Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4857 sayılı iş Kanun'unda engelliler hakkında hükümler ve ayrımcılık yasağı

Arıkan

Üye
Konular
30
Reaksiyonlar
0
Arif Temir | arif.temir@gunes.com
05 Temmuz 2015
Engelliye ayrımcılık yapan, engelliye 4 aylık maaş ödeyecek

4857 sayılı İş Kanununa göre iş ilişkisinin kurulmasında, devamında ve sona ermesinde işveren engellilere eşit davranmak zorunda olacak. İşveren engelliye eşit davranmadığı takdirde örneğin engellilik nedeniyle engelli bir çalışanı işten çıkaran işveren işten çıkarılan engelliye dört aylık ücreti tutarında tazminat ödeyecek.
Bu tazminattan ayrı olarak işveren ihbar ve kıdem tazminatı da ödemek zorunda kalacak. Ayrıca ayrımcılık yaptığı işçi başına 134 TL para cezası ödeyecek. İş ilişkisinde ve diğer alanlarda doğrudan ve dolaylı ayrımcılık dahil olmak üzere engelliliğe dayalı her türlü ayrımcılık 6518 sayılı Kanunla yasaklandı.

İyileşen işçiyi alma zorunluluğu
Bir işyerinde çalışırken malulen ayrılmak zorunda kalıp da sonradan maluliyeti ortadan kalkan işçiler eski işyerlerinde tekrar işe alınmalarını istedikleri takdirde, işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe alması gerekiyor. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan maluliyeti geçmiş eski işçiye altı aylık ücret tutarında tazminat öder.

Engelli çalıştırma yükümlülüğü
50 ve üzerinde işçi çalıştıran özel sektör işverenleri %3, Devlete ait işyerleri ise %4 oranında engelli işçi çalıştırma yükümlülüğü bulunuyor. İşverenler çalıştırmakla yükümlü oldukları işçileri Türkiye İş Kurumu aracılığı ile sağlarlar. 50 sayısının tespitinde aynı işverenin aynı il sınırları içerisindeki bütün işyerlerinde çalıştırdığı toplam işçi sayısı dikkate alınıyor.
Örnek: A işvereni Ankara ili Beypazarı ilçesinde 25, Keçiören ilçesinde de 25 işçi çalıştırıyorsa bu iki işyerindeki işçiler toplanır. Her iki işyerindeki sayı 50 olduğundan A işvereni %3 oranında engelli çalıştırması gerekiyor. 50’nin %3’ü 1.5 olduğundan bu sayı 2Ye tamamlanır. Buna göre A işvereninin 2 engelli işçi çalıştırma zorunluluğu bulunuyor.

Engelli çalıştırılmazsa
İşyerinde engelli çalıştırması gerektiği halde engelli çalıştırmayan işverenlere çalıştırılmayan her engelli ve çalıştırılmayan her ay için 2015 yılında 2.095 TL ceza uygulanacak.
Örnek: 2015 yılı boyunca işyerinde 2 engelli çalıştırması gereken bu yükümlülüğünü yerine getirmezse, A işverenine engelli çalıştırmamadan dolayı 2015 yılı için 24X2.095= 50.280 TL idari para cezası uygulanacak.

teşekkürler Arıkan güzel bir haber bizler için işverenin eşit davranmadığını nasıl ispatlayacağız?

İşveren buna da usulünce bir yöntem bulur :)

bunlar hikaye ben yıllardır mahkemelerle uğraşıyorum kanunun yazdığına bakmayın zavallı kanun kendisinden bile haberi yok..hava cıva türk kanunları fazla itimat edilmez.

Hiç bir işveren engelliyi bu adam engelli diye çıkarmaz ki...
Herkese olduğu gibi engelliyi de performans yetersizliği der tazminatını da verdikten sonra tereyağından kıl çeker gibi atar.

devlet % 4 ü alsa çalışmayan engelli kalmaz zaten

İyi de bu durumda kimse engelliyi engelinden dolayı işten çıkarmaz başka bahaneler uydurur, gene cezadan kurtulur. Vergi kaçıran adamın yapmayacağı şey olur mu? Zaten çoğu iş veren de %80 vergi kaçırmakta çeşitli şekillerde...

Engelinden degil size ayrimcilik yapmasi yani hakiniz olan yere ve ya yerden baska yere verirse buna itiraz edin itiraza karsin sizi isten atarsa bu da ayrimcilik iste

Süresiz Sözleşmeli iş başladım iş bitmedigi halde iş bitmiştir diyerek işden çıkarıldım Kıdem ve ihbar aldım Dediğiniz 4 aylık Maaş alabilirmiyim ne yapayım

01/07/2015 tarihinde özel bir hastanede calsıyordum.
19 mayıs ücretsiz nöbet gecirdim aman bisey demesinler diye simdide bayramın 2,3 günü nöbet yazmışlar itiraz ettim .
benide ona göre işlerim var hedefim var desemde istifamı yazmam icin zorladılar yazmadım onlar cıkardı.
özel sektörün allah bin türlü belesını versin .
gidip mahkemeye versem 15 seneden fazla sürüyor.
işci neden mahkemeye gider 3,5 ayda görünsün isi diye gitmedim :(

simdi isizlik icin başvurdum. acep ne kadar alırım engelliler biraz yüksek alıyormuş ne kadar dogru
bayram üstü başıma gelene bakın.

Özel sektör denize düşen yılana sarılır misali oldu. Kamunun da pek fazla farkı yok ama 1 derece daha iyi sonuçta hepsi kölelik düzeni bence bu zamanda 2500-3000 TL ye 2 çocuklu evsiz aile 30 gün geçinemez. Tabi bundan çok daha zor şartlarda insanların gıkı çıkmıyor sanırım toplum olarak akıl ve kalp sağlığımız hiç iyi değil.

Kimse engelli diye çıkarmaz zaten, verimsiz vs der çıkarır.
TR işler malasef, herşey kağıtta kalıyor.
Allah yardımcımz olsun.

Başlangıç için iyi bir adım olmuş ama iş veren buna da usulü gereğince bahane bulur. Diğer arkadaşlar da gereğince yorumlarını yazmışlar zaten biraz daha iyileştirilmesi lazım.

Oncelikle bu 4 aylik tazminat icin iskur a bimer uzerinden sikayet etmelisiniz

İnsanlar değişmediği surece bu düzen değişmez.Çünkü zaman değişti, insanlar çok değişti.sonumuz hiç iyi gitmiyor üzülüyorum açıkçası..

şu an bir çok iş veren anlaşmalı olarak engelli personel bulunduruyor bünyesinde nasılmı ?? herhangi bi maaş ödemeden yalnızca sigortasını yatırıp engelli açığını kapatıyor bizim ülkemizde öncelikle kanunlar değil insanı düşünce ve fikirlerimizin değişmesi gerekli istenildiği kadar kanun çıksın fikirler değişmediği sürece bi cacık olmaz bu çıkan kanundan da ..

Engelliye uygun is vermeme cezasi

Simdi engelliye uygun is verilmediginde cezasi ne peki hani diyor ya bedenen ve ruhen uygun is vermek zorunda kanunda vermezse cezasi ne

resmi kurumda çalışıyorsanıız,ve sendikanız varsaki vardır mutlaka,öncelikle onlara danışmanızı öneririm,onlar size gerekli yardımı yaparlar,sizin için yetkili amirinizle görüşürler,görüşmeden bir sonuç alınmazsa sizi yapmanız gereken şeyler konusunda bilgilendirirler.

Sevgili arkadaşlar insan hakların her bir maddesi çok önemli ve uygulana bilirliği çok kolaydır ancak ve ancak insan hakları bile yetersizdir insan yaşamında.
İşçi hakları işveren hakları ve engelli hak ve hukuları vardır bunlara rağmen insanlar halen hak ve hukuk arayışı içindelerdir bunun nedeni haksızlığa uğradıkları endişesedir
Engelli arkadaşların en önemli konularının başında iş hayatları gelir bildiğimiz gibi engellilerin düzenli bir çalışması olamaz neden niçin nasıl demiyelim Anayasamız nasıl üç ana maddeden ibaret ise Yargı, Yürütme ve Yaşama ile buşu demektir önce Sağlık sonra Güvenlik daha sonra Din gelir
İnsan faktörü doğada en büyük potansiyel enerjiyi tüketir uyurken bile yaşama tabi tutuluruz açlık ve tuvalet sorunu ile birlite yorgunluk ve akılsızlık engeller çoğukez insanları
Her engelli yaşama tabidir hiç bir engelli bağımsız, özgür ve laik değildir içinde bulunduğu durumun farkında değildir oysaki Allah onlar için neler yapıyor her engelli bir ortaktır taki bunu anlayıp kubüllenenekadar ben işinin başında olacağım yasiz bırakın işçilik yapmayı eleman olmayı sizde kendi işinizi kurun bakanlık yapım millet vekili olun hiç birşey yapamıyacak durumda iseniz ozamanı ölmüşsünüz demektir CEO yapım kaishain ( karışmasın) hiç kimse

Arıkan

Benim çalıştığım firma engelli artık çalıştırmıyor ve ben geçen sene bu parayı ceza olarak ödedim. Büyük ihtimal bu yılda öderim. Bu parayı engelli birine vermezler ama adi şerefsizler

Satıcı ödemeleri ve cezaları şirkette ben ödüyorum idari İşler gibi düşün ve engelli açığı var şirkette kariyer nete ilan verdik başvuru çok alim yok 2 yildir devlete ceza pduyorum şirket adına

engelli çalışanın cost to company'si, uygulanan cezanın üzerinde olduğundan bu şekilde yapıyor olabilirler.

selda*

aynen öyle Seda engelli birinin yemek yol maaş ve özel sigortası 2500TL yi geçiyor. bu adi şerefsizler bu parayı engelliye vereceğime ceza öderim diyor. Aylık 2100 tl yakın ceza tutarı ve bunu 12 ay ile çarp ve iki engelli eksik

Bu 4 aylık ceza alan varmı hiç sizin şirkette ceza öderim engelli almam diyor he

Adaletin işlediği tek bir yer yok bence

Beni işten attılar sendika yalandolan tutanak yazmış Personel Şefe neden ismi ile seslenmiş diye bende savunma yazdım ve işten kovuldum tazminatsız 2 senedir dava devam ediyor Devlet ve Kanun diye birşey kalmamış bu ülkede haberiniz olsun

lider77

aynen katılıom arkadaş bu devlet zenginlerin kanun tanımayanların elinde bende haksız yere cezaevinde yattım 6 yıl 11 ayda ayrıca ceza yedim bu devlet gücünü engelliye güçsüze gösterio doğuda teröriste gelince alnından vurulup iki seksen yatıo işte olay budur

Üst Alt