Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

% 60 oran ile emeklilik şartlarım nedir ve emekli olurken kıdem tazminatı almak!?

Rehberakin28

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba benim durumum şöyle; Meme ca geçirdim yüzde 60 oran aldım, heyete gireceğim . 2021 kasimda 18 yılım doluyor ,prim günüm 5000den fazla. Emekli olmak istiyorum ,normal emeklilikten daha mi düşük olur maaşım. 2003/2015 yılları arasi asgari yattı, son 6 yıldır brüt yüksek. En son brüt 5900.
Bir de işveren emeklilik tazminatı vermeyebilir mi ?

Rehberakin28

Maaşı bilmek zor. Çok fazla etken var.

Size malulen emeklilik için mi başvurdunuz?

Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
İlk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl?
Primleriniz hangi tarihler arasında hangi statüde yattı? Toplam prim gün sayınız nedir?
Sakatlık oranı cetveli'ne göre hangi oranda raporunuz var?
Defterdarlıktan elde edilmiş vergi indirim hakkınız var mı?

Yüzde 60 oranla emekli olacağım inşallah. 18 yıl iki farklı şirkette aynı işveren ile çalıştım Sakatlık oranı cetveline göre 2. Dereceden emekli olacağım . Özel kolejde öğretmenim. 4A statüsünde çalışıyorum. Emekli olunca işveren kıdem tazminatını verir mi?

Engelli vergi indirimine başvurdum hocam.
20/06/1980 doğumluyum,
5000 günüm, 17 yılım var (30 ekim 2003 giris ) .
Primlerim 2003/2015 arasi asgari ucrette yatti . 2015 ten sonra yuksekten yatti . Brut 5900 maasim su an .

Merhaba rehberakin 28,

Sigorta başlangıç tarihine göre engelli vergi indirimi ile emeklilik şartlarınız 30.10.2003 tarih ve 2. derece(%60-79)'ye göre 18 yıl 4000 SGK prim günü olarak tabloda belirtilmiş.Bu şartlara göre 18 yıl şartını 30.10.2021 tarihinde ,belirtiğiniz SGK prim gününe göre ise gün sayınızı doldurmuşsunuz.Engelli vergi indirimi başvurunuz sonucu gelen raporun süresine bağlı olarak belirtiğim tarihte engelli vergi indirimi ile emeklilik için başvuruda bulunabilirsiniz.

Emekli maaşınız durumu yukarıdaki metinde Bülent Bey'in belirtiği gibi hesaplamaları farklılık gösterir.Sizin baz alacağınız emekli maaş bilgisi SGK'nın resmi internet sitesinde bulunan ne kadar emekli maaşı alabilirim(https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/) linkinde çıkan sonucun yaklaşık %5-10 fazla olacak şekilde düşünebilirsiniz.

Emekli olurken ister normal,ister engelli vergi indirimi ile emeklilik isterse malulen olun her zaman emekli olacağınız güne kadar adınıza yatırılan SGK prim günleri hesaplanır ve dikkate alınır.Yani sizin durumunuzda düşük maaş diye bir şey söz konusu değildir.

Bu malulen emeklilikte düşük maaş hikayesi bir örnek hesaplamanın tam anlatılamamasında dolayıdır.Şöyleki;
Bu hikayede kişi 1800 gün SGK prim gününe ,10 yıllık çalışma hayatına ve en düşük(asgari ücret) SGK primi ödenmesi sonucu 900-1.100 TL maaş alabileceği ile ilgilidir.Daha öncede belirttiğim gibi sizin SGK prim gününüz ve SGK prim aylık ödeme tutarlarınızla uzaktan yakından alakası yoktur.Bu anlatılan örnek herkese aynı zannedilen halk arasında bir hurafedir.

Sizin emekli maaşınızın en gerçekçi hesaplaması SGK resmi sitesindeki https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ linkte hesaplanan tutarın %5-10 fazlası olacaktır.Bu benim yaşarak öğrendiğim bir bilgidir.

Saygılar.

Vergi indirimi yazınız geldiği zaman, sgk dan emekli olur yazısı aldığınız takdirde işveren size kıdem tazminatını ödemek zorundadır. Günü geldiğinde bu yazı ile işverene verip emekliliği isteyebilir, ve tazminatınızı alırsınız.

Bunun yanıtını en iyi siz verirsiniz[emoji6] verir mi, adil biri mi?

Yasal olarak soruyorsanız ilk işyerinizden ayrılırken yeni şirkete haklarınız ile devrettiyse sizi 18 yıllık kıdeminiz var demektir. Oilk iş yerinden çıkış verip, yeni şirkete aldıysa önceki iş yerinde tazminatınızı aldığını varsayılır. Son iş yerinde çalıştığınız kadar kıdemüniz olur.

İlk iş yerinden tazminat vermek istemez ise dava açabilirsiniz.

Burdan sonrası genel, sizin özelinizde yazmıyorum.

Malesef bizim toplumumuzda "ekmeğini yedim dava çamam" zihniyeti hakim. Bu benim 2 yorum yapmama neden oluyor

1. Ekmeğini yerken ya çalışmadın, ya da çaldın
2. O sana "bunca yıldır emeği geçti hakkını vermeliyim" demeyecek kadar ahlak yoksunu olana, ben neden "bunca yıl ekmeğini yedim" diye neden paye vereyim?

SM-N950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çok teşekkür ederim.
Anladigim kadarıyla yaşi beklemek anlamsız bu durumda.

Çok teşekkür ederim aydınlattığınız için .

Saygılar

Bundan sonra çok yüksek maaşlar da bir iş bulup çalışma yaşamını devam etmeyeceksiniz, beklemek anlamsız.
Üstelik vergi indirimi ile emekli olup, çalışma yaşamına devam edebilirsiniz.

Yani yanlış anladıysam özür dilerim , ben 7000 iş günü doldurmuş gibi mi maaş alacağım? Gerçekten çok karışık.
Bu foruma rastladigim için çok mutlu oldum. Yardımlarıniz için çok teşekkürler şimdiden.

Yok , devam edemeyeceğim sağlık sartlarimdan dolayi .

Cok cok tesekkur ederim hocam . Son soru
Geçen hafta doktor yüzde 60 oranı yazdı
Bu oranın heyetten donma ihtimali yok değil mi .Sakatlık oran cetvelinde evre1 kanser hastalari yüzde 60 hak ediyor .

Hayır ama 2008 yılından sonra Abo3 dediğimiz aylık bağlanma oranı çok düştüğü için %25-%35 bandına çekildiğinden. Bu maaşla 7000 günü tamamlasanız bile şu anki emekli olduğunuz maaştan 100-200 tl fazlasını anca alırsınız. Onun yerine emekli olup, çalışma yaşamına yine devam ederseniz daha kazançlı olacaktır diye düşünüyorum. Sonuçta eğitimci olduğunuzdan bu şansınız daha yüksektir.

Rehberakin28

Sizin durumunuz ile benim hastalık durumum benzer.Ca hastalıklarında en az %40 tır.Ancak ameliyat veya benzeri nedenle doku veya organ kaybıyla % 60 oluyor.Sanırım sizinde doku veya orgam kaybı var.Eğer bu şekilde ise engelli oran cetvelinde doğru ve aynı şekilde onayla olasıdır.
Benim evre 2

Aynen 7000gün veya 5x yaşınızda emekli olduğunuzda ne alacaksanız ondan bir tık fazla alacaksınız. Atıyorum normal emekliliğe hak kazandığınız gün 5000tl maaş bağlancaksa size bugün vergi indirimi/engelli emekliliğinde 5200tl bağlanacak (rakamları atıyorum).

Malulen emeklilik farklı bir konu, muhtemelen sizin aklınızı karıştıran o olmuştur.

Heyetten hesaplama hataları dönüyor, sizin dönmeyeceğini düşünüyorum ama bildiğim kadarıyla kanser hastalarına 2 yıllık süreli rapor çıkıyor, 2 yıl sonunda tekrar kontrol oluyor diye biliyorum.

Evet hocam ,organ kaybım var ,her ne kadar erken teşhis olsa da ağır bir tedavi aldım.
Alacağımız emeklilik süreklidir değil mi ?
Size de çok geçmiş olsun .
Sağlıklar dilerim .

Evet hocam ,bir süre dinlenip bireysel dersler, çalışmalar yapmak istiyorum.
Umarım hayırlısı olur . Çok teşekkür ederim vakit ayırdığınız için . Saygılar

Rehberakin28

Durumumuz neredeyse benzer,merkez sağlık kurulu raporunuz süresiz ise ca iyileşmeyen yani ömür boyu hastalık olduğu için cetveldede belirtiği gibi aynı şekilde süresiz onaylar.

Ancak engelli raporuna süreli şerhi düşülmüşse genelde ca da 3 yada 5 yıl oluyor o zaman süreli aynı şekilde yada direk süresiz verebilir.

Sizin engelli raporu süreli mi yada süresiz mi?

Size ve tüm arkadaşlara acil şifalar ve sabırlar dilerim.

Kendi adıma çok teşekkür ederim,hep beraber sağlıklı günler olsun İnşallah.

Yakın zamanda alan benimle durumu aynı olan arkadaşlarım süresiz almışlar.

Henüz raporu almadım, heyet günü alacağım ancak benimle durumu aynı olan iki arkadaşım yüzde 60 oranla süresiz emekli oldular .

Tekrar teşekkür ederim .

Tekrar teşekkür ederim
Emeklilik için gün saymaya başladım o zaman:)

Rehberakin28

Anlatığınız durum itibari ile engelli raporunuz süresiz çıkar ise engelli vergi indirimi raporunuzda süresiz olur.Gelir idaresi başkanlığı merkez sağlık kurulu bu durumu deminde bahsettiğim gibi iyileşemez rahatsızlık(yani kronik-süreğen) sayıyor ve o şekilde onaylıyor.

Emekli olma şartlarınızı biliyorsunuz.Emeklilik işlerimden sonra emekli maaşı ve tekrar çalışırsanız birde çalıştığınız maaş ile daha refah,huzurlu ve sağlıklı bir hayat sürersiniz İnşallah.

Saygılar.

Ah inşallah hocam
Rabbim dermansız dert vermesin.
Çok çok sagolun.
Sağlıklı akşamlar dilerim

Acil yardım

Arkadaşlar onkolojiden yüzde 60 engel oranını aldım. Çarşamba heyete gireceğim.
Bu rapor ile seneye emekli olabilirim. Ancak doktor bu raporun sureli olabileceğini söyledi . Orhan kaybı var ve tedavi oldum. Bana verilen vergi indirimi süresiz olmayacak mı? Boşuna mi uğraştım. Engelli raporunu sanırım senede bir yeniletmek gerekiyormus. Emekli olursam bu raporla senede bir kontrole mi gideceğim? Hiç anlamadım.

Rehberakin28

Ne raporun süreli verilip verilemeyeceğini ne vergi dairesinin rapor karşılık vergi indirimini süreli mi süresiz mi vereceğini ne de SGK'nın emekliliğe kontrol muayenesi şerhi koyup koymayacağını bugünden bilmek mümkün.

Meme kanseri evre 1 yuzde 60 oran

Bugün doktor raporu 1 yıl sureli yazdı . Bu durumda ben emekli olamaz miyim....

Rehberakin28

Onkoloji raporlarında çoğu zaman süreli rapor veriliyor. Ama bu emekli olmanıza mani değil. EMekli edilirsiniz, SGK da bir yıl sonrası için kontrol yazar. Siz kontrol zamanı gelmeden 3-4 ay önce SGK'ya gidip hastaneye sevk alırsınız vs.vs.vs.

Emeklilik iptal mi olur bu durumda ? Yani benim organ kaybım var , sürekli kontrol hastasiyim , sakatlık cetvelinde yüzde 60 oranım var . Sürekli vergi indirimi vermesi gerekmez mi ?

Rehberakin28

Rapor süreli de olsa defeterdalıfk sürekli vergi indirimi verebilir. Bunu bilmek mümkün değil.

Süresiz rapor vermesi gerekmez mi ? Yani benim organ kaybım var.

Sürekli vergi indirimi alırsam sanırım emekli olurum . Engel raporumu her yıl yenilemez isem sıkıntı olur mu ?

Teşekkür ederim yanıtlarınız için. Umarım hayırlısı neyse o olur.

Rehberakin28

Meme ca'da da metastaza göre rapor belirleniyor. Dediğim gibi, çoğu zaman süreli verilir maalesef.

Vergi indirimi sürekli olursa emeklilik de çoğu zaman sürekli olur. Ama doğrusu bu da bir kural değil, SGK'nın kararı...

Anladım, tekrar teşekkür ederim Hocam . Sonucu bildireceğim buradan. Saygılar.

Siz sürekli vergi indirimi raporu alabildiniz mi ?

Merhaba,

Size onkoloji için engel oran cetvelinin kısa metnini aşağıda iletiyorum;

evre 1 ve 2 remisyonda ( 5.yıla kadar )hastanın engel oranı :%60
Doktorlar her yıl kontrol şartı verebilir.

evre 1 ve 2 remisyonda (5.yıldan sonra) hastanın engel oranı :%40

evre 3 ve 4 remisyonda :%40

ileri klinik evreli (evre 3 ve 4) malign tümörü olan remisyona girmeyen veya tedavi sürecinde olan : %80
yüksek dereceli beyin tümörlerinde ;

operasyon sonrasında 2 yıl süreyle : %80

remisyonda 2 yıldan sonra :%40

Bu metinde remisyon demek hastalığın durduğu dönem demektir.Rutin tedavi ve kontrol olmakta hasta takibe alınmaktadır.Remisyon döneminin 5 yılı boyunca doktor her yıl kontrol şerhi düşebilir. Doktorların bu kontrol isteği hastalığın metastaz(hasta dokudan diğer dokulara kanserin yayılması) yada nüks(aynı dokuda kanserin tekrar başlaması) yapıp yapmadığını takip etmek içindir.Yönetmelikte yazmaktadır.

Remisyon süresi 5 .yılı bitirip diğer 5. yıla geçince (Remisyondan sonrası -5. yıldan sonra) artık sürekli oran verilir.O her kanser hastası için % 40 dır.

ilk 5. yıl remisyon döneminde sadece onkoloji için % 60 alırsanız her yıl kontrol şerhi olabilir.İnşallah sağlık bir süreç geçirirseniz 6. yıldan itibaren raporunuz sürekli % 40 olabilir.

Doku yada organ kayıpları için ayrıca bir oran verilir.Bu da yönetmelikte net % 20 verilir şeklinde açıklanmıştır.Bunun şartı kaybettiğiniz doku yada organ sizin yaşamsal fonksiyonunuzda normal insanlardan bir ömür daha zor geçirmenizi neden olan kayıplardır.

Bu süreçte iç organımın bir kısmı alındı ve benim bu fonksiyonel kaybım beni gerçekten çok etkiliyor mesela.Ancak kayıp olun doku veya organ fonksiyonel bir zarar oluşturmaz yani etkilemez ise oran alınamaz.Organ veya doku kaybının bağlı olduğu ilgili poliklinik branşının engelli raporda bulunan sütununda bilgiler yazılır.Yani onkoloji oranı ve ilgili kayıbın bağlı olduğu poliklinik oranıda sağlık raporda yazar.

Emeklilik konusunda Bülent Bey'in dediği gibi her yıl rapor yenileyerek olabileceğiniz engelli vergi indirimi ile emeklilikte hiç bir sıkıntı veya problem yoktur.Tek fark her yıl kontrol muayenesi olmak ve süreci yıl bir kez tekrar etmektir.Bu süreç sürekli rapor alıncaya kadar devam eder.

Kontrol muayenesi işlemlerinde siz raporunuz alıp işlemleri tamamlayınca devamında olan diğer işlemler hastane üzerinden devam eder ve siz raporun gerekli birimlerce onaylanmasını(GIB merkez sağlık kurulu veya SGK sağlık kurulu gibi)ve işlemin sonuçlanmasını beklersiniz.

Saygılar.

Öncelikli olarak ayrıntılı metin için çok teşekkür ederim Hocam .
Benim organ kaybım var evre1a .
Tanı alalı 2 yıl oldu .
Tabi Allah bilir ancak erken evre olduğu için nuks ihtimali çok çok düşük. Ancak hak edilmiş oranım yüzde 60 .
Anladigim kadarıyla 5. Yıldan sonra da organ kaybım olduğu için bu oran yuzde 60 olarak kalacak.
Çünkü organ kaybı kol kullanımını olumsuz etkiliyor . Diyelim ki ben 18. Yılımda yüzde 60 oranla emekli oldum ( prim günüm doldu )

Vergi indirimim de süresiz olduğunu, sağlık kurulu raporunun süreli olduğunu düşünelim .
Ben her yıl kontrole gitmez isem vergi indiriminden elde ettiğim emeklilik hakkım elimden alınır mı?
Engelli raporu kontrolüne gitmesem sıkıntı olur mu ?

Anladigim kadarıyla vergi indirimi raporu süresiz veriliyormuş. Sağlık kurulu raporu süreli .

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Ben emekli olayım da sağlık kurulu raporunu yenilemesem de olur her yıl diyebilir miyim:)

Oranım diyelim yüzde 40 a düşürüldü. 18 yıl çalıştığım için de sıkıntı olur o zaman .çünkü yüzde 40 oranda 20 yıl isteniyor .

Rehberakin28
Merhaba,

eğer engelli vergi indirimi oranı %(40-59) arası yani 3. dereceli olarak onaylanır ise engelli vergi indirimi için sigorta başlangıç tarihiniz olan 30.10.2003 ile 20 yıl sigorta süresi ve 4400 SGK prim günü olur.

Prim günününde bir probleminiz yok ancak emeklilik için beklediğiniz tarih 30.10.2023 yılı olur yani bir önceki yazışmada belirtiğiniz süreye 2 yıl daha eklenmiş olur.Belirtiğiniz gibi uzar.

Üst Alt