Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

21 gün pirim ve 76 yaşındaki bir kişi nasıl emekli olur?

Sahill

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba.Babamin %75 raporu var ve bu ay itibari ile maas almaya baslayacak insAllah.Toplam sigorta primi sadece 21 gun ve 76 yasinda.Bu durumda emekli olmasi icin neler yapabiliriz ve raporu olanlara ne gibi kolayliklar saglaniyor.Cevaplariniz icin simdiden tesekkur ederim.

@Sahill

Babanızın emekli olbilmesi için,malulen emeklilikte enaz 1800 gün,engelli emekliliktede enaz 3600 güne ihtiyacı var.

Şayet askerlik borclanması yapip,kalan 1250 günü yani yaklaşık 3,5 yilıda bir yerde çalışarak tamamlarsa malulen emekli olma şansı olabilir.

O da olmazsa babanız yine askerlik borçlanması 550 günü yatırip prim gününü 900 güne tamamlarsa kendi vefaatından sonra eşine ve çocuklarına maaş bağlanır.

Babam koah hastasi Mehmet bey yeni raporu %75.Simdi bu durumda babam engelli olarakmi sayiliyor yoksa hastalik dolayisiylami baglandi bu 2022 maasi.kusura bakmayin konuya cok hakim olmadigim icin ayrintili soruyorum.Sorum şu ki babam malul olarakmi geciyor yoksa engelli olarakmi en azindan ona gore basvurumuzu yapabiliriz.Tesekkur ederim cevabiniz icin

76 yasinada emekli olupta ne yapacak .?

En azindan kalan omrunde 2022 den aldigi maastan daha fazlasini alacak ve Allah gecinden versin vefati durumunda maasi anneme kalacak.Sanirim yeterli bu sebepler

Evde bakim baglatin baska yapikicak bir Sey yok. 25 yil calisan adama bu devlet 800 lira bagliyor nerede yasiyorsunuz (dunuz) patagonyadami..

@Sahill
Babanıza baglanan 2022 maaşı,emekli maaşı değildir.
2022 maaşı, %40 ustu engelli olan ihtiyaç sahiplerine başbakanlık tarafından bağlanan sosyal yardım maaşır. Ve bu maaş 3 ayda bir ödenir.

Babanız %75'lik raporu ile şuan 1699 lira üç aylık alacaktır. Vefaatı halinde maaşı kesilir, geride kalan çocuk ve eşine maaş baglanmaz.

Ancak,emekli olması halinde alacağı maaş tutarı hem yüksek olur,hemde geride kalanları maaşı almaya devam eder. Size tavsiyem maddi imkanlarınızı zorlayarak,babanız vefaat etmeden 900 günluk primini tamamlayarak enazından geride kalanlarının maaştan faydalandırılmasını sağlamak olacaktır.

Geçmiş olsun.

Bu arada 2022 maaşı takibini babanızın e devlet'inden sosyal yardım bilgileri başlıği altından takip edebilirsiniz. @Sahill,birde babanizın raporunda ağır engelli ibaresi varsa,yani babanizın durumu ağir engelliyse,babaniza ayrica aylik bin lira civarı bakıci parasıda aneneniz adına bağlanabilir.

@mustafa bey konu hakkinda destek olmayacaksaniz köstek olmayin lutfen.Herkes herseyi bilmek zorunda degil ! Sonucta ilk defa bu durumla karsilasiyoruz ve bilgi edinmeye calisiyoruz.

@Mehmet005 bey cevaplariniz icin cok tesekkur ederim.Laf sokmadan cevap verebilmek buyuk meziyet bence.Bildigim kadariyla 900 gunu kisinin vefatindan sonra da odeyip dul ayligi baglanilabiliyor.

E devletten baktigimda 2.300 Tl gorunuyor babamin maasi sanirim bu bikac aylik biriken para yoksa sizin de dediginiz gibi bende 1.700 tl civarinda diye biliyorum maasini.Sizi de ugrastirdim bu saatte hakkinizi helal edin.

Disardan prim oderseniz ki bu duruimda bile 2,5 yil surer aninda 2022 keserler.Ben gercekleri yazdim .

Evet ama keske kirmadan yazmayi deneseydiniz.Her neyse bayram gunu kirginlik olmasin sizde hakkinizi helal edin benim varsa helal olsun.

Sahill
E devlette paranız hazır yazıyorsa salı günü babanız herhangi bir ptt'den 2022 maaşı diye parasını hemen çekebilir.

Evet hazir yaziyor Mehmet005 bey cok ugrastim rapor icin ama cok sukur degdi ugrastigima.Hicbir geliri yok ailemin en azindan 3 ayda birde olsa iyi gelecek bu para.

Sahill
Ailenin başka bir geliri yoksa,ayrıca anneniz adına bağlı bulundugunuz kaymakamlığa veya belediyeye başvurup gıda ve giyim yardımıda aldırabilirsiniz.

Evet maalesef hic bir gelirleri yok.Annem adina belediyeye basvuru yapacaktim fakat fakirlik kagidi alip babamin adina da yapilabiliniyormus galiba o daha kolay olacak sanirim. Giyim yardimini hic duymamistim acikcasi.

Peki Mehmet Bey babam bu 2022 raporu ile hangi haklardan yararlanabiliyor acaba ? Ben su indirimini duydum ve onu yaptirdim ama baska haklarimiz varsa tabiiki faydalanmak isterim.

Bir babayı onca evladı var bu hallere düşüren sisteme mi yanayım, Yoksa evlatlarını bu derece her şeyden bi haber bırakan ekonomik düzene mi yanayım. Nereden bakarsanız bakın dramatik bir durum Sosyolojik açıdan bir dram ve bazı aklı evveller burada gelip ahkam kesiyorlar.

Benzer bir durumu bizde yaşadığımız için neyin ne olduğunu biliyoruz. Keşke vakti zamanında biraz daha sigorta yatırsaydınız ama kaybedilmiş bir şey yok dedeimizin zamanında askerlik 20 aydan fazlaydı zannediyorum.. Askerlik borçlanması yapıp emeklilik işlemi yapın amcamıza ki ailesi de ortada kalmasın..

Boran bey babamin 4 evladi var ve inanin hepimiz cok hayirli evlatlariz en azindan cevremiz herzaman soyler bunu.Mesela ben su an 35 yasimdayim ve 11 yasimdan beri hic ama hic durmadan onlar icin calisiyorum ve onlarin daha rahat yasamasi icin ugrasiyorum.Diger kardeslerimde ayni sekilde ama maalesef yasadigimiz ulkenin sartlarinda nekadar calisirsaniz calisin ancak karin tokluguna yasiyorsunuz.

Ben uzun zamandir babami emekli yapmaya calisiyorum parayla bu isi takip eden kisilerle bile gorustum ama hicbir sonuc alamadim maalesef ve bana 100.00 bin tl gibi bi rakam tutar dediler babamin emeklilik odemesi.Simdi biz hazir bu 2022 raporunu almisken birde bununla denemek istedim sansimi eger olabilirse diye.Bakalim insAllah bi yolunu bulmaya calisicam.

@Sahill
Yukarıda atladığımız bir konu hakkında sizi bilgilendirmek istiyorum.

Allah gecinden versin,babanızın vefaati halinde annenizin maaştan faydalana bilmesi için 900 gün prim şartı demiştik ya. Babanızın mevcut 21 günü var diyelim,hadi 550 de askerlik borclanması yapalım toplam 571 gün oldu. 900-571=339 gün eksiği kalıyor.

Bu kalan 339 günü,babanızın vefaatı halinde para ile yatıra bilmeniz için,ancak askerlik ve varsa yurt dışı borçlanması yapabiliyorsunuz. Şayet babanızın,yurtdışında bulunma durumu yoksa, Malesef bu 339 günü geriye dönük borçlanma imkanınız bulunmuyor,ve bu yüzden babanız emekli edilemiyor bu konuda bilginiz olsun. Bu durumu gözönüne alarak mantıklı adımlar atmanızı diliyorum.

Zira' bir arkadaşımda bu sebebden ötürü rahmetli babasının maaşını annesine bağlatamamıştı.

Aslinda babam 9 yil Libya'da calisti fakat o zamana ait pasaportunu bulamiyoruz maalesef.1974 yilinda oldugu icin kayitlarda da olmadigini soylediler.Fakat sizin soylediginiz seyi ben kisinin vefatindan sonra odeyip Dul maasi olarak esinin alabilecegini biliyordum.Ben bu konuda cok ugrastim parasini odeyip emekli yapabilmek icin fakat maalesef yapamadim.

Peki sizin dediginiz gibi eger olmuyorsa ben su an babamin primlerini disardan nasil odeyebilirim.Istege bagli olunca Bagkur danmi yatiriliyor acaba ?Sonucta babami hicbir isyeri calisiyor gosterip sigorta yapmayacaktir.

@Sahill
Sanırım pasaport kaydı ile ilgili emniyete başvurmadınız.
Babanız libyada bulunduysa,mutlak surette emniyet genel md,pasaport daire başkanlığında babanızın pasaport kayıtları vardır. Öncelikle oraya başvurunuzu yapın. Size kayıt bilgilerini vereceklerdir.

Mutlaka Emniyete yurt dışı borçlanması için diye dilekçe verin,onlar sgk'ya yazı ile bu vatandaş şu tarihler arasında çıkış yapmış tekrar şu tarihlerde dönüş yapmıştır diye yazı yazıyor ve o yazıya istinaden borçlanma yapabiliyorsunuz.

Hayir herhangi bir basvuru yapmadik Mehmet bey boyle bi basvuru oldugunu ilk defa duyuyorum sizden.Bana soylenen babam 1975 tarihinde gittigi icin hicbir kayitta cikmayacagiydi.Ama mutlaka ilk is gununde gidip emniyete basvuru yapacagim belki yardimci olabilirler.Cok tesekkur ederim bilgilendirmeniz icin

@Sahill 2022 aylığı ile ilgili konulara açıklık getireceğim sadece (emeklilik konusuyla bilen arkadaşlar ilgilenecektir zaten).
babanızın % 75 raporu varmış. bu durumda bu raporla % 70 ve üstü 2022 bakıma muhtaç engelli aylığı baglanmıştır. e-devlette yaklaşık olarak 2300 TL ödeme yapıldığını görmüşsünüz. bu şekilde değildir miktar. 2265,96 TL'dir tam olarak. (değilse tam miktarı yazınız ona göre aşağıda yazdığım hesabı değiştireceğim)

babanıza 2265,96 TL yatırılmışsa babanız için kaymakamlıkta bulunan vakfa temmuz'da başvurmuşsunuz demektir. e-devlette de başvuru tarihi temmuz yazar. aylık başlangıç tarihi de bu durumda 1 agustos olur.
bu durumda babanıza 1 agustos'tan tibaren ağustos + eylül dönem aylığı (eylül + ekim +kasım) olmak üzere 4 ayın ödemesi yapılmıştır.
4 x 566,49 = 2265,96 TL

NOT: 1 temmuz'dan itibaren 2022 aylıklarının 1 aylık mktarı 566,49 TL olmuştur.
aralık döneminde baban sadece aralık dönem aylığını (aralık,ocak,şubat) 1699,47 TL alacaktır (3 aylık)

annen 65 yaş üstü mü? annen 65 yaşının üstünde ise onun için de 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığına başvurabilirsiniz. bu aylık türü için rapora gerek yoktur. sadece kendisinin ve eşinin aylık gelirine bakılır (alınan 2022 aylıkları dahil edilmez). ikisinin aylık geliri toplanır ve ikiye bölünür. sonuç 423,58 TL altındaysa annene 2022 yaşlı aylığı baglanır ve 3 ayda bir toplam 754,45 TL alır.

Kalem ablacim toplam 2.362.03 tl yatmis gorunuyor basvuru tarihimiz 30.06.2017 olarak yazili.Sanirim daha once olan 65 yas ayligi da buraya eklendi diye dusundum bende.Annem henuz 62 yasinda fakat ben 2022 icin rapor gerekli diye biliyordum soylemen cok iyi oldu en azindan Allah omur versin anneme de 2022 baglaticam ama en azindan raporla ugrasmamiza gerek kalmamis olur.tesekkur ederim ablam

@Sahill valla ablacım, o yazan miktarı ( 2362,03 TL) hiçbir hesaba uyduramadım.

hesaplar konusunda da çok titizimdir ve ben de bu hesabı kafaya taktım. bu hesapta bir karışıklık var çünkü.
şu sorularımı madde madde cevaplar mısın?

1) baban daha önce 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığı alıyor muydu? en son hangi ay aldı (mart, haziran )?
2) yoksa baban % 75 oranlı raporla ilk defa haziran ayında mı vakfa baş vurdu? daha önce 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığı almıyor muydu?
3) baban haziran dönem aylığını aldı ve daha sonra eylül'den önce % 75 oranlı raporu vererek aylık yükseltme talebinde mi bulundunuz? yani raporu haziran aylığını aldıktan sonra, eylül'den önce mi vakfa teslim ettiniz?

ve mümkünse e-devletteki yazan bilgileri buraya aynen kopyala. babanın kimlik bilgilerini gizlemeyi unutma.

Evet ablacim babam daha onceden yani 2012 den beri 65 yastan faydalaniyordu.Fakat babamin daha onceden aldigi heyet raporu %69 du hastaligi ilerleyince ben tekrar hastaneye heyete goturdum babami %75 e cikti raporu.Cok uzun bir zaman oyaladilar bizi Il Saglik Mudurlugunden.Hastane raporu gonderdik il sagliga dedi il saglik bize gelmedi dedi cok ugrastik anlayacagin.Sonrasinda ben hastaneden raporun asli gibidir olanini aldim ve 2022 maasi icin basvuru yaptik babamla.

Tam olarak emin degilim ama bildigim kadariyla Haziran ayinda aldi son maasini ama dedigim gibi emin olamadim.Genelde kendisi gidip ceker maasini.Ama yaklasik bir bucuk ay once gelip evimize baktilar ve 1 ay sonra maasi belli olur dediler.Bizde yeni ogrendik zaten e.devletten.

Babamin bilgilerini aldim fakat buraya kopyalamayi beceremedim ablacim eger nasil oldugunu yazarsan tabiiki gonderirim.

Sahill baban 65 yaş üstü olduğu için % 40-69 raporu olsa bile rapor işe yaramaz. yine de 65 yaş üstü aylığı alır. ancak % 70 ve üstü rapor olunca 2022 bakıma muhtaç engelli aylığı alabilir. o yüzden % 75 oranlı rapordan önce hep 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığı almıştır baban. % 40-69 rapora göre ödenen 2022 engelli aylığı almamıştır.
2022 65 yaş üstü yaşlı aylığında da rapora gerek yok zaten.

yukarıda anlattığım sebeplerle babanın & 75 oranlı raporunu vakfa ne zaman teslim ettiniz peki?
valla e-devletteki bilgileri nasıl kopyaladıklarını ben de bilmiyorum:)
bilen biri anlatsın sana.

Aynen oyle ablacim rapordan once 65 yas ustu maasi aldi.Raporumuzu vakfa 30.06.2017 tarihinde teslim ettik teslimden sanirim 20 25 gun sonra eve geldiler sonuclanmasi 1 ay surer dediler gecen gun baktim sonuclanmis cok sukur.

Babamin bilgilerini aldim fakat buraya kopyalamayi beceremedim ablacim eger nasil oldugunu yazarsan tabiiki gonderirim.
Sahill ekran görüntüsünü (Prt Sc Sys Rq tuşuna basarak) alıp paint'e yapıştırın. Jpg formatında kaydedin ama kimlik bilgilerinizi karalayın. Sonra https://hizliresim.com/ linkine kaydettiğiniz resmi aktararak linkini buraya koyabilirsiniz...

Hozgül telefondan girdiğim icin yapamadim aslinda evde pc yok maalesef.Ama yine de tesekkur ederim bu bilgi de kalsin aklimda ;)

Sahill

Telefonda da yapabilirsiniz. Telefonunuzun marka ve modeline nasıl yapılacağı değişir ama her telefonda göre ekran görüntüsü alınabilir.

Ben ekran goruntusunu aldim fakat buraya gonderemedim mesaj kismina yani.Gerci sanirim gerek kalmadi ordaki tarihleri yazdim yine mesajda.

Üst Alt