Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4200 SSK primim varken memur oldum. Emeklilik şartlarım ne oldu?

algaNihat
bu konuda tavsiyem slan nickli arkadaşa oldu, turbay arkadaş çok önceden memur olmuş zaten.

Ozaman özür:eek: ancak, Slan'ın karşılaştığı benzer durumdaki arkadaşlar için bir uyarı niteligi taşıyor olması bakımından çok önemli :confused:

memuriyet bizim gibi ssk dan yüksek primi olnalr için hiç uygun değil.Yeni hayata atılanlar için bulunmaz fırsat

Evet slan, yanlış hatırlamıyorsam priminizin 2800 tl üzerinden yattığını söylemiştiniz.
Bu şartlarda hemen emekli olup çalışmaya devam ederek çift maaşın keyfini sürmek sizin için çok daha avantajlı.

tekrar memurluga dönsem en az ne kadar daha çalışırsam acaba en azından emekliş maaşım yükselir

yalnız arkadaslar ben 2011 de kadro aldım 2000 -2007 arası geciçi işçi 2007-2011 yıları arası 4b kadroda calıştım ben yine maaşım yanlışlık var diyorum ya

4b ne oluyor.Bağkurlu mu yani.Lise mezunumusun.

Arkadaşlar merhaba,bende yazılanları okudukça bir unutsuzluğa kapılıyorum.net bir bilgi edinemedim sgk ya mail olarak müracat ettim ama daha henüz geri dönüş yapılmadı.ben 2001 yılında sgk lı olarak işe başladım %42 engelliyim ve vergi indirimim var.sgklı olarak 4.340 prim günüm mevcut.10.05.2013 tarihinde memurluğa geçtim.sgk lı olarak primlerim hep yüksek yattı hizmet dökümümde toplan ödenen 260.000.-tl civarında sorularım;
1-ben nezaman emekli olacağım?
2-maaş konusunda turan beyin yaşadığı sıkıntıları bende mi yaşayacağım?
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

meister78
2008 sonrası memurluğa başlayanların primleri 5434 sayılı emekli sandığı kanununa göre emeklilik keseneği olarak değil, 5510 sayılı sosyal güvenlik kanunu hükümlerine göre kazanca dayalı sigorta primi olarak ödenmekte.
Memur maaşlarında vergi ve prim dışı birçok kalem bulunmakta bu nedenle de prime esas kazanç düşük olmaktadır.
Sigortalı çalıştığınız dönemde 4340 gün için 260 bin tl prime esas toplam kazanç güzel bir miktar, memuriyette aynı performansın devam edeceğini pek sanmıyorum.
Geçmişteki prime esas kazanç toplamına baktığımızda kalifiye bir eleman olduğunuz, dolayısıyla maaş durumunuzun da iyi olduğu gözlemleniyor. Bu durumda ben olsam emekliliğime o kadar bir süre kala hiç bulaşmazdım memurluğa. Emeklilik zamanım gelince de hemen emekli olur, sgdp ile çalışma hayatına devam ederdim.

peki ufuk bey ,yukarıda belirttiğim şartlarda ben ne zaman emekli olabilirim? 15 yıl 2016 yılında doluyor.12 yıl sgk 3 yıl memur olarak emekli olabilecekmiyim?bunu su acıdan soruyorum eğer şartlar bu yönde ise ben memurluktan ayrılıp tekrar özel sektöre geçersem emekli olmam acısından bir sakınca olurmu? özelde çalıştığım günlerimi memurluğa geçince birleştirmiştim.özele geçersem tekrar herhangi bir aktarım yapmam gerekirmi?

Aydın Bey;
Siz memuriyete 2008 sonrası başladığınız ve oranınız %40-49 arası olduğundan 15 yılla değil 18 yıl 4680 günle emekli olabilirsiniz.
Bu durumda memuriyetiniz son 7 yıl içinde ssk statüsünden fazla olacağından emekli sandığından emekli olursunuz.
Yok özel sektöre geçer ve son 2520 günün fazlası ssk statüsünde iken emekli olursanız sigorta başlangıç ytarihinize göre vergi indirimiyle 19 yıl 4240 gün ile emekli olabilirsiniz.
Özel sektörde ben kalifiyeyim işim her zaman hazır ve ücretim yüksek diyorsanız geçin ama bu seçeneğiniz belirsizliklerle dolu ise maceraya atılıp risk almayın hazır devlet memurusunuz çalışın derim.

Ufuk bey;
ben diyelimki bugun itibariyle özele geçtim.önceden ödenmiş 4.300 gun primim var memurkende yaklaşık 750 gun ödenmiş primim var son 2.520 derken tam olarak anlamadım.şimdi ben özele geçersem 2.520 prim dahamı ödememk zorundayım (yani 7 yıl) ?
zaten gün olarak doldurmu oluyorum sadece yıl olarak yanılmıyorsam 19 yılı beklemek zorundayım oda 2020 yılına denk geliyor.yani 4,5 yıl gibi bir süre yapar oda.yardımcı olursanız sevinirim.

Aydın Bey;
birden çok statüde hizmeti olanlar için son 2520 günlük prim emekli olunacak statüyü belirler onu demek istedim.
Son 2520 günün 1261 günü hangi statüde ise o statüden emekli olunur.
Şu anda emekli sandığına ödenen gün sayısı 750 olduğuna göre artık hiç prim ödemeseniz bile ssk statüsünden emekli olursunuz.
Şu an özele geçtiğinizde ne kadar prim öderseniz ödeyin 19 yıl dolduğunda ssk statüsünden (4A) emekli olursunuz.

Oktay bey yardımlarınız için öncelikle çok teşekkür ederim..ben memuriyete geçerken hiç böyle düşünmedim vede pekte araştırma yapmamıştım.15 yılı doldurup emekli olabilirsem hemen emekliliği verip tekrar özelde calışmaya devam ederim diye düşünmüştüm..neyse herşeyde bir hayır vardır ..oktay bey biraz fazla oldu ama bir sualim daha olacak;
şimdi benim özelde 2001 yılı girişim var 12 yıl 4.300 gün prim ödedim.memurluğa 2013 yılında başladım hizmet birleştirmesi yaptım.özelde calıştıklarım emeklilik hesabıma sayılıyor diye biliyorum ozaman ben 2001 + 18 yıl (zaten gün dolmuş oluyor) 2019 yılında memur olarak emekli olabiliyorum değil mi? aslında kafama takılan şu 2019 yılında memur olarak çalıştığım süre 6 yıl gibi bir zamana denk geliyor.10 yıl hizmet gerekli felan diye birşeler duydum doğrumu bilmiyorum ama eğer doğru ise ozaman ben 2021 yılında emekli olacağım ki ; 4/a olarak emeklilik şartlarından çok daha kötü şartlarda emekli olacağım .. gerçekten 10 yıl hizmet süresi gibi bir zorunluluk varsa özele geçmekte hiç düşümem..inşallah böyle bir şey yoktur..

valla ilker bey bende bilyorum..uzun zamandır araştırma yapıyordum fakat gerek forumda gerek başka sitelerde 2008 snrası engelli olarak atanan memurların 5510 sayılı yasa gereği emekli olacağı yönünde bir görüş birliği vardı..bende kaynağına bir mail attım durumumu izah nettim onlarda bu şekilde bir geri dönüş sağladılar.öbür türlüsü için gerçekten üzülmüştüm hem emekli maaşım düşük olacak hemde daha uzun bir zaman çalışmam gerekecekti cevaba göre şimdi 15 yıl dolduğunda emeklilik müracatı yapabileceğim gibi gözüküyor inşallahda öyledir yinede araştırmaya devam edeceğim..yeni gelişmeler olursa buradan tekrar paylaşırım.ama isterseniz side bir mail atın 15 gün içerisinde en yetkili yerden gereken cevap gelecektir.

Başlık sahibi Turbay kardeşimizin durumunu okumuşsunuzdur.
Emekli maaşı 5434 sayılı emekli sandığı yasasına göre değil 5510 sayılı sosyal güvenlik yasasına göre bağlanmış.
Bu konuda çok büyük belirsizlikler var, bir kamu kurumunun personel daire başkanlığından bu konuda Ali Tezel'e soru sorulduğuna bile şahit oldum.
Kısaca devlet bile bilmiyor ne yaptığını.
Ama sizin prime esas kazanç tutarınız iyi, 5510 dan da hesaplansa emekli aylığınız pek düşük olmaz sanırım.

Ufuk bey , ben,m için en önemli kısım 15 yıl sonunda emekli olup olamayacağımdı..olacağımla ilgili mail gelince rahatladım biraz.çünkü memur olarak çalışmam bana avantajdan çok dezavantajı var gibi gözüküyor.en azından 2013 yılında başladığım memurluğa 2016 yılında emekli olarak bırakırsam 3,5 yıl gibi emekli sandığına tabi olacağımdan ve daha önceki primler yüksek olduğundan bende sizin gibi düşünüyorum emekli maaşımın çok düşük olmayağı konusunda..

ben memur olarak atandım fakat sırf emekli maaşı düşük oluyor diye gitmedim,ssk dan emekli olursan iyi olur

Ben emekli maaşımı 1100 tl iken kestirip bırakıp memur oldum,SGK dan memuriyetten istifa etmem durumunda: aynen emekli maaşımın, tekrar bağlanacağını söylediler.

arkadaşlar bu durum yüksek sgk primi olup sonradan emekli sandığına geçenler ve hemen emekliliği isteyenler için güzel bir örnek olmuş. durum benim anladığım kadarıyla şu sebepten 950 tl maaş bağlanmış arkadaşım size 4500 gün sgk günün var üstüne emekli sandığı ile tamamlamışsın ama primlerin coğu düşük ve sgk dan. haliyle seni sgk dan emekli olan biri gibi maaşa bağlamışlar. tam tersi olsaydı 1000 gün sgk 4000 gün vs. emekli sandığı olsaydı 1300-1400 emekli maaşın olurdu. artık devlet primlere göre emekli maaşı veriyor bu durumda mantıklı olanda o 5000 günde emekli olan biri 4500 gün ssk dan asgari ücret alıp 1-2 yıl devlet memuru olup 25-30 yıl devlet memuru gibi maaş alamaz. yani engelli memurlar çalışabildiğiniz kadar çalışın yoksa durum vahim

evet hemen emekliliğe ayrılmamak gerekiyor uzun süre çalışmak lazım mış

ben şimdi bu emekliliğimi malulen emeliliğe çevirme gibi bir şansım varmı acaba raporum 60 oran da arkadaşlar lütfen yardım

turbay

Malulen emekliliğin ilk şartı bugün maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı gerektiren rahtıszlığın ilk sigortalı olunan tarhiten sonra oluşması gerektiğidir. Yani %60'la sigortaya başlamış kişi daha sonra malulen emekli olamaz.

Üst Alt