Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%70 rapor ve 5400 gün ile Emekli Sandığı'ndan hangi şartlarda emekli olabilirim?

meryez

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
%70 raporum var.Vergi indiriminden faydalanıyorum.5400 iş günü ve 15 yıllık çalışma sürem var.657 devlet memurluğuna göre ne zaman emekli olurum.

İnşallahhhh. Çok teşekkür ederim.

Peki emekli sandığındaki engelli emeklilik yasası ssk ya göre farklı işliyor değilmi?Yani emekli sandığında işe girmeden önce özür oranı %40 ve üzeri ise 5400 prim 15 yıl diye biliyorum.Doğrumu?

Başka bir bilgim yok. Sadece engelliler 15 yılı doldurunca emekli olabiliyorlar diye biliyorum.

Daha önceden ssk var ise bağlu bulunduğunuz emekli sandığına başvurup hizmet birleştirmesi yaptıktan sonra gerekli prim ve sigorta gününü doldurdu iseniz emekli sandığına başvurup emekli olabilirsiniz.

meryez

İlk memurluğunuz engelli statüsünde ve 1 kim 2008 öncesinde ise 5400 hizmet gününü doldurduğunuzda emekliliği hak emiş oluyorsunuz

İlk sigorta başlangıcım 11/2003 tarihinde. O zaman SSK lı olarak işe başladım. O zamanda engelli statüsünde gelir vergisi indiriminden faydalanıyordum.Sonrası 2013 yılında memuriyete geçtim. Hizmet birleştirme yapıldı. Değişen bir şey olmaz değilmi? Yani ben kasım/2018 DE 5400 prim gününü ve 15 yılı tamamlamış oluyorum. İnşallah günü geldiğinde emekli olurum.Birde en son hangi kurumdan emekli olursam onun üzerindenmi maaş bağlanır?ilginize teşekkürler.Emekli olunca yazacağım size :)

meryez

Peki memuriyete engelli kadrosundan mı girdiniz? Bu durumda 15 senenin 5 ini emekli sandığında 10 unu da ssk da geçirmiş oluyorsunuz ama hangi kurumdan emekli olacağınızı bende bilmiyorum.Bilenler yazar.

meryez

1 ekim 2008 sonrası memur olduğunuzu söylediğini için işler değişti şimdi. Bu durumda 5510 28'e tabisiniz.

(gün/11/2003 +) 15 yıl 3960 primle emekli olacaksınız. Yani emeklilik hakkınız doğmuş:

bagkur.PNG

CİMER e konu ile ilgili yazdım. Bana 5434 sayılı kanuna öre emekli olabileceğimi yazmış. Onlara durumdan bahsettim. İlk SSK lı olarak işe başladığımı sonrası devlet memurluğuna geçtiğimi falan yazdım. Bana 5434 sayılı kanuna göre emekli olursunuz diye cevap geldi. Yani 15 yıl.İlginize teşekkür ederim.

meryez
Peki bu emeklilik için görüş yazısı mıydı SGK dan, yoksa CİMER den gelen genel bilgi miydi, gelen yazı? Kişisel bilgileri saklayarak gelen yazıyı paylaşır mısınız?

meryez..hocam öyle yada böyle emekliliği haketmiş birisiniz ve hayırlısı olsun:)

Hem SSK hem de emekli sandığından pirimim var. Emekliliğim hangi statü olacak?

10 yıl ssk (4a) son 5 yıldır emekli sandığı (4c) statüsünde çalışmaktayım. Engelli emekli olmayı düşünüyorum.Peki maaş hangi kurum baz alınarak bağlanır. Hizmetteki son 7 yılmı yoksa son 1261 gün yani 3,5 yılmı?

Son 2520 primin fazlası hangi statüde ise emeklilik de o statüde olur.

5510 sayılı kanun

06/11/2003 tarihinde işe SSK lı olarak başladım. Ve işe girmeden önce böbrek nakli olduğum için %80 raporum mevcuttu.
sonrası 31/10/2013 tarihinden beri 4c kadrosunda çalışmaktayım.
Toplamda yaklaşık 5400 prim gün sayısı ve 15 yıllık sigorta sürem var.

Emekli sandığına kurum aracılığı ile yazı yazdık. Bana gelen cevapta 5510 sayılı kanuna göre rapor oranımı %70 e düşürmüşler ve 16 yıl 4320 günle emekli olur yazmışlar.
Aynı konu ile ilgili CİMER başvurumda 5434 sayılı kanuna göre emekli olacağım yazılmıştır.

Çok ilginçki e devlet üzerinden yaptığı sorgulamada 23/11/2018 de emekli olur (5510 sayılı kanunun 4. fıfrası c bendine göre denilmete. Şimdi be ne zaman emekli olurum. Emekli sandığı %60 ve üzerini erken emekli yapmıyormu. Ya lütfen bilen birisi bana yazsın.

meryez

Emeklilik tarihiniz bu rapor oranına göre, 16 yılın bittiği tarihtir işe giriş tarihinize göre.Emekli sandığı %60 ve üzeri emekli yapar merak etmeyin (50-59 % oran olarak kabul eder.) .Siz daha 5 senelik memursunuz yani 2008/10 sonrası memursunuz, 5510 sayılı yasaya göre emekli olacaksınız ama tabiiki maaşınızı 5434 sayılı kanuna göre değil, 5510 sayılı yasaya göre alacaksınız. 2008/10 ay öncesi giren memurlara göre, daha düşük maaş alacaksınız mevzuata göre.

Çok teşekkür ederim aydınlattığınız için. Peki 5510 sayılı kanuna göre emekli maaşı ne kadar düşer bilginiz varmı ?

meryez

1/3, 1/4 gibi düşük olur diyenler var kesin olarak forumu takip edip bulabilirsiniz, 2008/10 ayından sonraki emekli olan memurlar için sayıları azdır tabii.

5510 sayılı kanuna göre %60 ve üzeri raporu olanlar nasıl emekli olacak.2008 den sonra memur olsamda 2003 de Ssk girişim var.Bu hangi mantıktır anlamadim.16 yıl diye yazı geldi.

meryez

1 ekim 2008 sonrası memur olduğunuz için emeklilikte 5510 28'e tabisiniz.

(gün/11/2003 +) 15 yıl 3960 primle emekli olacaksınız. Yani emeklilik hakkınız doğmuş.

Peki neden bana 16 yılda diye yazı geldi. Ben 06/11/2003 de SSK lı olarak başladım 03/2013 den beri emekli sandığına tabiyim. Şimdi dilekçe versem emekli olabilirmiyim?

meryes emekliliğiniz hayırlı olsun gule gule yemek nasip etsin

Bülent bey;zor durumdayım. Yoğun bir yerde çalışıyorum. Bana gelen yazıda Rapor oranımı %70'e düşürmüşler. Ben işe başalmadan önce bu raporu aldım. 06/11/2003 de de işe başladım. 2013 de memur oldum. Yazı bilindiği üzere 5510 sayılı kanunun 28.maddesi (4) fıkrası kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuların sağlık kurulunca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu kurum sağlık kurulunca çalışma gücü kaayıp oranının

a) %50 ila %59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar,en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün.

b)%40 ila %49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar,en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün malüllük ,yaşlı ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın aylığa hak kazanırlar.Bunlar 94. madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tabi tutulabilirler.Hükmüne amirdir.

Amir hüküm gereğince ilgili en az 16 yıldan beri sigortalı ve 4320 gün hizmeti mevcut ise talep etmesi halinde emekliye sevk edilmelerinde bir sakınca bulunmamaktadır. olarak geldi.

Ben böbrek nakilli hastayım Böbrek nakline %70 veriyorlar.En son aldığım rapır %73. Buna göre benimde bildiğim 15 yıl 3960.Ortada bir yanlışlıkmı var. Yeniden dilekçe yazsam olur mu?

[FONT=sans-serif]Mustafa bey bana 16 yıl diye yazı geldi. Yeniden dilekçe yazsammı?Bu işte bir yanlışlıkmı var.Kanunu biz mi bilmiyoruz.[/FONT]

Benim ilk aldığım rapor işe başlamadan önce aldığım %80 rapor var zaten. Dolayısı ile bir yanlış değerlendirme var.Ben işe 2003 YILINDA GİRDİM. 2002 yılında %80 raporum var.Sonradan rapor %73 olarak değerlendirildi.

meryez

emeklilikte 5510 28'e tabisiniz. Emeklilik için kriterleriniz tamam. Resmi olarak 5510 28'e istinaden tahsis talebiyle başvurduğunuzda emekliliğiniz onaylanacaktır.

Bülent Bey Nihayet emekli sandığına ulaştım. 5510 sayılı kanunun 28.maddesi 5. fıkrasına göre emekliliği hak etmişim. Hepinize ilginizden dolayı teşekkür edrim. Şimdi sormak istediğim ben 5510 sayılı kanuna göre emekli sandığından maaşım ne kadar olur?Maaş çok düşermi?

Üzgünüm emekli sandığından hala ısrarla 16 yıl diye yazı geldi. Kim nerede hata yapıyor anlayamadım. 5510 SK.28.MAD.5.FIK. ya göre başvur dediler ekinde 16 yılda emekli olur diye yazı gönderdiler. Dilekçe tekrar incelemeye alındı. Ya ben de 15 yılda diye biliyorum ama hata nerede anlayamadım :(

meryez

2008_sonrasi.PNG

Malul sayılmayan kişilerin emekliliğinde dair 28. maddede şu ifade vardır:

"Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır"

Ayrıca burada yaşanan tereddütle ilgili olarak da SGK'nın bilgi yazısı vardır. Buraya tıklayarak bu yazıya ulaşabilirsiniz.

Sonuç olarak rapor oranı %60 üzeri olup malulen emekli edilmeyenler 3960 hizmet süresi ve 15 yıl sigortalılık şartı ile erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanır

15-16 yıl ne kadar fark edecek sanki ama maaşınız düşük olur ( 2008/10 ay öncesi memurlara göre) 2008 sonrası memur olduğunuz için. .

Ne kadar alırım.En düşük devlet memuru maaşı değilmi.Nasıl hesaplarım.15-16 farketmez ama sağlık durumum buna el vermiyor artik:(

Üst Alt