Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4 yıl önce ÖTV indirimi ile aldığımız aracın tüm vergilerini geri ödememiz istendi?!

C_bacik

bayiye sonraki raporlarınızı da vererek bununla vergi dairesine itiraz etmelerini söyleyin. Bayi önce yasal başvuru yollarını ve haklarını kullansın, sonra sizden talep etsin.

61selman61

Akıl almaz abi ahmaklık. Olmaz öyle bir şey. Şu anda onbinlerce kişi vardır %90 ve üzeri raporla araç alan ve raporunda ötv'ye dair değerlendirme olmayan. Bu işlem için vergi dairesinin size yolladığı yazıları vs. abana bulent@engelliler.biz adresime gönderir misiniz lütfen?

Bu konuda BİMER'e, Maliye Bakanlığı'Na ve Ombutsman'a yazmak lazım.

Ve madem usulsüzlük var deyip ötv işlemini iptal ettiler, bu durumda yeniden ötv'siz araç almanıza kimse mani olamaz.
Kafayı yemiş bu vergi dairesi çalışanları!

OturanBoğa

Bu konuyla ilgili olarak dava çalım diye avukata verelim dedik. Avukat durumu inceledi ve mahkemeyi kaybedersiniz deyince uzlaşı ile cezayı ödedik. Vergi dairesi aldığımız ilk raporun sağlık kurulu raporu olduğunu ve durum bildirir rapor olduğunu, araç almak için engelli sağlık kurulu raporu olması gerektiğini bu yüzden vergi cezası kesildiğini belirtti.
İlgili kurumlara yazı göndereceğiz.Bakalım ne olacak.

OturanBoğa

Engelli sağlık kurulu raporu değil. Ama şimdi engelli s kurulu raporu aldık. yüzde 95 oranında ötv indiriminden yararlanabilir yazıyor. sürekli ibaresi var. şimdi deilk aldğımız arac üzerinden 5 yıl geçmesi gerekiyor deniliyor. bimere başvuru yapıp cevap bekleyeceğiz. cevabı burada paylaşacağım. teşekkürler

61selman61

Kim diyor onu? Vergi dairesindeki bir memurun lafı ile olmaz. Mutlaka yazılı başvuru yapın. BİMER işi uzatır. Doğrudan vergi dairesinin bağlı olduğu vergi dairesi başkanlığına iletin.

[FONT=sans-serif]@[/FONT]OturanBoğa Vergi iletişim merkezini aradım.Durumu anlattım. Durum değerlendirmesi yapıp sizlere dönüş yapacağız dediler. 3 gün sonra aradılar ve araç alabileceğimizi ve 5 yıllık sürenin dolmasını beklemeniz gerekmiyor dediler. Şimdi yeni bir araç alacağız.

61selman61

Araç alınmasına engel olunması imkansız. Bu konuda hiç bir tereddüt olamaz. Araç alım hakkı olan engelliler 5 yılda bir kez olmak şartı ile ötv'siz araç alırlar.

2013 yılında devlet hastanesinden %100 rapor aldım. Benim almış olduğum raporda durum bildirir raporu. Sadece ağır engelli ve sürekli işaretli. Diğerleri değerlendirilmedi yazıyor.. Bu raporlarda 2015 yılında araç aldım..

Benim bildiğim %90 ve üzeri raporlarda ötv felan yazmazı gerekmiyor...

Ayrıca bu durum bildirir raporu veya bildirmez raporunu anlayamadım.. Kafa karıştırıcı biraz, Devlet hastanesinden mi almadınız okumadım yazıları gerci ama..O zaman benim senin gibi bir çok kişi var böyle araç alan..

Herhalde herkeste isteyecekler..

kolera23

Raporun başında engelli sağlık kurulu yazması gerekiyormuş dedi vergi dairesi. Bizim raporda süre kısmı yazılı değil.

Araç almak için bayiye gittiğinizde bir sorun yasarsanız? Vergi iletişim merkezini ben de aradım belki sizden öncedir düzenleme yapmışlardır. Bana şimdiye kadar böyle bir uygulama yapılmadığını bu yüzden özelge isteye bileceğimi söylediler.kesin olarak ala bilirsin demediler yani.vergi dairesi de görüş beklediklerini durumumuz kesinleşince - henüz uzlaşmadayız cezayı ödemedik-daha mantıklı olacağını söylediler özelge istemedim. Zannımca vergi dairesinin de bizim durumumuzda olanlar için düzenleme yapılacağı yönünde beklentisi var.ama kaç ay oldu bir gelişme yok.üstelik sizin gibi cezayı ödeyenler de var.bir af çıktı ne kadar etkiler bizi bu da daha belli değil.

kaga

Sizden geri istenmesinin gerekçesi nedir? Sınırlı durumlar hariç bu vergi engelliden istenemez. Bayiden istenmesi gerekir. Uzlaşmanız hangi gün? Eğer mecliste olan af tasarısına yetişebilirseniz cezayı silip vergi aslının da yarısını ödeme imkanı var. Uzlaşma ile ödemeyin. Ya dava açın ya da vergi affından yararlanarak yeniden araç almak için başvuru yapın.

Vasilik için aldığımız raporda %87 vermişler..bilgimiz yoktu.elimizdeki raporu kullandık.gecerli son tarihli raporu kullanmadığımız için ceza vermişler.aracı alalı altı ay oldu.ceza şubatta kesildi.uzlaşma tarihimiz 26 haziran.

kaga

Maalesef yeni tarihli rapor varken eski tarihli raporu kullanmak bu verginin engellilerden istenebileceği iki halden biridir. Eğer %87 oranına şüpheniz ve itirazınız varsa dava açabilirsiniz ancak aftan yararlanmak da sizin için gayet makul bir seçenek. 26 Hazirana kadar af tasarısı meclisten çıkar. Af uzlaşmadan çok çok daha avantajlıdır.

Rapor 2010 tarihli zaten itiraz etme şansımız yok.kurumların farklı uygulamaları yüzünden sürekli olan raporların bile tekrar alınması çok saçma. Rapor almak için hastaneye gitmek bile bizim için kabus gibi.ceza geldikten sonra yeni bir rapor aldık.hayatımda ilk kez rapor almaya giderken yüzde kaç verecekler kaygısı yaşadım.kızım sp li.doksandan düşük çıkacak endişesi duymak beni çok kötü etkiledi.üstelik öncesinde alınan raporlar hep doksan üzeri.yeni olan da %96 .maruz kaldığımız durum .hakkımız değilken devleti dolandırmakla hele bunu bile bile kasten yapanlarla benzer durumda değerlendirilmek çok Onur'umu kırdı.bimere ,cimere,yazdık.sonuçta aldığımıza alacağımıza pişman olduk.bu mevzulara kızımın şahit olması da cabası.engelimiz yok yüzde 92 yok %87 Walla ölesim geldi.

Kesinlikle dolandırmak falan diye değerlendirmeyin bu tür uygulamalar herkesin başına geliyor. Ben de engelliliğimin MTV kayıtlarına işlenmemesi nedeniyle ödeme emri ile karşı karşıya kaldım ve dava açarak iptal ettirdim. O nedenle çok moralinizi bozmayın olağan şeyler bunlar.

Şu anda en yeni raporunuz %96 mı? o zaman dava açmanız halinde kazanma ihtimaliniz çok çok yüksektir. uzlaşmaya girip uzlaşmadığınız takdirde 15 günlük yeni dava açma süresi verilir.

Evet % 96 ama hiç uğraşmak istemiyorum.neyse ödeyip kurtulmak istiyorum.mevzu çok sinirimizi bozdu.afla inşallah ucuz kurtuluruz.ama ödediğimiz taktirde de beş yılı bekleyeceksek dava açarız.biraz daha netleşmesini beklemek lazım.bizim uzlaşma tarihimize kadar netleşir umarım.

Normalde herhangi bir sorun çıkmadan hemen yeni bir araç alabilmeniz gerekir. ancak siz yine de af kanununa göre ödeme yaptığınızda hemen yeni araç almak istediğinizi vergi dairesi ile görüşün. Eğer sorun çıkmazsa bu sizin için en mantıklı seçenek. Zira af kanununda ciddi bir indirim söz konusu.

Ben maliyeden emekli olmuş engelli bir avukatım. Eğer dava açma gereği gündeme gelirse yardımcı olabilirim.

Teşekkür ederim .duruma göre size danışırız.kendinize iyi bakın.

Bizim için yeni çıkan afla son durum nedir gelişmeleri yazar mısınız

Vergi affı;
-Kesinleşmiş, kesinleşmemiş, dava ya da uzlaşma aşamasında olan tüm borçlar yeniden yapılandırılıyor.
-Başvuru son tarihi 31 Temmuz 2018
-Başvuru yeri; Alacaklı vergi dairesi
-Borcun peşin veya taksitle ödenme imkanı var.
-Peşin ödemede vade Eylül ayı sonudur. Taksitte ise 36 ay vadeye kadar veriliyor. Taksit seçeniğinde de ilk taksik vadesi Eylül ayı sonudur.

-Gecikme zammı ve faizi, vergi aslına bağlı kesilen ceza siliniyor. Vergi aslının tamamı alınacak. Taksitlendirme ise Üfe oranları esas alınarak yapılacaktır.

Kişisel durumum; bana toplam(ötv ile mtv cezaları dahil) 59 Bin tl ceza kesilmişti. Bende uzlaşmaya başvurdum. Uzlaşmada gecikme zammı da dahil olmak üzere peşin ödemede 39 Bin tl civarı bir duruma inilebileceği söylendi. Şimdi vergi affına başvurma hakkımız doğdu. Vergi affına başvurursam cezamın peşin ödenmesi durumunda 28 Bin civarına ineceği söylendi. Şimdilik durum budur.

[FONT=Roboto]11 Mayıs 2018 tarih ve 7143 sayılı Kanun tasarısı meclisten geçti. Sadece resmi gazetede yayımlanması kaldı.[/FONT]

Yasa resmi gazetede yayınlandı.

T.C. YOZGAT VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü​

Sayı :46464534-045-E.6029 18.05.2018
Konu :Ötv istisnası hk.
Sayın BARBOROS HARUN ŞAHİN
Kaymakam Kemal Bey İlkokulu BOĞAZLIYAN/YOZGAT​

İlgi :11/05/2018 Tarihli özelge talep formu.

İlgide kayıtlı başvurunuzda; 2016 Yılında ÖTV İndirimli araç satın aldığınızı, bu aracı alırken 2005 yılında Kayseri Devlet Hastanesinden almış olduğunuz %95 oranlı sağlık kurulu raporunu ibraz ettiğinizi, ayrıca 2009 yılı Mayıs ayında Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinden %88 oranlı bir rapor daha aldığınızı ifade ederek, Kayseri Kaleönü Vergi Dairesince 2009'daki %88 oranlı raporunuzun oranının düşük olmasından dolayı, en son rapor dikkate alınması gerektiğinden hem ÖTV hem de vergi ziyaı cezasının şahsınızdan talep edildiğini belirterek; 2016 yılında ÖTV indirimli olarak araç aldığınızdan dolayı, 27 Eylül 2021 tarihine kadar ÖTV indirimli olarak yeniden araç alamayacağınızı, ancak daha sonra 2018 Yılı Mart ayında Yozgat Şehir Hastanesinden %96 oranlı yeni bir engelli sağlık raporu daha aldığınızı beyan ederek, 5 yıllık süreyi beklemeden ÖTV indirimli olarak yeniden araç alıp alamayacağınız hususunda görüş talep etmektesiniz.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının 6518 sayılı Kanunla değişik (2) numaralı bendiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;
a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,

b) 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin %50'sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların, engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi %90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,

c) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından, adresi https://ebelgedogrulama.gib.gov.tr Pin: TFTAT6P2S1S182Z 1/3 Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiş olup, bu istisna uygulamasının usul ve esaslarına ilişkin açıklamalar 18/04/2015 tarihli ve 29330 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve 01/05/2015 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde yapılmıştır. Mezkur Tebliğin söz konusu bölümünde;

- "Engelli sağlık kurulu raporu"nun, Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik (veya raporun alındığı tarihte yürürlükte olan engelli sağlık kurulu raporu verilmesine yönelik ilgili diğer yönetmelik/mevzuat) çerçevesinde yetkili sağlık kurumlarından alınan engelli sağlık kurulu raporunu ifade ettiği,

- Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporunun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermesi ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olması gerektiği,

- Engellilere, engelli sağlık kurulu raporu verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporlarınun ÖTV istisnası uygulamasında geçerli olduğu, ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilemeyeceği,

- Malul veya engellinin, birden fazla engelli sağlık kurulu raporunun bulunması halinde, en son tarihli raporun bu uygulamada dikkate alınacağı, malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda, ziyaa uğratılan verginin, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranacağı belirtilmiştir.

Buna göre, bahsi geçen en son olarak adınıza düzünlenmiş olan % 96 oranlı sağlık kurulu raporuna dayanılarak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2) maddesi uygulamasından yararlanmanız mümkündür. Bilgi edinilmesini rica ederim.

ARKADAŞLAR DURUMUMLA İLGİLİ ÖZELGE İSTEMİŞTİM, ONA OLUMLU CEVAP GELDİ.

rapor süreli ise süre bitiminde mtv odemeye baslıyorsunuz.rapor suresız ve sureklı ıse odememelısınız.o neden rapor surenızın bıtıs kısmına dıkkat edın.cunkı basıma geldı boyle bır durum.

@bhsahin arkadaşım kaç günde geldi bu cevap yeminle kafayı yicem ben artık ilgi ye bakacak olursak 15 gün bile sürmemiş

SU35 yozgat il deftedarlığı bana cevabı 3 hafta içerisinde ulaştırdı. Sizde başvuruyu yaptığınız deftedarlığı arayarak neden cevabın geciktiğini öğrenirseniz belki de işleminiz hızlanabilir.

bhsahin izmir gelir idaresi başkanlığı benim özelge mi görüş almak için Ankara ya göndermiş. 2 ay bitti Ankara dan cevap bekliyorum komisyona girecek diyorlar. Acaba ikametgahı değiştirip farklı bir mal müdürlüğünden başvuru yapsam.

Üst Alt