Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

300 bin TL’lik araç alırsak engelli maaşı ve evde bakım kesilir mi?

Benim hiç bir fikrim yok kardeşimin de yok

Bugün aradım bir kaç kurumu arabayı alma durumumuzda maaş kesilmez dedi yani asgeri ücretin 3/2 durumunu sordum mevzuatta böyle bir şey yok denildi fakat şöyle bir durum varmış arabayı kiralama durumu olmuyormuş taşınabilir araç bizden başka kullanan olmazsa maaş kesintisi olmazmış denildi, ayrıca ben 300 bin liralık arabayı limit 300 bin diye sordum maximun alabileceğimiz araç 303 bin tl olmak zorundaymış

brkfrk66
araç alsanda almasanda 2022 maaşın kesılecek ama bugun ama yarın bi şekılde kesılecek gerekcede muhtaç olmama durumu dıe yazacak.çünkü 2 kişi kalacaksınz bu durumda 2022 için gelir sınırı olan 700 tl yi gececeksınız. 2022her türlü kesılecek.
aşırı lüks sayılacak pahalı bişi olmazsa ebmye bişi olmaz çünkü araç sizde kalacak ve siz kullanacaksınız.sizde kalmamıs olsaydı iş değişirdi

-mka
hocam asgeri ücretnin 3/2 si değil mi gelir kriteri kişi yani 2400 tlnin 3/2 1600 tl 2 kişiyiz 2 kişinin geliri toplamı eve giren 2300 1600+1600 her türlü tutuyor

ben muhtaçlık maaşı almıyorum engelli ve bakım maaşı alıyoruz.. ikisi farklı

şöyle bir şey okudum şimdi

[FONT='inherit']1-) Ailenin gelir kriterine uygun olması:[/FONT][FONT='inherit']Evde bakım maaşı alabilmek için istenen şartlardan en önemli ve en çok araştırılan şart gelir kriteri şartıdır. 4 kişilik ailenin evde bakım maaşı alabilmesi için gelirleri toplamda 5.608 TL olmalıdır. Bir kişinin dikkate alınacak gelir kriteri 1.402 TL‘dir. Bu gelir kriteri asgari ücret ile belirlenmektedir. 2020 yılı ile asgari ücret 2.324 TL olmuştur. Buna ek olarak asgari geçim indirimi 220 TL olarak verilmektedir. Verilen bu asgari geçim indirimi bir vergi desteğidir. Asgari ücretten vergi desteği olan asgari geçim indirimi çıkartıldığında 2.104 TL kalmaktadır. Kişi başı gelir 2.104 TL’nin 2/3’ sinin altında olması durumda kişi evde bakım maaşı alabilmektedir. Yani kişi başına düşen gelir 1.402 TL altında olmalıdır. Hesaplama yapacak olursak; 4 kişilik bir ailenin hane geliri 1.402*4= 5.608 TL’nin altında olmalıdır. Hane için hesaplamalar yapılırken kişi başına düşen gelir kriteri dikkate alınmalıdır.[/FONT]
    • 2 kişi ailede 2.804 TL
    • 3 kişi ailede 4.206 TL
    • 4 kişilik ailede 5.608 TL
    • 5 kişilik ailede 7.010 TL altı olması gerekmektedir.

araba alırsan 2022 aylığını keserler sizin dediğiniz evde bakım parasının kişi başı sınırı engelli aylığın ise evde kişi başı 700 tl sizde 2 kişisiniz olduğunuza göre 1400 eder 800 aylığın 1550 tl evde bakım paran toplamı 2350 tl eder mka dediği gibi araba almasanızda engelli aylığını keserler

@asidadaş
kardeş araba alınmasada 2022 kesılır
2022 de gelır kişi başı 701 tl
şuan alıyor olma sebebı kardeşi henüz onlarla ıkamet edıodu yanı 2 değil 3 kişi idiler.3 x701 : 2103 tl eder
ebm de gelır sınırı kişi başı 1402 tl.ebm maaşı ise 1545 tl oldu
1545 / 2 : 772,5
evde 2 kişi kaldıkları için alınan ebm yı 2 ye bölünce 772 çıkıo 701 den 71 tl fazla yani 71 tl yüzünden eger başka hiç bi gelirleri yoksa 2022 maaşı kesılır
not :sen 2350 yi yanlış buluksun.
2022 alıyorken ebm ye başvurur alırsa sadece 2022 maaşı gelıre dahıl edılır alaacagı aldıgı ebm dahıl edılmez kısaca ebm de 800 tl geçerlı olur 1545 i dahıl etmezler
ebm alırken 2022 ye başvurursada sadece aldıgı ebm 1545 tl gelıre katılır aldıgı alacagı 2022 maaşı dahil edilmez o yüzde arkadasın hane geliri 2022 ye başvurusa 772 tl olur 2022 bağlanmaz.kişi eksilince gelir şartı ortadan kalktıgı için feshedildi muhtaçlık kalktı yazar kesılme sebebı olarak.kesılme ne zaman gerceklesır yapılan ılk kontrolde görundugnde ya da kendısı sınırı geçıom kesın derse kesılır.eger kıracı ıseler kıracı olmalarından dolayıemsal kıra bedelı düşülünce şartı tutar ve almaya devam eder aksı taktırde her durumda 2022 maaşı kesılır.ebm ye şartı tuttugu için bişi olmaz ebm yı almaa devam eder

brkfrk66
sen ebm ve 2022 alıosun.bende senın okdugnu dıom zaten.aünun 3de2 si ama agi uygulanıo öyle hesap edılıo ve bu yıl sınır 2022 için 701 tl,ebm içinse 1402 tl
2 kişiyiz 2 kişinin geliri toplamı eve giren 2300 1600+1600 her türlü tutuyor
yok tutmuo
hesaplama ederken ebm için ebm dahıl etmıcen aldıgın 2022 yı dahıl edecen buna her türlü tutuo sıkıntı yok
2022 içinse 2022 yi deil dier gelirleri katacaksın ebm aldıgınız için ebm maaşı olan 1545 i 2 ye bölecen 772 çıkıo 2022 için sınır 701 tl.halıyle 772 tl 701 tl den 71 tl fazla hah işte o 71 tl yüzünden 2022 maaşı geliri geçmeden dolayı kesılecek bunun arabayla alakası yok

-mka

ev kirası düşüyor diye biliyorum onu eklersek 800 TL daha doğrusu ev kirası dahil mi buna

bence sende bir yanlışlık var kardeşim ben annem yıllardır aynı evdeyiz hiç kesilmedi 2100 tl geçiyor çünkü aldığımız maaş

sizin dediğiniz bana çok saçma geldi 3 kişi yaşıyoruz evde toplam eve giren 1500 küsür bakım maaşı 800 tlde benim engelli maaşım küsüratlı 2300 ediyor... kardeşim gidince neden kesilsin ev kirasının bununla alakası var mı veya

Ayrıca anne baba ayrı annemle ben kalıyorum onuda eklemek lazım

Engelli maaşı

Arkadaşlar Merhaba, bizim evimiz kira

Evde Annem ben kardeşim 3 kişi kalıyoruz, eve sadece benim engelli maaşım 800TL annemin bakım maaşı 1500

toplamda 2300 TL ediyor..

Kardeşim bizimleyken problem yoktu fakat forumdan bir kaç arkadaş bilgi verdi doğrulatmak bakımdan soruyorum

şimdi benim kardeşim yükümlü asker olarak askere gitti yani yedek astsubay olarak gitti.. 2. aydan sonra maaş alacak
ama askerde şuan bizim maaşlarıma askerde olmasına rağmen aldığı maaş etkiler mi hane içi gelire.. biz her ihtimale karşı ikametgahını değiştireceğiz ki zaten bizimle kalmıyor artık asker çocuk 12 ay askerlik yapacak ama maaş alacak dediğim gibi..

forumda bir arkadaş bakım maaşı asgeri ücretin 3/2 tutarını bas alır dedi yani 1600 TL cıvarı ediyor

benim engelli maaşıda 700 tl muhtaçlık sınırı miktarı dikkate alınır diyor yani toplamda ikisinin toplamı çakışabiliyor..

ama evimiz kira oda var.. beni aydınlatır bilgilendirirseniz sevinirim.. teşekkür ederim..

engelli maaşı ve bakım maaşı dışında hiç bir gelirimiz yok ev araba gibi varlığımızda yok

brkfrk66

asker kardeşinin ikametgahını başka nere almasa araba almanızada gerek kalmiyacak iki aylığınızda gider

asidadaş hocam arabayı geçtim bizim aylıklar nasıl kesilyior ben onu anlamadım... biz evde 4 kişiyken kardeşim üniversite öğrencisiyken arada sigortalı işlere geçicide olsa 3-4 ayda olsa çalışmışlığı var o zaman niye kesilmedide şimdi kesiliyor.. ayrıca kardeşim yükümlü asker yani geçici olarak askerden maaş alacak.. zaten evimizde de değil dediğim gibi asker nasıl oluyorda bizim maaşı etkiliyor ya da etkiliyor mu ondan da emin olamadım.. şimdi sen 2022 kesilir diyorsun bu şartlarda kesilmeyen maaş şimdi nasıl kesiliyor..

annemle benim engelli ve bakım maaşımız iki kişi kaldığımız da nasıl kesiliyor benim baktığım kadarıyla kişi başı gelir kriteri uyuyor matematik olarak kesilmesi mümkün değil şimdi benim engelli maaşım 800 tl annemin bakım maaşı 1500 toplamı 2300 ediyor..

Annemin bakım maaşı kriteri asgeri ücretin 3/2 geçmemesi gerekiyor evde haneye düşen kişi başı gelirinin 1548 ediyor 2 kişi olduğumuz için mantıken gelir kriterine maaşımız uyuyor ama engelli maaşı 3/1 denk ettiğini okudum engelli maşı oda 774 ediyor yine asgeri ücreti bire bir dengeliyor tabi evimizde kira onuda eklemek lazım bana bunun mantığını açıklayabilir mi birisi

brkfrk66

güzel kardeşim mantığı bu kardeşin ikametgahını başka bir yere aldırdıysa belki sıkıntı olmaz ama kardeşinin ikametgahı halen sizin adresteyse ozaman büyük sıkıntı diyeceksinki ne sıkıntısı kardeşinin maaş sıkıntısı nerde bakarsan 4 bin 5 binden aşağı almaz bide öle hesapla

Son düzenleme:
brkfrk66

güzel kardeşim senın ebm kesılmezzzzz
kesılecek olan 2 kişi kaldıgnız için 2022 maaşı.nasıl mı kesılır bir daha yazayım
2022 yi hesaplarken sadce ebm yı hesaba katacaksın aldıgn 2022 yi deil öncelıkle buna dıkkat et.
ebm maaşı 1545 tl.2022de kişi başı gelir 701 tl
şimdi 1545 yi 2 ye böl 1545 / 2 : 772,5 sonuç 701 den fazla oldugu için kesılır.daha önce kesılmeme sebebı kişi sayısı fazlaydı 3 kişi idiniz
1545 / 3 : 515. bu sonuc 701 den küçük olup sınırı geçmedıgnız için 2022 ve ebm alıyodunuz ama artık alamazsınız.
ama evimiz kira demişin ben sormustum daha evvel cevap alamamıstım.ne kadar kira öduyonuz bilmem.
heyet gelrı ınceleme eder oldgunuz yerdekı evler kaçtan kıraya verılıo dıe ve emsal kıra bedelı çıkarır.dıkkat et kıra değil emsal kıra bedelı.kırada oldugunuz için kesılmez .kesılır dıe anlattıklarım kıracı oldugnuzu bilmeden evvel yazdım en başta kırada ıkamet edıok deseydın alacagın cevap farklı olurdu

-mka

Teşekkür ederim.. Araba alabilmemiz için evde minimum 2 kişi daha ikamet etmesi lazım çalışmayan doğru anladım dimi

brkfrk66

burda kişi sayısı değil gelır krıterının tutmasına bakıolar
eğer aldıgn aracı ötv indirimli alırsan indirmli fıyatın 120 de 1 ini.indirimsiz aldınsa kasko degerının 120 de 1 ini gelire eklıolar.
misal 150 binlik araç aldınız diyek 150 000 /120 : 1250
bu 1250 tl otomatık olarak gelrınıze eklenır.yani evinize 1000 tl gelir giriosa bu araç yüzünden 1250 tl daha girio görünür ve 1000 tlyı değil 1000+1250 :2250 bu 1250 tlyi hanedekı kişiye bölersınız çıkan sonç kişi başı 701 tlyi geçmezse bişi olmaz geçerse 2022 maaşı olmaz
kişi sayısı çok gelır az ıken nasıl aldın aracı parayı nerden aldın dıede sorarlar.para kaynagını sölemek zorundasınız.isterse konu komsu akraba yardımı olsun o para gelrı hesabına dahıl edılır bununla birlikte eskı mesaımda dedıgım gibi olur,

------------------------------------
araç için ödenen para harcamalarına dahil edilir. 2022 yönetmeliğine göre yıllık harcamaların aylık ortalaması hesaplanır. aylık harcamalar gelirden yüksekse aradaki fark gelire eklenir. bu durumda aylık gelirin yüksek çıkar. maaşından olursun. sakın başkasının kullanacağı araç için maaşını yakma.
ÖTV'siz alınan araçlarda vergiden düşülmüş tutarın 120'de biri hesaplanır ve hane gelirine eklenir doğrudan. Örneğin aracın vergiden düşülmüş tutarı 120 000 Tl olsun. BUnun 120'de biri 1000 TL'dir. 1000 TL hanenin gelirine dahil edilir. Hanenin diğer aylık gelirleri toplamı da 1000 TL olsun diyelim. hanenin toplam aylık geliri 2000 TL olur. 2000 TL de hanedeki kişi sayısına bölünür. sonuç sınırı geçmiyorsa gelir uygun demektir. de bunla bitmiyor bu iş. bu vatandaş 120 Bin tl'lik araç aldığına göre yıllık harcamalarının aylık ortalaması da hesaplanır. bu harcamalara araç için ödenen para da dahil edilir. ki böyle bir durum da hanenin aylık harcamaları gelirden yüksek çıkar ve aradaki fark hanenin aylık gelirine eklenir. boylece gelir yükselmiş olur. kişi başına düşen aylık gelir de sınırı geçerse aylık kesilir.
2022 aylığı gelir hesabında hanenin hem yıllık gelirlerinin aylık ortalaması hesaplanır hem de yıllık harcamalarının aylık ortalaması. Kirada oturuyorsanız hanenin toplam aylık gelirinden emsal kira bedeli düşülür. kalan miktar hanedeki kişi sayısına bölünür. çıkan sonuç sınırı geçmiyorsa gelir uygun. lakin harcamalar da kontrol edilir. sağlık,mutfak,giyim,ulaşım her ne harcama varsa tüm yıllık gideriniz tespit edilir aylık ortalaması hesaplanır. harcamalara sadece emsal kira bedeli dahil edilmez. eger hanenin aylık harcama miktarı aylık gelirden fazla ise aradaki fark gelire eklenir. NOT: emsal kira bedeli hanenin toplam aylık gelirinden düşülür.
---------------------------------------------------------

Kardeş bu adı üstünde engelli aylığı ve bakım ücreti. Zaten bu insanlar engelli sen ne saçmalıyorsun. Garibanın hakkını mı alıyor engelli?? Kolu yok bacağı yok gözü yok bilinci yok bu insan zaten hayattan alacaklı toplumdan alacaklı. Bir zahmet ÖTVsiz araç alsın maaş alsın öncelik alsın ayıp ya.. utanmadan konuşuyorsun. Ailesi de öyle. Bir engelliye bakmanın maddi kısmını geçtim manevi yükü hakkında bilgin var mı ki 3 5 yardımı da hemen kesin alın faizi ile diyorsun. Yazıklar olsun. Birde ahlakçılık yapıyorsun..

Üst Alt