Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%40 ve üzeri raporu olanlar sevksiz Serbest Diş Hekimine gidebilir!

onur224

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
merabalar 1-2 haftadır engelliler sevk alınıyor alınmıyor söylentisi var

SABİM(sağlık bilğilendirme merkezi (184) bana %40 ve üzeri engelliler sevk alabilir dedi yani sevke uygundur belgesi eksik dişlerin yapılması gerektiği belge sonra ümraniye devlet hastanesi sevk verirmi diye sordum yetkiliye
evet dedi

be nde gittim tabiki hastanede böyle birşey yok deyip yolladılar sonra ben hastaneyi şikayet ettim 3 gün içersinde şikayetim yerine ulaştı
dedim kanunu uyğalımıyorlar suç işliyorlar
sonra hastaneye gidip kanun metnini yazıcıdan çıakrdım doktara gösterice böyle birşey yok diyen yetkililer sevk yapmak zorunda kaldı

şimdi ÖZELDE dişlerimi yaptırıyorum çok güzel birşey hiç sıra beklemek yok
lütfen arkadaşlar sizde devletin verdiği haklarınızı ezdirmeyin

NOT:YEŞİLKART HARİÇ, BÜTÜN SGK ANLAŞMALI(SSK,BAĞKUR,EMEKLİ SANDIĞI)YARARLANABİLİR
ocak 2009 kaldırılan genelğe danıştayın bozmasıyla son şeklini almış 07.09.2009 genelge yayınlanmış

Gerekli belgeler
http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/connect/30d774804f83d71caabbaf17f3e18a86/2009-110.pdf?MOD=AJPERES

http://www.haberfx.net/yuzde-40-ve-...rbest-dis-hekimine-gidebilecek-haberi-131836/
SGK'nın 7.9.2009 da yayınladığı 2009/110 sayılı genelgesinde .GAZİANTEP DİŞHEKİMLERİ ODASI - GAZİDO

[SIZE=4]Engelliler Diş Tedavisini Özel Kurumlarda Yaptırabilir[/SIZE]

Engelli bireylerin birçoğu ne yazık ki diş tedavileriniözürlülük durumunu belgelendirmek suretiyle, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına veya serbest diş hekimliklerine doğrudan gidip yaptırabileceğinin farkında değiller.

Engelli bireylerin diş tedavileri Sosyal Güvenlik Kurumunun 07.09.2009 Tarih ve 110 Sayılı Genelgesi ile yeniden belirlenmiştir. Bu genelge, Türk Diş Hekimleri Birliğinin Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine Danıştay’da açmış olduğu dava sonucunda yayımlanmıştır. Aslında daha önceki Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) de yer almaktaydı fakat yürürlükten kaldırılmıştı.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olan özür derecesi %40 ve üzerinde engelli kişiler, diş tedavileri için özürlülük durumunu belgelendirmek suretiyle, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına veya serbest diş hekimliklerine doğrudan başvurabilirler. Burada özellikle şunu belirtmekte fayda vardır; SSK ve Bağ-Kur kapsamında olan özür derecesi %40 ve üzerinde engelli kişiler, alabilecekleri bir heyet raporu ile birlikte istedikleri sağlık kurum ve kuruluşlarına veya serbest diş hekimlerine doğrudan başvurup diş tedavilerini yaptırabilmektedirler.

Ancak şu an itibari ile 657 tabi engelli memurlar ve memurların engelli çocukları bu uygulamadan henüz yararlanamamaktadırlar. Bu kişiler 15 Ocak 2010 tarihinden itibaren GSS sigortası kapsamına alınacakları için engelli olan devlet memurları da bu haktan yararlanabileceklerdir. Bu konu ile ilgili tebliğ 18 Aralık 2009 Cuma günü resmi gazetede yararlanarak yürürlüğe girmiştir.

İlgili genelgeye göre özür derecesi %40 ve üzerinde engelli bireylerden başta zihinsel engelliler olmak üzere iletişim kurulamayan veya algılama güçlüğü yaşanan özürlü kişilerin diş tedavileri lokal anestezi altında gerçekleştirilemiyorsa ve genel anestezi altında müdahale gerekliliği söz konusu ise tedavinin, anesteziyoloji ve reanimasyon uzman hekiminin sorumluluğunda genel anestezi altında cerrahi müdahale uygulanabilen, asgari tıbbi malzeme ve ilaçların bulunduğu genel anestezi ile müdahale birimi olan sağlık kurumlarında yapıldığının belgelendirilmesi gerekmektedir. “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak düzenlenmiş raporun onaylı bir örneği düzenlenecek faturaya eklenecektir. Engellilerin bu hizmetten yararlanabilmesi için hiçbir yerden sevk alması gerekmemektedir, doğrudan istediği kuruma başvurabilmektedir; ayrıca bu hizmetin verileceği özel kurum kuruluşların ve serbest diş hekiminin Sosyal Güvenlik Kurumu ile bu konuda herhangi bir sözleşmesinin bulunması zorunluluğu yoktur, yani bu konuda SGK ile sözleşme imzalanması gerekmemektedir ve konu ilgili genelgede açıkça belirtilmiştir.

Yukarıda belirtildiği üzere zihinsel engelliler başta olmak üzere iletişim kurulamayan veya algılama güçlüğü yaşanan engelli kişilerin diş tedavilerinin lokal anestezi altında yapılma ihtimali yoksa ve genel anestezi yapılması gerekliliği söz konusu ise, anesteziyoloji ve reanimasyon uzman hekiminin sorumluluğunda genel anestezi altında cerrahi müdahale uygulayabilen, asgari tıbbi malzeme ve ilaçların bulunduğu genel anestezi ile müdahale birimi olan sağlık kurumlarında yapılması gerekmektedir. Çünkü zihinsel engellilerin genelde büyük bir çoğunluğunun diş tedavilerinin lokal anestezi altında gerçekleştirilmesi pek mümkün değildir, burada zihinsel engellileri diş koltuğuna oturtmak ve hemen tedaviye başlamak pek olası değildir. Zihinsel engelli ya da iletişim kurulamayan ve algılama güçlüğü yaşayan bu engellilerin diş tedavilerine başlamadan önce mutlaka bir oryantasyon programına tabi tutulmaları gerekmektedir ve diş tedavisi yapılacak ortamın ve diş hekiminin engelli bireye sevdirilmesi, güven duyması ve ortama alıştırılması gerekmektedir ve bu ön çalışma tedavinin başarısını artıracaktır.

Özellikle zihinsel engellilerle otistik çocukların diş tedavilerini serbest diş hekimlerinde yapabilmek pek mümkün olmamaktadır; hatta birçok devlet hastanesinin diş ünitesinde bile bu tedavileri yapılamamakta ve genelde üniversitelerin diş hekimliği fakültesine yönlendirilmektedirler. Çünkü ancak bu merkezlerde genel anestezi uygulaması yapılabilmekte ve diğer uzman kadrosu bulunmaktadır. Son zamanlarda bazı tam teşekküllü özel hastanelerin diş ünitelerinde bu ekipman ve uzman kadrosu bulunabilmektedir ve bu merkezlerde de başta zihinsel engelliler olmak üzere iletişim kurulamayan ve algılama güçlüğü yaşayan engelli bireylerin diş tedavileri de rahatlıkla yapılabilmektedirler.

Bu hizmetten yararlanacak engellilerin 2006 yılından sonra alınmış ve özür derecesi % 40 ve üzerinde olduğunu belirten bir heyet raporunu gidecekleri sağlık kuruluşuna veya serbest diş hekimine vermeleri yeterli olacaktır. Heyet raporunda son 6 ay veya 1 yıl içinde alınmış olması şartı yoktur ve 2006 yılından sonra alınmış olması yeterlidir ve elinde bu raporun aslı olan bir engelli birey diş tedavisini hiçbir ücret ödemeden yararlanabilir. Ancak şu an itibari ile bu hizmetten sadece SSK ve Bağ-Kur kapsamında olan engelli bireylerle yine bu kapsamda olan bireylerin engelli çocukları yararlanabilmektedirler. Ayrıca 18 yaşının altındaki bu engellilerin ortodonti masraflarını da bu kapsamda devlet ödemektedir.

15 Ocak 2010 tarihinden itibaren devler memurları da GSS kapsamına alınacağı için engelli memurlarla, memurların engelli çocukları da bu hizmetten yararlanabileceklerdir. 2010 yılı ocak ayında yeni bir Sağlık Uygulama Tebliği yayımlanacaktır ve tebliğde engelli bireylerin diş tedavisi hakkının aynen korunacağını umuyoruz, çünkü mahkeme kararı ile bu hizmet tekrardan engellilerin lehine olacak şekilde düzenlenmiştir. Bütün engellilerin bu haktan yararlanmasını umuyoruz.

Hasan Tahsin YAZICI
Psikolojik Danışman
www.pozitifengelliler.com haberidir.

sevksiz gidile bilir ama ilk önce doktara görülüp sevke uygundur yazması lazım
sonra ücret karşılamada proplem çıkmasın diye doktorun söylediği bu

geçen yıl dişlerim için yeşil karta özel dişçiye sevk yaptıramadım.yeşilkart için böyle birşeyin mümmkün olamayacağını söylediler.2500 lirayı kendim ödemek zorunda kaldım.bilen arkadaşkar varsa lütfen yardımcı olurmusunuz.yapılan protezlerin fatura ve garanti belgeleri belirtmek şartıyla yeşilkart ödeme yaparmı garanti 5yıl.bilen arkadaşlardan ricam hakkım varsa neler yapacağımı söylesinler.sosyal yardımlaşma yeşil kart hastahanede yaptırılabilir diye kabul etmedi.hastahanede yaptıran tanıdıklarım memnun değil.özel gibi olmuyor.selamlar

hayır sevksiz direkt serbest diş hekimine gidebilirsiniz arkadaşlar

Onur kardeşim, bu bilgiyi SGK sağlık işlerindeki yetkili şube müdürleri ile görüşerek öğrendik ve bu haktan yararlanacak kişiler genel sağlık sigortası kapsamında bulunması gerekmektedir ve şu an itibari ile aktif olarak çalışan memurlar bu kapsamda değildir, 15 ocak 2010 tarihinden itibaren bu kapsama alınacaklar ve bununla ilgili tebliğde yürürlüğe girdi. Dolayısı ile şu an aktif olarak çalışan memurların yararlanması söz konusu değildir,ancak emekli sandığından emekli olmuş engellilerle engelli çocuğu olan emekli sandığı emeklileri bu haktan yararlanabilmektedir. bilgilerinize sunarım.

arkadaşlar 2005 yılında alınan raporla diş tedavisi olunmuyormu

hasan tahsin;

bilğilendirdiğiniz için teşekkürler ben şimdi Babam emekli sanğınıa bağlı memur ama hast sevk verdi.
şimdi ben 15 ocak bekliycem..
ayrıca devlet implant tedavisini karşılıyormu

ya verdiğiniz bilgilerden ötürü hepinize çok teşekkür ederim arkadaşlar ama bu 2006'dan sonra derkenn 2006 yılında alınan raporlarıda kapsıyormu?

ayrıca sgk bu konuyla ilgili talimatları özel ve resmi diş hekimliklerine bildirmişmidir? ben nereye gitsem yok öyle bir şey deyip kapı dışarı ediyolar.

Bu uygulamadan; çalışan ve emekli SSK'lı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, çalışan ve emekli Bağ-Kur'lu ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, çalışan ve emekli memur ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler faydalanabilecek. Yeşil kart sahibi özürlüler ise bu hizmetten faydalanamıyor. Hastalar, serbest diş hekimlerinde tedavi olabilmek için resmi sağlık kurumundan gerekli tedavinin yapılamadığına dair rapor alması gerekiyor.

Bilgilendirme için çok teşekkürler şimdi ben çalışan ssk lı olarak özel muaynahaneye gidip dişlerimi ücretsiz yaptırabilecekmiyim raporum yeni

ilk önce dişlerinin rötgenin çektir(çene filmi)
sonra devlet hastanesine gidip sağlık karnene(recete)bölümüne dişlernin yapılamaycağı yazı alcak..saten engelilere veriliyor..(unutma sevk almıycaksın,saten sen enggellisin doktorlar bunu bilmiyor,ama formalite olarak,sevkin üzerine ödemede prolem olmasın diye alabilirsin,ben aldım prolem yok)
sonra
ğüvendiğin her hanği bir özel dişçiye gidiyorsun ve ona
engelli raporunla
kanun çıktısını götürüyon

dişlerin çok ğüzel yapıyor,fişini kesiyor,sonra devlet hastanesine geri kontorol yaptırdığın doktora gidip dişler yapılmıştır kaşesi vurduruyon
sonra kesilen fiş ve engelli raporu(fotokopisi),dişlerin yapılmıştır onayıyla
muhasebene gidiyorsun ve bir ğüzel bütün kesilen fiş paranı alıyorsun
en sonda parayı gidip gdirek diş doktoruna veriyorsun

not:Özürlülerin ücretsiz yararlanacakları hizmetler şöyle: Muayene, çekim, her türlü dolgu, kanal tedavisi, sabit protez, porselen kaplamalar, tam protez (dişsiz ağızlar için) ve hareketli protez.

sakın implant tedavisi yaptırma bazı doktorlar hadi engelliye ücretsiz
deyip implant ypamayı teklif ediyor implant kapsam dışındadır

hariç bütün yukarda yazdığım not bölümünde tedavi ücretsizdir
fiş kesiminde askeri ücret 2007 yılında yayınlanmış diş tedavilerinin karşılıyor doktorona sor ek bir ücret yani fark alıcanmı ama engellilere almıyorlar fark ama olsun bi sor

sonra kesilen fiş ve engelli raporu(fotokopisi),dişlerin yapılmıştır onayıyla
muhasebene gidiyorsun ve bir ğüzel bütün kesilen fiş paranı alıyorsun
en sonda parayı gidip gdirek diş doktoruna veriyorsun

Hangi muhasebe çalıştığım firmamı o neden versin bi hata var bu işte birazdaha açarmısın faturayı kim ödüyecek sonra dişçiye benmi götüreceğim

Hasankaraman;
muhasebe derken bulunduğun SGK MEMURU
SSK,EMEKLİ SANDIĞI,BAĞKUR VS HANĞİ kuruma bağlıysan
genellikle mumurların çalıştığı yerde maliye bağlı mmaş pirim vs ödeyen muhaseberli vardır sen firmada çalışıyorsan sgk ara sor bi nereye fiş onaylatcam diye

fatuırayı tutarı devlet ödeyecek hesabına parayı yatıracak
sende o parayı gidip dişçine vericeksin

ama bi bilen varsa söylesin yani! 2004 yılında süresiz iş gücü kaybı olduğunu belirten bir raporla bu uygulamadan yararlanılamıyormu? şimdi gidip yeniden rapormu çıkarmalıyım?

Özürlüler ücretsiz diş tedavisi olabiliyor mu?

arkadaşlar biz özürlü ve engelliler ücret diş bakımı ve diş taktırabiliyormuyuz bu konuda aydınlatırmısınız

Evet, %40 ve üzeri raporunuz varsa özel muayanehaneler dahil hastanelerde ücretsiz diş tedavisi hakkından yararlanabilirsiniz.

valla benim dişlerde bazı problem var özel muayanehaneler de nasıl olacak ücretsiz yani herhangi bir kart falan istemezlermi özürlü kimlik kartı falan

Haber Izle [Kanal15.com.tr]Diş tedavisinde yeni bir dönem başladı. Artık % 40 ve üzerinde özürlü olan vatandaşlarımız, istedikleri özel diş hekimliğinde ücretsiz tedavi olabiliyor. Konuyla ilgili bilgi veren Isparta-Burdur Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüdayi Kartöz, “Özürlü vatandaşlarımıza büyük fırsat. % 40 ve üzeri özürlü vatandaşlarımız artık istedikleri serbest özel diş hekimine sevksiz giderek tedavi olabiliyor. Gerekli olan tüm tedavileri, diş protezleri özel diş hekimi tarafından yapılmaktadır. Bu işlemlerin tüm ücretleri sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenmektedir. Herhangi bir katkı payı gerekmektedir. Özürlülerimizin menfaatine olan bu uygulamadan hak sahiplerinin yararlanmasını istiyoruz. Vatandaşlarımız en yakın serbest özel diş hekimine giderek tedavilerini yaptırsınlar. Sosyal güvenlik kurumunun bu imkânından yararlansınlar.”dedi.

Haber Tarihi : 01.01.2010Muhabir : Kanal15Kameraman : Kanal15

bunu bir sitede gördüm

Bu haber çok güzel bizim için herkesin bilgilendirilmesi gerekiyor aslında haklarımızı bilmiyoruz böyle bir bölüm açılsa haklarımızı yani bize kolaylık sağlayan yolları gösteren...

bilgi edinmee

Bu haber gayet güzel peki arkadaşlar İstanbuldada gecerlimi? her hastanede %40 üzürinde raporun varsa tedavi olabiliyorsun öylemi??

arkadaşlar 1 ay öncesinde dişçiler odası ile görüştüm gece yarısı biranda bu kararı kaldırmışlar.yaptırmadan önce bir araştırın derim sonradan yüklü bir fatura ile karşılaşabilirsiniz DİKKAT!!!!

valla ilk önce bir diş doktoru ile görüşmek lazım

Dişcilerin bu olaydan haberi bile yok bunu diş hekimleri odasından arastırmak lazım

arkadaslar sevksiz hiçbir şekilde ücretsiz diş tedavisi olamıyorsunuz...2009 yılında yayınlanan 2009/110 sayılı genelgeye göre %40 raporu olan engelliler istedikleri diş hekimine gidip direk ücretsiz diş tedavilerini yaptırabiliyorlardı...Ancak bu genelge 29 Mart 2010 tarihinde yürürlükten kaldırılmıştır...Yeni yayınlanan 2010/41 sayılı genelge ise sevk zorunlulugu getirmiştir...Yani sevk olmadan hiçbir şekilde ücretsiz diş tedavisi olamıyorsunuz...

Doğru diyorsunuz dişlerin bu konu ile ilgılı bilgileri bile yok... bende sordum. peki arkadaşlar göz içinde boyle bir indirim hakkımız varmı mesela gözluk alımında veya muayenesinde bilgisi olan varmı arkadaşlar???

Saygılar

yani sevk olunca ücret almıyorlarmı peki devlet hastanesi özel dişçiye sevk yapabiliyormu

Üst Alt