Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 aylığı için 12 Eylül'de başvuru yapmıştım, halen sonuçlanmadı..?

Esilaa

Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
Merhabalar. Bu 2022 aylık başvurusu ne kadar sürede tamamlanır? Yetkililerden başvuran kişinin evine gidenler oluyormuş, bize gelen de olmadı.Başvurunun üzerinden bir buçuk aydan fazla bir zaman geçti ama halen sonuçlanmadı. Eğer başvuru olur da sonuçlanır ve olumlu çıkarsa ne zaman ödeme olur?Bilgilendirirseniz sevinirim.Teşekkürler.

Esilaa yönetmeliğe göre tüm iş ve işlemlerin 1 ay içinde tamamlanması gerekiyor. ama yogunluktan dolayı gecikmeler oluyor boyle:)
şimdiye kadar sosyal incelemen yapılmış olmalıydı. alo 144'ü arayarak başvuru durumunun hangi aşamada olduğunu öğrenmeye çalış. vakfı da arayabilirsin. e-devlet şifresi varsa 2022 aylık bilgilerini oradan da takip edebilirsin.
belki de senin haberin yoktur, aylığın baglanmış bile olabilir. yukarda bahsettiğim seçenekleri kullanarak 2022 aylığı sürecin hakkında bilgi almaya çalış:)

Kalem

12 eylülde başvurmuştum, bu kadar uzun sürmesi şaşırttı açıkçası. İlk bir ay bir kac defa kuruma gidip son durumu öğreniyordum, başvuru sürecinde olduğunu ve uzun sürebildiğini söylediler. Son iki haftadır e-devletten takip ediyorum; 'yardımın durumu' kısmında hala 'başvuru' yazıyor. 144'ten de sorayım öyleyse. Teşekkür ederim.

Esilaa aman başvuru tarihine e-devletten bak. başvuru tarihin eylül yazıyor mu kontrol et. başvuru tarihin eylül ise (aylığın onaylandığı takdirde) aylık başlangıç tarihin de 1 ekim olur ve 1 ekim'den itibaren sana ödeme yapılması gerekir. bu konuda vakıflar hatalı işlem yapıyor çünkü. aylığn onaylanırsa aylık başlangıç tarihinin de takipçisi ol.
2022 aylığında vakfa başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren ödeme yapılması gerekir.

Kalem

Evet, başvuru tarihim e-devlette de 12 eylül olarak görünüyor.Eğer onaylanırsa ödeme yatırılmış olmalı o zaman, bunu bilmiyordum teşekkür ederim. Peki bir sorum daha var; bazı arkadaşların evlerine incelemeye gidenler oluyormuş kurumdan, bize gelen olmadı.Bir terslik olabilir mi, bunu bildireyim mi kuruma ?

@Esilaa yok, yanlış anladın ablası. ödemeler 3 ayda bir 4 ödeme döneminde herhangi bir PTT şubesinden ödenir. ödemeler Mart, Haziran, Eylül ve aralık aylarında yapılır.

sen yeni başvurdun. aylığın onaylanırsa aylığının baglandığı tarihten sonraki ilk ödeme döneminden itibaren ödemeni alırsın. diyelim ki aylık başvurun kabul edildi sen ancak mart'ta ödemelerini alabilirsin. aralık dönemine işlemlerin yetişmez çünkü. baksana halen başvuru durumundasın hiçbir işlem yapılmamış. sosyal incelemeye bile gelmemişler.

bence vakfı ara süreç hakkında bilgi al ve işlemlerin hızlandırılmasını iste.işlemler uzun surünce bunda da ödemeyi eksik yapıyorlar. ben de seni bu yuzden aylık başlangıç tarihi konusunda uyardım.
diyelim kasım ayında 2022 aylığın baglandı. sen eylül'de başvurdugun için aylık başlangıç tarihin 1 Ekim olur. aralık'ta ödeme yapılamazsa sana mart'a, 1 Ekim'den 1 Mart'a kadar birikmiş ödeme + mart dönem aylığının toplu ödenmesi lazım.

ama aylık başlangıç tarihi olarak bazı vakıflar aylığın onaylandığı tarihi esas alıyorlar. bu durumda eksik ödeme yapılmış oluyor. tamamen bu işi bilmemelerinden kaynaklanıyor. mevzuata aykırı işlem yapıyorlar.
o yuzden diyorum ki aylığın onaylanırsa aylık başlangıç tarihinin takipçisi ol. vakfa hangi aydan itibaren ödeme yapacaklarını sor. yanlışa ta en baştan müdahale et ve işi çöz.

Kalem

Abla çok teşekkür ederim.
Bulunduğum şehirdeki vakfın keyfi bir şekilde işlemleri uzatma ihtimali var mı peki ? Mesele ben arıyorum, telefonda bilgi veremeyiz diyorlar müdür beyin talimatı diyorlar. İnsan her zaman kuruma gitmeye vakit bulamayabilir sonuçta. Yani başvurum kabul edilirse aylık başlangıç tarihim 1 ekim olmalı?? Başvuru tarihimi esas almalılar.Bu konuda dikkat edeceğim fakat bir türlü işlemler sonuçlanmıyor, illaki kuruma gidip olay çıkartmak gerekiyor. Çok ilgisiz çalışanlar ve de agresifler.

Esilaa sen de ısrarla telefonla ara rahatsız et onları:) yönetmeliğe göre en geç 1 ay içinde tüm iş ve işlemlerin bitmesi gerekiyor ama halen evime bile gelinmedi de telefonda onlara.

@Kalem

Bugün bir kere daha gittim, neden bu denli uzun sürdüğünü sordum. Dosyaların birikip tek bir klasör haline gelmesini bekliyorlarmış ve daha bir hafta önce rapor aldığım hastaneye teyit için yeni yollamışlar, hastaneden klasörün gelmesini bekliyorlarmış. Daha hiç bir işlem başlamamış bile. Şu ana kadar neden gönderilmemiş diye sordum, tek dosya için gönderim yapmayız birikir öyle göndeririz dediler.

Ben de neden teyit edilme ihtiyacı duyuluyor diye sordum, hadi hastaneye gönderdiniz teyit için neden bu kadar geç geliyor geri diye sordum. Verdikleri cevap, biz raporun sahte olmadığından emin olmalıyız diyorlar, neden hala dönmediği beni ilgilendirmez hastanenin işi diyorlar. Müdürle görüşmek istediğimi söyledim, başka birine yönlendirdiler. Telefonda neden bilgi verilmiyor diye sordum, günde 600-700 başvuru oluyor, herkese telefonda yetişemeyiz dediler bu tür konuları telefonda konuşamayız dediler.

Bir devlet kurumu her zaman şeffaf olmalı. Zaten başvuru yapanlar çoğunluk engelli ve yaşlı. En çok da telefon hizmetinin gelişmiş olması lazım, engelli yaşlı her zaman kuruma gidemez. Çok duyarsızlar abla. Bimer'e yazacağım. Ciddi bir boşvermişlik var çalışanlarda.

@Esilaa valla ablası bu vakıflar insanları çileden çıkartacak. şikayet edebildiğin her yere yaz. cumhurbakanlığına da yaz.

aile bakanlığı da butun işleri vakıflara atmış vakıflar ne yapar ne eder baktıgı yok. vakıflar da bildiğini okuyor. sizler maruz kaldığınız bu durumları sürekli dillendirmelisiniz, şikayetçi olmalısınız.

Kalem

selamlar ablacım.. bu mart ayında ilk defa aylık alacağım, başvurum 12 eylül idi.Toplam ne kadar alacağım ve martın kaçında alacağım acaba?

Esilaa
mart'ın kaçında alacağını tespit edebilmem için doğum yılını, mart'ta alacağın miktarı hesaplayabilmem için de rapor oranını bilmem gerek ablası.

Esilaa
başvuru tarihin eylül. bu durumda aylık başlangıç tarihin 1 Ekim. sana 1 Ekim 2017'den itibaren ödeme yapılacak.
rapor oranın %40

doğum yılının son rakamı "3" olduğuna göre ödeme gunun 8 Mart 2018 Perşembe gunu.

sana mart'ta, ekim + kasım + aralık + ocak + şubat ve mart dönem aylığı (mart,nisan,mayıs) olmak üzere 8 aylık toplam 3128,72 Tl ödeme yapılacak (tam miktarı 3128,72602 tl)

ödemeni 8 Mart Perşembe gunu, T.C. kimliğinle birlikte herhangi bir PTT şubesinden çekebilirsin.
ödeme miktarını e-devlette 4 mart akşama doğru görebileceksin.

Kalem

Ablacım çok teşekkür ederim. Ama ben az önce e-devletten baktım 2.373,41 yazıyor. 3.128 olması lazım hesapladığınız gibi ? neden az ki ? :(((

Esilaa
ablacım, inanır mısın yukarıda senin alacağın miktarı hesaplarken," bu vakıf bu sekiz aylık ödemeyi yapmaz, hata yapar yine" diye içimden geçirdim. korktugum da başıma geldi.

e-devlette ödeme miktarın 2373,41 TL yazıyormuş. (tam miktarı 2373,40626 TL kesir kısmını yuvarlamışlar).

buna göre sana;
aralık ayı için 377,6602326 TL
Ocak + ŞUbat + Mart dönem aylığı (mart,nisan mayıs) için 5 X 399,149205 = 1995,74602 TL

Toplam 377,6602326 + 1995,74602 = 2373,40626 TL (yuvarlarsak 2373,41 Tl ) ödeme yapılacak. yani toplam 6 aylık ödeme bu.
bu durumda sana 1 Aralık'tan itibaren ödeme yapılıyor gorunuyor.
yani ekim ve kasım ayları ödenmemiş. 2 ay eksik.

ekim ve kasım için 377,66 X 2 = 755,32 TL ödenmesi gerekiyordu.
sana 755,32 TL eksik ödeme yapılacak.

sen 12 Eylül'de vakfa başvurdugunda, raporunla birlikte başvurdun di mi? yani aynı tarihte raporunu da vakfa verdin mi?

Ya da şöyle sorayım. e-devlette başvuru tarihin ne yazıyor?

Kalem ablacım evet raporumla başvurdum aldılar raporu, e-devlette de başvuru tarihi 12 eylül yazıyor. ne yapmalıyım? ben kendimi 3 bin üzeri alırım diye ayarladım, moralim çok bozuldu, çok da ihtiyacım var, düşünsene abla taaa 12 eylülde başvurusunu yaptığım aylığı daha yeni alacağım ve o da eksikle. nasıl bir sistem bu? bizi ne olarak görüyor bu devlet, aptal yerine koyuyorlar.

ablacım, e-devlette de başvuru tarihin 12 eylül yazıyormuş. bu durumda benim hesabım kuruşu kuruşuna doğru. senin 1 ekim'den itibaren 8 aylık toplam 3128,72 TL alman gerekiyordu.

yönetmelik ve kanun bu konuda çok açıktır. ödemeler başvuru tarihini takip eden ilk aybaşından itibaren yapılır. yani başvuru tarihini takip eden ilk aybaşı aylık başlangıç tarihidir.

senin başvuru tarihin eylül. bu durumda 1 ekim de aylık başlangıç tarihin olur ve 1 ekim!den itibaren ödeme yapılır.

oysa e-devlette yazan ödeme miktarına baktıgımızda sana 1 aralık'tan itibaren ödeme yapılacak. 2 ay eksik. bu yapılan işlem yasal değil. vakıf hatalı işlem yapmış.

şunlara bak ya! hem seni onca ay beklettiler hem de 2 a eksik ödeme almana neden oldular! bunu o vakfın yanına kar bırakmamanı diliyorum. gereğini yap ablası. sana şimdi bir link vereceğim oradaki denilenelri yap ve hemen vakfa itiraz et.
yahu vakfın bu işi ne kadar uzattıgının belgesi daha ilk sayfadaki yazılarda duruyor. resmen mevzuata aykırı işlem yapmışlar!

aşırı yorgunum ablası. sana linki vereyim, sen linkte anlatılanları dikkatle oku, sonra da " 1 numaralı dilekçeyi " kendine uyarlayarak yaz ve itirazını yap. zaten gerekli hesapları (alman gereken parayı,eksik yatan parayı) ,aylık başlangıç tarihini, başvuru tarihini vs burada ben yazmıştım. buradaki mesajlarımdan bakarsın.

https://www.engelliler.biz/forum/20...inda-usul-ve-esaslar-hakkinda-bilgi-notu.html

Kalem ablacım hemen linkteki denilenleri yapacağım, haftasonu araya giriyor, bu durumda pazartesi anca giderim vakfa, dilekçeyi vakfa vereceğim değil mi ?

evet, vakfa vereceksin ablası. dilekçenin sayı ve tarih numarasını almayı unutma.

gerçekten moralim çok bozuldu. benim hastalığım doğuştan ve maddi olarak hep ihtiyacım olmasına rağmen aylık başvurusunda bulunmadım yıllarca, rapor bile çıkarmadım. ama üniversiteden mezun olup aileye yük olduğumu hissetmeye başladıktan sonra yasal tüm haklarımdan yararlanmak istedim. aylardır bunu bekledim sabırla. ne gerekiyorsa yapacağım, bir engelli zaten engelli olduğu için en zorlandığı şey hakkını aramasıdır, aslında engellilerin karşılaştıkları sorunlar için uğradığı haksızlıkların tespiti için ayrı bir komisyon oluşturulmalı. gerçekten ben bu platformlarda yeni olmama rağmen bu denli haksızlığa maruz kalıyorsam benden daha kötü durumda olan kardeşlerim nasıl yapıyor düşünmek bile istemiyorum.

ben sinirden çıldırıyorum ablam. vakıfların bu yasal olmayan uygulamalarını, yaptıkları hataların gecikmelerin faturasını sizlere ödetmesini asla asla hazmedemiyorum.

bu yanlış uygulamalara karşı hakkınızı aramalısınız ve onların bu şekilde hakkınızı gasp etmelerine dur demelisiniz.

siz yeter ki gerekeni yapın. biz hep yanınızda olacağız.

ya düşünsene kanun ve yönetmelike aykırı işlem yaptılar. kesinlikle hakkını mahkeme yoluyla da olsa alacaksın.

vakıflar itiraz etmediğiniz sürece bu şekilde eksik ödeme yapmaya devam edecek maalesef. sadece bu da değil. birçok hata yapıyorlar.

Goruyorsunuz kalem abla bir magdur arkadasimiz daha maalesef bu magduriyetler doguda cok daha fazla oluyor...sebebide vakif mudurleri basta olmak uzere personeller isi bilmiyor...gidiyorsunuz kaba kaba davranislar bagirmalar...yonetmenligi hatirlatiyorsunuz..Bizim vakifta o kararlar uymaz derler...sen bizden iyi mi biliyorsun nereye gidersen git derler...maalesef...

Kalem abla, bugün vakfa gittim dilekçemi verdim ve durumu anlattım. ve elbette hemen karşı çıktılar. 'sen bizden daha iyi mi biliyorsun' şeklinde küstah küstah savunmalar, seslerini yükseltmeler. burada o sistem yok dediler ve başvuru tarihi değil kabul tarihinin baz alındığını ısrarla söylediler. şaka gibi. İnsanı aptal yerine koyuyorlar. ciddi anlamda büyük bir problem var ülkede. üsttekiler her ne kadar yaşam şartlarımızı iyileştirmeye çalışsa da alt tabaka bencil, küstah ve tembel olduğu sürece asla bizde vuku bulmayacaktır hiç bir hak. üsttekiler bir şeyleri kolaylaştırmaya çalıştıkça ast tabaka daha da zorlaştırıyor.

Esilaa
ablacım, öncelikle hakkını savunma konusunda gösterdiğin ısrar ve dik duruş için teşekkür ederim sana.
vakıftakiler küstahlık yapmışlar. 2022 sayılı kanun da yönetmelik de nettir. mevzuata göre başvuru tarihini takip eden ilk aybaşı aylığa hak kazanma (aylık başlangıç tarihidir.)
bile bile yanlışta ısrar ediyor vakıf.
ama o parayı alacagız.

dilekçenin sayı ve tarih numarasını aldın di mi?

dilekçenin son paragrafındaki kırmızı renkteki tarihe "[SIZE=1]yukarıda belirttiğim hatanın tashih edilerek aylık bağlama tarihinin başvuru tarihini takip eden aybaşı olan 01.05.2017 şeklinde düzeltilmesini ve eksik yapılan ödemenin tarafıma yapılması hususların gereğini bilgilerinize arz ederim."[/SIZE]
01.10.2018 yazdın di mi? senin aylık baglama tarihin 1 Ekim çünkü.

vakıf yanlışta ısrar edecek. dilekçene cevap geldikten sonra /ya da yasal süre içinde cevap gelmezse idari mahkemeye taşıyacağız.

ama ben aynı zamanda bir gazeteci arkadaşa da taşıdım bu konuyu .
aynı zamanda Bakan'a da ileteceğiz bu sorunu.

bu vakıflar denetimsiz, başı boş olmadıklarını ögrenecekler!

ha sorun bakanlıktan kaynaklanıyorsa, bunun da üstüne gideceğiz.

bu kadar apaçık mevzuata aykırı uygulama yapılamaz ki ya! vatandaş hakkını savununca gördüğü muameleye bak bir de!

Kalem ablacım dilekçeyi aynen şu şekilde yazdım:
05.03.2018

Batman Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına

Konu: Aylık bağlama tarihinde yapılan hatanın düzeltilmesi talebi

2022 aylığından yararlanmak maksadıyla raporumla birlikte Vakfınıza 12.09.2017 tarihinde müracaat etmiş, yapılan işlemlerin ardından aylık bağlanması onaylanmış, Mart ödeme döneminde 2.373,41 TL ödeme yapılmıştır. Ancak aylık bağlanma başlangıç tarihi 01.10.2017 olarak belirlenmesi ve bu tarih itibariyle 3128,72 TL ödenmesi gerekirdi. Yapılan eksik ödemeden anlaşılıyor ki, Vakfınız aylığa hak kazanma başlangıç tarihi olarak 01.10.2017 tarihini değil, sonraki bir tarihi aylığa hak kazanma başlangıç tarihi olarak belirlemiştir.

Söz konusu verilen bu karar mevzuata aykırılık teşkil etmektedir, şöyle ki:

2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'un 3. maddesi: "Bu aylıkların başlangıç tarihi, ilgililerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapacakları yazılı müracaatlarını takip eden aybaşıdır" demektedir.

Yine 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları İle Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik'in, Karar başlıklı 9. maddesinin 1. fıkrası: "Mütevelli Heyeti kararı ile muhtaçlığı tespit edilerek aylık bağlanan kişilerin aylığa hak kazandıkları tarih, başvuru tarihini takip eden aybaşıdır" demektedir.

Yukarıda belirttiğim mevzuat çerçevesinde aylığımın, (12.09.2017) başvuru tarihi takip eden aybaşından itibaren bağlanmaması yürürlükteki yasa ve yönetmeliğe açıkça aykırıdır.

Yine yukarıda belirttiğim hatanın tashih edilerek aylık bağlama tarihinin başvuru tarihini takip eden aybaşı olan 01.10.2017 şeklinde düzeltilmesini ve eksik yapılan ödemenin tarafıma yapılması hususların gereğini bilgilerinize arz ederim.

Saygılarımla,

Dediğini dikkate aldım, fakat dilekçeyi yırtıp atmaları bile olası. ablacım ben iki lisans bölümü bitirdim, elimden geldiğince şu hayatta hep dimdik durmaya ve asla kimseye muhtaç olmadan yaşamaya çalıştım. engellilere yönelik bu bakış açıları dar olduğu sürece de hiç bir yasal hakkım için başvuruda bulunmak istememiştim. ama ekpss, aylık derken bu duvarlarımı yıkayım istedim. daha neler göreceğim kim bilir, engelli raporumu çıkartalı 6 ay oldu. yasal ne gerekiyorsa asla pes etmeyeceğim. onların gözünde engelliler birer zavallı olarak görünüyorsa asıl görme engelli onlardır, çünkü bakmasını bilmiyorsa o gözler asla görüyor olamaz , ha aksi takdirde bu çalışanlar birer zihinsel engelli olmaya adaylar burası açık.

Bimere de yazdım, cimere de yazacağım şimdi. pes etmek yok.

Kalem
dilekçen olmuş ablası. sonuç alacağız merak etme. dik durmaya devam. kanun da yönetmelik de çok net bu konuda. cimer ve bimer'e de yazman iyi olmuş. hatta vakfa gönderdiğin dilekçeyi de yollasaydın.

idari mahkeme kısmına da geleceğiz. tanıdığım çok avukat arkadaş var. hatta hakim arkadaşım var idari davalara bakan. hukuki destek alıcam onlardan.
ben de bu eksik ödemeleri ve vakıfların apaçık mevzuata aykırı işlem yapmalarına çıldırıyorum artık.

sen/siz dik durdukça hakkını/hakkınızı aramak için adım attıkça sonuna kadar yanınızdayım.

vakfa verdiğin dilekçenin sayı ve tarih numarasını aldın di mi?

Üst Alt