Bu konuda aylarca kanun bilmez muhasebeci ve vergi dairesi departmanlarıyla muhatap olduğum için bu yazıyı yazmaya kendimi mecbur hissettim.Öncelikle geçmiş olsun ve yolun açık olsun.
Temmuz ayından önceki kanunda işkur'a işveren bir dilekçe ile başvuruluyordu.Kanuna göre Engelli çalıştırma zorunluluğu olmadığı halde engelli istihdam ederek çalıştıran işverenleri teşvik amacıyla ;Hazine SSK işveren prim payının %50 sini ödüyordu.Bu da asgari ücretle çalışmayan engelli istihdamı için ciddi teşvikti.
Temmuzdan sonra geçerli olan kanuna göre engelli çalıştırma zorunluluğu olan işyerlerinde hazine asgari ücret üzerinden SSK işveren prim payının tamamını,engelli çalıştırma zorunluluğu olmayan işyerlerinde ise asgari ücret üzerinden işveren payının %50 sini ödüyor.(Bu da yaklaşık 68 TL.yapıyor yani sskya ödenecek primin düşüyor)
Bu işi yaptırabilmen için önce İşkura kayıt edilmen gerek.Kimlik numarana işleniyor rapordaki özür oranın(maliyeden gelen değil).Hangi işkura gidersen git kimlik numaran girildiğinde özürle ilgili bilgilerine ulaşıyorlar.Sonrasında işkura işverenin; engelli istihdam zorunluluğum olmadığı halde şu kimlik numaralı şu ssk nolu kişi bende çalışmaktadır,Teşvikten yararlanmamız için gereğinin yapılması diye dilekçe verecek.Son SSK işveren bildirgesi sigortalı dökümünü ekleyecek.(50 kişi altı çalıştırdığını kanıtlamak için).Oradan bir yazı verecekler teşvikten yararlanması uygundur diye.İşveren veya vekili (yani muhasebeci-İK -personeldeki kişi)bu evrakla bağlı bulunduğu SSK ya başvuracak ondan sonraki tüm primlerde senin primin 68 TL daha az ödenecek.Vergi indirimi içinde maliyeden vergi indiriminden faydalanabilir yazısı gelince bunu defterdarlığa götürüp sana layık gördükleri
(genelde rapor derecelerini kafalarına göre indirdikleri için)özür derecesinde vergi indirimi yapılacak.Bu işe giriş yaptığın tarihten itibaren geçerli olmak üzere vergi indirimi yapılacak.Daha önce fazla ödenen rakamlar sonraki öedemelerden düşecek.Vergi indirimi 2.derecede ve 1.derecede önemli olmakla beraber 3.derecede yapılan vergi indirimi miktar olarak birşey ifade etmesede erken emeklilik adına işe yarıyor eğer bu indirimi almazsan (hak kazanmazsan)emekli olamıyorsun.
Bu kanun ve takip edebileceğin yol bu.Bu arada raporunun noterden aslı gibidir şeklinde onayla ve noter onaylı örneklerini vereceğin yerlere ver.Raporun aslı sende kalsın.Kaybolursa yeniden rapor almak zorunda kalırsın.Kaybolan raporuna; hastane kayıtlarında ulaşman yedeğini çıkarman sözkonusu bile değil.Vereceğin yere örneği verirken aslını görmek isterler diye yanında olsun ama asla aslını verme.Hele işyerinde aslını bırakma .İşyeri değiştirdiğinde yokedebiliyorlar,kaybolmuş diyebiliyorlar yada vermeyebiliyorlar.
Bende senelerce normal kadroda çalıştım böyle bir hakkım olduğunu bilmeden sonradan tesadüfen öğrendim.İlk raporumuda 2007 yılında aldım.Eğer daha önce bilmiş olsaydım 2002 yılında emekli olabilirdim.Ne maliyeyle nede düşürdükleri cetvellerle uğraşırdım.Üstelik senelerce üst kademe yönetici olduğum için primlerimde çok yüksekti.En üst dereceden emekli olurdum.Ne zaman yaşım ilerledi engelim arttı ve insanlar beyin,tecrübe,kalifiyelikten çok görünüşe bakmaya başladı iş bulamamaya başladım.
Kazanılmış hak kaybedilmez.Hergeçen gün yararımıza bir şey yapıldığını görmedim.Bundan dolayı şimdiden bu işi halletsen iyi olacak diye düşünüyorum.