Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2015'te memur oldum. Emekliliğe temel sigorta başlangıcım daha önceki..?

(Gölge)

Aktif Üye
Konular
244
Reaksiyonlar
194
merhabalar

benim sorum %80 raporum var.

1998 yılında 100 gün ssk li olarak çalıştım
2015 te mebte memur oldum emekli sandıgı mensubu oldum
şimdi benim sigorta başlangıcım 1998 mi yoksa 2015 mi??

% 80 raporumla 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 gün pirim şartina tabiyim emekli olabilmem için forumda okudugum kadarıyla... sigortalılık süresi 1998 yılından itibarenmi yoksa 2015 ten itibarenmi geçerli sigorta girişi ssk lı olan biri sonradan emekli sandıgı na kayıtlı olursa geçiş olursa sigorta başlangıcı olayı nasıl oluyor hesaplaması bilgi verirseniz sevinirim

E-Devlet ten sorgulatabilirsiniz orada tüm bilgiler yazar .Ama başlangıç 1998

Hayır 1998 değil malesef.
SSK lı çalıştığınız günler hizmet birleştirmesi ile hizmet sürenize eklenir.
Bu yapılırken prim ödenmemiş boşluklar hiç bir şekilde dikkate alınmaz.
100 gününüz varsa bu sizin başlangıcınızı memuriyete başladığınız tarihten sadece 100 gün geriye götürür.

ufukalp 98 yılında 100 gün ssk am var ssk dan devam etseydim sigortalılık süresi 98 yılı geçerli olacaktı degilmi 2 ci sorum 98 yında ssk lı oldum 100 gün bagkura geçseydim yine sigortalıllık süresi yukarıda anlattıgınız gibi sadece 100 gün geriye mi giderdi merak ettimde cvp verirseniz sevinirim

SSK dan devam etseydiniz evet priminiz 1 gün bile olsa o tarih başlangıç olarak baz alınacaktı.
Ancak ister devlet memurluğu ister bağkur ssk dışında hangi statüye geçerseniz geçin hizmet birleştirme net prim günü üzerinden yapılır.

yani ssk dişında farklı sıtatüye geçersem pirim üzerinden geriye o gün kadar gidip sigorta başlangıcı o günmü oluyor dogrumu anladım

Ufukalp bey merhaba,
şöyle bir sorum var
ilk sskya giriş 2005 ama arada ödenmemiş aylar var ve bu aylar boş geçmiş onları borçlanabiliyormuyuz? yani geriye dönük ödeme yapılabiliyorumu..

örnegin 2005 mart ilk ssk girişim , 2006 da 5-6 ay ödenmemiş sonra 2007 de ödenmiş aradaki borçları ödeyebiliyormuyuz?

muzy1
Hayır öyle bir borçlanma şekli mümkün değil.

ufukalp sigorta süreniz 100 gün geriye gider dediniz ben malulen emekli olabilirmiyim ssk 98 yılında 100 günüm var 2010 da %80 raporum mevcut sigorta girişinden önce raporum yoktu hiç bi şekilde 2015 te memur oldum emekli sandıgı malulen emekli olma şansım varmı

kalpsesi aynı soruyu bende sormuştum ;10 yıl ve 1800 gunle malulen emekli olabilirsiniz sanırım

kalpsesi
Olabilir de daha yeni başlamışsınız memuriyete ve öncesinde sadece 100 gününüz var.
Maluliyetiniz onaylansa da 10 yılı doldurmak zorundasınız ki bunun için de başlangıç 1998 olmayacak malesef.

Sigorta sistemi birleştirildi diyorlar SSK başlangıcını sigorta başlangıcı kabul edip sigortalılık süresini buradan baz almıyorlar 2008 sonrası girenleri emekli sandığından yararlandırmıyorlar bu sigorta kanunları tamamen milletin aleyhine çıkartılıyor son 15 yıldır. Çalışırken aldığı parayla geçinemeyen vatandaş emekli olunca gerçek anlamda açlıktan ölür şu anki kanunlara göre...

@Ufukalp

ufuk bey 100 gün geriye gider dediniz 2015 memurluk temmuz ayı 100 gün geri 3 ay 10 gün ediyor buda nisana tekabul ediyor başlangıç nisan oluyor sizin söylemenizle %80 raporum 2010 da aldıgıma göre sigorta başlangıcımdan önce oluyor gibime geldi bu nasıl oluyor sgk nın uygulaması nasıl bilgi verirmisiniz

kalpsesi
1998 sigorta girişiniz sadece emeklilik hesabında geçerli olmaz.
Ancak bu 2010 da aldığınız rapor sigorta girişinizden önce olduğu anlamına gelmez, bu konuda 1998 baz alınır.

Ufukalp

ssk dan 98 yılında sigorta girişim vardı 100 gün
2015 te memur oldum
hizmet biirleştirmesiyle 100 gün geriye gider dediniz emeklilik hesaplamasında

bi arkadaş ankaralı emekli sandıgına sormuş malulen emeklilikte sigorta başlangıcın 98 yılı baz alınır demiş geriye gitme engelli hakkıyla olursan demiş geriye gider malulen emeklilikte söz konusu degil demiş

bu bilginin gerçeklik payı varmı bilgi verirseniz sevinirim

kalpsesi

Evet, malulen emeklilik söz konusu olduğunda 10 yıllık süre sgk kapsamında ilk kez sigortalı olduğunuz tarihte başlar. Ama memur statüsünde özlük haklarını kazanabilmek için son 2520 gün primin fazlasının 4c statüsünde olması gerek...

@Ufukalp

oturan boga ufukalp yukarıda mesajında olamazsın dedide 10 yıl çalışmalısın dedi soruma gelince bide malulen emeklilik 1800 gün ve
10 yıl sigortalılık süresi olması lazım dediginize göre malulen emekli olabilmem için 2520 gün diyorsunuz ben 100 gün ssk dan var sigortalılık sürem dolmuş dediginize göre 1700 gün emekli sandıgından devam etsem malulen emekli olamazmıyım o.boga çalışamıyorum çok zorlanıyorum çalışırken emekli olmak istiyorum

oturan boga cvp verirmisiniz

kalpsesi

Yani, 100 gün ssk üzerine 1700 gün memuriyet eklendiğinde, malulen emeklilik için sağlık şartları ta tutuyorsa, malulen emekli olunabilir.

tamam o boga saglık şartlarını sormuyorum orasını anladım ssk dan mı emekli oluyorum o zaman yoksa emekli sandıgındanmı 2520 gün olayı kafamı karıştırdı

kalpsesi

100 gün ssk üzerine 1700 gün memuriyet eklendiğinde malulen emeklilik 4c (memur) statüsümnde olur. Malulen emeklilikte en son prim hangi statüde yatmışsa emeklilik de o statüde gerçekleşir.

5510 sayılı yasayla engelli emekliligi

arkadaşlar benim emeklilik zamanım 3960 gün pirim ve 15 yıllık sigortalılık süresiyle emekliligim olacak araştırmalarım sonucu forumdan..
%80 raporum var engelli emekliligi ile emekli olmayı düşünüyorum kamuda memurum şartlar uydugunda tekrardan rapor almam gerekecek forumda okudugum kadarıyla 5510 sayılı yasayla 28 maddeden emekli olursam malulen emeklilikte geçerli olan
5510 sayılı SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU'nda başka bir"inin sürekli bakımına muhtaç" olma hali ifadesi yer almaktadır, ve bu durumda olan kişilere kanunda fazladan avantajlar sağlanmıştır:
1- Malulen emeklilik süresinin belirlenmesinde [Madde 26],
2- Malulen emeklilik maaşının hesaplanmasında [Madde 27, Madde 94]
3- İş kazası sonucu elde edilen Sürekli İş Göremezlik Gelirinin hesaplanmasında [Madde 19, Madde 55]
4- Sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine bağlanan aylığın hesaplanmasında [Madde 33]

5510 sayılı yasayla 28 maddeden emekli olursam engelli emekliliginde başka bir"inin sürekli bakımına muhtaç olma hali varmı yukarıda bahsedilen avantajlar benim içinde geçerli olma ihtimali varmı başka bir"inin sürekli bakımına muhtaç diye rapor düzenlene bilirmi 2 ci sorum rapor formatları malulen emeklilikte ve engelli emekliliginde aynımı bu iki emeklilikte rapor düzenleme şartları degişiyormu alınan rapor aynımı cvp veirrseniz sevinirim

@kalpsesi
Hayır, o avantaj sadece malulen emeklilik için geçerlidir.
Başka birinin sürekli bakımına muhtaçlık durumunda malulen emeklilik için 10 yıl şartı aranmayıp 1800 gün prim olması yeterlidir.
Yine bu durumda olanların malulen emekli aylıkları %10 ilave edilerek hesaplanır.
Ancak erken emeklilikte bu söz konusu değil.

OturanBoğa

ama memur olmadan önce o rahatsızlığa sahip ise malulen emekli olunulamıyor deniliyordu ?

kafama takılan bi soru daha kaldı aydınlatırsanız sevinirim şimdi kamuda memurum emeklilik zamanım geldiginde 5510 sayılı yasada okudum yanlışmı anladım bilmiyorum kamu görevlileri diyor emeklilige sevk onayı ile ilişigini keser diyor yani ben emeklilik için müraacaat edersem ilişigim kesilecekmi diyelimki başvurdum emeklilige raporum istedigim gibi alamadım veya bi şekilde emekli olamazsam geri işime nasıl dönecegim yeniden çalışamıyacakmıyım görevime devam edemeyecekmiyim aydınlatırsanız sevinirim

O da ayrı bir sorun...eski isine dönebilecek mi...

Peki benim durumum nasıl olacak benim Sgk da 1561 günüm memuriyette 1871 günüm bulunmakta sgk başlangıcım 10 ocak 2005

bunu bende bılmıyorum belkı bılen arkadaslarımız yardımcı olur umarım...

Üst Alt