@
wise53
İlk sigorta primi hangi tarihteyse o temel alınacak.
Not: Bu konuda @
Ufukalp abiyle ters düşüyoruz ama, benim düşüncem bu.
OturanBoğa
Bizim aramızdaki fikir ayrılığı bu değil
2008 den sonra zaten kurumlar tek çatıda toplandığından 28. madde ile emeklilik şartları da tek standart olarak belirlendi.
Artık memurun emeklilik şartında da hizmet süresi yanında prim gün sayısı belirtilmektedir, başlangıç kaç olursa olsun o prim gün sayısının doldurulması zorunludur.
Eskiden ise memurun emekliliğinde sadece hizmet süresi anılmakta, örneğin 15 yıl hizmet süresi erken emeklilik için yeterli olmaktaydı.
İşte ben burada, sonradan memur olmuş birinin emekli sandığından emekli olabilmesi için gereken 15 yılın hesabında memuriyetten önceki sigorta başlangıcı baz alınmaz, sadece fiili olarak çalışılıp primleri ödenmiş günler hizmet birleştirme yoluyla emekli sandığına aktarılır, başlangıç net gün miktarı kadar geri gider diyordumki hala öyle diyorum.
Örneğin bir adamın 20 yıl önce sigorta girişi olsun ama sadece 1 yıl çalışmış, boş geçen onca yıldan sonra 10 yıl önce memuriyete başlamış olsun. Bu adamın 20 yıl önce girişi var diye memuriyetten hemen emekli mi edilecektir, hayır 10 yıllık memuriyet hizmetine sadece 1 yıllık net günü eklenecek 11 yıllık memur sayılacaktır emeklilik açısından.
Yoksa 2008 sonrası için 28.maddede zaten sürenin yanında prim gün şartı olduğundan süre hesabında ilk sigorta girişi geçerli olacaktır.
Umarım demek istediğimi ifade edebilmişimdir