Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 aylığından yararlanan birinin ebeveyni işyeri açarsa.?

• Konbuyu başlatan kutup yıldızı
  • Başlangıç tarihi
Mektup elime gelmedi arkadaşlar bunun üzerine ankarayı aradım az önce mektup gönderilmiş.borç bilgisini sordum.2694 tl borç gözüküyormuş.peki bunu taksitlendirme durumum varmı diye sordum.2022 maaşı başvurup evrak teslimatı yaptıgınız yere gidin oraya sorun dedi ankaradaki memur.birde şunu söyledi onlar belki peşin,belki taksit belkide hiç almazlar dedi.bu nasıl bir durum anlamadım!!!kafalarına göre hareket ediliyor sanırım.öyle belkilerle iş olurmu ya bişey ya vardır yada yoktur ılması gerekmezmi?şaştım kaldım.her neyse yarın kaymakamlığa gidecegim durumu ve ankaraya yazdığım dilekçe örneğinide götürecegim.bakalım onlar ne diyecek.kimbilir belki peşin,belki taksit belkide almazlar:)ne komik bir uygulama ya!!!!!!!!

Memur baştan savma cevap vermiş canım. Durumdan haberdar olmadan aklınca sana cevap vermiş. Onun da haberi yoktur yani. Dilekçene gelen cevaptan kesin durumu anlarız. Git bakalım Kaymakamlık ne diyecek?
...
18 yaşından sonra çocugun çalışan sigortalı değilse tabi ki kendi adına 2022 aylığına başvurabilir. Sizin sigortalı olmanız sorun olmaz. Sadece gelir hesabı yapılırken Yönetmelik 7. madde "ç" bndindeki usul ve esasa göre sizden gelecek aylık yardım miktarına bakarlar. Hele o vakit gelsin bunları konuşuruz o zaman.

yalnız şunuda anladım.benim dilekçede haziran maaşını çekmeyecegimi bildirmeme rağmen onu geri çekmemişler ve toplamda bana çıkartılan ceza parasının içine ekleme yapmışlar.çünkü bana 2694 olarak kesilen ceza parası benim aldığım toplu para ve 2 kez alınan maaş toplamları miktarı.dün p.t.t.deki memur maaşın durduğunu dilerseniz çekebilirsiniz sgk çekmemiş dedi.bende bu durumda borç olarak ekleme yaptıklarından dün onu çektim.sonuçda onuda ödedecekler.....

bu arada bugün kaymakamlığa gidecegim.bakalım orası ne diyecek!!!!!

Bugün,benim 2022 için beklediğim mektup geldi.içinde

"SGK,nun ilgide kayıtlı yazısıyla 01/07/2009 tarihinden itibaren Bağ-kur kaydınızın olduğu tespit edildiğinden 01/07/2009 tarihinden itibaren aylığınızın kesildiği belirtilerek, 01/07/2009-Son.08/2010 tarihleri arasında aylığa hak kazanmadığınız halde şahsınıza yersiz ödendiği belirtilen 2.694.78 tl,nin,2022 sayılı kanun ile ilgili yönetmeliğin 23. maddesi gereğince tahsili istenmektedir.
Sözkonusu tutarı yönetmelik geregince %50 fazlasıyla en geç 30 gün içinde malmüdürlüğümüz veznesine yatırmanızı rica ederim."​

yazı bu.

bu durumda yatırılması lazım anladıgım kadarıyla yok aksi takdirde hak arayabilecegim bir durum var mı? yada yatmadıgı takdirde ilerde burcu reşit oldugunda yani,yeniden başvuru yaptığımızda bağlanmama gibi bir engel çıkartırlarmı?

Bimer,e yazı yazdım.oradan ne cvp gelecek bakalım.bimere yazdıklarım.

"2022 maaşı ile ilgili bir sorunum var nereden nasıl başlayacagım bilemiyorum.14 yaşındaki kızım için 2022 maaşı için başvuruda bulunmuştuk evrakları teslim ettik sonrasında maaşımız bağlandı.1 yoplu para,1 tanede maaş çekmiştik.yalnız ben bir siteye üye oldum.oradan aldıgım bilgiler doğrultusunda hatalı maaşa bağlanıldığımı anladım bunun iptali için sgk,ya dilekçe faxladım.dilekçemde"kurumunuzdan çocugum adına engelli yakını aylıgı alıyorum.bu aylığı almak için başvurduğumda istenilen evrakları dogru şekilde teslim ettim.fakat henüz aylık talebim işlemde onaylanmamışken bu arada geçmişte varolan bağkurlu kaydımı açtırdım.biraz prim ödedim fakat sonra ödeyemedim ve içerde borçlu durumdayım.isteğe bağlı prim öderken bu arada 2022 engelli yakını aylığım onaylandı.istege bağlı prim ödemenin 2022 aylığı almaya engel oldugunu bilmiyordum.şuan öğrendimki istege bağlı prim öderken 2022 maaşı almaya hakkım yokmuş.bundan tam emin degilim.çünkü bu konuda bilgili kişilere sordugumda bana "senin borcun var.prim ödemiyorsun zaten,bu durumda 2022 aylığını kestirmene ve bildirimde bulunmana gerek yok"dendi.şuan müthiş bir ikilem ve sıkıntı içindeyim.bu yüzden kurumunuzdan cvp bekliyorum.bu sorunun kurumunuz tarafından aydınlatılması ve gereginin yapılmasını talep etmek istedim.ortada yanlış bir uygulama varsa cezai sorumluluk almak istemiyorum.
eğer bağkura borcum varken bile isteğe bağlı siğortalı olmamdan dolayı 2022 aylığı alamam yasal değilse kurumdan bu aylığımın kesilmesini,eğer değilse tarafıma bilgi verilmesini arz ve talep ederim.saygılarımla...."
bu dilekçeyi 08/06/2010 tarihinde faxladım.sonrasında ankaradan beni aradılar. bilgilendirdiğim için teşekkür ettiler ve bana incelemelerden sonra mektup yollayacaklarını ve o mektuba göre hareket edersiniz demişlerdi.

şimdiiiii 13/09/2010 bugün bana o mektup geldi ve mektupda yazılanlar şöyle

"sgk,nun ilgide kayıtlı yazısıyla 01/07/2009 tarihinden itibaren Bağ-kur kaydınızın olduğu tespit edildiğinden 01/07/2009 tarihinden itibaren aylığınızın kesildiği belirtilerek,01/07/2009-Son.08/2010 tarihleri arasında aylığa hak kazanmadığınız halde şahsınıza yersiz ödendiği belirtilen 2.694.78 tl,nin,2022 sayılı kanun ile ilgili yönetmeliğin 23. maddesi gereğince tahsili istenmektedir.
Sözkonusu tutarı yönetmelik geregince %50 fazlasıyla en geç 30 gün içinde malmüdürlüğümüz veznesine yatırmanızı rica ederim."
yazı bu.

Benim anlamadıgım benim yazdıgım dilekçe hiç göz önünde bulundurulmamış ne anladımki! bana nasıl bir yol izlemem gerektiğini bildirirseniz memnun olurum.

saygılarımla..

Bimer'e yazmakla iyi etmişsin Burcu.
Telaşlanmana gerek yok. Eğer bildirmeseydin seneler sonra daha fazla bir borç çıkardı karşına. Hiç olmazsa şu an borç fazla değil. Olası olumsuzluk durumunda hiç olmazsa bununla avunuruz.
Fakat ben elimizin güçlü olduğuna inanıyorum. Sabırlı olursan ve bu işin takipçisi olursan bu işi lehimize çevirebiliriz diye düşünüyorum.
Özellikle senin dilekçeyle durumdan kurumu haberdar etmen,kuruma mevzuatı bilmediğini ve yorumlayamadığını söylemen, bu yüzden kurumdan bilgi istemen elimizi oldukça güçlendirecek.

Siz bu aylığa başvurduğunuz sırada bağkurlu muydunuz? Sigortan aktif miydi?

Burcu iki seçenk var:

1. Borcunu taksitlendirerek ödersin:http://www.engelliler.biz/forum/202...n-borcun-taksitlendirilmesi-icin-dilekce.html

2. Yargıya gidersin. Ekim 2009 tarihinde yazdıgın mesajda isteğe bağlı sigortalı olduğunu ama borçlu olduğunuzu yazmışsın. Bu şekildeyse borçlu olmanla bile birlikte sigorta kaydın var demktir. Çünkü isteğe bağlı sigortalılıgın borca ragmn açıktır. Sen başvurudan sonra açtırdık demişsin ama SGK'nun mektupta ayzdığına göre 1.07.2009 tarihindn itibaren bagkurlu gorunuyorsun. Şubat 2010 tarihinde sigortayı açtırdım derkne galiba borcunuzu ödemeyi kastettin. Eğer başvurun sırasında sigorta kaydın olup buna ragmen kurum size aylık baglamışsa bu konuya benzer bir yargı kararı vardı onun linkini bulup buraya koyacagım. Yargıya gitme kararın olursa avukata bu argumanı sunarsın. Ama önce başvuru sırasında sigorta kaydının olup olmadıgının bilgisi kesinlik kazanmalı.

Ayrıca elinde bir koz daha var yargıya gidersen. Durum değişikliği oldugunda en geç 90 gün içinde kuruma bildirilmesi grkior 23. maddeye göre. Ama sen istege baglı sigortalılıgında borçlu oldugun için ödemen gereken parayı bu borca yatırdıgını düşündüğün için istege baglı prim yatırıyor gibi düşünmedin. Çünkü aynı zamanda saglık guvencesinden de yararlanamıyordunuz. Bu şekilde borçlu oldugunuzdan dolayı bunun sorun olmayacagını duşundunuz, sigortanın açık olmadıgını yani. Hatta sordunuz soruşturdunuz. Hatta olmadı dayanamayıp emin olmak için SGK'na dilekçe yazdınız. Kurumdan bilgi istdiniz. SGK'da o dilekçen kayıtlara geçmiştir. BU dilekçe senin durumu bilmediğinin gostergsi. Durum değişikliği olup olmadıgını bilmeden nasıl kuruma bildirim sorumlulugunu yrine gtirebilirsin ki?
bir de yontmelikte geçn ilgili maddeden SGK'nun yorumunu çıkarmak hakkaten baya bilgi ister.
ilgili maddeye bakalım:
"
[SIZE=2]a) [/SIZE][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2](De[/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2]ğ[/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2]i[/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2]ş[/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2]ik:R.G.-1/8/2008-26954) [/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][SIZE=2]2 nci maddenin (d) bendi kapsam[/SIZE][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2]ı[/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][SIZE=2]nda olanlar hariç olmak üzere, hangi adla olursa olsun herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan bir gelir veya ayl[/SIZE][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2]ı[/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][SIZE=2]k hakk[/SIZE][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2]ı[/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][SIZE=2]ndan faydalananlar ile iste[/SIZE][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2]ğ[/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][SIZE=2]e ba[/SIZE][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2]ğ[/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][SIZE=2]l[/SIZE][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=2]ı [/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][SIZE=2]prim ödeyenler dahil olmak üzere Kuruma prim ödeyenler, "[/SIZE]
[SIZE=2][/SIZE]
[SIZE=2]Burada "isteğe bağlı prim ödeyenler" diyor, sen bagkura borç ödediğini düşünüyordun. Bundan Yönetmeliğin yaptıgı duyurunun çok açık oldugu yorumu çıkmaz. Yani burda sen prim ödemedikçe sorun olmaz diye düşündün. Ama borcunu ödemesen bile kayıtlı oldugun için sgk bunu yasal bulmadı galiba. Ama bu bilgiyi nasıl bileceksin? Ya da arada borç için ödediğin borcunla sigortalı sayıldıgını nasl bilecksin?[/SIZE]
[SIZE=2]Halen bu konuda aydınlatılmış değilsin. [/SIZE]
[SIZE=2]Zaten bilmdiğin için kuruma danıştın ve cvap istedin ya. Burada yersiz ödeme yapan işini tam yapmayan kurumun kendisidir.[/SIZE]
[SIZE=2]Burda kurum seni tsbit etmiş değil. Sen bilgilenme amaçlı sormuşsun, ceza almak istmediğini gerekeni yapmalarını istemişsin. Bir vatandaş olarak sorumlulugunu yerine gtirmek için elinden gelni yapmışsın.[/SIZE]
[SIZE=2]Bir avukat tutarak bunları ona anlatırsan avukat sana yardımcı olacaktır. [/SIZE]

kaymakamlığa gittim bugün faiziyle beraber 4.042 tl olmuş borcum.12 ay taksitlendiririz dediler.ödenmezse icra takibi başlatırız dedi memur.bende itiraz dilekçesi yazdıgımı söyledim.bazen doğrulukda işe yaramıyor ya:(.keşke kendileri fark edeydi.bu kadar yoruyorlar üzüyorlar insanı.

yersiz ödeme ile ilgili bildirimi bizim yaptığımızda cezasız ödersiniz denen madde hangisiydi.acil bu bilgi bana lazım arkadaşlar.

Yönetmeliğin cezalarla ilgili maddelerine bi göz attım da öyle bir madde göremedim, Sadece 3 ay içinde bildirmekle yükümlüdürler diyor.

var akıncığım 2022 yersiz ödeme alındığı fark edildiğinde kişi kendisi bildirirse çektiği maaşı öder yok yetkili mercii fark ettiği durumda cezalı ödeme yapılır diye 2 ayrı madde var ama hangi maddeler unuttum.20 nisana kadar bana lazımdı.

2022 maas yersiz ödeme ile ilgili devletin actıgı davayı kazandık:)

2022 maası ile ilgili mahkemelikdik konuyu bilen arkadaslar vardır.dava nihayet 4 celse sonucunda sonuclandı ve sonuc biziden yana cıktı.davayı kazandık arkadaslar..

gözünüz aydın umarım böyle bir sorun ile birdaha karşılaşmamanız dileğiyle :)

BUrcu senden bir şey rica edeceğim canım. Şu mahkeme kararını bana ulaştırman mumkun mu? ya da buraya kopyalaman?

Üst Alt