Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 aylığım muhtaç olmadığıma kanaat getirilmiş ve reddedilmiş!?

Konular
7
Reaksiyonlar
0
Sydv ye başvurum reddedilmiş tekrar başvuru yapabilmem ve eve sosyal incelemeci talep etmem için kaç gün sonra tekrar başvuru yapabilirim

Fatma hanim hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altında değilse sonuç hiçbir şekilde değişmez.
hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL (bu miktar 2017 yılı için geçerlidir) altındaysa 2022 aylığı baglanır, aksi durumda baglanmaz.
size yardımcı olabilmem açısından şu sorularımı cevaplayınız:
1) hanede kaç kişi ikamet ediyor?
2) hanede ikamet eden ve yaşayan herkesin aylık gelir toplamı ne kadar?
3) evde bakım aylığı alınıyorsa yazın.
4) hanede araç, tarla, bahçe vs varsa belirtiniz.
5) oturdugunuz ev sizin mi yoksa kira mı?

Evim iki katlı müstakil ev ikinci katında yalnız yaşıyorum alt katında oğlum asgari ücretle 5 kişilik ailesiyle yaşamaktadır eski eşim den 250 tl nafakam var ve evimde eski eşim den bana mahkeme kararıyla verilmiştir

82 engelliyim evde bakım maaşı almıyorum 62 yaşındayim başka hiçbir malim gelirim yok yalnız evli olupta bekar görünen bir oğlum var yanımda yaşamıyor 2 çocuğuyla imam nikahli karısıyla yaşıyor ve kuaför sahibi bu yüzden reddedilmiş olabilirmiyim ama bana bakmıyor ikametgahi ayrı

@Fatma hanim nafaka bağlanmış olanlar 2022 aylığı alamaz maalesef. çok saçma ama böyle. mahkeme tarafından size baglanan o 250 TL nafaka yüzünden 2022 aylığı almanız mümkün değil. hanedeki gelir durumuna bakılmıyor bu durumda kısacası.

kanun öyle diyor. nafaka baglananlar bu aylıktan yararlanamaz diyor.

Iki yıl aldım bu maaşı yine 250 tl nafakam vardı memur gelip giderlerimi yazdı ve bağladılar hane incelemesi sonucuna göre muhtaç olmadığınıza kanaat getirilmiştir yazıyor şimdi tekrar başvuru yapmam için aradan ne kadar zaman geçmesi gerekiyor çünkü aynı zamanda yeni başvuru yaptım ama geçersiz saymislar

@Fatma hanim vakıf nafaka alındığına değil de hane gelirine bakıp hesap yaptıysa harika valla:) kanun bu konuda çok nettir çünkü.
bu durumda hane gelirini hesapladıysa vakıf, hesap şu şekilde yapılır. 2 katlı ev sizin üstünüze. oturdugunuz ev hesaba dahil edilmez. ama alt kat için hesap şöyle yapılır (2022 aylıkları ile ilgili Yönetmelik'in geçici 1. maddesine göre):

"3) Hanenin ikamet ettiği konut haricinde diğer konutları için (takdir edilen/beyan edilen) rayiç bedelinin 240'ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
4) İkamet edilen konut haricindeki konut için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa konutun rayiç bedelinin 120'de biri,"

siz üst katta tek kalıyorsunuz. 250 TL nafaka alıyorsunuz. alt kattan kira almıyorsunuz sanırım. bu durumda alt katın rayiç degerinin 120'de biri de gelir hesabına dahil edilir.

eger alt katın rayiç degeri 20.829, 6 TL ( yirmi bin sekiz yüz yirmi dokuz TL) ve üstündeyse aylık geliriniz 423,58 TL ve üstünde olur ki 2022 aylığı alamazsınız.

NOT: 2022 aylığı gelir hesabında hiçbir şekilde hiçbir gider gelirden düşülmez. sadece kirada oturanlar için emsal kira bedeli gelirden düşülür. onun haricinde hiçbir gider gelirden düşülmez.

Kesilen 2022 aylığı kararına nasıl bir itiraz dilekçesi yazabilirim?

2022 maaşım kesildi dilekçeyle itiraz edebilirmiyim çünkü hakkım olduğundan eminim memurlara soruyorum nedeni neydi diye bilmiyorlar 3 ay sonraya başvuru yap diyorlar bana ben üç ay nasıl gecinirim nasıl bir dilekçe yazabilirim ve nereye teslim edeceğim

Aylık Kesme Nedenleri?

Adres değişikliği (Aylık almakta iken ikametgâhını başka Vakfın görev alanına girecek şekilde değiştirenlerin aylığı durdurulur.)
Ölüm

Feragat (Aylık sahibinin kendi isteği ile aylıktan faydalanmak istemediğinin yazılı olarak bildirilmesidir. )

Muhtaçlığın kalkması (Merkezi ve sosyal incelemelerden elde edilen bilgiler doğrultusunda muhtaç olmadığına karar verilen kişilerin aylıkları Mütevelli Heyet Kararı ile “Muhtaç Olmama” nedeniyle feshedilir.)

Özürlülük oranının % 40'ın altına düşmesi

Sosyal Güvenlik kaydının tespit edilmesi

18 yaş altı özürlü yakını aylığı alanlar için özürlünün 18 yaşını doldurması

18 yaş altı özürlü yakını aylığı alanlar için bakıcı ile bakılanın aynı hanede ikamet etmediğinin tespit edilmesi

18 yaş altı özürlü yakını aylığı alanlar için bakıcı ile bakılan aynı hanede ikamet etse dahi fiili bakımın gerçekleşmediğinin ve aylığın özürlü için kullanılmadığının tespit edilmesi

Türk vatandaşlığından çıkarılması, Türk vatandaşlığını muhafaza edenler hariç yabancı memleket uyruğuna girmesi

Aylığın 1 yıl boyunca aralıksız olarak alınmaması

Bildirim Yükümlülüğü?

Aylık almakta olanlar veya aylık sahiplerinin eş, anne, baba, vasi, kayyum, veli veya vekilleri, aylıkların kesilmesini gerektiren durumları üç ay içinde Vakfa bildirmekle yükümlüdürler.

Bu yükümlülüğe uymayarak yersiz aylık tahsilinde bulunanlara ödenmiş olan aylıklar için ödeme tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre için kanuni faizi ile birlikte Bakanlık tarafından borç tahakkuk ettirilerek, takip ve tahsili sağlanır. Süresi içinde bildirim yükümlülüğüne uyulmuş olmakla veya aylık hakkından feragat talebinde bulunulmakla birlikte, süresinde aylık kesme işlemi yapılmayarak aylıkların ödenmeye devam olunması durumunda geri tahsil olunacak aylık tutarları için kanuni faiz veya Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık değişim oranlarına göre ayrıca bir fark alınmaz.

Bu durumlardan her hangi birisi mevcut ise 2022 maaşınız keslir.
Bunlara bir bakınız sorun yok ise dilekıçe yazmak kolay iş

Ekonomik durumunda degisiklik yok 250 lira nafakam ve oturdugum evim var bunlar oncesindede biliniyordu maaşı bağladılar ben kendimden eminim dilekceyi nereye nasıl yazacagimi bana anlayabilirmisiniz ben fatma hanımın kızıyim onun adına yazıyorum çünkü annemin okur yazarlığı yok

iki katlı evin birinci katında oğlum 5 kişilik ailesiyle yaşıyor ve İşsiz dir ondan kira bedelim yok hastayım ve benimle ilgileniyor oğlumu sokağa atıp Evimi kiraya vermemimi bekliyorlar 250 lira nafakami zaten biliyorlardı çünkü muhtaclik sınırının altında kalıyor dilekceyi nereye vereceğim

Fatma hanim konu ile ilgi bimer e detaylı olarak yazıp istek başvurusu yapa bilirsiniz onlarda gerekli meltebeye yazınızı iletecektir. melek hanım bu konulara hakim bilgili görürse paylaşımınızı detaylı bilgi verecektir. ve bildiğim kadarıyla eskisi gibi değil ince ince araştırıyorlar mal beyanından dolayı kesilmiştir tahminimce.

@Fatma hanim yukarıda ben size cevap yazmıştım yazdıklarımı okumadınız galiba. yukarıdaki yazımı dikkatlice tekrardan okuyun lütfen:https://www.engelliler.biz/forum/20...at-getirilmis-ve-reddedilmis.html#post1863795

elbette itiraz edebilirsiniz. ama yazdıklarımı okursanız eger evin rayiç degeri benim yazdığım sınırdan yüksekse siz sınırı geçiyorsunuz. 2022 aylığı alabilmeniz için hanede kişi başına düşen aylık gelirin 423,58 TL altında olması şarttır.
hanede tek yaşıyorsunuz.
250 TL nafaka alıyorsunuz.

oturdugunuz kat gelire dahil edilmez. ama alt kat ayrı ikamet adresi olan bir konut ise gelir hesabına dahil edilir. alt kattan kira almadığınızı söylediniz. bu durumda alt katın rayiç degerinin 120'de biri hane gelirine eklenir.

siz itiraz etmeden önce o alt katın rayiç degerini öğrenmeye çalışın. eger o katın rayiç değeri 20.829,60 TL ve ustu olursa siz sınırı geçiyorsunuz.

20829,60 TL'nin %120'de biri 173,58 TL'dir.
250 TL de nafakanız vardı. 250 + 173,58 = 423,58 TL eder.
evde tek kaldığınız için de hanede kişi başına düşen aylık geliriniz 423,58 TL olur. bu durumda 2022 aylığı alamazsınız.

ama bana "bu katın rayiç değeri yirmi bin sekiz yüz yirmi dokuz tl etmez, daha düşük" derseniz o zaman başka.

bakın size yardımcı olmaya çalışıyorum. bu konulara hakimim. kazanamayacağını bile bile kimseye itiraz dilekçesi hazırlamam.
evin rayiç degerini öğrenin bana. eger tahmin ettiğim gibi rayiç deger yüksekse hanene bir kişiyi daha alırsın olay çözülür.
ama bu şekilde itiraz etsen bile bir şey değişmez.

Son düzenleme:
musty35 konu dağılmasın diye ayrıntılara girmeyeceğim ablası. o bildirim yükümlülüğü ile ilgili kısımlar sizi ilgilendirmiyor. sizi ilgilendiren kısımları zaten her defasında yazıyorum size. takılma oraya. aylıkların hangi hallerde kesileceği ise ilgili yönetmelikte 11. madde ile düzenlenmiştir. bkz 11 madde

Aynen abla bilen bilmeyen yorum yapiyor. yukumluluk kismi bizi ilgilendirmiyor. kimse kendini ihbar etmez gelsinler kendileri bulsunlar.

Pazartesiyi bekliyorum müdür le sorunun ne olduğunu konuşacam size söylerim cevaplarını

@Fatma hanim vakıf müdürü size ne açıklar bilemem. ama alt kat ayrı bir konut olarak ADNKS'ye kayıtlıysa o ev Yönetmelikîn geçici 1. maddesi gereği şu şekilde dikkate alınır:

"4) İkamet edilen konut haricindeki konut için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa konutun rayiç bedelinin 120'de biri,"

Yönetmelik bu konuda çok açık ve nettir.
Yönetmelik'in Geçici 1. maddesi için bkz:Mevzuat Bilgi Sistemi
bunu da defalarca yazdım size. kendim söylemiyorum. Yönetmelik böyle. 2022 aylıklarında hane gelirinin hesaplaması ilgili Yönetmelik hükümlerine göre yapılmak zorunda.

ayrıca muhtaç olup olmama kararını da vakıf mütevelli heyeti verir. vakıf mütevelli heyeti için de Yönetmelik şöyle der:

"MADDE 8 -(1) 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklara ilişkin tüm iş ve işlemler, başvuru tarihinden itibaren en geç bir ay içinde tamamlanır.

(2) (Değişik cümle:RG-25/3/2014-28952) Mütevelli Heyetinin kararları 2022 modülü kullanılarak sisteme işlenir. Ayrıca yazışma yapılmaz. Ancak Genel Müdürlük, gerektiğinde aylık bağlanmaya esas belgelerin Vakıf Başkanı onaylı suretlerini istemeye yetkilidir.
(3) Vakıf Mütevelli Heyeti verdiği kararların, 2022 sayılı Kanun ve bu Yönetmelikte belirtilen hükümlerle, 2022 modülünden ve sosyal incelemeden elde ettiği bilgilere uygun olmasından sorumludur.

NOT: vakıf müdürüne çıktıgınızda alt katın rayiç degerini öğrenmeye çalışın.

Geçen yıl alt kat maaş almama engel olmamıştı iki yıl önce eşimle müşterek tek arsa üzerindeki evin diğer yarısını boşanmada tazminat karşılığı mahkemede bana verildi evde oğlum oturduğu için kabul ettim elimde mahkeme belgeleride mevcut bu birsey değiştirmez mi ve tapu kağıdına satıs fiyati olarak 27800 yazmış tapu Müdürlüğü

En fazla 100 bin liraya satışı yapılabilir bu ev 50yillik

sizin oturdugunuz daire ve alt kat size mi ait? alt katın da ust katın ikamet adresi ayrı ayrı mı?

2 sene önce 2022 aylığına başvurdugunuzda üst katta tek mi oturuyordunuz? yanınızda başka birileri de kalıyor muydu?
2 sene once baglanması mı bir şey değiştirmez diyorsunuz?
alt katın satış fiyatından rayiç degeri anlamam mümkün değil. rayiç deger nasıl hesaplanır bilmem. bana alt katın rayiç degeri lazım size yardımcı olabilmem açısından.

alt katın rayiç degeri 20829,60 TL'den düşük olmalı. bu miktardan düşük olursa aylık geliriniz sınırı geçmez.

Rayic bedelin altinda satis olmaz.
27800 ogunki alt limitttir.20829 çıkması mümkün degil.

Son düzenleme:
Kalem

Melek hanim aylığımin kesilme sebebi aslında evli olupta bekar görünen imam nikahli iki çocuklu yaşayan oglummus küçük bir kuaför dükkanı var ne vergisini yaptırıyor ne sigortasını yaptırıyor

imam nikahli yaşıyor bana yardımı olmuyor küçük oğlum. Müdüre çıktım aslını anlattım nikah yapsın dediler ben zorla nasıl nikah yaptırabilirim istemiyorlar .çok borcu var dedim bana bakamiyor ikametgahi da burda değil dedim aynı sehirdesiniz diyorlar ceremesini bana ödetiyorlar oğlumun yaşam tarzının

Fatma hanim oğlun aynı şehirde diye kafadan öle hesaba dahil edemezler. sizin hanede ikameti yoksa ve sizle kalmıyorsa 2022 gelir hesabına dahil edilmez. bu sorun bile olmaz.

asıl sorun alt kat. alt katı hesaba nasıl dahil etmişler sordunuz mu? rayiç bedeli kaç tL olarak hesaplamışlar?

Melek hanim kaç yane evi olduğu önemli değil haneye giren gelire bakarız dediler Müdüre hanima bizzat sordum oglun bekar görünüyor kuaför dükkanı var aynı şehirde ikamet ediyorsunuz dedi iki yıl önce ikametgahini sizden aldirmis kuaförünü ikamet göstermiş diyor bana. Oğlumun imam nikahli evli iki çocuk sahibi olduğunu çok borcu olduğunu ve iki çocuğuna zor baktığını bana bakamadigini söyledim o zaman borçları olduğunu gösteren bir kağıt getirsin borcu olduğu için bana bakmıyor diye dilekçe yazalım dedi.

Aslında bu yaptıkları resmen usulsüzlük olmuyor mu Kaymakama çıksam beni dinler mi

Sebebin sadece bu olduğunu söyledi Müdüre hanim

Sebebin sadece bu olduğunu söyledi Müdüre hanim

Onlar sorunun bu olduğunu söyleyince evi sorma gereği kalmadı ki

Fatma hanim sizle kısa kısa soru cevaplarla ilerleyelim.
vakıf müdürü dediğiniz kişinin de yönetmeliğe uygun hareket etmesi gerektiğini biliyorsunuz di mi?

şu sözleri kim söyledi: "Melek hanim kaç yane evi olduğu önemli değil haneye giren gelire bakarız dediler "

kaç tane evi olsa bile eve bakmazlarmış ha! ben size yönetmelik'in linkini verdim mi verdim? oturulan konut haricindeki konutların rayiç degeriin hane gelirine dahil edildiği ile ilgili maddeleri gösterdim mi gösterdim.

halen geçmiş bana vakıftaki kişilerin sözlerini dayanak gibi gösteriyorsunuz. siz yönetmelik hükümlerinin onları da bagladığını bilmiyor musunuz? vakıftakiler yanlış biliyor diye ben burada sizi yanlış yönlendiremem.

alt katınız ayrı bir ikamet adresi ise rayiç degerinin 120'de biri (kira geliri olmadığı için) hane gelirine dahil edilir. bunu da yönetmelik söylüyor.

aynı yönetmelik hanede ikamet etmeyen ve oturmayan kişilerin gelir hesabına dahil edilmeyeceğini söyler. ama aynı yönetmelik ikameti olmasa bile sosyal inceleme raporuna göre o hanede yaşadığı tespit edilenelrin de hane gelirine ekleneceğini söyler.

özetle oğlunuz sizin hanede yaşamıyorsa ve ikameti sizde değilse hane gelirine dahil edilmez. geliri de eklenmez hane kişi sayısına da dahil edilmez. ama oğlunuz sizle yaşıyorsa,ikameti ayrı olsa bile hane gelirine dahil edilir.

oturdugunzu ev haricinde bir konutunuz varsa o konutun 120'de biri gelir hesabına dahil edilir.

geçmiş vakıf müdürü diyorsunuz. o vakıf müdürü açsın yönetmeliği okusun önce. ne bu ya!

ayrıca 2022 aylığı için başvuranların muhtaç olup olmadığı kararını vakıf mütevelli heyeti verir. hanede kişi başına düşen aylık gelirin sınırı geçip geçmediğinin tespiti mütevelli heyetine aittir.

mütevelli heyeti de verdiği kararların ilgili kanun ve yönetmeliğe uygun olamsından sorumludur.

ve geçmişsiniz siz bana vakıf müdürnün sözlerini dayanak olarak sunuyorsunuz!ben yönetmelik diyorum siz ise vakıf müdürü! kim o ya! yönetmelikte olmayan bir şeyi nasıl savunur! bilip bilmeden konuşmuş işte!

sydv nin bulduğu rayiç beden benim belediyeden aldigim rayiç bedel den farklı olursa

Annemin engelli maaşını vermemek için bin dereden su getirten sosyal Yardımlaşma bize engelli nin iki katlı evi olduğunu ve ikinci evinin rayiç bedelinin 45 bin lira olduğunu bunun muhtaclik sinirini aştığını gerekçe gösterip maaş isteğini reddetti

bende bugün belediyeye gidip mal beyanında bulundum ve evlerin rayiç bedellerini istedim evlerin rayiç bedelleri 14 bin lira çıktı 3 sınıf müstakil ev sınıfında görünüyordu kağıdı aldım sosyal Yardımlaşmaya gittim memur bana şunu sordu sizden kim istediki bunu cikarttiniz? Ne demek istedi anlamadım rayiç bedelin 120 de birini hesaplamiyormusunuz alın size gerçek rayiç bedel dedim o zaman git itiraz dilekçesi yaz dedi yazdım verdim elimdeki kağıdın kopyasinida ekledim bakalım şimdi neyi gerekçe gösterecekler sydv yle mücadelemde şimdilik bekliyorum

@Fatma hanim eger alt katın rayiç degeri 14 bin ise bu durumda hane gelirini aşmıyorsunuz.

vakıf da kafayı yemiş bu arada:) her bahaneyi saydı saydı rayiç degere takıldı şimdi de. onu da yüksek göstermiş.

alt katın rayiç degeri 14 bin ise (kaldı ki bunu belgelemişsiniz belediyeden) hane geliri uygundur ve muhtaçlık kararının olumlu sonuçlanması lazım. karara itiraz edin. ki itiraz edeceğinizi başka bir başlıkta yazmıştınız zaten.

gelişmelerden de haberimiz olsun lütfen.

Teşekkürler melek hanim sayenizde hakkımı arayacak cesareti buluyorum burasi adana burda hersey oluyor işte dilekçemi vereli 10 gün oldu okunmusmudur acaba arasam mi artık sydv yi

Melek hanim bir evin kaç tane rayiç bedeli olur belediyeden çıkardığım rayiç bedel 14 bin iken vakıf bana 45 bin liralık rayiç bedel çıkarıyor itiraz ediyorum kabul edilmiyor sizden rica etsem bana 2022 li yasanin engellilerin maas alabilmesi icin olan yönetmeligi bana tekrardan gonderebilirmisiniz hakkimi ankarada aricam cunku vakif yonetmelige uymuyor ve kendilerince rayic bedel buluyorlar saygilarimla

Üst Alt