Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5510 Sayılı Kanun öncesinde sigortalı olan engellilerin emekliliğindeki dezavantaj..?

nisanruzgarı1

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Bilindiği gibi 5510 sayılı kanun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girdi ve bu yasa ile özürlülerin emekliliği yeniden düzenlemiştir.
Yürürlüğe girdiği tarihten itibaren SGK li olanları kapsadığı gibi o tarihten önce 2000 yılına kadar geriye dönük SGK li olan engellileri mağdur etmiştir.
Kaç kişi bunun farkında? Şöyle ki; Bu yasa yürürlüğe girmeden önce örneğin yüzde 50 derece engelli olan ve Nisan 2003 SGK girişi yapılan biri 15 yılda emekli olabiliyorken bu yasa ile süre 19 yıla çıkarıldı. Ekim 2008 den sonra SGK li olan ve aynı şartları taşıyan bir engelli ise 16 yılda emekli olabiliyor.

Madem bu yasa ile yeni düzenleme yapıldı.
1) Neden 2008 öncesi SGK liler mağdur ediliyor?
2) 1 Ekim 2008 sonrası SGK li olanları kapsamakla yeterli olmalıyken geriye dönük 2000 yılına kadar SGK li olanlara dokunmamalıyken neden üstelik
mağdur olacak şekilde dokunuluyor? Hukukta şöyle bir kural vardır: Eğer yeni yasa vatandaşın aleyhine ise bu uygulanmaz.

Bunun mantıkla vicdanla açıklaması olamayacağı gibi üstelik engelli vatandaşları mağdur edecek şekilde düzenlenmiş olmasını kınıyorum.
AKP ın icraatı engellileri mağdur etmek midir?

Bu yasadan mağdur olan engellinin mahkeme açması durumunda kazanması kesindir diye düşünüyorum. Çünkü yeni yasa katiyen önceden SGK li olanları kapsayamaz.Çünkü ortada bir mağdur edilmişlik vardır.
Aranızda avukat arkadaşlar var mı? Konu hakkında yorum getirebilirler mi?

Ayrıca şuna da değinmek istiyorum. Hükümet engelli dahi olmayan önceden SGK li olan vatandaşlara dokunmazken önceden SGK li olan engelli vatandaşlara nasıl dokunabiliyor. Durum vahim.

AK Parti iktidar olmadan evvel ve 2000 yılında engelliler 15 yıl sigortalık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı ile emekli olabiliyordu. Bunu maddelerle(o zamanki anayasa kanun no) teyit eder misiniz? Ayrıca bu özür oranına bakılmaksızın tüm engellileri kapsıyordu bildiğim kadarı ile. Arkadaşlar, yazmanızı bekliyorum. Konu tüm engellileri ilgilendiriyor.

506 Sayılı Kanun'un 60'ıncı maddesi gereğince, 05.08.2003 gününe kadar %40 ve daha fazla engeli olan SSK sigortalıları, Maliye Bakanlığı'ndan 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi indirim belgesi aldıklarında, herhangi bir yaşa tabi olmaksızın 15 yıllık süre ve bu süre içinde en az 3600 gün prim ödeme şartı ile emekli oluyorlardı.

İnternette yukardaki ibareyi buldum ancak 506 Kanunun 60 maddesinde bulamadım. Tam oalrak nerede geçiyor?

bende katılıyorum..kanun geriye işlemez yasanın çıktığı tarihten sonrasını kapsamalı..memur engelli neden 15 yılda oluyorda özelde çalışan engelli daha çok yıpranmasına rağmen 20 yılda emekli oluyor..ayrımcılık bu emeğe saygısızlık

Evet, 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olanların emekliliklerinde bir dezavantaj oluştu. 5510 sayılı yasa ilk çıktığında da bunun farkındaydık, ama yapacak birşey olamadı. Bu konuda mağdur olan kişinin dava açması lazım. Açan var mı, sonuç ne oldu, ne olabilir, bilemiyorum.

merhaba bülentbey 1999 ssk girişim var 2014 emekli olmam lazım ben dava açacam 2017 beklemek istemiyorum.madem kanun geriye işlemez..yayınlandıktan sonraki tarihi baz alsınlar

Bülent, ben bu konuyu takip edip araştırıyorum. Ulaştığım eski bir yetkili(bu kanunun tasarımında yer almıştı) engelliler 2008 öncesi ve 2000 senelerinde de 15 yıl ve 3600 prim gün sayısı ile emekli olmuyorlardı iddiasında. 2008 sene öncesi yasada engelliler özür oranlarına bakılmaksızın 15 yıl ve 3600 gün sayısı ile emekli olabiliyordu hepimizin bildiği gibi. Bu kanun no kaçtı? Onu vaktim elverdiğince araştırıyorum. Belgelerle ispatlamamız gerekiyor. Gerisi kolay. Engelliler 15 yılda özür oranına bakılmaksızın 15 yıl ve 3600 prim gün sayısı ile emekli olabilir ifadesi hangi yasada (yasa 506 madde 60 daki ifadeden bir şey çıkaramadım)geçiyordu? Bu bilgiye ihtiyacım var.
Davayı ben açacağım gerekirse. Kazanma olasılığı yüksektir umuyorum. Çünkü kanun geriye doğru işlemez. Üstelik yeni yasadan faydalanacak olanlar bile 2008 öncesi SGK li olanlardan daha avantajlı. (çok sinirleniyorum bu adaletsizliğe:)

berkemeteatasoy siz 1999 yılında SGK girişli iseniz sizin etkilenmemiş olmanız gerekiyor. SGK ten emeklilik tarihinin teyidini isteyip bizimle paylaşır mısınız?
Başka arkadaşlarda SGK ten emeklilik tarihlerinin bildirmelerini isteyip burada paylaşırlarsa çok iyi olur.

merhaba

sordum 18 yıl 2017 olabileceğimi söylüyorlar..şimdiden dava açsakmı davayı ferdi açabilirmiyiz..şuanda 4000 bin gün var...memur olsa idim 15 yıl ama işçi olanlar 18 yıl haksızlık diz boyu..ayrımcılıkta var..

Bu davayı konuya hakim çok iyi bir avukatla açmak lazım. Ferdi de açabilirsiniz. Önce bir avukata danışmakta fayda var.

Kademeli emeklilik 06.03.2003 tarihinde 4958 sayılıkanunla getirildi. Ondan önce % 40 ve üzeri raporu olanlar 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün primle erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabiliyordu (506 sayılı yasanın 60. maddesidir bunu düzenleyen madde. Ama o en eski versiyonunu internette bulamadım).

Yaşlılık Aylığından yararlanmayı düzenleyen madde 506 / 60:

Madde 60-
Yaşlılık aylığından yararlanma esas ve şartları aşağıda gösterilmiştir.
[...]
C) (Değişik: 29.07.2003 – 4958/ 34 md. Y.T. 06.08.2003)
a) Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce bu Kanunun 53 üncü maddesine göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malullük , yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.
b) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılardan;
ilgili mevzuatı uyarınca, I. derece sakatlığı olanlar yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak, II. derece sakatlığı olanlar yaşları ne olursa olsun en az onsekiz yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4000 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak, III. derece sakatlığı olanlar yaşları ne olursa olsun en az yirmi yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4400 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar. Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanması dolayısıyla yaşlılık aylığına hak kazanarak yaşlılık aylığı alanlar Kurumca kontrol muayenesine tabi tutulabilir.

506 sayılı sigorta kanununun Geçici 87. maddesi

Geçici Madde 87- (Ek:29/7/2003-4958/54 md.)
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 60 ıncı maddesinin (C) bendinin (b) alt bendinde yapılan değişikliğin uygulanmasında; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte;
a) 12 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi bulunanlar hakkında sakatlık derecesi ne olursa olsun bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte bulunan hükümler uygulanır.
b) 9 yıldan fazla 12 yıldan az sigortalılık süresi bulunup II. derece sakatlığı olanlar 15 yıl 8 ay sigortalılık süresi ve 3680 gün,
9 yıldan fazla 12 yıldan az sigortalılık süresi bulunup III. derece sakatlığı olanlar 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün,
c) 6 yıldan fazla 9 yıldan az sigortalılık süresi bulunup II. derece sakatlığı olanlar 16 yıl 4 ay sigortalılık süresi ve 3760 gün,
6 yıldan fazla 9 yıldan az sigortalılık süresi bulunup III. derece sakatlığı olanlar 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün,
d) 3 yıldan fazla 6 yıldan az sigortalılık süresi bulunup II. derece sakatlığı olanlar 17 yıl sigortalılık süresi ve 3840 gün,
3 yıldan fazla 6 yıldan az sigortalılık süresi bulunup III. derece sakatlığı olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4080 gün,
e) 3 yıldan az sigortalılık süresi bulunup II. derece sakatlığı olanlar 17 yıl 8 ay sigortalılık süresi ve 3920 gün,
3 yıldan az sigortalılık süresi bulunup III. derece sakatlığı olanlar 19 yıl sigortalılık süresi ve 4240 gün,
Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.

Buldum! :) 60. maddenin C bendinin eski hali (bkz):

a) Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce bu kanunun 53 üncü maddesine göre malül sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunan ve bu nedenle malüllük aylığından yararlanamayan veya,
b) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan,
Sigortalılar, yaşları ne olursa olsun, en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün Malüllük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.)

2014 olmalı. Ama size neden 2017 demişler. Bende anlamadım. SGK teki personeller bile işi tam bilmiyorlar. Bu yeni yasa işleri iyice karıştırdı. Daha kimse emekli olmadığından (2000 SGK girişleri olan) bu güne kadar o nedenle sanırım pek ses çıkmadı. Bu işin peşini ben şahsen bırakmayacağım. Çünkü ortada bir haksızlık var. Neye istinaden? Hükümettekiler de hata yapabilir. Önemli olan bizlerin itiraz etmemiz. Gerekirse hakkımızı söke söke mahkemede almamız.

Sayın bülent Bey ;
Az önceki yazınızda yani 506 sayılı kanunun 60 maddesinin B ) bölümünde Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanması dolayısıyla yaşlılık aylığına hak kazanarak yaşlılık aylığı alanlar Kurumca kontrol muayenesine tabi tutulabilir. demişsiniz. Bunu biraz açarmısınız .Raporu SÜREKLİ olup Vergi indiriminden yararlanan sonrasında bu haktan istifade ederek emekli olmak isteyenden SGK Emekli edip kontrol muayenesimi isteyebilecek.Ben mi yanlış anladım bilemiyorum.Konunun önemine binaen yardımcı olurmusunuz.

Aa sen boşuna oturan boğa değilsin. Otursan bile boş oturmuyorsun.:)
Sağolasın süper bunlar. Bunları bi güzel hazırlayıp göndereceğim ilgili kişiye.
Vallahi ben bu işin peşini bırakmıyacağım. Gerekirse tüm meclistekilere yazacağım. Davayıda açmasını da biliriz biz:)
Kopara kopara alacağız hakkımızı. Olmadı yırtarak alacağız. Ya lütfen arkadaşlar bu konuya duyarlı olun. Engellilerden ne kadar gür ses çıkarsa o kadar iyi. Bağıracaksınız ki ben bile duyabileyim:)

yüksel yıldız, teorik olarak sgk her istediğinde kontrol muayenesine çağırabilir. Bu hep böyleydi zaten... Ama baştan kontrol muayenesi koymamışsa, daha sonra kolay kolay çağırmazlar. Ancak bir sahtecilik incelemesi varsa, o zaman döneme ait tüm emeklilikleri gözden geçiriyorlar...

istanbuldakiler bilmiyor sanırım..18 yıla çıktığını söylediler ama sitede malüllük varmı kısmına evet dediğimde 2014 çıkıyor ama bende malullük yok engellilik var..

Bülent, şimdi bir şey sormak istiyorum. Yukarıdaki anayasaya göre; SGK girişi nisan 2003 yada ocak 2000 (örnek veriyorum) olan bir engelli (özür oranı farketmez. yüzde kırk ın üzerinde olması koşuluyla) kesin 15 yıl ve 3600 gün prim gün sayısı ile emekliliğe hak kazanıyor. 06/08/2003 tarihinden itibaren SGK girişi yapılmış bir engelli ise bu yasaya tabii değil? Kademeli emekliliğe geçilmiştir artık?

Bülent Bey ;
İlginize teşekkür ederim ancak ,Kanun kesin hüküm içermezmi .Bahse konu olan kanunda '' Kurumca Kontrol Muayenesine tabi tutulabilir''. demek,Keyfi bir uygulamayıda beraberinde getirmez mi ?İlgili memurun insiyatifine mi bırakılır.Seni emekli ediyorum ancak bunları kontrol muayenesine çağırıyorum anlamına gelmez mi.Kurum Kontrol muayenesine çağıracak ise şayet, bunları ilgili yönetmelik ile belirleyip maddeler halinde açıklar.Sizcede hukuksal olarak bir eksiklik yokmudur?
Aksi durumda Sürekli ibareli vergi indirimli raporlarımızın bir anlamı kalmıyor.Seni emekli ediyorum ancak Sana gıcık oldum veya tipini beyenmedim deyip kontrol muayenesine çağırıyorum .Böyle bir keyfiyet olabilir mi?

2003'te 506 sayılı yasada değişiklik yapılmadan önce, % 40 ve üzeri raporula defterdarlıktan sakatlık indirimi elde eden kişiler 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün primle emekli olabiliyordu.

Yapılan değişiklikle iki şey getirildi:
1- % 40, % 60 ve % 80 olarak üç gruba ayrıldı, emeklilik süreleri değişti (madde 60/c-b)

2- 2003 temel alınarak öncesindeki sigortalık günlerine bakarak kademeli emeklilik getirildi (geçici 87. madde)

Yüksel yıldız, evet, keyfince de kullanılabiliyor zaten! Bu konuda yapılabilecek hiç bir şey yok.

Net bir bilgi çıkmıyor görüştüğim kişilerden.
Ocak ayında SGK ın sms hizmeti başlıyacakmış. oradanda teyit aldıktan sonra( emeklilik trh bildiriyorlar)
Kişinin emeklilik tarihi netleştiğinde sanırım eğer bana söylenen tarih gibi değilse mahkemeye gidilmesi ile kişi hakkını alabilecektir. Benim düşüncem bu yönde.

ne gibi haksızlık mesela zaten %60 üzerinde rapor varsa 15 yılda oluyorsun 50-59 arası rapor varsa 16 yılda 40-49 arası rapor varsa 18 yılda haksızlık bunu neresinde yani 3 yıl için mi haksızlık diyorsun onuda çalışmasınlar artık

2008 den sonra yanlış hatırlamıyorsam 2010 nun sonunda yönetmelik değişti bazı oranlar yükseltildi.%50 ile %59 üçüncü derece emekli sayılır .

Sağlam_Turk arkadaşım 2008 kanunundan önce % 60 raporlu bir engelli 15 yıl 3600 günden emekli olabiliyordu ama şiimdi 08-2008 de çıkan kanunla % 60 raporlu bir engelli arkadaşımız 3920 prim gün ve 17 yıl 8 aydan emekli olabiliyor. aybir gariplikte benim sigortam 01-05-2003 başlangıçlı yani çıkan kanundan önce sigortamın başlangıcı ama banada vurdu bende % 60 engelli raporluyum fakat şuan resmi olarak 17 yıl 8 ay ve 3920 prigünden emekli olabiliyorum...

Daha açık olurrsam 01-10-2008 den sonra sigortan başlarsa (daha önce hiç sigortan yoksa) ve %60 engelli raporun varsa 15 yıl ve 3700 prim gününden emekli olabiliyorsun...

Eğer 01-10-2008 bu tarihten önce sigortan varsa (mesela ben 01-05-2003) emekli olma şartları şöyle yine % 60 engell raporu üzerinden 17 yıl 8 ay 3920 prim gününden emekli olabiliyorsun..

Buda nedemeye geliyor 2008 kanunundan önce sigortalıysan cezalısın fazla çalış

tamam ne var bunda ben de%85 engelliyim 15 yılda da ben emekliyim ama 33 yaşında emekli olmaya hiç niyetim yok yani şurda 3 yıl fazla çalışmakla madur mu oluyorsunuz

Sizin veya enim için bir sıkıntı olmayabilir tabi ki ama bu kampanya şahsi değil binlerce milyonlarca kişi için o kadar ağır engelli var ki toplumumuzda 1 gün bile fazla çalışmaya gücü olmayan onlara ve hepimize destek amaçlı herkes şahsi düşündüğü için tüm haklar haklarımız elimizden alınmakta

saglam türk arkadaşım %85 özürlüsün,anlaşılan çok gençsin 3 yıl senin için bişey ifade etmiyor anladıgım kadarıyla,ben 34 yaşında %55 özürlüyüm özel sektörü bilen bilir 3 yıl fazla çalışmak saçmalık.

İşte bu yüzden mahkemeye gidebilme şansımızın olması için imza kampanyası düzenledim arkadaşlar bizi bizden iyi bilen olmaz

ALİ RIZA
ben de özel sektörde çalıştım üstelik o kadar da genç sayılmam
kardeşim ağır engellilere lafımız yok amenna ama adamın rapor oranı %40 o da ne kadar gerçeği yansıtırsa onların 3-5 yıl fazla çalışması onlara bir zarar vermez ama benim gördüğüm çevremde bu konuda asıl mağdurların değil iyi durumda olanların yaygara yapması ben bundan rahatsız oluyorum yoksa tabi ki durumu ağır ve ihtiyacı olan kardeşlerim için böyle bir kampanya yapılması güzel bu arada
mdursun sen üstüne alınma yukarda yazdıklarımı aklına kötü bişey gelmesin

ben de imzaladım haydi hayırlı olsun inşallah

Benim anlamadığım arkadaşlar yanılıyorsam söyleyin ben % 60 engelliyim vergi indirim raporum da bu orandan ve ilk sigortam 01-05-2003 de başladı eee benim sigorta tarihimden sonra bu kanun çıktı neden beni etkiliyor kanunun çıktığı tarihten itibaren olması gerekmiyormu ben mi yanılıyorum şuan dada toplam sigorta prim gün sayım 3257 günüm var..

sağlam türk arkadaşım sende haklısın uyanıklığın kol gezdiği bir kesimde var bunu göz ardı edemeyiz tabiki

Engelli emekliliğindeki adaletsizligi arastirirken en son iki yil önceki arkadaslarin paylasimlari çok dikkatimi çekti buradan paylasim yapan tüm arkadaslara sesleniyorum özellikle Bülent abi sana bu adaletsizlik konusunda yasanan son gelişmeler nelerdir konuyla alali fikirleri olan paylasirsa çok yardımcı olur şimdiden teşekkür ederim

Üst Alt