Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 aylığından yararlanan birinin ebeveyni işyeri açarsa.?

• Konbuyu başlatan kutup yıldızı
  • Başlangıç tarihi
K

kutup yıldızı

evde bakım ve 2022 maaş alan birinin ebeveyninin işyeri açma durumunda bunlardan hangisi kesilir? yada kesilir mi?
işyeri açıldıktan sonra bildirmemiz mi gerekiyor? nereye?

Arkadaşım ev bakım ücreti alan aile 2022 maaşı alabiliyormu alması için nereye başvurmalı günlerdir bu sorunun cevabını arıyorum.teşekkürler

burcu 2022 kesin kesilirde evde bakım dan emin değilim çünkü otomatikmen bağkurlu oluyorsun sgk ya dilekçe yollaman lazım kestirmek için

nilgün hanım gerekli koşullar a uygunsa sosyal hizmetlere başvuruyorsunuz

evde bakım için

2022 için kaymakamlığa

zaten bağkur isteğe bağlı ödeniyor.o etkilemiyordu.iş yeri olunca bağkurlu olması etkiliyor demekki.bilmem iyi oldu sonra ceza felan çıkmasın karşımıza..

normal bağkur yani çalışan olunca kesiliyorda,isteğe bağlı olunca kesilmiyor merak ettim.

İsteğe bağlı prim de olsa 2022 aylığı kesinlikle kesilir, kestirmekle yükümlüsünüz.
Evde bakım hizmetiinde ise, isteğe bağlı sigortalılık etkilemez, ama işyeri açılırsa, bu durumda ortaya çıkacak olan gelir, konunun shçek'na bildirilmesini ve yeniden değerlendirilmesini şart hale getirir.

işyeri daha açılmadı.bağkurda istege bağlı ödeniyor ama içerde borçluyuz.işyeri açılmadanda bu durumu sheçe bildirmemiz gereklimi?yalnız ben 2022 maaşına başvurmadan bu durumu sizinle paylaşmıştım sizden bilgi alıp ona göre başvuru yapmıştım.şimdi herhangi sorun çıkarmıki?işyeri açıldıgındada bildirim yaparım.

İşyeri açıldığında shçek'e bildirmelisiniz.

2022 ile ilgili olarak, 1.08.2008'de yönetmeliğe eklenen bir ibare ile, isteğe bağlı prim ödeyen kişiler 2022 aylığından yararlanamaz. Size ne zaman ne cevap verdim anımsamıyorum...

Mmm, isteğe bağlı prim çocuk adına olmadığı, çocuk sizin isteğe bağlı sigortalılığınızdan dolayı sağlık güvencesinden yararlanmadığı için/sürece, 2022 aylığınız bu gerekçeyle kesilmez.
2022 yönetmeliği'nin aşağıdaki maddesinden benim anladığım bu:
Aylıktan faydalanamayacaklar
MADDE 5 –
a) (Değişik:R.G.-1/8/2008-26954) 2 nci maddenin (d) bendi kapsamında olanlar hariç olmak üzere, hangi adla olursa olsun herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan bir gelir veya aylık hakkından faydalananlar ile isteğe bağlı prim ödeyenler dahil olmak üzere Kuruma prim ödeyenler,

nasıl ya kafam karıştı benim.istege bağlı bağkur evet çocuk adına degil baba adına ama çocuk bundan yararlanıyor.18 yaş altı diye kaıtlarda çıkmıyor.bağkurlu diye giriyorlar öyle çıkıyor.ee bu durumda babanın sigortasından yararlanmış olmuyormu?

18 yaş altı kapsamında ise babasının sağlık güvencesinde değildir.

burcunun babası yani eşim sevgili kalem.

18 yaş altı kapsamında ise babasının sağlık güvencesinde değildir.
evet bende öyle biliyordum.hastanede sorun çıktı sgk ya git açtır dediler.gidip çocugun ismini verip sağlıkdan yararlanmak için açtırdım.hastane açılmamış dedi tekrar gittim oradaki görevli çocugun babasının bağkurlu oldugunu ve borçlu oldugunu söyledi.ve 18 yaş altı diye söylemeyin bağkurlu deyin öyle çıkacaktır dediler.sonra hastanede denileni uyguladık.evet bakıldı.

Ben bir sorun olacağaını sanmıyorum... İsteğe bağlı prim ödeyen sakat kişi 2022 aylığı alamaz. Yukarıdaki maddeden benim anladığım bu.

yani evraklar bilgiler hepsi verildi.atlayacakları bir durum olmasa gerek.yani sonuçta maaşa bağlandık.bu 2.alışımız olacak haziranda.ama yinede yazılanlara bakınca tedirgin oldum.yanlış bir durum varsa gidip bildirmek isterim.sonrasında başımız ağrımazsın..

:) SGK'ya bilgi edinme kapsamında sorun dicem, ama oradan da abuk subuk cevaplar geliyor... Bence 170 numaralı telefonu arayıp cevap aramayı deneyin

:( ya bilsem hiç girmezdim başvuru yapmazdım.şimdi birde olumsuz bişey çıkar cezasıydı falan oooff.neyse şimdi mesai saati degil yarın bir arayıp sorayım.

Kalem;
kafam karıştı anlayacagım dilde bana yazarmsın?

peki ilerde 18 yaşını doldurduktan sonra tekar maaş bağlanması için dilekçemi vermem gerekeçek.kız erkek ayrımı oluyor ya bu kaonuda.ayrım derken kız çocukları evlenene kadar babasının sosyal güvencesi altında oluyorlar ya.erkekler 18 yaşında kesiliyor.gerçi ortada engelli bir çocukdan bahsediyoruz kız erkek fark etmemesi lazım..

sevgili melek hnmcıgım.yazınca insan ne kadar zor anlatabiliyor derdini.ben anladım yazdıklarınızı.biz 2022 maaş evrakları ile ugraşırken eşimin hiçbir sosyal güvencesi yoktu.onun öncesinde 1,5-2 yıl öncesine kadar çalışıyor sigortalıydı.işden çıkınca dogal olarak sigortada kesildi.ama çalışmadan önceler bizim istege bağlı sigorta vardı.işten çıktıktan sonra o 1,5 yıldan sonra bağkuru açtırdık.2010 şubat ayında açıldı.ama ödemeler düzenli olmadıgından içerde birikti ve borçluyuz.işte dediğim gibi biz burcunun işlemlerini yaparken o arada sosyal güvence yoktu.sorunda buradan kaynaklanıyor sanırım.karıştırmadan anlatabilmişimdir umarım.:(

ama biz bu durumu evrak teslimatında söyledik.sosyal güvencesi olmadıgına dair evrakların içerisine belgeyi koymuştuk.

anladım sevgili kalem.bu durumda bildirmem en dogrusu görünüyor ama şimdi bildirirsem o toplu ödenen para ve aldıgımız geriye dönük aylıgı bizden cezalımı alırlar yada alırlarmı?yoksa aklıma dondursakmı diye geliyor.hem borcu bitiririz bu arada hem aktif görünmez,borç bittikten sonrada açtırsak.açtırmadanda sgk,yada 2022 maaş içinde biz açtırıyoruz sosyal güvencemizi diye dilekçe versek....
birde kafamı karıştıran.bizden evraklar isteniyor.epey bir incelemelerden sonra durum ve şartlar uygunsa maaş bağlanıyor.bu durum nasıl gözlerinden kaçabilir!

kalem:
ankarayı aradım.ya bağkuru tamamen iptal ettirip kaptmam lazımmış,2022 maaşı almaya devam edebilirmişim.yada bu maaşı daha öncekilerle yatırmam gerekiyormuş.eee ne anladımki.benim bildirme insiyatifim göz ardı edilcek sanırım.bu arada maaşıda çekmedim kendilerinin olsun.ben yinede sizin yazdığınız dilekçe örnegüini yollayacagım.

Adana sgk,da muallakda kaldı.ANKARA,ya dilekçeyi bugün faxsladım cvp.ne olacak bakalım bekliyorumcvp gelince bilgi veririm.

arkadaşlar benim dilekçenin cevabı hala gelmedi ama gelişmelerden sizi haberdar etmek istiyorum.Ankaradan beni aradılar dilekçem ellerine ulaşmış.bilgilendirdiğim için teşekkür ettiler.akabinde neler olacak diye sordum.prosüdür gereği evet maaşın kesilecegini söylediler.sonrasında eve bilgi mektubu yollayacaklarmış.gerekli incelemelerden sonra tabi.şimdi mektubu bekliyorum.hayırlısı bakalım..

İnşallah hakkında hayırlısı olur canım:)
Mektubu bekleyelim bakalım...

Oturanboğa demiş ki:
Mmm, isteğe bağlı prim çocuk adına olmadığı, çocuk sizin isteğe bağlı sigortalılığınızdan dolayı sağlık güvencesinden yararlanmadığı için/sürece, 2022 aylığınız bu gerekçeyle kesilmez.
2022 yönetmeliği'nin aşağıdaki maddesinden benim anladığım bu:
Aylıktan faydalanamayacaklar
MADDE 5 –
a) (Değişik:R.G.-1/8/2008-26954) 2 nci maddenin (d) bendi kapsamında olanlar hariç olmak üzere, hangi adla olursa olsun herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan bir gelir veya aylık hakkından faydalananlar ile isteğe bağlı prim ödeyenler dahil olmak üzere Kuruma prim ödeyenler,
Bu madde 2022 aylığıgından faydalanamayacak olanları kapsıyor. 2022 aylığını almaya hak sahibi 65 yaşını tamamlamış ve üstü yoksul yaşlılar, özürlü sağlık kurulu raporu %40 ve üstü olan 18 yaşını tamamlamış ve üstü yoksul engelliler, özürlü sağlık kurulu raporu %40 ve üstü 18 yaşını tamamlamamış engelli yakını olup da fiilen bakmakla yükümlü olan yoksul engelli yakınları;
eğer isteğe bağlı prim öderse ya da aktif sigortalı olursa 2022 aylıgı alamazlar.
Yukarıdaki maddeden 2022 aylığı almaya hak sahibi olamayacaklardan ancak yukarıdaki bahsettiğim gruplar anlaşılabilir. 2022 aylığı sadece sakatlara ödenmior çünkü. 65 yaşını tamamlamış ve üstü yoksul yaşlılar da ve engelli yakınları da 2022 aylıgından şartlara uygun bulunursa yararlanabiliorlar.
Engelli yakını aylığı alanlar 18 yaşını tamamlamamış özürlü yakını oldugunda bunu sağlık kurulu raporuyla blgelerseler ve yoksul bulunursalar gerekli şartlara uygunsalar engelli yakını aylıgı alıorlar. Başvuruyu engelli yakını yapıyor. Özürlü sağlık kurulu raporu sadece çocugu adına duzenlenior. Onun haricinde tüm evraklar engelli yakını adına düzenlenior. Çocuk 18 yaşndan küçük olduğu için aylıktan faydalanamayacaklar ile ilgili maddeden yakınları sorumlu tutuluyor. Çocuk için aranan tek şart sağlık kurulu raporu. Eğer özürlü sağlık kurulu raporu oranı %40'ın altına düşerse ya da ölürse yakınları aylık alıorsa aylık hakkını kaybediorlar. Onun haricinde "engelli çocugum var ve yoksulum" diye başvuran bir baba ya da anne hangisi 2022 aylıgına başvurmuşsa o kişi aylıgı alan kişi oldugundan asla istege baglı prim ödeyemez, asla sigrtalı çalışamaz, asla asla aktif sigortalı olamaz. Aksi takdirde 2022 aylıgını kstirmekle yükümlüdür.
O yüzden oturanboganın yukarıda verdiği maddeden çıkardığı şu sonuç tamamiyle yanlıştır.
Çünkü engelli yakını aylığına başvuran kişinin hak sahibi olup olmadıgına bakılır. Engelli aylığına başvuran kişi isteğe baglı prim ödüyorsa aylık alamaz, alıyorken istege baglı prim ödüyorsa aylıgını kestirmekle yükümlüdür.Yani kısacası burada aylık alan kişiden 18 yaşını tamamlamamış çocuk değil o aylıga başvuran ve alan yakını anlaşılmalıdır.Ve bunun için bu aylıgın adı mevzuatta "engelli yakını aylıgı" olarak gçer. Ve hak sahipliği olarak da "engelli yakını" tabiri kullanılır. Ama 18 yaşından büyük engellilerin aldıkları aylıklar için doğrudan "özürlü aylığı ya da bakıma muhtaç özürlü aylıgı" tabiri kullanılır. Çünkü bu aylıkları alan hak sahipleri engellilerdir. 18 yaşından küçük çocuk yasal olarak zaten bu aylık için kendi adına başvuramaz ve çocuga bir sorumluluk yüklenmez bu aylık sebebiyle.
Yanlış yorumlara fırsat vermemek için burada bu yanlışı düzeltme gereği hissettim. Bilginize...

peki bu durumda şimdi iptal ettirdik 18 yaşını aştıktan sonra tekrar başvuru yapılsa ebeveynin sigortalı olması yine sorun çıkartırmı?18 yaş reşit bir yaş oldugu için!kısacası 18 yaşından sonra bu şartlar altında tekrar başvuru yapabilirmiyim?

Üst Alt