Dün akşam doğru bilgiye ulaşmak için 153 aradım ve sordum. Bana kart çıkarmam gerektiğini, engelli kimlik kartını göstermeyi kabul etmeyeceklerin söylediler. Ömrümde belki de en fazla 5 gün duracağım yer için kart çıkarmanın gereksiz olduğunu ve düzenli olarak İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, İzmit vb. şehirlere gitmeme rağmen toplu taşıma kart çıkarmadan sadece engelli kimlik kartını göstermenin yeterli olduğunu ve hiçbir sıkıntı çıkamadıklarını söyledim. 153'teki görevli ise "Güvenlikler ve şoförler burada kabul etmiyor." diye cevap veriyor.
Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği: 4 Mart 2014 tarihli ve 28931 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan bu yönetmeliğe göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen Engelli Kimlik Kartı, toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat hakkından yararlanmak için yasal olarak ibrazı yeterli olan belgedir.
Yönetmelikte de belirtildiği üzere toplu taşımaya binmek için sadece engelli kimlik kartı yeterli iken bazı belediyelerin sırf kart başvurusundan para kazanmak için bu yönetmeliği kafasına göre reddetmesi ülkede yasaların işe gelmeyince nasıl uygulanmadığını ve -mış gibiler ülkesinde olduğumuzu gösteriyor.
Daha önce İzmir'e gezmeye giden başka bir arkadaşım da benzer bir mağduriyet yaşamış. Engelli kimlik kartını kabul etmedikleri ve acelesi olduğu için kredi kartı ile ödeme yapmak durumunda kalmış.