Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4 yıl önce ÖTV indirimi ile aldığımız aracın tüm vergilerini geri ödememiz istendi?!

61selman61

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar 4 yıl önce ötv indirimi ile diyaliz hastası olan babama yüzde 91 raporu var bir araç aldık. Aracı alırken elimizdeki raporu bayiye gösterdik o da ilgili vergi dairesine gösterdi ve indirimden yararlanabilirsiniz onayı verdi.

Bugün yazı gönderdi vergi dairesi aldığımız rapor Sağlık kurulu raporu imiş durum bildirir rapormuş o yüzden ötv indirimi olmazmış dedi. ve ötv artı faiz artı ceza ve yıllık taşıt vergilerinin hepsinin ödenmesi için yazı gönderdi. Çok zor duruma düştük.Ne yapabiliriz? Zamanında bu raporu kendileri kabul etti.Lütfen bi yol gösterin Teşekkürler

Allah Allah bu nasıl bir iş 4 yıl önceki onaylanmış raporun kabul edilmemesi kafayımı yemiş bunlar.Zaten devlet hastanesinden alınmış oranlı engelini bildiren rapordur.Başka bir rapormu varmış.Arkadaşım sizden raporla ilgi net ne istemişler.Ayrıca 4 yıl önceki kabul edilmiş şimdi kabul etmiyoruz faiziyle geri istiyoruz [FONT=sans-serif]böyle saçmalık yok[/FONT].Sizde itiraz edip mahkemeye verin .Verilmiş hak geri alınmaz.

@KÜREKÇİ

öncelikle teşekkürler Adamlar şunu diyor sizin rapor engelli sağlık kurulundan alınmadı. Sizin rapor SAĞLIK KURULU RAPORU bu yüzden ötv geri ödenecek diyor.Şimdi buldum ilgili yönetmelikte yüzde 90 ın altında olanlar engelli sağlık kurulu raporu alır diğerleri normal sağlık kurulu raporu alır diyor.Yarın vergi dairesine gideceğiz.Adamlar anlamazsa mahkemeye başvurup hakkımızı arayacağız.Adamlar kanundan bi haber yaşıyorlar.Çektiğimiz stresin haddi hesabı yok.

c) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bu bendin (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu G.T.İ.P. numaralarında yer alan malları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından,

beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin 7 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği ile değişik (7.2.1.) bölümünde yapılan açıklamalara göre, yukarıda sözü edilen araçların sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanması için, bu kişilerin araçları kullanması şartı aranılmamakta ve özel tertibat yaptırılmasına da gerek bulunmamaktadır. İstisna uygulamasında, aracın ilk iktisabını yapacak olan kişinin sakatlık derecesinin % 90 veya daha fazla olduğuna dair yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporu aslı veya noter onaylı örneğini, araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlar tarafından vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi yeterlidir.

O nasıl iş? Saçma bir durum var. Siz raporu devlet hastanesi kurulundan almadınız mı?

Evet eğitim araştırma hastanesinden aldık.Vergi dairesi şunu karıştırdı.
ENGELLİLİK DURUMU 100 DE 90 ve üzeri olanlar SAĞLIK KURULU RAPORU
ENGELLİLİK DURUMU 100 DE 90 ALTINDA OLANLAR ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU ALIRLAR ilgili yönetmelik bu şekilde.
İNŞALLAH sorunumuz çözülür.Dualarınızı bekliyorum

Şef ya da müdür ile konuşacağız. Olmaz derlerse avukat aracılığla yürütmenin durdurulması davası açacağız.

Şöyle bir hata olabilir raporda , başvurunuzda almış olduğunuz hastaneye ötv muafiyeti başvurusu adı altında giriş yapılmadıysa eğer ondan olabilir tahminim bu
Eğer buda yapıldıysa aldığınız hastaneye gidin sisteme ötv muafiyetinizi girip girmediklerini sorun

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Hastanenin böyle bir uygulaması yok.Alinan Rapor engel durumunu %90 üzeri vermis.ÖTV belirtilmesine gerek yok raporda.

Eğitim araştırmalarda engelli raporu çıkartırken ücret talep edilmez ama ötv muafiyetini işaretlersen 200 lira fark ücreti istyorlar şimdi bu neden peki ?

Ötv durumu ayrı çnkü o yüzden ötv die işaretlenmemişse bu durum ondan yaşanıyordur

Zamanında onay veren vergi memuru bir hata vs yaptıysa şimdi telafi etmeye çalışıyor olabilirler.

Aynı durum bendede var 3 yıl önce aldik 6 aylık %91 oranla daha sonra her yıl düzenli alıp gonderdik bizede ilk verdiğimiz raporla araç alınamaz yanlış yapmışız deyip bizdende istiyorlar şimdi gelişmeden banada haber verirsen sevinirim 5054954137

alican_695_

2 yıl kadar evvel ben alırken para istemediler.geçenlerde bi tanıdık alırken ötvli işaretlemek isteyınce para istemişler onlarda vazgeçmişler raporu ücretsiz aldılar.raporların paralı yada parasız olması alınma sebebine göre değişiyor.

iyide arkadaş o zaman memur şef görevli kim varsa neden güzelce incelememiş,onun hatasını neden şimdi bu arkadaş karşılamak zorunda kalıyor..

20.02.2015 de 6 aylık rapor verdi hastane %90 ben bayiyi aradım bayi raporu aldı gitti aracı bana 02.03.2015 te tescili yaptı arada 10 günlük farktan dolayı diyor

Rapor bitimi her yıl 1er yıllık 3 defa daha rapor aldım gönderdim vergi dairesi parayı bayiden istiyor bayide benim suçum yok deyip benden talep ediyor

Anlamış değilim az bi para da değil 65.000

Aldığımız raporda sadece engellilik oranı yazıyormuş.Ötv indiriminden yararlanabilir yazması gerekiyormuş. Nedeni buymuş.Beyefendiler zamanında buna dikkat edememişler.

C_bacik
bayi sizden nasıl para istiyor. Vergi dairesinden adınıza yapılan bir tebligat var mı?

Ötv indiriminden faydalanmak için yazıyor raporda bana tebligat ulasmadi parayı bayiden talep etmişler bayide bizen talep edecekmiş vergi dairesi benim muhattabım bayi ben ondan alırım oda senden diyor

GİB İstediği genelge aşadaki gibidir ordan alıntı yapılmıştır.%90 ve üstü ÖTV sız araç alımında aranan şart oran ÖTV sirac alımı ibaresi demiyor ki.Kendine mâlik olmayanlar için mahkeme kararı gerek okadar.Bence bi şekilde itirazınızı yapın.

ÖTV istisnası uygulanması için, bu kişilerin araçları kullanması şartı aranılmamakta ve özel tertibat yaptırılmasına da gerek bulunmamaktadır. İstisna uygulamasında, aracın ilk iktisabını yapacak olan kişinin sakatlık derecesinin % 90 veya daha fazla olduğuna dair yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporu aslı veya noter onaylı örneğini, araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlar tarafından vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi yeterlidir.

GİB SİTESİDE BU

http://www.gib.gov.tr/node/87063

KÜREKÇİ

Ben avukata verdim. Sonra inceledi bunu uzlaşma ile ödeyin davayı kaybedersiniz dedi.Biz de uzlaşı yapıp yaklaşık 33 bin tl ödedik. Bir memurun hatası ile olan bir durum.Zamanında bu rapor olmuyor deseler gider olanı alırdık. yazık çok yazık

Engelli sağlık kurulu raporu ve normal sağlık kurulu raporu ayrımını yeni duydum. Rapor tektir. Yetkili hastahane de alınan SAĞLIK KURULU raporudur. %40 üzeri engelli H sınıfı ehliyet alıp engel şekline göre tertibatlı araç alıp kendisi kullanır %90 üzeri engelli ailesi 5 kişiye kadar kullanabilir.

Bazı kurumlar sağlık kurulunda alınmış engelli raporunu yeterli görüp engellilere tanıdığı haklarda yararlandırırken, bazıları raporda belirtilmesini şart koşuyor. Ötv muafiyeti de belirtilmesi gerekenlerde olduğu için şimdi sorun çıkıyor sanırım. Mevzuatı siz bilemeyebilirsiniz ,oradaki memurun görevi sizden ötv muafiyetinde yararlanabileceğinizi belirten rapor istemesi gerekirdi.

Kendisine malik olamayanlara mahkeme yolu ile vasi atanır. eğer vasi yoluyla araç alınacaksa vasi kararında '' ADINA ARAÇ ALABİLİR, TRAFİK TESCİL İŞLEMLERİNİ, MUAYENE, SİGORTA YAPTIRIR''diye belirtip bir nevi vekaletname verir. ÖTV muafiyeti kısmı SAĞLIK KURULU raporunda olur.

Ceza ödeyip engelli aracını sattık. Şimdide 5 yıl dolmadan araç alamazsınız diyorlar!

Arkadaşlar daha önce babamın yüzde 91 engelli raporuyla ötv muafiyetinden yararlanarak 02.01.2014 tarihinde araç aldık.Aradan 4 yıl geçtikten sonra rapor üzerinde ötv ile ilgili ibare yazmıyor diye bize ceza çıkardılar ve vergi dairesi ile uzlaşma yaparak 36 bin gibi bir ücret ödedik.Bu süreçte ötv indirimi için yeni bir rapora başvurduk ve yeni rapor yüzde 95 engelli ötv indiriminden yararlanabilir şeklinde sürekli bir rapor aldık. Vergi dairesinde çalışan kişi 5 yıl dolmadan yeni aaraç alamazsınız diyor. Bu doğru mu? İlk başta aldığımız ve ceza ödediğimiz aracı sattık. Bilgilendirirseniz sevinirim.

Bu vergi daireleri iyice çıldırmış artık. Bayi mi görüşmüş vergi dairesi ile?

Siz bayiden işlemlerinizi yapın, ÖTV indirimi uygulanma (tahakkuk) aşamasında bir sıkıntı çıkarırlarsa o zaman üst mercilere, olmazsa mahkemeye başvurursunuz.

Bahsi geçen konu doğrudur. Siz hakkınızı kullanıp, araç almışsınız ve belli ki yıl içerisinde satmışsınız.
Kanunen 5 yıllık hakkınızı yıl dolmadan tekrar kullanamazsınız. Yani 5 yıl dolmadan araç alamazsınız.

tamam 2019 da yeni araba alma hakkı doğar ama ödediğiğn para ne olacak raporunda hakta etmişsin bence verdiğin parayı mahkeme yoluyla alman gerekir çünkü bu senin hakkın

Hüseyin İlik

Ben görüştüm vergi dairesi ile

Bizden vergi dairesi ceza tahsil etti. Verdiğiniz rapor geçerli değil biz kontrol etmedik dediler. Arabayı cezayı ödemek için sattık.

Uzlaşma yolu ile ödemeseydiniz paranızı mahkeme yoluyla geri alabilirdiniz ancak uzlaşmanın geri alınması ve iptali mümkün olmadığından ödediğiniz vergi cezayı geri almanız mümkün değildir.

Siz yeni raporunuz olduğunu, daha önce ötv indiriminden yararlanmadığınızı beyan ederek gelir idaresi başkanlığından özelge isteyin. Ya da bayiye araç almak için başvurup vergi dairesi tahakkuk aşamasında sorun çıkarırsa bunun giderilmesi için gelir idaresi başkanlığına başvurun, orası da olumsuz yanıt verirse mahkemeye gidin.

Netice itibariyle siz ötv istisnasından yararlanmamış sayılacağınız için sizin için 5 yıllık süre söz konusu değil.

Siz 2014 aldığınız araç vergi dairesinin aldığınız rapor geçersiz diye ötv ve cezasını kesmesi ile geçersiz kalması lazım. Eğer geçerli ise o zaman niye ötv ve cezasını yazsınlar ki. Yeni aldığınız rapor ile araç alabilirsiniz. Araç almak için girişimde bulunun vergi dairesinden bilginizi alın.

Üst Alt