@
erkan medeni
06/2016'da açtığın konunun altında yazışırken kasım ayı gibi aşağıdaki soruyu diğer soruların dışında sormuştun ya
"3) bu sene olsam veya 2017 yilinda olsam herhangi bir kaybim yada kazancim olurmu" diye.
Bende şöyle bir yanıt vermiştim:
"3-Bu konuda şöyle bir durum var.Yatan primler 3000 TL nin altındaysa her ay maaşın düşecektir.4-5 ayda ciddi bir fark oluşturmaz.Yani senin durumunda ciddi bir kaybın olmaz.Ancak bu sitede tartışılan birşey vardı.O konu nasıl etkiler bilmiyorum? 2016 yılında seyyanen yapılan 100 tl zam vardı birde çeşitli zamlar.2016'da emekli olanlar 3-4 zamdan yararlandılar diye birçok yazı okumuştum.Sen kasım/16'da emeklilik başvurusunda bulunursan 01.12.16'dan itibaren emeklilik işlemeye başlayacağından bu zamların tamamından yararlanacaksın.2017'de ( bana göre saçma.yine olması lazım ama ) eğer seyyanen 100 tl zam vs olmayacaksa bu durumda maaşın 2017 yılında belirlenmesinde bir kaybın olabilir. "
Maalesef bu yazışmada bahsettiğim durum gerçekleşmiş görünüyor.Yılın son ayında birkaç konuda bu seyyanen zam olayının 2017'de uygulanmayacağı konusu tartışılmış ve sonunda uygulanmayacağı netleşmişti. @
Ümit Kurtuluş da bahsetmiş.Bende bu seyyanen zam olayının 2017'de uygulanmaması yüzünden bu durumu yaşadığını düşünüyorum.Emekli maaşı 2000 tl üstünde olanlar için düşüş yine var olsa da anormal farklara yolaçmıyor görünen bu durum, emekli maaşı tabana yakın olanlar için maaşlarının 2017'de %11-12 gibi düşük hesaplanmasına sebep oluyor.
@
emak
Engelli emekliliği ile normal emeklilik arasında bir fark görünmüyor.Önemli olan yatan primlerin tutarı.SSK tavanı ve tabanı arasında hangi seviyede yatıyorsa emekli maaşları da ona göre yüksek ya da düşük oluyor.
@
turkuaz06
Valla devlet işçi ve memur arasındaki bu adaletsizliği bir yol bulup düzeltmeli.Böyle bir çaba yok ama olmalı.Yukarıdaki rakam olmasa bile en azından asgari ücret ne ise hiçbir emekli o rakamın altında maaş alamamalı.Bence alt sınır asgari ücret olmalı ve hesaplamalarda asgari ücret katsayı gibi bir rakam olup daha yüksek maaşı hakedenler de o taban üzerinden hesapla maaşlarını almalılar. Ancak o zaman emekliler biraz daha insan gibi yaşamaya devam edebilirler.
Avrupa ülkelerinde millet emekli maaşları ile eşi dostuyla tatillere gidiyor ( yazın akdeniz sahillerimiz onlarla dolu ) dünya turuna çıkacaklar neredeyse, bizde emekliler çocuklarının akrabalarının yanında sığıntı gibi o eve biraz ek katkı yaptığı için katlanılan kişiler olarak, yalnızlarsa da akrabalardan ek yardım alarak ömürlerini geçirmeye çalışıyorlar.