Yarın gidip tekrar sorayım demiştim, işte o yarın bugünmüş. bugün Vergi Dairesine gittim.
Tekrar hesaplattım, yine 135 bin ÖTV + diğer giderlerle yaklaşık 150 bini bulur cevabını aldım.
Sabah gayet müsait bir saat olduğundan rahat rahat sordum
"2 yıl önce geldiğimde 60 bin gibi bir rakam çıkmıştı 150 bin bana biraz fazla geldi" bunun sebebini sordum.
"Ödenecek ÖTV tutarını cumhurbaşkanı belirliyor, ve en son Temmuz 2025'te özellikle 2021 ve 2022 modellerde çok ciddi bir artış oldu" dedi.
"Şuan gündemde herhangi bir artış söz konusu değil, yıl değişse bile ödeyeceğiniz rakam değişmeyecek" dedi.
Taki cumhurbaşkanı yeniden belirleyene kadar.
------------
Özetle 5 yıl dolmadan satılacak araçlarda ÖTV her yıl değişmiyor, cumhurbaşkanı istediği zaman arttırabiliyor, oranı da cumhurbaşkanı belirliyor.
benim örnekte olduğu gibi aracı 2021'de aldım 2023'e kadar arttırım olmadığı için 60 bin gibi düşük bir rakam çıkmıştı.
son 5 ayı kalmasına rağmen Temmuz 2025'te arttırıldığı içinde güncel fiyat 150 bin gibi beklenilenden daha yüksek çıkmakta.
5 yılın dolmasına 1 yıl kaldı, 6 ay kaldı, 3 ay kaldı ödeyeceğim miktar düşer gibi düşünmeyin.
4 yıl 365 gün ile son 1 gün arasında fark yok (cumhurbaşkanı arttırmadığı sürece)
Özetin özeti:
5 yıl dolmadan satılacak araçta ÖTV ne aracın alındığı tarihteki ÖTV, ne de güncel satış fiyatı içindeki ÖTV oluyor.
Ödenecek ÖTV'yi cumhurbaşkanı belirli zamanlarda güncelliyor. 2021 ve 2022 modeller Temmuz 2025'te artırım olmuş.