Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 aylıkları ile ilgili 5.10.2012 Sosyal Yardımlar genel Müdürlüğü Duyurusu

Arkadaşlar,
Özellikle 2022 aylığı için vakıflara başvuracak olanlara bir hatırlatmada bulunmak istiyorum.
Vakıflar tarafından muhtaçlık incelemeniz,
hanenizdeki toplam gelirinizin hanedeki kişi sayısına bölünerek elde edilmesiyle tesbit edilmeye çalışılırsa,
bu gelire evde bakım aylıkları da dahil edilirse
bu durumlarda vakıfların kararına itiraz edin ve soluğu mahkemede alın.

Mevcut mevzuatın dışına hiçkimse çıkamaz.

Adli yardım talebinde bulunup ucretsiz avukat temin edebilirsiniz kendinize lüzum olursa:
http://www.engelliler.biz/forum/hukuk/54771-adli-yardim-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-hukuk.html

Melek Hanım merhaba,

Kanun ne güzel de açıklamış değil mi?! "Bu aradaki "2022 sayılı Kanuna göre aylık alan kişiler dahil" ibaresi 16/6/1989 tarih ve 3582 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile metinden çıkartılmıştır" demiş 3294 sayılı kanun. Bu bölümün çıkartılmasının nedeni 2022 sayılı kanuna göre maaş alanların zaten fakru zaruret içinde bulunması gerektiği dolayısıyla ayrıca 2022 sayılı kanuna göre aylık alanlar diye belirtilmesinin gereksiz olmasındandır.

Kanunun son halinde "Fakrü zaruret içinde ve muhtaç durumda bulunan kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir almayan (...) (1) vatandaşlar ile geçici olarak küçük bir yardım veya eğitim ve öğretim imkanı sağlanması halinde topluma faydalı hale getirilecek, üretken duruma geçirilebilecek kişiler bu Kanun kapsamı içindedir." diyor. Eğer siz 2022 sayılı kanuna göre aylık alıyorsanız zaten muhtaç durumdasınız ve muhtaç olduğunuz için de bu kanun kapsamı içerisindesinizdir. Kanundan çıkarılan metne değil, kanunun son haline odaklanınız.

Burada kanunu yanlış yorumlayan ben değil sizsiniz. ;)

Ayrıca konu ile ilgili genel müdürlüğümüz mütaalası burada: Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü | Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı | Mütala - 2022 sayılı Kanun Kapsamındaki kişilere3294 sayılı Kanun uyarınca

Benim tabi olduğum kanunu okuyup okumadığımı alaycı bir ifadeyle sorgulamadan önce kanunu siz okuyup ne demek istediğini anlamaya çalışınız.

İyi akşamlar.

Boşuna zhmet etmişsiniz bu gafımı farkedip sildimdi demin:) Dalgınlığıma geldiğini yukarıda belirtmiştim.
Bizde böyle, hatayı kendimiz farkeder, sonra da anında düzeltiriz lafı uzatmayız:)

2022 sayılı kanun uyarınca aylık veriliyor. siz bu aylıkların tesbitini 3294 sayılı kanun uyarınca yapıyorsunuz.

Böyle bir şey olmaz. Vakıflar bu şekilde mi muhtaçlığı belirliyor?

Böyle bir işlem yapıyor musunuz? Yapıyorsanız bilelim. Madem yasal diyorsunuz mahkemede bitsin bu iş ne dersiniz?

Selçuk Bey, Siz vakıfta çalışan bir memursunuz. Kurumunuz da anlaşılan sizin gibi düşünüyor ki geldiniz geleli aynı şeyleri söyluyorsunuz.
Kurumunuzdan şimdi yazılı bir açıklama istiyoruz.
Muhtaçlığı tesbit ederken 3294 sayılı kanun esaslarına göre mi belirliyorsunuz muhtaçlığı?
2022 yönetmelik hükümlerini dikkate almıyor musunuz?
hanedeki tüm gelirleri hanedeki kişi sayısına bölerek mi muhtaçlığı tesbit ediyorsunuz?
Bunlarla ilgili kurumunuzdan yazı bekliyoruz.
Mevcut yazı olmadan artık bu konuyu uzatmayalım lütfen.
ortada bir mevzuat var. henüz değişiklik yok. Vakıflar henüz değişiklik yokken mevcut mevzuatı yok mu sayıyor bilelim. Çünkü bu konuda cidden kuşkularım var. Siz bir vakıf çalışanı olarak mevzuat dışına çıkabiliyorsanız yedik naneyi biz. Bu iş mahkemede biter ancak!
Şimdi bu konuda vakfınızdan yazılı bir açıklama bekliyoruz.
İyi geceler.

115 tl muhtaçlık sınırı için sadece gelirleri kişi sayısına bölmüyorlar, eğer giderler, gelirlerden daha yüksekse bu sefer giderleri kişi sayısına bölüyorlarmış. yani gelir ve giderlerden hangisi daha yüksekse onu kişi sayısına bölüyorlar. :)

Şu an Ne 2022 Sayılı kanun değişti ne de 2022 yönetmeliği.
Mevcut mevzuat 2022 aylıklarında muhtaçlığın nasıl tesbit edileceğini açık ve net anlatır.
Yukarıda Alfa'nın dediği şekilde bir muhtaçlık taraması yasal değildir.
Böyle durumda, bu şekilde muhtaçlık taraması yapanların başı derde girer.
Bu şekilde işlemlere tanık olanlar lütfen bu işi takip etsinler. Hiçbir kurum mevzuatın dışına çıkamaz.
Ücretsiz avukat yardımı için:http://www.engelliler.biz/forum/hukuk/54771-adli-yardim-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-hukuk.html
Haklarınızı takip edin lütfen. Kurumdur vs demeyin, takipçisi olun.

tekrar ediyorum vakıflar 2022 mevzuatı değişmedikçe kendilerine göre iş yapamazlar. Yürürlükte olan mevzuata uymak zorundalar.

Selçuk bey dikkat ettimde buradaki herkesin aksine yapılan bu değişikliği gayet doğal ve olumlu karşılıyorsunuz. Hiç ortada anormal bir durum yokmuş gibi felaket tellalcılığı yapıyorsunuz burada. Acaba 1 ayda 300 tl ile geçinmek zorunda kaldınızmı? Henüz mevzuat değişmeden bu aylıkların bahsettiğiniz şekilde kesilmesini adil mi buluyorsunuz?

Aile ve sosyal politikalar bakanı bir açıklama yapmıştı bir ara, engellilerin aldığı maaşlarla ilgiliydi,fakat kamu kuruluşlarındaki taşaron şirketlerde istihdam edilmeleri sözkonusu demişti,yani iş imkanı verilecek denmişti ve bunun için çalışmalarının sürdüğünü açıklamıştı. Bu baya erken oldu, iş imkanı sağlamadan keseceklerini söylememişlerdi.demekki düşündükleri buymuş. Eğitim sisteminden sonra yapboz tahtası bi bu kalmıştı, bunuda yaptılar. Neyse hayırlısı olsun dicem ama sanırım çok kişinin canı yanacak.. Ama mahkemelere devam hakkımı yedirmicem arkadaş sözde H...TE

peki selçuk bey şunu izah edermisiniz 3294 sayılı kanunda aynen şöyle bir metin var [FONT=tahoma](1) Bu aradaki “2022 sayılı Kanuna göre aylık alan kişiler dahil” ibaresi 16/6/1989 tarih ve 3582 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile metinden çıkartılmıştır. siz veya sydvler bundan ne anlıyor[/FONT]

acaba metinden çıkarılıp tekrar dahil edildimi yazacak yeni yönetmeliğinizde

bakın kanunu aynen yazıyorum [h=1]3294 Sayılı Kanun[/[FONT=tahoma]h][/FONT]
[FONT=tahoma]6891
SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMAYI
TEŞVİK KANUNU
Kanun Numarası : 3294
Kabul Tarihi : 29/5/1986
Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 14/6/1986 Sayı : 19134
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 25 Sayfa : 264
Amaç:
Madde 1 – (Değişik: 16/6/1989 – 3582/1 md.)
Bu Kanunun amacı; fakru zaruret içinde ve muhtaç durumda bulunan vatandaşlar ile gerektiğinde her ne suretle olursa olsun Türkiye’ye kabul edilmiş veya gelmiş olan kişilere yardım etmek, sosyal adaleti pekiştirici tedbirler alarak gelir dağılımının adilane bir şekilde tevzi edilmesini sağlamak, sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik etmektir.
Kapsam:
Madde 2 – Fakrü zaruret içinde ve muhtaç durumda bulunan kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir almayan (…)[SUP](1)[/SUP] vatandaşlar ile geçici olarak küçük bir yardım veya eğitim ve öğretim imkanı sağlanması halinde topluma faydalı hale getirilecek, üretken duruma geçirilebilecek kişiler bu Kanun kapsamı içindedir.
(Ek: 30/5/1997 – KHK – 572/17 md.; Değişik ikinci fıkra: 17/4/2008-5754/77 md.) Ancak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde sayılan genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin 5510 sayılı Kanun gereği ödedikleri katılım payları bu Kanun kapsamındadır. Ancak yıl içinde ödenen tutarlar, takip eden yılda Hazine tarafından Fona geri ödenir.
Kuruluş:
Madde 3 – Bu Kanunda öngörülen hizmetlerin gerçekleştirilmesi için Başbakanlığa bağlı ve T.C. Merkez Bankası nezdinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kurulmuştur.
Fonun gelirleri:
Madde 4 – Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonunun gelirleri;
a) Kanun ve kararnamelerle kurulu bulunan ve kurulacak olan fonlardan Bakanlar Kurulu kararıyla % 10′a kadar aktarılacak miktardan,
b) Bütçeye konulacak ödeneklerden,
c) (Mülga: 23/7/1995 – 4122/15-c md.)
d) Trafik para cezası hasılatının yarısından,
e) (Mülga: 9/4/2003-4842/37 md.)
f) (Değişik: 6/7/1999 – 4397/7 md.) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu reklam gelirleri hasılatından aktarılacak % 15′lik miktardan,
g) (Mülga: 14/6/1989 – 3571/16 md.)
h) Her nevi bağış ve yardımlardan,
i) Diğer gelirlerden,
Teşekkül eder.
Bu maddeye göre (d ve e bentleri hariç) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu için tahsil edilen veya aktarılması yapılan miktar, tahsil veya aktarmayı takip eden ayın en geç 15′ine kadar T.C. Merkez Bankası nezdindeki fon hesabına yatırılmak zorundadır.
——————————
((1) Bu aradaki “2022 sayılı Kanuna göre aylık alan kişiler dahil” ibaresi 16/6/1989 tarih ve 3582 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile metinden çıkartılmıştır.
Sayfa 1 burayı bi izah edermisiniz)
[/FONT]

siz tutturmuşsunuz 3294 sayılı kanuna göre işlem yapacaz diyorsunuz ama kanunda “2022 sayılı Kanuna göre aylık alan kişiler dahil” ibaresi 16/6/1989 tarih ve 3582 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile metinden çıkartılmıştır. şimdi size mi inanalım çok sözünü ettiğiniz kanunamı?

selçuk bey demişsinizki Muhtaçlık tespitini biz de 3294 Sayılı Kanun hükümleri göre yapıyoruz. Olay bu kadar basit. ama 3294 sayılı kanununda değişiklikmi oldu kanun maddesi sizin söylediğinizi demiyor [FONT=tahoma]2022 sayılı Kanuna göre aylık alan kişiler dahil” ibaresi 16/6/1989 tarih ve 3582 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile metinden çıkartılmıştır.[/FONT]

Arkadaşlar bakın anlatıyorum 2022 maaşı alan ve raporlar süresiz ise kurum sizden tekrar rapor istemeyecek sadece süreli olanlardan ev kontrol yapılırken sosyal yadımlaşma çalışanı özürlü vatandaştan şüpelenir ise özür gurubundan özürlü değil derse ozaman tekrar kurul rapor heyetine çıkarsınız .kurum ev dolaşacak ve özürlüyüde görüp değerlendirecek. Ona göre işlem yapılacak duyumlara inanmayın.herkez den rapor istendiğini düşünün hastaneler iş yapamaz.kaç milyon özürlü var

walera merhaba,

yukarıda da açıkladım kanundan çıkan maddeye değil kanunun son haline odaklanın. 2022 alanlar da muhtaç olarak değerlendilrildiği için ayrıca onları belirtmesi gerekmiyor. iyi akşamlar.

Arkadaşlar 2022 maaşlar vakıflara devir edildi doğru ama engellilerde raporları süresiz olanlar tekrar rapor istenmeyecek sadece süreli olanlar ve vakıf çalışanları eve geldiklerinde özürlüyü yerinde gördüklerinde şüpelendikleri özürlü arkadaşlardan rapor isteye bilirler herşey açık her özürlüden rapor istmek mantıksız sordum araştırdım yazdıklarınız doğru ama bazıları asılsız. Yeniden rapor istenmiyor sadece gelir araştırması yapılması mecburidir. Yaşam şartlarına bakacak vakıf değerlendirip karar vereceklerdir.amacları ihtiyaçlı vatandaşlarımız alsın diyorlar ve bu maaşı babası annesi devlet memuru olan kişilemurde alan varmış ve arabası olanlarda varmış ve yine yan geliri olanlarda engelli maaşı alıyorlarmış bunları tespit edip iptal edecekler 115 tl ise zaten eskiden primsiz ödemeler klavuzundada 115 tl eğer özürlü kişi gelir elde edebiliyor ise yine tespit ettiklerinde maaşları iptal olmaktaydı. Yeni getirilen kanun yok yine aynı sadece primsiz ödemeler kapatıldı. Yük vakıflara verildi hepsi budur endişeye gerek yoktur zaten hasta iseniz gerçekten engel durumunuz var ise ve gerçekten muhtaç iseniz neden korkuyorsunuz korkmayın muhtaç olmayan ve engelli olmayanlar korkabilir

arkadaşlar ben 2022 başvurusu nereye yapacam şimdi yılbaşından sonramı yapmalıyım?

kalem abla benim babam emekli 1. 300 maaş alıyor evde 3 kişyiz benimde 2022 3 aylık maaşım var. raporum 1.70 sürekli yazıyor benim maaş kesilirmi sağlık raporunu yeniletirlermi tekrardan beni bilgilendirirseniz sevinirim yeşil kartlıyım aynı zamanda içime sıkıntı çöktü kalem abla hemen cevap verirseniz sevinirim . tşk ederim

evde bakım maaşı gelir olarakk değerlendiririlirmiii?

şevket baban 1.300 tl alıyor demişssin ev ortalama giderlerde hesaplanır eğer evin kira ise kirada hesaplanır.giderler hesaplandıktan sonra ortalama sana düşen 115 tl yi aşarsa engelli maaşın kamakamlık veya valilik kararıyla muhtaçlığınız kaldırılarak maaşın kesilir.bizim burda bazı ailelerin maaşları kesildi muhtaçlık kalktığı için araştırma sonucu belli olur

benim babam 900 tl emekli maaşı alıyor evde 4 kişiyiz kira yok ama başka giderler var .hergün evrak takipe bakıyorum durum AKTİF inşAllah kesilmez .kesilenlere üzüldüm kendimi onların yerine koyuyorum

tabi yeniden rapor istenicek gerçekten ihtiyacı olan insan var olmayan var onlar tek tek çıkarcaklar ortaya

umarım bunuda memurlar ellerine yüzlerine bulaştırmazlar gerçekten görevlerini kanuna uygun şekilde yaparlar ALLAH hayırlısı neyse onu versin sancılı bir dönem geçiriyor tüm engelliler ya hayırlısı

destiny07 aynı durumdaymışız seninle. eğer birimizinki kesilirse diğerininki kesilecek demektir. haberleşelim :)

eğer birimizinki kesilirse zaten mahkemeye verip emsal gösteririz

2 kisininde maddi durumu ayniysa ve birininki kesilirken digerinki devam ediyorsa burada memurlarin keyfi davrandigi sonucu cikar. avukat icin guzel bir delil olur bu

bilmiyordum iyiymiş zaten kesselerde bimere şikayette edebiliriz

EnemyHunter;

kardeşim yeniden rapor engellilerin raporları süresiz olanlardan istenmeyecek sadece süreli olanlar ve şüpheli engellilerden istenecektir. kafanızı karştırmanıza gerek yok. mevzuat neyi gösterirse öyle hareket edeceklerdir.ve engellilerin yani hepimizin gelirine bakılacak ayrıca engelliler bakım maaşı alanlar varsa yeni sisteme göre engelli maaşları kesilecektir. burda bizlerin bilmemiz gereken şudur muhtaç olanlar engelliler maaş alacaklardır.Eskiden engelliler maaş alıp üstüne araba almaktaydı ve maaşlarını yine alabilmekteydiler sosyal yardımlar genel müdürlüğü artık engellilerin üstüne kayıtlı taşınmaz mal ve ticari tarımsal v.b tapu gibi veya gelir getirici tespit edilirse yine maaşları iptal edilecektir. ve yine engelliler sigortasız işlerde çalışıp para kazanmaktaydılar. kayıp dışı çalışan arkadaşlarda tespit edilirlerse gelirleri 115 tl aştığı tespit ederlerseler yine maaşlar iptal olacaktır.

Maaşları iptal olanlar olduysa veya gelir aşamasından geçemeyenler haklarını ücretsiz adli yardımdan yararlanabilirler. Bulunduğunuz il veya ilçedeki avukatlar barolar birliğine müraacak ederek muhtaç olduğunuzu maaşınızın haksız yere kestiklerini ve ücretsiz avukat talep etmek istediğinizi sözlü olarak ve istenirse dilekçeye dökerek başvuru yapabilirsiz gerisini yargı karar verecektir. Ve arkadaşlar üzülmeyin her engellilerden yani herkesten rapor istenmez herkez mağdur olmaz sadece haksız yere alanlar var bunların tespit yapılmasıdır...bilginize esenlikler dilerim. Detaylar alo:144 ve il ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından bilgi edebilirsiniz

dursun 115 tl mevzusu nedir peki. babamin gelirini kisi sayisina boldugumde 220 tl oluyor.

MertAta;

Kardeşim evde maaş geliri ve hanede kişi başına düşen gelir hesaplanır ve eve harcanan ücretler hesaplanacaktır.ve engelli vatandaşa düşen maaş 115 tl aşarsa engelli maaşınız il ve ilçe valilik kaymakamlık a bağlı kurum muhtaçlığını kaldırarak maaşlar iptal olacaktır.ama tabi sosyal yardımlaşma adı altında ki kurumun amacı muhtaç olup olmadığınızı eve gelerek kontrol etmektir. Kontrol sonrasında kurumun vereceği karara bağlı olarak işlem yapılmakta maaşınız iptal olsa bile raporunuz iptal olmamaktadır. Süresiz raporunuz olduğu taktirde raporlarınız devap etmekte kurum sadece muhtaçlığını kaldırarak maaş iptal edebilmektedir. Muhtaçlığınız devam denirse yine sgk tarafından maaşlarınız hesaplarınıza yatırılacaktır.kurum yine s.g.k dır. Yanlızca maaş bağlama muhtaçlık araştırma. Yetkileri s.g.k dan alınıp sosyal yardımlar daire başkanlığına devir edilmiştir.maaş ödemeler yine s.gk taradından gerçekleşecektir.sağlık yine eskisi gibi 60/c-3 olarak kalacaktır bilginize sunarım

sosyal yardımlaşma dayanışma vakfını tekrar aradım 2022 den maaş alanlar tekrar yeniden başvuru veya yeniden sağlık kurulu raporu çıkarmayacaklarrr şu an almış olduğumuz maaşlar aynen devam edecektirrr? sadece kurum değişikliği?

Üst Alt