Merhaba @yagızesmag
Öncelikle geçmiş olsun. Benim durumumda sizden farklı değil. Benim de 1997 tarihli %46 oranlı ve sürekli raporum var. Gözden alınmış. Ama malesef seninde belirttiğin gibi maliye eski raporları kabul etmiyor. Yeni tarihli rapor almanı istiyor. Çünkü Danıştay ın bu yönde Emsal kararı var. Emsal kararda şöyle diyor. Raporun alındığı tarihte vergi indirimi için herhangi bir müracaat ve kazanılmış bir hak olmadığı için kazanılmış bir haktan söz edilemez. Yani sen raporu aldığın tarihte müracaat edip böyle bir hakkı kazanmış olsaydın zaten sorun yoktu. Şuan böyle bir sorun yaşamayacaktın. Ama 2009 yılındaki müracaatında kanunlar değiştiği için yeni müracaatın nedeni ile yeni yönetmeliği devreye koyup o yüzden eski raporu kabul etmiyorlar. Engelli Raporu yönetmeliğindeki 18. madde yani kazanılmış haklar maddesi de zaten bunu söylüyor. Kazanılmış haklarını koruyor, yani engelli statüsünden yine engelli işçi olarak çalışmaya devam edebiliyorsun veya varsa engelli kimlik kartını kullanmaya devam edebiliyorsun veya hak etmişsen 2022 engelli maaşını alabiliyorsun gibi. Ama dediğim gibi raporu aldığın tarihte böyle bir müracaatın ve kazanılmış vergi indirim hakkın olmadığı için 18. madde maleseef bir işimize yaramıyor.
Danıştay Emsal Kararı Bilgileri Şöyle
T.C. Danıştay 4. Dairesi
Esas No: 2012 / 647
Karar No: 2014/ 365
Karar Tarihi : 22.01.2017
Danıştayın bu emsal kararının örneği benim elimde Mevcut. Genel Yayın Yönetmeni /
OturanBoğa isterse emsal karar örneğini mail atabilirim.
Benim sana tavsiyem hiç mahkeme yoluna gidip masraf etme. Avukata da boşuna para verme. Çünkü çok açık ve net danıştayın Maliyeyi haklı bulduğu ve davacıyı haksız bulduğu emsal karar var. Hal böyle iken kazanma şansın yok malesef.
Bence ikinci bir hastalık bulup rapor almaya çalış. 1 gözü görmeyene zaten en üst sınır olan %32 veriyorlar. Senin en az %12 - 15 aralığında ikinci bir hastalık bulup ekletmen lazım , yada yazında belirttiğin gibi ikinci gözünde de görme kaybı varsa ve oradan birşey tuttura bilirsen belki gözden bir ihtimal alabilirsin. Ama yeni rapor almaktan başka şansın yok.
Ancak hükümet yönetmelikte bizim lehimize değişiklik ve düzeltme filan yaparsa o zaman eski raporlar belki kullanılabilir. Onun haricinde artık eski raporla vergi indirimi almak imkansız gibi birşey.
Hepimizin Allah yardımcısı olsun. Umarım tüm engellilerin bu rapor çilesi en kısa sürede çözülür.