sevgili kardeşim hesap aşağıda..
100 bin liralık aracın %45 ötv oranı ile net fiyatı yuvarlak hesap 58.500, ötv'si 26.300 ve ötv üzerinden hesaplanan kdv si 15200 ediyor... normalde ise ötvnin üzerinden kdv alınmasaydı, 10,500 tl kdv ödeyecektik. ama engelli olup olmamaya bakılmaksızın kdv ötv üzerinden ödendiği için biz fazladan 4-5 bin lira ödüyoruz işte.
aynı hesabı bu sefer %60 ötv oranı ile hesaplayalım ve ödeceğimiz kdvyi görelim:
100 bin liralık aracın %60ötv oranı ile net fiyatı yuvarlak hesap 53.000, ötv'si 31.800 ve ötv üzerinden hesaplanan kdv si 15200 ediyor... normalde ise ötvnin üzerinden kdv alınmasaydı, 9.545 tl kdv ödeyecektik. ama engelli olup olmamaya bakılmaksızın kdv ötv üzerinden ödendiği için biz fazladan 5-6 bin lira ödüyoruz işte.
sonuç olarak: ötv oranları değişmiş olsa bile bizim ödeyeceğimiz kdv oranları yaklaşık 30-40 tl (bin değil) gibi değersiz bir farklılık gösteriyor. ama eğer ki biz ötv üzerinden kdv ödemeseydik hem ödeyeceimiz kdv'de çok değerli bir fark olacak, hem de ötv değişimleri aracın net fiyatında etkili olduğu için ötv arttıkça ödeyeceğimiz kdv düşecekti. (net fiyat ve ötv arasında ters bir ilişki kurduğum düşünülebilir doğrudur ama tr'de böyle.. şu an ötvden etkilenmesin diye araç net fiyatlarını 70 binin altında tutmaya çalışan (gerçek bir örnek:69.750'ye sabitlendi bir araç) firmalar da bunu teyit ediyor.)
dolayısıyla türkiyede her nefes alan canlı ÖTV den muaf olsun veya olmasın KDV yi ÖTV dahil fiyattan öder.
hala aksini iddia edecek biri varsa önce araç satış listelerindeki ötv ve kdv lere bakarak hesabını yapsın. ben ötv muafiyetli iki araç satın aldım ve ikisinde de bunun ayrımına vardım

)