cankartal
annenıze baktıgınız için çalışamamanıza bakmazlar kanuna göre hareket ederler. aşağıda alıntı ettıgm yazıda nasıl alıancagı yazıo.
MALUL ERKEK ÇOCUKLARI İÇİN İSTİSNA
"Yaş koşulunu açıklarken, 25 yaşını doldurmuş erkek çocuklarının yetim aylığı alamayacağını ancak bunun tek bir istisnası olduğunu belirtmiştim.
Gelelim o istisnaya.
25 yaşını doldurmuş olsa bile Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında kaybettiği (malul olduğu) tespit edilen erkek çocuklarına yetim aylığı bağlanabilir.
Ancak bu durumdaki erkek çocuğun yetim aylığı alabilmesi için sigortalı çalışmıyor olması ve kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık (ör. emekli aylığı, malul aylığı, sürekli iş göremezlik geliri) almıyor olması gerekir. Ancak bu durumdaki erkek çocuğun engelli (özürlü) aylığı alıyor olması, yetim aylığı almasına engel değildir. Çünkü engelli (özürlü) aylığı, kişinin kendi sigortalılığından kaynaklanan bir gelir ya da aylık değildir.
Ayrıca bu durumdaki erkek çocuklarına yetim aylığı bağlanabilmesi için çocuğun anne ya da babanın vefat tarihinde en az yüzde 60 oranında malul olması gerekmez. Bu maluliyet vefattan sonra, hatta yıllar, on yıllar sonra bile ortaya çıkabilir. Önemli olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünün en az % 60 oranında kaybedildiğinin tespit edilmesidir. Bu tespitin yapılmasının ardından, yetim aylığı bağlanabilir.
Okurumuz yorumunda "en azından hasta, sağlık sıkıntıları olan erkekler de anne veya babasının maaşını alabilmeliler" demişti. Yukarıda belirttiğim istisna hali, kısmen okurumuzun talebini karşılıyor. Ama yüzde 60 malullük şartı aranıyor.
Oysa asıl olması gereken sosyal güvenlik sisteminin prim, yaş, maluliyet gibi koşullar aramadan gereksinimi olan tüm yurttaşlara aylık bağlamasıdır. Ancak bizim sistemimiz ne yazık ki ağır koşullarla dolu.
Son olarak şunu da belirteyim. Her üç kadından sadece 1'inin çalışabildiği Türkiye'de kadınlara sosyal güvenlik sistemi içinde sağlanan nadir ayrıcalıkların haksızlık ya da adaletsizlik olduğunu düşünmüyorum. Aksine bu az sayıdaki (ve ne yazık ki sayıları giderek azalan) ayrıcalıklar olmasa haksızlık ve adaletsizlik olur"
bekone
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında kaybettiği (malul olduğu) tespit edilen erkek çocuklarına yetim aylığı bağlanabilir