Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%74 raporum var. Vergi indirimi için nereye başvurmam gerekiyor?

gönülyarası

Aktif Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
3
Sigorta başlangıcım 13.09.1999 meslek lisesini okurken staj yaptığımda başlatılmıştı.
Sonradan engelli oldum %74 sürekli raporum var ve de yeni uygulamaya giren rapordan yani arkasında (Vergi İndirimi Amaçlı Değerlendirilmesi Uygundur (EVET) yazmakda.
Yeni SSK lı işe başladım ve de raporumu çalıştığım yere aslını verdim. Çalıştığım yer mi bildirecek vergiye yada maliyeye nasıl olacak, ya da ben mi başvuruda bulanacam? nasıl faydalanacağım vergi indiriminden ve de bu erken emeklilik için?
şimdiden yapmam yada başvurmam gereken yerler var mıdır ? Ay ortasında başladığım için tam net maaş alamadım.

Meslek lisesinde okurken yapılan sigorta başlangıcı emeklilik hesabında dikkate alınmıyor.İlk sigorta priminizin yattığı gün sigorta başlangıcınızdır.
Şu an elinizde bulunan raporunuzu işyerinizin bağlı olduğu defterdarlığa bir dilekçe ekinde sizin vermeniz gerekmektedir.Bunun için gereken evraklar şöyledir:
1) İşyerinde Çalıştığına Dair Dilekçe
2) Nüfus Cüzdan Fotokopisi
3) 3 Adet Fotoğraf
4) Rapor Aslı (varsa)
Bu evrakları tamamlayıp verdikten sonra raporunuz maliye bakanlığınca incelenip,değerlendirildikten sonra size bir engelli derecesi verilecek bu en az %40 ise maliye çalıştığınız işyerine bir yazı gönderecek ve sizin vergi indiriminden faydalanabilir olduğunuzu bildiricek.
Daha sonra işyeriniz bu yazıyı vergi dairesine bir dilekçe ile bildiricek.İşyeriniz vergi indirimini konu miktarı bordronuzda maaşınıza artış yönünde yansıtacaktır.

İş yerindeki Müdür evraklarımı alırken söyledim kendisine ben vergiden muaf olmalıyım raporum var dedim tamam personel bilir onlar halleder dedi ve raporumunda aslını verdim iş yerine.
Nasıl bir dilekçe yazmam gerekecek ?

arkadaşım bulunduğun yerde vergi dairesi başkanlığı varsa gelir vergileri müdüdürlüğüne defterdarlık varsa vasıtasız vergiler müdürlüğüne baş vurman gerekir. oradan seni hastaneye gönderirler gelen rapor GİBE gider oradan gelen rapora göre sen indirimden yararalanırsın.

Zaten raporumda (Vergi İndirimi Amaçlı Değerlendirilmesi Uygundur (EVET) yazmakda.
Yenidenmi rapor almam gerekli ?

Elinizdeki raporla başvurun defterdarlıüa. Kabul ederlerse ne ala, etmezlerse, o zaman yeni rapor için sevk ederler sizi..
Ama başvururken, raporun 2006'daki yeni yönetmelikten sonra alındığını özellikle belirt. Aksi halde "eski rapor olmaz" diye kestirip atarlar

1. Bulunduğum ilçedeki defterdarlık olurmu yoksa iş yerimin bağlı olduğu ilçedeki defterdarlığamı başvuracam ?
2. Nasıl bir dilekçe yazmam gerekiyor başvuru için ?
3. Lodos denizcisi iş yerinde çalıştığına dair dilekçe demiş iş yerine imzalatacam felanmı ?
4. Daha açıklayıcı bilgi verirmisiniz pls

Ben 2 şubat itibariyle evraklarımı teslim ettim vergi indirimi için eski raporumu da kabul ettiler biraz zor oldu ama (eski rapor derken yeni kanuna göre düzenlenmiş rapor)
1.Rapor aslı
2.İşyerinden çalıştıgınıza dair belge (kaşeli olması lazım)
3.Kimlik fotokopisi
4.Vergi indiriminden faydalanmak istedigini belirten dilekçe

BU SENİN HAZILAYACAGIN DİLEKÇE ÖRNEGİ:

........... VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI’NA

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 2454 sayılı Kanunla değişik 31.maddesi ile getirilen Sakatlık İndirimi’nden istifade etmek istiyorum.
Dilekçeme ilişkin Nüfus Kâğıdı suretim ve çalıştığım işyerinden aldığım çalışma belgem ve Sağlık Kurulu raporum ilişiktedir.

Gerekli işlemin yapılması hususunu saygılarımla arz ederim.​

BU DA İŞYERİNDEN ALACAGIN ÇALIŞTIGINA DAİR YAZI ÖRNEGİ

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)[/CENTER]

.......Vergi dairesi.......nolu ........ünvanlı .........ssk numaralı işyerimizde ....ssk numaralı ......(çalışanın adı)..../.../2009 tarihten itibaren çalışmaktadır.Engelinin tespiti,vergi indiriminden yararlandırılması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

şirket kaşe
yetkili imza
adres bilgileri​

gönül yarası ankarada mı oturuyorsun eger ankaradaysan ulusta ankara deftarlıgı var orda sakatlık indirimi müdürlügüne müracat etmen halinde gereken evrakları sana vercekler sende orda yazanları tamam layıp evraklarını vereceksin eger yeni yasaya göre almış oldugun raporunuda yanın da götür kabul ederlerse işin orda tamam kabul etmezlerse istedigin bir hastaneye sevk ederler sevki aldıktan 3 iş günü hastaneye müracat etmelisin hazırlıyacagın evraklara gelince 3 fotograf çalıştıgına dair işyerinden belge ssk dökümü bunlarla işin resmiyete konmuş olur eger hastanedeki işlemlerinden sonra raporun sana verilmeden maliye bakanlıgı saglık kuruluna gönderirler orası degerlendirir sonucu işyerine yazılı belgeyle bildirirler olum yada olumsuz

kirli_33 ve falim,
vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı tşk ederim
evet Ankara'da oturuyorum bugünde öğrendim sizin dediğiniz gibi ulustaki binadanda yapabilirmişim.

Başvurmak için şirketimizin muhasebesiyle görüştüm dilekçeyi yani iş yerinin vereceği kağıdı gönderdim bunu bana göndersin bende maliyeye vergi indirimi için başvuracağım dedim,altınada not düştüm bu işlemi yapıyorum benim SSK pirimlerimi devlet karşılayacak şirket ödemeyecek benimde 15 senede emekli olma avantajım olacak diye yazmıştım.

Fakat muhasebemiz göndermemiş öyle şey yok diyerek kendim aradım konuştum yazdığım not gibi izah etdim kendisine verdiği cevap aynen şöyle acaba benmi yanlış tarif etdim bilen varsa yardımcı olsun;

Ben senin verginin tamamını ödüyorum sen emekli vaktin geldiğinde gidip başvuracaksın ozaman seni hastaneye sevk edecekler ozaman rapor alacaksın kabul olursa ozaman malülen emekli olacaksın,birde çalıştığınız yer 50 kişiyi bulduğunda ben senden zaten işçi bulma kurumundan kağıt getir diyeceğim ozaman bende sana kağıt verecem şirketimizde işe aldım çalıştırmaktayım diye sende gidip işçi bulma kurumuna vereceksin bende seni özürlü kadrosunda çalıştırdığımı belirtecem SSk ya diye cevap verdi.
Ben şuanda normal statüde çalışıyor gözüküyorum anladığım kadarıyla birde SSK primimi tam yatırmıyor 15 veya 20 günlük yatırıp 1 günde çıkarıp ertesi gün geri işe alıyor gösteriyormuş bunun bana zararı varmıdır.Tabi bu olay krizden dolayı olduğunu söyledi,birde benim maaşım asgari ücretin üstünde.Emeklilğim yaklaştığındamı başvuruda bulunacam yoksa şimdidenmi başvuracam iş yerimden bu kağıdı nasıl alacam?
Emekli olacağım zaman başvurursam demeyecekmi maliye yada deftardarlık senin böyle durumun vardıda niye işe başladığında başvuruda bulunmadın diye sormazmı ?
Şimdiden vereceğiniz cevaplar için tşk ederim.

Bu konuda aylarca kanun bilmez muhasebeci ve vergi dairesi departmanlarıyla muhatap olduğum için bu yazıyı yazmaya kendimi mecbur hissettim.Öncelikle geçmiş olsun ve yolun açık olsun.
Temmuz ayından önceki kanunda işkur'a işveren bir dilekçe ile başvuruluyordu.Kanuna göre Engelli çalıştırma zorunluluğu olmadığı halde engelli istihdam ederek çalıştıran işverenleri teşvik amacıyla ;Hazine SSK işveren prim payının %50 sini ödüyordu.Bu da asgari ücretle çalışmayan engelli istihdamı için ciddi teşvikti.
Temmuzdan sonra geçerli olan kanuna göre engelli çalıştırma zorunluluğu olan işyerlerinde hazine asgari ücret üzerinden SSK işveren prim payının tamamını,engelli çalıştırma zorunluluğu olmayan işyerlerinde ise asgari ücret üzerinden işveren payının %50 sini ödüyor.(Bu da yaklaşık 68 TL.yapıyor yani sskya ödenecek primin düşüyor)
Bu işi yaptırabilmen için önce İşkura kayıt edilmen gerek.Kimlik numarana işleniyor rapordaki özür oranın(maliyeden gelen değil).Hangi işkura gidersen git kimlik numaran girildiğinde özürle ilgili bilgilerine ulaşıyorlar.Sonrasında işkura işverenin; engelli istihdam zorunluluğum olmadığı halde şu kimlik numaralı şu ssk nolu kişi bende çalışmaktadır,Teşvikten yararlanmamız için gereğinin yapılması diye dilekçe verecek.Son SSK işveren bildirgesi sigortalı dökümünü ekleyecek.(50 kişi altı çalıştırdığını kanıtlamak için).Oradan bir yazı verecekler teşvikten yararlanması uygundur diye.İşveren veya vekili (yani muhasebeci-İK -personeldeki kişi)bu evrakla bağlı bulunduğu SSK ya başvuracak ondan sonraki tüm primlerde senin primin 68 TL daha az ödenecek.Vergi indirimi içinde maliyeden vergi indiriminden faydalanabilir yazısı gelince bunu defterdarlığa götürüp sana layık gördükleri:) (genelde rapor derecelerini kafalarına göre indirdikleri için)özür derecesinde vergi indirimi yapılacak.Bu işe giriş yaptığın tarihten itibaren geçerli olmak üzere vergi indirimi yapılacak.Daha önce fazla ödenen rakamlar sonraki öedemelerden düşecek.Vergi indirimi 2.derecede ve 1.derecede önemli olmakla beraber 3.derecede yapılan vergi indirimi miktar olarak birşey ifade etmesede erken emeklilik adına işe yarıyor eğer bu indirimi almazsan (hak kazanmazsan)emekli olamıyorsun.

Bu kanun ve takip edebileceğin yol bu.Bu arada raporunun noterden aslı gibidir şeklinde onayla ve noter onaylı örneklerini vereceğin yerlere ver.Raporun aslı sende kalsın.Kaybolursa yeniden rapor almak zorunda kalırsın.Kaybolan raporuna; hastane kayıtlarında ulaşman yedeğini çıkarman sözkonusu bile değil.Vereceğin yere örneği verirken aslını görmek isterler diye yanında olsun ama asla aslını verme.Hele işyerinde aslını bırakma .İşyeri değiştirdiğinde yokedebiliyorlar,kaybolmuş diyebiliyorlar yada vermeyebiliyorlar.
Bende senelerce normal kadroda çalıştım böyle bir hakkım olduğunu bilmeden sonradan tesadüfen öğrendim.İlk raporumuda 2007 yılında aldım.Eğer daha önce bilmiş olsaydım 2002 yılında emekli olabilirdim.Ne maliyeyle nede düşürdükleri cetvellerle uğraşırdım.Üstelik senelerce üst kademe yönetici olduğum için primlerimde çok yüksekti.En üst dereceden emekli olurdum.Ne zaman yaşım ilerledi engelim arttı ve insanlar beyin,tecrübe,kalifiyelikten çok görünüşe bakmaya başladı iş bulamamaya başladım.
Kazanılmış hak kaybedilmez.Hergeçen gün yararımıza bir şey yapıldığını görmedim.Bundan dolayı şimdiden bu işi halletsen iyi olacak diye düşünüyorum.

efsane1;güzel yazmışsın tşk ederim bilgilerin için,
Ben zaten hak etdiğim parayı alıyorum bunu iş verenede söyledim ben parasını istemiyorum sadece vergiden yararlanmak istiyorum dedim.Muhasebede bana diyorki ben senin verginin tamamını ödüyorum zaten çalışan kişi 50 kişiyi bulduğunda ben senden iş kurdan kağıt getirmeni isteyeceğim diyor ozaman bende burda çalışmaktadır diye yazı vereceğim diyor.Kendim zaten iş kura özürlü olarak kayıtlıyım raporumu gördü iş kur.Muhasebe zaten ben senden önce kullanırım raporunu ama şu 50 kişiyi bulduğunuzda yapacam bu işi diyor,işim yeni kuruluyor dediği gibi daha 50 kişi yokuz ama şirketim çok eski vede zengin düşünmek bile istemiyorum bana kazık atmasını ama bellide olmaz burası TÜRKİYE.
Birde şu husus var çalıştığım işin kurucusu beni işe aldı ve ben direk işe başladım işçi bulmadan felan kağıt alıpda ben burda işe başladım veya gitde işçi bulmadan kağıt getir demediler.Şimdilik bekleyim diyorum hem şu 50 kişi dolsun hemde iş tam rayına oturana kadar susuyum bakıyım,nasıl gelişecek olaylar.
Düşünceleriniz vede verdiğiniz bilgiler içinde tşk ederim

Vergi indiriminden yararlanmak için sayının hiç bir önemi bulunmamakta.Burda önemli olan işvereninizin resmi dairelere kayıtlı olması.En önemli nokta bu.

işveren bence kusurlu davranıyor iyi niyeti su istimal ediyor yani kısaca işveren seninle hiç ilgilen miyor bence ayıplı iş veren diye biliriz

Arkadaşım,girdiğin işe iş-kur'un yönlendirmesi veya yönlendirmemesinin hiçbir önemi yok.Önemli olan senin istihdam ediliyor olman.Engelli olarak çalıştırılmanda işverenin 50 nin üzerinde işçi olması yani engelli istihdam etme zorunluluğunun olup olmaması önemli değil. Benim çalıştığım firma 3 kişiydi.Benim çalıştığım firma bu işi yaptı.İşveren zorunluluğu olmadığı halde engelli istihdam edince teşvik niteliğinde asgari ücret ssk işveren priminin %50si(68TL)hazine karşılıyor.Zorunluluk oluştuğundada asgari ücretin ssk işveren priminin tamamını (136 TL)hazine ödüyor.
Burda muhasebeci seni kafasından savmış.Muhasebeciye anlatana kadar (muhasebe dışarda tutuluyor)akla karayı seçtim, nerdeyse tüm işlemlerim için kendim uğraştım.Bazı üşengeç muhasebeciler böyle bilmedikleri konu çıkınca ilgili yerlere sormak kanun okumak yerine kendilerine iş çıkmasın diye kanun üretiyorlar seni geciktirip duruyorlar.
Maliyeye başvurmak için işyerindeki sayının önemi yok.Bu işyerinde vergi indirimini kullanmasan bile vergi indirimini hak kazandığın günden itibaren indirilmesi gereken kadar tutar daha sonraki gelir verginden düşürülür.Yani bu bir şekilde sana döner.
Muhasebeci sana sen net maaş üzerinden anlaştın,ne ssk primin nede vergin sana vereceğim parayı etkilemez ,vergi matrahı artınca senin maaşını düşürmüyorum aradaki farkı işverenin ödüyor daha ne istiyorsun demek istiyor.O kendi adına başına iş çıkmasın uğraşmasın diye üşengeçliğinden böyle düşünebilir.
Bu işverende engelli kadrosunda çalışıp çalışmaman önemli değil önemli olan işkura engelli olarak kayıtlı olman.Raporun sürekli ise ve işe başalamadan önce engelin kanıtlanmışsa işe başlama tarihin(ssk girişin )baz alınır.Fakat vergi indirimine hak kazanmak erken emekli olmak için önemli.Şu an yeni kanun düzenlemeleri yapılıyor,eğer bunlara dahil değilsen (Yanlış hatırlamıyorsam moderatörümüzün yazısı vardı bu konuda)erken emeklilik için vergi indirimine hak kazanmalısın yani raporunu maliye onaylamalı.
Hoşçakal.

Yardımlarınız için tşk ederim,
Zorda olsa muhasebeciye anlatabildik konuyu vede zorlada olsa yazıyı vermeyi kabul etdi.Bakalım maliyede ne zorluklar beni bekliyor merak etmiyor değilim,inş yeniden rapor al demezler raporum yeni çıkan kanuna göre almıştım %74 oda bakalım kabul edilecekmi burdan yazacağım gelişmeleri.

Raporu yeni yönetmeliğe göre aldığınız için herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.

Elimde bulunan raporumla 31.03.09 tarihinde başvuru yapmaya gitdim vede başvurumu yaptım kabul edildi elimdeki raporum.1 ,1.5 aya kadar belli olur dediler.

Yalnız raporun aslını istiyorlar itiraz etdim fotokopisi veriliyormuş arkadaşlarım öyle söylediler dedim isimlerini verde bakayım kimmiş diyenler dedi.Başvuru formunu gösterdi ordada raporun aslı veya noter onaylısı diyordu.Bende aslından fazla vardı mecbur kaldım aslını verdim.

Telefon numarası verdiler arayıp öğrenebilirsin diye.

hayırlı olsun işallah vergi indirimi alırsın

Hayırlı olmadı raporum kabul edilmedi kendileri sevk edeceklermiş bakalım hangi hastaneye vede % kaç alacam :mad:

Ben böyle ülkeninde adaletininde yasalarınında........

Düşük alırsam raporu itiraz edebilirmiyim hakkım varmı ?

Şans... Biraz iyi niyet olsa o memurlarda raporu kabul ederlerdi. Sonuçta 2006'dan sonra alınmış rapor...

Evet, sevkle alacağın oran düşük olursa itiraz edebilirsin...

Yeni yönetmeliğe göre alınan raporu kabul etmemeleri sadece işgüzarlık!!!

Benim işyerim Büyük Mükellefler Vergi Dairesine bağlı orada vergi indirimi işleriyle ilgilenen memur bey çok iyi niyetli bir kişi bana zorluk çıkartmaktan öte çözüm üretti. O ve onun gibilere çok teşekkür ederim.

Ama böyle işi yokuşa sürenler yok mu ( Eskişehir Gelir İdaresi Başkanlığı gibi ) yönetmeliği bilip bilmeden atıp tutanlar, kafasına göre iş yapanlar.... İnsanın psikolojisi bozuluyor bu süreçte.

Allah yardımcınız olsun umarım hakkınız olan vergi indirimini alırsınız.

Gerekçeleri raporumu anlamamışlar oysaki okadarda anlaşılır şekildeki herşey açıkca yazıyorda işlerine gelmedi sanki ceplerinden ödeyecekler.

Sağ üst ve alt ekstrmite fonksiyon kaybının tablo 4.1 ve 4.2a'ya göre bildirelecekmiş.

Bu 4.1 ve 4.2a ne demek oluyor acaba ?

Haklısın "ibsgmz" nasıl sinirlerim bozuldu iyi rapor almadan kurtuldum derken yine çıktı o değilde bende aşırı sinir var heyetde düşürüldüğünü felan duyduğumda ağzımdan kötü bişey çıkarsa daha bile lehime olurmu bilmiyorumki ogün kendimi nasıl frenleyecem.

Birde ben kendim 112 Hava Ambulansında görev yapıyorum 112 çalışanlarının giydiği yelek ve mont benimde var heyete giderken giysem aksi tesir yaratırmıki acaba ?( Bu konuyu kendi doktorumuzada danışacam ama yinede ters etki yaratırmıki acep )

Şu demek:

adszwau.png

http://img56.imageshack.us/my.php?image=adszwau.png

Raporum %59 ile kabul edildi,

Ayın 27 sinde işyerime göndermişler yazıyı fakat benim maaşım asgari ücretden fazla alıyorum şirket bana farkı ödermi ?
Birde maliyenin gönderdiği yazıyı ben şirketden isteyebilirmiyim şirketde dursa bir sorun çıkarmı ilerde ?
İş değişikliği yaptığımda istesem olurmu,yada nereye işe başlarsam artık hep geçerlimi olacak bu vergi indiriminden faydalanmam ?

Raporu şirketden almalımıyım yoksa şirketde kalacakmı bilgisi olan yokmu ???

Vergi indirim hakkı elde etttiğine dair belgenin şirkette durmasının bi sakıncası yok. İste, verirlerse ne ala...
Bir kez bu hakkı elde etmişsen, artık belgeye ihtiyacın olmayacak. İşyeri değiştirirsen, tek yapman gereken şey, vergi indirim hakkın olduğunu ve o şekilde işlem yapmaları gerektiğini insan kaynaklarına söylemen.
Eğer başka bir kentte çalışmaya gidersen. O zaman da varolan defterdarlığa gidip, başka kentte çalışmaya gideceğini söyleyim, vergi indirim hakkı elde ettiğine dair belgenin sana verilmesini isteyeceksin. Sana verecekleri belgeyi alıp yeni işyerinin bulunduğu kentteki defterdarlığa vereceksin. Bu kadar.

Bülent abi...
İşyeri değişitirdigin zaman vergi ind. hakkından faydalandıgını söylemenin yanın da yapmam gerekenler:
1. Yeni iş yerinizde çalıştıgınıza dair kaşeli imzalı belge..
2. Kendi hazırlayacagımız dilekçe..

ve maliyeye teslimediyoruz bu belgeleri. maliye kendi işyerine bildiriyor elden vermiyolar..

Üst Alt