Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2008 Ekim sonrası memur olanların hakkı mı yeniyor: Düşük Emekli Aylığı!

Pelinsu

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Yeni memur olan bekar bir memur 3000 lira maaş alırken nasıl oluyor da Sgk ya 2400 lira prime esas kazancı bildiriliyor.

Kanuna göre Yan Ödeme ve Ek Ödeme Aylığı için emeklilik primi ödenmiyor bu bile haksızlık iken, Geriye kalan 2400 lira net ücretin üzerinden ödenen kişi %14 Devlet ise %18.5 toplamda %32.5 SGK ya prim ödenmektedir.

SGK ya ödenen %32.5 olan prim bedeli totalde 2400 lira örnek rakamı için 780 lira olmakta ve bu tutarın 2400 lira olan net tutara eklenip en düşük memurun 3180 lira brütü olması gerekmektedir.

Eğer 2400 lira brüt kabul edilirse, 25 sene görev yapan bireyin %50 ABO su olur ve 1200 lira emekli aylığı bağlanır bu da felaket olur.

25 yıl aynı derece ve kademede mi kalacak?
Ek göstergesi hep 0 mı olacak
Sanırım sizin emekli kesenekleri hakkında pek bir bilginiz yok

Sefer566

Okuduğunu anlayabiliyormusun sen? Ek gösterge kademe derece ayrı bir konu, Tabiki de daha da artar kıdeme ilerleyen yıllara göre!!!

Şimdiki zaman dan bahsediyorum Sgk dökümlerini bir araştırın 1600 lira aylık alan bir asgari ücretlinin brüt maaşı 2030 lira civarında yatıyor ve emekliliği 2030 lira üzerinden hesaplanıyor bu yıllar ilerledikçe de artar..

Şimdi ki zaman diyorum anlaman için 3 bin lira net maaş alan yeni bir memurun brüt maaşının 3975 lira olarak Sgk ya bildirilmesi gerekiyor!

Ancak;
Ek ödeme ve Yan ödeme için Kanuna göre SGK primi ödenmiyor ve SGK ya bildirilmediğinden ötürü sadece 2400 lira olan net maaş kısmı baz alınıyor!!!
Durum böyle iken 2400 lira net maaşın brütü nüm 3180 lira ya tekamül eder. Fakat 2400 lirayı görüyor insanlar edevletten 4/c prime esas kazançları olarak!!!

Diyorum ki; YENİ ATANAN BİR MEMURUN SGK DA GÖRÜNEN BRÜTÜNÜN 3180 LİRA CİVARINDA OLMASI GEREKİYOR!!!

Pelin hanım sizin anlattığınız olayın sadece yatan prim boyutundaki haksızlık, Bir konuda 2008 ekim sonrası giren memurların aylık bağlama oranıda neredeyse yarı yarıya düşürüldü. Ş u anda bu kanunlarla 2008 öncesinde SSK girişi olan birinin son 1260 günü SSK dan çalışıp emekli olması gerekir yoksa normal bir memur emeklisinin ancak 3 te 1 ni emekli maaşı olarak alacak. (Çok çok haklısınız milletin araştırmama huyu o kadar ileri boyuttaki vur beline kazmayı nasıl olsa koyun Türk milleti)

Acaba siz yazdığımızı anlıyor musunuz bilmiyorum ama
Memur ve işçi emekliliği farklı statülere ve kanunlara tâbidir.
Memur enekliligi hesaplanırken
25 yıllık bir memur 1. Derecenin 4. Kademesinde ve 2200 ek gösterge ile emekli olur. Ve bu da 1200 gibi bir rakam olmaz.
Neyse sen kafana göre takıl. Belkide doğru söylüyorsun ( sadece bu işi bilmeyenler için)
Bu işi bilmesem tamam da senin yazdıkların gerçekten komik

(Mesaj yazarken büyük harf kullanmak yüksek sesle konuşmak anlamına gelir. Buda ilk defa konuştuğum insan için saygısızca bir tavir olarak düşünülür. Velevki ben hatalı dahi olsam karşında yüksek sesle ifâde kullanmanız bir saygısızlık örneği olur. )

Sefer566

Sen 5434 sayılı kanunda tutuklu kalmışsın geçmişle yaşamaya devam et sen!!!

2008 1 Ekim tarihinden sonra Memur olanlar 5510 sayılı kanuna prime esas kazanca tabi son maaşa dereceye göre değil tüm yılların yatan ortalama primine göre emekli olmakta.

Biraz oku araştır bilgi sahibi ol!!!

5434 ve 5510 sayılı kanun benim işim zaten
Ha 6245 i de unutmayalım ve birde 5018 sayılı kanun var
Bunları hem okulda hem işim için okudum okuyorum okuyacağım
Sende oku tavsiye ederim

Sefer566

Açtığım konuya gereksiz yorumlarınızı katmayın sizin bilgilerinize ihtiyacım yok!
Hadi İşine bak!

Açıkçası ben şöyle düşünüyorum sanırım Atatürkten sonra Türk bürokratı Türk toplumunun ezilmesinden zevk alıyor ve kanunlarıda o şekilde düzenliyor kendi zevki refahı ve toplumun ezilip sömürülmesine uygun olarak malesef bence Türk bürokrasisinin zihniyeti hep bana rab bana şeklinde...

Bu bilgiler bana ait değil toplumun ortak kanunu
Zaten sizin yeterince bilginiz var konu hakkında
Neyse zaten sana yazacak zamanında yok

Bürokrasinin ve devletin millet için var olduğu ve ancak gerekli sistemlerin kurularak milletin refahının yükselmesi ile bürokratın refahının yükselmesi gerektiğini bilen gerçek devlet yöneticilerinin olduğu bir Türkiye sanırım çok ütopik bir hayal...

ben 2012 yılında memur oldum [FONT=sans-serif] 6245 ve [/FONT][FONT=sans-serif]5018 sayılı kanunun emekli maaşıma etkisini anlamadım.

ben 1987 ssk girişliyim. 7800 gün ssk gün sayım var. 6 yıldırda memurum şu an 1/1 ek gösgerge 3600 1968 doğumluyum. bende pelinsu gibi emekli maaşının hesaplandığını görüyorum. farklı bir durum varsa bizi aydınlatırsan seviniriz. kolay gelsin [/FONT]

[FONT=sans-serif]25 yıllık bir memur 1. Derecenin 4. Kademesinde ve 2200 ek gösterge ile emekli olur. Ve bu da 1200 gibi bir rakam olmaz.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Neyse sen kafana göre takıl. Belkide doğru söylüyorsun ( sadece bu işi bilmeyenler için) [/FONT]
[FONT=sans-serif]Bu işi bilmesem tamam da senin yazdıkların gerçekten komik [/FONT]

2008 sonrası memur olanlar eğer geçmişte de sigortalılık günleri var ise eğer..5-10-15 sene sonra emekli olacaklar.
işte o zaman herkes bunun farkına varacaktır ,)

Sen şu başlığı bir incele bakalım millet ne kadar emekli maaşı alıyor.. ve aylık bağlama oranları 2008/10 sorası ne kadar düşük Tıklayınız..

[FONT=sans-serif]2000 Öncesi :0 günü olan[/FONT]
[FONT=sans-serif]2000/2008/10 :1647 gün çalışmış olan[/FONT]
[FONT=sans-serif]2008/10 sonrası:3335 gün çalışmış olan [/FONT]
[FONT=sans-serif]toplam :4982 günü olan[/FONT]

[FONT=sans-serif]2000/2008/10 aylık bağlama oranı :33.11[/FONT]
[FONT=sans-serif]2008/10 aylık bağlama oranı 60[/FONT]

[FONT=sans-serif]aylık tutarı 685,05

[/FONT]
al sana emekli maaşı tutarı...

5-10 yıl sonra emekli olan memurları göreceğiz Allah izin verir ise o zaman yorum yaparız. Pelin su hanıma katılıyorum ilerisi felaket sadece memurlar için de değil ssk,bağkur çalışanları içinde felaket olacaktır. Olur da bu ABO oranı değişir ise bile (2008-Değiştiği tarih) ABO hep %30 olarak hesaplanacaktır. Bu hesaplamada emekli maaşını çok çok çok etkileyecektir.

officer

Memur, Ssk ve Bağkur sigortalılarının ortak mağduriyeti ABO dur.
Fakat Prime esas kazanç konusunda tek mağdur Memurlar!
Çünkü, Asgari Ücret Net 1600 lira alan Ssk lının Brütü, Prime Esas Kazancı bile 2029 lira olarak Emekliliğe esas alınıyor.
2 bin liranın üzerinde maaş alan Taşeron bile Memuru geçerek 4 bin lira düzeyinde SSK Brüt Emekliliğe Esas Kazanç bildiriliyor.

Pelinsu,
O zaman kurum emekli edene kadar çalışmaya devam ne zaman ki kurum emeklilik süren doldu emekli olacaksın diyene kadar. Bu süre zarfında da birikimini yapmak lazım (yapabilir isek tabiki)

officer,
Benim dokunduğum bir husus detay var bu detayın farkında değil çoğunluk!

Benim dokunduğum Asıl olan detay Aylık Bağlama Oranı (ABO), yada 2008 öncesi veya sonrası sigorta girişi değil

Benim dokunduğum asıl detay; Memurun emekliliğine esas brüt ücreti eksik düşük bildiriiyor, SSK kapsamında olanların çalışırken kazandığının üzerinde Brüt SGK ya bildirilmekte yani Emekliliğe Esas Tutarları.
Bağkur da bile Emekliliğe Esas Primler yüksek

2008 1 Ekim öncesi Memur olan daha avantajlı en azından son maaşına bakılarak 25 yıl hizmete karşılık %80 ABO ile emekli ediliyor, oradan durumu biraz toparlıyor.

Pelinsu

Orası öyle zaten, devlet memurun emekliliğine esas brüt ücreti eksik bildiriyor yani mesai, ek ödeme , yolluk vs. ilave edilmiyor, sadece çıplak maaş bildiriliyor sgk ya. Bu duruma ilaveten 2008/10 dan sonra memur (ssk, bağkur farketmez) olanlar için aylık Bağlama Oranı (ABO) da nerede ise %30-60 arası düştüğünden bundan sonra normal/yüksek emeklilik maaşı beklemek hayal. Ondan kıymetli idarecilerimiz özel sigorta olan BES' i çıkardı ya, hatta zorunlu tuttu denebilir...

Pelinsu hanım tamamen haklısınız. Örneğin Eylül 2008 de işe giren bir memur bugun emekli olsa yaklaşık en düşük memur emekli aylığı olan 2200 civarı alır. Kasım 2008 girişli olan bir memur neredeyse bu maaşın yarısını alır. Çünkü 5434 sayılı Kanun nda emekli liğe esas derece vardır. .Bizim gibi 5510 kanuna göre çalışanlarda emekliliğe esas derece yoktur.Bordralarda bu kısımlar bizde boş.

Buna ilaveten sgk primlerimizde ek ödemeler falan yatmadığı için çok az yatıyor.Buda emekli maaşlarında büyük kayıp demek.
Ama bu sorunu önce engelliler hissediyor. Çünkü erken emekli olabiliyoruz.30 sene sonra tüm memurlar hissedecek.tabi çok geç olacak

Volkanb

30 Eylül 2008 de Memur olup 25 yıl görev yapan Lise mezunu bir memura Rahat 2200 lira Emekli Aylığı bağlanır.

1 gün sonra 1 Ekim 2008 de Memur olan 25 yıl görev yapan Lise mezunu bir memura ise taş çatlasın 1300 lira bağlanır

Bu durum 25 yıl yani 9 bin iş günü için böyle iken, 12 sene ile engelli erken emekliliği tam bir hayal kırıklığı olacak taş çatlasın 12 sene için 800 lira bağlanır.

Hiç çalışmadan bağlıyorlarlar zaten bu miktarı :)

Erken emeklilik düşüncesi olanın SSK lı olarak özel sektörde işe girmesi daha mantıklı. En azından 3 bin lira brütü olur.

Pelinsu

Aynen, 2008/10 ay sonrası memurluğun bir avantajı kalmadı. Yeni nesil daha anlamadı ilerde anlayacak...

Şöyle de bir şey var 2002 den bu yana biz engellilere verilen değer arttı. Eskiden kamuya alınmıyordu engelliler, genelde sonradan engeli olanlar kamuda varlardı. İşkur dan bile mesajlar gelmekte sürekli olarak.
Ak Parti Engellilere değer veren tek parti bunuda belirtmek isterim.

Evet emekli olunca bizi 800 tl ile süründürecek tek parti.hakkımı helal etmiyorum.

Pelinsu

2008'den sonra ABO'yu %30'a çekip 650 emekli aylığı alamaya sebep olan da aynı parti! Gözlerin görmediği halde sana iş vermişiz diyen de mesela aynı parti. Toptancılık doğru olmaz sanırım.

2002 sonrasında engelli personel sayısının arttığı doğru ama hiç olmadığı bilgisi yanlış. İstatistiklere şuradan ulaşabilirsiniz mesela.

rainman57 ; .sürünmek istemiyorsak 80 milyon ortak hareket etmeli gör bak bakalım nasıl geri çekmek zorunda kalırlar o kanunları, Almanyada benzine 5 cent zam geldi diye millet araba kullanmayı bırakıp toplu ulaşım kullanınca hemen geri çekmişler zammı. Bizim millet koyun olunca, bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın hesabında olunca, o yılan bütün milleti birden sokuyor ama koyun millet tabi ki farketmez...

Pelinsu hanım söylediklerinizin biri hariç hepsinde haklisiniz yanlış bilginiz ise şudur. Engelli emeklisi olan memurun maaşı çalıştığı süre üzerinden değil 25 yıl üzerinden hesaplanır oda yüzde elliye tekabül eder.fakat dediginiz gibi çok büyük haksızlıklar var.ornegin ben bir işverenim yanımda çalışan sigortalıya 1600 tl asgari ücretten sigortaya bildirim yapıyorum fakat işçiye 2200 tl ödüyorum.sigorta bunu yakaladığı zaman nama ceza yazıyor.ama aynı uygulamayı kendisi yapıyor ki ben sgk da çalışıyorum.bana ödediği maaşın çok altında bir bildirimde bulunuyor.tam davalık bir durum söz konusu

Bu konuya yıllar önce dikkat çekmeye çalıştım. Primleri yüksek yatmış, 4A lı olarak emekliliğine az kalmış ama memuriyete geçmek isteyen arkadaşları vazgeçirmeye çalıştım.
Birkaç yıl foruma ara verdim, eski mesajlarım nerelerde bilmiyorum.

Pelinsu 'nun anlatmak istediği tamamen doğru. Eskiden gelir vergisi yönünden avantaj gibi görünen, ele geçenin daha çok olmasını sağlayan net ödeme yöntemi bugün malesef memurlar için çok büyük bir dezavantaj durumundadır.
Bilindiği gibi memur maaşlarının önemli bir bölümü yan ödemelerden oluşmaktadır. Yan ödemeler ise maaşa net olarak ilave edilmekte, gelir vergisi ve sigorta primi matrahına dahil edilmemektedir.
Böyle olunca prime esas kazanç tutarı, dolayısıyla da sigorta primi düşük olmaktadır.

5434 sayılı eski yasada emekli maaşı derece, kademeye göre bağlandığından bunun bir önemi yoktu.
Yıllar önce de söyledim ve yine tekrar ediyorum;
4A dan geçiş yapanlar bir dereceye kadar, ama ilk defa 1 Ekim 2008 sonrası memur olanlar emekli olmaya başlasın, asıl dananın kuyruğu o zaman kopacak.

Devlet, özel sektörde vergi ve prim matrahına yansıtılmadan çalışana elden net olarak yapılan ödemeyi suç kabul edip büyük cezalar uygularken, bunu memur maaşlarında kendisi uygulamaktadır.

aarkin

Misalen diyorum, 10 yıl çalışmış engelli birinin yani 3600 gün, Emeklililik Abo hesabında 25 yıl 9000 iş günü kabul edildiği nerede yazıyor ilgili kanunu yönetmeliği linki paylaşırmısınız?

Sizin bahsettiğiniz 25 yıla tamamlanma durumu 5434 sayılı kanuna tabi,
1 EKİM 2018 den 1 gün bile önce memuriyete girişi olanlar için geçerli

Ancak, 5510 sayılı kanunda 5400 güne yani 15 yıla tamamlanacağı hususu var. Buda %30 ABO demek :)

Üst Alt