için daha önce de bahsettiğim gibi size en yakın SGK müdürlüğünde bulunan SGK emeklilik servisine Engelli vergi indirimi belgesi ile başvurmanız yeterli olmaktadır.ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİK hakkını kullanmak için elinizde süresiz veya süreli ise hala geçerlilik tarihini yitirmemiş bir Engeli Vergi İndirimi Belgesi olması yeterlidir.Emeklilik başvurunuzda sizden ayrıca yeni bir engelli raporu veya belge talep edilmemektedir.

Size daha önceki yazılarımda belirtiğim gibi siz ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİK hakkınızı kullanacaksanız SGK emeklilik servisine geçerlilik tarihi devam eden Engelli Vergi İndirimi Belgesi ile başvurmanız yeterlidir.

Ancak siz MALULEN EMEKLİLİK başvurusu yapmak istediğiniz başka bir forum sayfasında yazmıştınız.MALULEN EMEKLİLİK süreçleri ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİK süreçlerinden tamamen farklıdır.MALULEN EMEKLİLİK başvurusu için yine size en yakın SGK müdürlüğünde bulunan SGK emeklilik servisine başvurursunuz ve SGK kurumu size Engelli Sağlık Kurulu Raporu veya Engelli Vergi İndirimi Belgenizin olup olmadığınız sormaz yada sizden bu belgeleri talep etmezler.Sizi direk bir hastaneye MALULİYET TESPİT RAPORU almak için sevk ederler.MALULİYET TESPİT RAPORU işlemleri hastanelerde bireber Engelli Sağlık Raporu işlemleri gibi yapılsa da MALULİYET TESPİT RAPORU sonucunda bir engel oranı yazılmaz veya belirtilmez.MALULİYET TESPİT RAPORUNDA sadece maluliyet hakkı vardır veya yoktur gibi net bir bilgi yazmaktadır.MALULİYET TESPİT RAPORU oluşturulduğunda size elden teslim edilmez, SGK Sağlık Kuruluna direk posta veya resmi evrak gönderim yöntemleri ile gönderilir.SGK Sağlık Kurulu sizin raporunuzu inceler ve MALULEN EMEKLİLİK hakkını size verebilir yada başvurunuzu red edebilir.Süreci bu şekilde işlemektedir.

Açıklamalar ışığında siz ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİ olmak istiyorsanız yeni bir rapor veya rapor oranlarının durumu gibi bir çekinceniz olamaz.Ancak MALULEN EMEKLİLİK hakkınız kullanmak istiyorsanız o zaman yukarıda bahsettiğim gibi rapor oranı yazmayan MALULİYET TESPİT RAPORUNDA sadece raporun olumlu veya olumsuz olması sizi ilgilendirmektedir.Her durumda yeniden ENGELLİ SAĞLIK KURULU raporunu kendi rızanız ile almak istemiyorsanız rapor oranlarının düşük verilmesi ve zorluğu sizi bağlamamaktadır.

Ülkemizde ister NORMAL EMEKLİLİK ister ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİK ister MALULEN EMEKLİLİK süreçleri ile emeklilik hakkı kazanmanız farketmeksizin Emekli Maaşının belirlenmesinde Engelli Sağlık Kurulu raporunun engel oranlarının (%40-%100 oranların tamamı) hiç bir etkisi yoktur.Emekli maaşı hesaplaması sadece adınıza yatırılan SGK prim tutarları ve SGK prim günlerinizin hesaplanması ile bulunan bir işlemin sonucu belirlenmektedir.

Bu sebeple Engelli Sağlık Kurulu Raporu veya Engelli Vergi İndirimi Belgesinde bulunan engel oranlarınızın emekli maaşınıza pozitif veya negatif hiç bir katkısı yoktur.Sadece ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİK VE MALULEN EMEKLİLİK hakları ile emekli olanlar NORMAL EMEKLİLİK haklarına göre biraz daha fazla emekli maaşı alırlar.Yani NORMAL EMEKLİ olacaklarında alabilecekleri emekli maaşından % 5 civarında fazla alabilmektedirler.

Siz yazılarınızdan anladığım kadarıyla tüm çalışma hayatınız süresince SGK prim tutarlarınız ASGARİ ÜCRET düzeyinden yatırıldığını belirtmişsiniz.Ayrıca bir yazınızda emekli maaşını SGK sisteminden baktığınız iletmişsiniz.Tahminlerime göre sizin şu anda emekli olmanız durumda size bağlanacak emekli maaşı 1.100-1.200 TL tutarları arasında olabileceği yönündedir.Ancak yasalarımız gereği en düşük emekli maaşı 1.500 TL olması nedeni ile emekli maaşınız 1.500 TL olarak bağlanabilecektir.Emekli maaşınız NORMAL EMEKLİLİK şartlarında ne kadar olduğunu görmek ve kesin sonuç almak için bakılan SGK resmi internet sitesi linki https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/
dir.Buradan ulaşacağınız sonuç daha doğru olacaktır.

SGK prim tutarlarınızın ASGARİ ÜCRET üzerinden yatması ve bu şekilde devam etmesi durumda emekli maaşınızın ödeneceği döneme göre düşük seviyede olması yüksek ihtimaldir.

Başka rahatsızlıklarınız çıkması veya başka hastalıklarınızın bulunması konusunda engel durumunu öğrenmek için danışılacak ve gerçekci bilgiye ulaşılacak nokta hastaneler veya doktorlardır.Engelli Sağlık Kurulu raporunu tesis eden heyetlerin doktorlardan oluşması ,engel oranına doktorların karar vermesi nedeni ile yeni bir rahatsızlık veya hastalığınız olması durumda engel oranınıza nasıl bir etki edeceğini başvuru yapmayı planladığınız hastanenin engelli sağlık kurulu heyetine veya doktorlarına sormanız sizin daha doğru bilgiye ulaşmanızı sağlayacaktır.

Bunların dışında ülkemizde SGK Sigortalılık Kolları 4A(İŞÇİ) ,4B(BAĞKUR VE İSTEĞE BAĞLI SİGORTA ) ve 4C(DEVLET MEMURU VEYA DEVLET İŞÇİSİ ) olarak 3 sigorta koluna ayrılmıştır.Sizin daha önceki yazılarınızda belirtiğiniz üzere ait olduğunuz ve bağlı olduğunuz statü 4A(İŞÇİ) sigorta koludur.APHB kısaltması ile bahsetmiş olduğunuz AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİ (APHB) işverenlerin SGK kurumuna işçilerin aylık sigorta kolları bazında SGK prim tutarlarını ve SGK prim günlerini beyan ettikleri bir belgedir.Sizin veya herhangi bir vatandaşımızın sigorta işkolunun bu kısaltma veya belge ile doğrudan bağlantısı bulunmamaktadır.İşvereni ilgilendiren bir SGK beyannamesinin kısa adıdır.

Ayrıca şu anda işvereninizin engelli kadrosunda çalışıyorsunuz diye biliyorum.İleride emekli olduğunuz zaman aynı işvereninizin veya başka bir işverenin engelli kadrosundan emekli olsanız dahi çalışmaya devam edebilirsiniz.Bu şekilde hem emekli maaşı alabilir hemde çalıştığınız kurumdan maaş alarak aynı anda ayda 2 maaş elde edebilirsiniz.Yasal olarak bu duruma engel teşkil edecek hiç bir durum yoktur.

ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİK ile NORMAL EMEKLİLİK hakkını kazanan vatandaşlarımız bahsettiğimiz şekilde emekli olduktan sonra ayrıca bir işte çalışarak hem emekli hemde çalışan maaşlarını alarak aylık 2 maaş kazanma şansı bulunmaktadır.

Ancak MALULEN EMEKLİ olan vatandaşlarımız yasa gereği MALULEN EMEKLİ AYLIĞI alırlarken bir yerde çalışmaya başlarlarsa o zaman emekli maaşı kesilir.Bu durum itibari ile emekli olup çalışmaya başlayan emeklililerimiz de sadece MALULEN EMEKLİLİK maaşı alan vatandaşlarımızın emekli maaşı kesilir.

Emekli olduktan sonra emekli çalışan adına yatırılan SOSYAL GÜVENLİK DESTEKLEME PRİMİ(SGDP) işveren tarafından ödenen bir nevi çalışırken adınıza yatırılan SGK primi gibidir.Bu ödeme işveren tarafından yapılır ve çalışan için hiç bir kesintiye veya maaşta azalmaya neden olmaz.SGDP emekli olduktan sonra yatırılan bir SGK primi olması nedeni ile ileride her ne sebeple kullanılmak istenirse istensin asla emekli maaşı hesaplamasında kullanılamaz.

Umarım artık tüm sorularınız veya merak ettiğiniz her konuya yanıt bulabilmişimdir.Sizden daha önce ricam ettiğim gibi daha doğru bilgiye araşatırarak ulaşmanızdır.Olaylara bakış açılarımız bizi farklı noktalara sürükler ve bazen anlam veremediğimiz karamsarlıklarla baş başa kalabiliriz.Bizleri sadece net bilgi,gerçekçi ve resmi kurumlar üzerinden yapılan araştırma sonuçları ile sağlıklı bir sürece ve net adımlara ulaşabiliriz.

İnşAllah herşey gönlünüzce olur.

Saygılar.

Son düzenleme:
Evet evet, sizi pek tabii hatırlıyorum. :) Konuya hakim olmanızı takdir ettim. Verdiğiniz linklere girince; prim günü mü ne oluyor, onun 4622 olduğunu emekli maaşımın ise 980 tl + ek ödeme 49 tl olacağı yazıyor. Ben 15 sene sonra emekli olacağımı (Bu sene sanıyordum) 4600 prim günümü de doldurdum.

Bu seçimi biz mi yapıyoruz, bilmiyorum ancak sanırım malulen emekli olmamalıyım. normal emeklilik ile vergi indirimi ile emeklilikten hangisi benim hakkımı koruyacaksa ona başvurayım.

Ya şirketim "sana zaten maaş veriyoruz" diyerek SGDP'yi ödemek istemezse? Anladığım kadarıyla emekli olup çalışmadığımda bu prim ödenmeyecek. Şirketin şu anda benim için devlete ödediği prim ile SGDP primi arasındaki fark ne kadar? Bunu soruyorum çünkü şu anki prim daha fazlaysa emekli olunca aradaki prim farkını asgari ücretimin üzerine ekleyerek bana bir nebze daha fazla maaş öderler mi emekli maaşımın yanında?

Dediğiniz gibi, konuya size nazaran ben hiç hakim değilim ve hayatım boyunca aile içi şiddet hikayesi de mevcut olduğu için(Avukat olamadım onlar yüzünden hatta) hakkımın yenmesinden ve sokakta kalmaktan yoğun korkuyorum. Biraz iyi ve huxurlu bir hayatı hak ediyorum.

İyi günler.

Çernobil

Merhaba,öncelikle daha önceki yazımda okuduğunuz gibi ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİK hakkınız için SGK prim gününüzü doldurmanıza karşın 15.12.2026 tarihini beklemek zorunda kalacaksınız.Yani ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİK hakkınızı 15 ARALIK 2026 tatihinde kullanabilecek ve emekli olabileceksiniz.NORMAL EMEKLİLİK hakkınız daha yakın bir tarih ve SGK primleriniz uyumlu ise tabii olabilir.Ancak 15.12.2006 tarihinde ilk sigorta başlangıcınız olduğunu düşünürsek yasalar gereği NORMAL EMEKLİLİK İÇİN en az 7.000 SGK prim gününe ihtiyacınız var demektir.Bu durumda sigorta başlangıç tarihinden en az 20 yıl sonraya tekabul etmektedir.Burada karar size aittir.Her iki emeklilik sisteminde hakkınız var ise her ikiside hakkınızı korur.Çünkü 2 sistemde devlet tarafından tanınmış bir haktır.Biri diğerinden değersiz değildir.

Emekli maaşları bu yıl emekli olanlar için en az 1.500 TL olduğunu belirtmiştim.Siz bu yıl emekli olabilseniz en az 1.500 TL emekli maaşı alacaksınız.Ancak mevcut yasada belirtiği üzere gerçek emekli 1.500 TL altında olan bir vatandaşımıza 1.500 TL emekli maaşı ödenmeye başlandığında sizin verdiğiniz örnek gibi gerçek maaşı 980+49=1.029 TL olan tutar yılda 2 defa yapılan zamlarla gerçekten 1.500 TL tutarına ulaşıncaya kadar ne yazık ki alacak olduğu 1.500 TL uzun yıllar değişmeyecektir.

Yani gerçek emekli maaşı 1.500 TL altında olup devlet tarafından 1.500 TL tutarında emekli maaşı alan vatandaşların gerçek hesaplanan emekli maaşı 1.500 TL olana kadar sürekli 1.500 TL alacaklardır.Siz örneğin bugün emekli maaşı almaya başlayabilseniz devlet size 1.500 TL ödeyecek ancak tahmini 3 yıl boyunca her ay 1.500 TL alırsınız gibi bir örnekle açılanabilir.

SGDP bahsettiğimiz gibi emekli olup hala çalışan vatandaşlarımız adına işveren tarafından ödenen bir çeşit SGK primidir.Yani sizi işveren emekli olduktan sonra çalıştıracaksa SGDP yi ödemiyorum veya emekli çalışanım ödensin diyemez.Kanunen suç işlemiş olur.Nasıl siz şu an her çalışan işçi gibi SGK kurumuna primleriniz yatırılıyorsa ve zorunlu ise SGDP primide emekli çalışan için yatırılan zorunlu bir primdir.İşverenlere bir yasal yükümlülüktür.Tabii emekli olup çalışmazsanız SGDP primi söz konusu olamaz.

SGDP primi tutarı ,şu çalışanlara ödenen SGK primi tutarından daha fazladır.İşveren emekli çalışanına normal çalışandan daha fazla SGK primi öder.Ancak diğer taraftan emekli çalışan işçi ile normal çalışan işçinin brüt maaşları aynı olsa bile emekli sizinde bahsettiğiniz gibi normal işçiden daha fazla maaş alır.

Örneğin Normal çalışan ile emekli çalışanın brüt maaşları 1.000 TL olsun.Normal çalışanın eline 700 TL geçerken aynı brüt maaşla çalışan emekli işçinin eline 730 TL geçecektir.Emekli olarak çalışan kişiler normal çalışanlardan maaş konusunda daha avantajlıdır.

Yaşadıklarınız anlattığınız kadarıyla hiç kolay şeyler değil.

Sizin yapmanız gereken sizinde hayaliniz olan ve bu konuların temeli yasaları yani haklarınızı tam olarak öğrenmeye çalışmak olmalıdır diye düşünüyorum.Hiç birimiz her şeyi tam olarak öğrenemeyiz ama elimizden geleni yapabilir ve çabalayabiliriz.Önemli olan budur.

Saygılar.

çok teşekkür ederim. olayları örneklerle açıklamanız anlamamı kolaylaştırıyor. peki, dediklerinizden, emekli primlerinin normal işçi primlerinden yüksek olması nedeniyle şirketin beni emekli olursam çalıştırmayabileceğini anlıyorum.

Çernobil

Merhaba,size sadece anlatabilmek ve açıklayabilmek üzere bilgilerimi yazıyor, metinlerle paylaşıyorum.Bu metinlerden çıkartabilecek sonuçlar tamamen kişilerin kendi sorumluluğunda ve elinde olan bir imkandır.Her insan kısmen ve tamamen yaşayabileceği hayatın kendi içinde kolaylaştırabilme ,değiştirebilme gücüne sahiptir.

Güç sizsiniz bunu asla unutmayın

Saygılar.

Son düzenleme:
Merhaba, %50 engeliliyim ve 2006 Aralık sigorta girişim. 2008'den beri de aktif çalışıyorum. Prim günlerim doldu. 16 yıl sonr emekli oluyormuşum. Ne zaman emekli oluyorum yani? 2022'de mi, 2024'te mi?

Merhaba mesajları okudum. Ben de 14 yıl çalışan bir serebral palsiyim. Sürekli engel ibarem var. Malülen emekli olmayacak mıyım ben de? Sürekli kontrole mi gideceğim? Engelim %50 idi, sistemin değiştiği söyleniyor. Oran düşerse ne olacak? Hatta engelli taban oranı olan %40'tan da az olursa engelli emekli maaşı alamayacak mıyım? Ee... Şirketten de çıkmış olacağım? Akıbetim ne olacak peki?

Teşekkür ederim.

Ne Zaman Emekli Olurum?

Merhaba, bunu öğrenebileceğim bir internet sitesi var mı? Engelli olunca mevzuat değiştiği için göremiyorum.

Bilenler varsa spesifikasyonlarımı yazayım:

Engel: %50
Uzun Vade Başlangıç Tarihi: 15/12/2006 (Bir ay sonra çıkış)
Sonraki İşe Başlama: 06/2008
Uzun Vade Gün Sayısı: 5222

Teşekkürler.

Aman hocam, salak saçma badireler. İşimin beni çalıştırmaması, başka yerde çalışmama izin vermemesi, zam yapmaması, beceriler kazanamamam, başka yer nasıl bulunur bilememem derken kafa kalmıyor insanda. Teşekkür ederim.

Üst Alt