Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

78 ve 10.02 kodu verildi, polis memuru ÖTV indirimi olmaz dedi!?

Korkmazadem

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
%40 engelli raporum var ortopedi ve psikiyatri ama hiç bir işe yaramadı devlet hastanesinden aldım süresiz ehliyeti değiştirmek için tekrar heyetten rapor aldım ötv den faydalanmak için Sınırlı kullanım kodu 78 araç uyarlama kodu 10.02 nüfus müdürlüğünden polis olmaz dedi yardımcı olur musunuz bilgi verirmisiniz

söylediklerinizden hangi aşamada olduğunuzu bilemedim ama anladığım kadarıyla ehliyetinizi engelliye çevirdiniz nufus müdürlüğündekiler deil hastanedekiler bile bilmiyor

yaklaşık bir yıldır uğraşıyorum bende sol alt ekremden engelliyim doğuştan kalça çıkığı ve 56 cm bacak boyu kısalığı geçen yıl kolaylıkla aile hekimi+devlet hastanesi+il sağlık komisyonu+trafik= 78+102 kısıtlama koduyla engelli b ehliyetiyle deiştirdim mevcut b ehliyetimi mevcut %19 engelli raporumla bütün araç bayileri bakıp raporlarıma alabiliyorsunuz istediğiniz aracı seçin dediler ve ben temkinli davranıp kendim vergi dairesine başvurdum ve özelge talebi oldu ankaradan dokuz ay sonra red geldi sadece sağlık raporumda daha belirgin ifade yazılmalıymiş sadece otomatik vites kullanabilir veya özel tertibatlı araç kullanmalı şeklinde

tekrar rapora itiraz edip ilçe sağlık müdürlüğüne yeniden düzenlenmesini istedim iki ayrı hakem hastaneye yönlendirildim on beş gün ara ile ve sonuç gine aynı bide %18 e düşürdüler oranı oda önemli deil ibare yazmıyoruz diye tutturdular artı yüzde kırk deil diye neyse tekrar bana engelli ehliyet raporu veren il sağlığa gidip ehliyet raporunun bir yedeğini istedim ilkini emniyet aldı çünkü hiç deil o raporda ibare yazıyor diye ve il sağlıktaki müdür ehliyet raporu aslı gibi ayrı yeten sağlık rapouma baktı ve kızdı hastaneye nasıl olur yazmak zorunda diye direk hastanenin sağlık kurulu başkanını arayıp bu hastaya biz bu hakkı vermişiz siz bu iki ibareden birini yazmak zorundasınız ki hastanın hak kaybı olmasın dedi üstelik%1 bile olsa oran hasta hak sahibi dedi ve uzun uğraşlar sonucu yazdılar ibareyi sadece otomatik araç kullanır diye aldım dörttanede aslı gibi yaptılar ve vergi dairesine dilekçeyle tekrar başvurdum

bu defa olmuş görünüyor ankaraya gitmez dedi vergi dairesindeki görevli bi haftaya sonuçlanır dedi geçen hafta verdim yarın obirgün alırım heralde dün aradım imzada çarşamba ara dediler bakalım nolacak sen hakkını aramassan bi yere varamıyorsun kısacası kusura bakmayın biraz uzun bir yazı oldu ama ayrıntılı yazdımki benim gibi bilmeyen birilerine fayda olsun saolsunlar bu sitede çoğu arkadaşımızın verdiği bilgiler çok yardımcı oldu bana

saçmalamasınlar 78 ve 102 kodumla ile bugun özelgem olumlu geldi Ankara dan.

Korkmazadem

Herkesin çeşitli engelleri var, 78 ve 10.02 içeren sürücü raporunu il sağlık komisyonu verdi, hastaneden alacağınız raporda da "sadece otomatik vites kullanabilir veya özel tertibatlı araç kullanmalı" şeklinde ifade de olmalı.

Gördüğüm kadarı ile genelde sol ayaklarında engeli olanlarda sadece otomaik vites (ek aparatsız) özel donanım olarak kabul ediliyor. Öbür türlü otomatik vites zaten normal bir donanım, herkes için mecburi değil.

Komisyonda 78 kodu verildiğiine göre sıkıntı olmaması lazım.

Ben engelli raporu için baş vuru yaptığım da ötv de değerlendirilmesini istedim rapor çıktığında ötv değerlendirilmemişti. Hemen il sağlık müdürlüğüne itiraz ettim ve il sağlık müdürlüğünün yönlendirmesi ile aile hekimi uzman ortopedi doktoru ve komisyona sevk aldım. İlsağlık müdürlüğünde komisyona girdim ve 78 102 47 kodlarını verdiler ama ben yineden elimdeki engelli raporu ile vergi dairesine gidip danıştım bana araç alabileceğim söylendi ve işlemlere başladım kısa zamanda da aracımı aldım yani demem o ki il sağlık müdürlüğünden alınan raporda geçerlidir.

Mümin Çelik
İl Sağlık taki Komisyon "Sürücü Adayları ve Sürücüler için Sağlık Raporu" alırken kodları tanımlamak için toplanıyor ve o belgeyi Nüfus Müdürlüğüne götürüp ehliyet alıyorsunuz o kadar. Zaten raporun üzerinde de bu başlık var zaten
ÖTV indirimi için hastaneden " özel donanımlı araç kullanmalı" vb ifade içeren ve engelin adı yazan bir rapor gerekli. ÖTV için değerlendirme seçeneğinin bir önemi yok raporda, şahsen ÖTV için değerlendirme kısmı işaretsiz sürekli raporla iki defa araç aldım. Aynı raporu engelli kimlik kartı, vergi indirimi ,her türlü indirim vb içinde kullanabilirsiniz (yüzde yazmalı), şahsen aldım.

Crimean

evet sadece ehliyet için emniyete veriliyor il sağlık komisyonunun verdiği rapor ama çoğu araç bayisinde o raporuda sordular bana il sağlıktan yedeğini çıkarttığımdada oradaki görevli bu raporu araç bayisine vericeksiniz onlar nakil vasıtaları müdürlüklerine gönderiyor demişti bana ben sağlık raporumdaki eksik yazı dan dolayı sorun yaşadım onuda düzelttirdim uzun uğraşlar sonucu verdim vergi dairesine bekliyorum bakalım bir haftaya çıkar demişti görevli yılbaşıda girdi araya heralde ondan hala ses yok her gün arayıp soruyorum hayırlısı allahtan bekliyorum

Crimean benim engelli raporumda ötv ile ilgili hiçbir ibare yoktu itiraz ile aldım ama ilk önce vergi dairesine danıştım ortopedi ne yazmış ona baktı ve alırsın dedi ve aldım. Hataneden alınmış özel donanımlı ve tertibatlı araç kullanır raporum da yoktu ben sağlık il müdürlüğünden aldığım ek raporla aldım

@kartanem2
Sizin durum iş bilmez bir memurun beceriksizliği. Haklısınız bayide sürücü sağlık raporunu istiyor ama sadece kodları görmek için, ona gerekli aparatları takıyorlar çünkü. Ben whatsuptan atmıştım. Yeni ehliyet ve raporun resmini attım. Vergi daireside onaylı kopyasını istemişti ama almadı sadece baktı, bazı kişilerden istememişler.

@Mümin Çelik
Valla 2018 de araç aldım ve forumuda takip ediyorum. ÖTV indrimi için hastaneden "özel donanımlı ve tertibatlı araç kullanır ibareli engelli raporu" almayan duymadım, il sağlık müdürlüğünden alınan ek rapor diye birşeyde duymadım (alınan tek şey sürücü sağlık raporu). Benim hiçbir raporumda da ÖTV ifadesi yoktu. Eskiden istiyorlarmış bazılarından, duymuştum.

Crimean benim raporum elimde istersen mail yaz atayım benim hastaneden alınan engelli raporunda hiç bir şekilde ötv değerlendirmesi veya özel tertibat gibi yazılar yok raporu aldıktan sonra dediğim gibi itiraz ederek gerekli işlemleri yaptım maliye uygun gördü ve aracı ocak 2018 de aldım bursa doğuş oto ek rapor dediğim itiraz ile sağlık il müdürlüğünün verdiği kodlardan bahsediyorum Aile hekimi Uzman Ortopedi doktoru sağlık kuruluna sevk ve girdiğim heyetten kodları aldıktan sonra aracı aldım

Mümin Çelik
Özel tertibat ifadesi vb olmadan maliye onay vemez hele hele sadece otomatik vites araç için (özel aparatsız). Sizin süreçte itiraz da olduğu için farklı ilerlemiş olabilir. Benim TSE den onaylı özel tertibatlı aracımı maliye memurları tekrar inceleyip (ihtisas konularıdır) tutanak tutmuşlardı, düşünün. Herşey kayıtlı hesabını vermek zorundalar, bir evraktan destekleyecek bir ifade bulmuşlardır.

Ek rapor dediğinizde o zaman "Sürücü Adayları ve Sürücüler için Sağlık Raporu" nun kendisi zaten. İfade farklı olmuş, hepimiz aynı süreçten geçtik sonuçta (2016 sonrası)

Son düzenleme:
Crimean dediğim gibi benim ne engelli raporum da ne sağlık il müdürlüğünden verilen sürücü aday raporunda hiç bir şekil de tertibatlı araç kullanır yazısı yok benim sol dizim protez sol 3 parmakta kısıtlama var raporda sadece bunlar yazıyor ve araç aldım itiraz derken rapora itiraz etmedim sadece ötv indirimi almak için ehliyet değişimi ve gerekli kodları aldım maliyede araç alabileceğimi söyledi ve aracı aldım net olarak söylüyorum benim ne engelli raporum da ne de sağlık il müdürlüğünden verilen raporda tertibat yok kodlarda 47 78 102

Mümin Çelik
Anlıyorum, aracınızda ek bir tertibat yok ama özellikle sol bacaklarında engeli olan sürücüler için otomatik vites (normalde standart araç donanımıdır) engelli için özel tertibat olarak kabul edilir, bu hastane raporunda "özel tertibatlı araç kullanmalı vb) şeklinde belirtililr ki bu durumda otomatik vitesin özel tertibat olduğu vurgulanır ve engelli aracını ÖTV indirimli alır. İşleyiş böyledir.

Ha sizin raporunuzda böyle bir ifade yazmadığı halde ÖTV indirimli araç almışsanız (sizin durumunuz uygun ama raporda ifade edilmemişse). Vergi dairesindeki memurun vay haline, İnşallah sizede sonradan geri dönüş olmaz MTV verin filan diye.

Şahsınıza inanmıyormuşum gibi bir durum yok ama ya aramızda iletişim sorunu var yada ilinizdeki vergi dairesi size kıyak yapmış.
Sadece bir forumdaş ile deneyimlerimi paylaşıyoum ve vaktimi harcıyorum. Aracınız hayırlı olsun , umarım sıkıntı çıkmaz.

Arkadaşlar verdiğiniz cevaplar için çok tşk ederim fakat tam olarak konu şudur ehliyeti değiştirmek için yediden heyete girdim heyet daha ordan olumlu olarak çıktım sağlık raporda 78 kodu ve 10 .02 yazıyor birinci sınıf akabilir fakat nüfus müdürlüğündeki memur şenin ıkinci sınıf yazması gerektiğini söyledi il sağlık müdürlüğüne mı girmem gerekiyor

Sen engelli ehliyeti alamazsın dedi

Nasıl yani ben heyete girdim özel tertibata gerek yok otomatik vites araç kullanabilirsin dediler olumlu sonuç verildi fakat nüfustaki memur olmaz diyor anlamadım

Korkmazadem
1. Artık engelli ehliyeti diye birşey yok, eskiden H sınıfı vardı.
2. Normal B sınıfı ehliyetine sınırlayıcı veya donanımı tanımlayıcı kodlar konuyor
3.Birinci sınıf motorsiklet, otomotiv vb, ikinci sınıf kamyon, otobüs vb ehliyeti.
Karşında işini bilmeyen bilmediğinin farkında da olmayan bir memur var.
Sizin engeliniz olmasa otomatik vites araç kullanmak zorunda olmazsınız, rahatsızlığınızı bilmiyorum ama sizin özel techizatınız otomatik vites ,bir şekilde manuel vites kullanamazsınız, kullanırsanız suç işlemiş olursunuz. Bu kodlar onu açıklıyor.

Kimse o memur arkadaştan yorum beklemiyor, gerekli evrakları, fotoğrafı vs alacak, sağlık kurulundaki 78 ve, 10.02 kodlarını ehliyete işleyecek o kadar!!! Bir yere gitmenize gerek yok, ısrar ederse şefi, amiri ile görüşün.
Bunlar ehliyet kısmı ile ilgili sadece.
ÖTV indirimi kısmı ayrı konu.

Normal şartlarda almanız gerekiyor sorunsuz. Ama hastanedekiler rapora direkt olarak "sadece otomatik vitesli araç kullanır" ibaresi yazmak istemiyor. Vergi dairesi de o ibareyi görmek istiyor. İl sağlık müdürlüğü de topu yine hastaneye atıyor. Kısaca doktorların iş bilmezliklerinden kaynaklı sorunlar yaşıyoruz. Kuruldaki doktorlara rica edip elle paraf attırmıştım mevcut raporumun üzerine vergi dairesi de kabul etti. Bürokrasi saçmalığı

Crimean
Verdiginiz bilgi için tşk ederim ÖTV indirimi zaten raporumda yazıyor bayiler H ehliyeti varsa sorun yok dediler ama bir türlü ehliyet konusunda doğru bilgi alamamıştım. Tekrar tşk ederim.

iyi akşamlar arkadaşlar nihayet bir yıllık uğraşım sonucunda bu gün vergi dairesinden haber geldi ve özelgemi aldım olumlu imzalanmış çok şükür darısı bu yolda uğraş veren arkadaşlarımıza

Mümin Çelik il sağlık dan aldığım raporumda 78 102 kodları olmasına rağmen oran belirten sadece otomatik vites kullanabilir raporuma rağmen vergi dairesi özelge talep etti cevabım 10 ayda geldi

Ben Ocak ayında aldım çok şükür sıkıntı yaşamadım ama benim engelli raporunda hem siz hem sol el parmaklarda kısıtlama yazıyordu o nedenle sıkıntı çıkmadığını düşünüyorum

78 ve 10.02 kodları

1. Arkadaşlar B sınıfı ehliyetim var % 40 engelli raporum var ortopedi ve Ruhsal ve duygusal ayriyetten engelli kimligi aldım ve 2022 sayılı yasa ÖTV indirimi bakım ücreti gibi açıklamalar var araç alabilirmiyim???
2. H ehliyet almak için tekrar sağlık raporu alarak heyete girdim heyet 78 ve 10.02 kodlarını verdi ve birinci grup sürücü olur ibaresi yazmışlar nüfus müdürlüğünden olmaz dediler engelli B alır ibaresi olması gerekiyor dediler. Tekrar sağlık müdürlüğüne giderek itiraz ettim dilekçe yazdım.
Sizden ricam araba ve ehliyet alabilirmiyim konu hakkında bilgi verirmisiniz. Şimdiden Tşk ederim.

Engelli B ehliyeti 78 ve 10.02 kodları

78 ve 10.02 kodları
1. Arkadaşlar B sınıfı ehliyetim var % 40 engelli raporum var ortopedi ve Ruhsal ve duygusal ayriyetten engelli kimligi aldım ve 2022 sayılı yasa ÖTV indirimi bakım ücreti gibi açıklamalar var araç alabilirmiyim???
2. H ehliyet almak için tekrar sağlık raporu alarak heyete girdim heyet 78 ve 10.02 kodlarını verdi ve birinci grup sürücü olur ibaresi yazmışlar nüfus müdürlüğünden olmaz dediler engelli B alır ibaresi olması gerekiyor dediler. Tekrar sağlık müdürlüğüne giderek itiraz ettim dilekçe yazdım.
Sizden ricam araba ve ehliyet alabilirmiyim konu hakkında bilgi verirmisiniz.

Korkmazadem

şimdi nufus müdürlüğündenmi alınıyorki ehliyet ben direk emniyetten almıştım b ehliyetimi 2012 yılında geçen yılda b engelliye çevirttim gene emniyette halloldukomisyon 78 102 kodunu verdiğinde mevcut engelli raporunuzu görmedilermi ayrıca komisyonun verdiği 78 102 kodu yazılı olan raporda yazıyor b engelli diye yoksa kodlarıda vermezlerdi çoğu kurum ehliyetimizin üzerindeki kısıtlama kodunun engelli kısıtlaması olduğunun farkında deil b olarak algılıyorlar o yüzdn komisyondan aldığınız ehliyet raporunun aslı gibidir yaptırıp yanınızda bulundurun ben verdim emniyete daha kimseyi ikna edemedim ne zamanki tekrar istedim il sağlıktan aslı gibi yapıp iki tane verdiler onu gören sesini cıkarmıyor işler çözüldü

merhaba arkadaşlar uzun uğraşlar sonucu rapor işlerim halloldu

bi araç baktık kapora verdik ayın onbiri gii yapılacak işlemler yanlız biz acemiyiz bu konuda ben sol engelli olduğum için otomatik araç alıyoruz tertibatı yok yani şimdi nasıl işlemler olacak kasko konusunda nebiliym trafik sigortası konusunda ruhsat konusunda engelliler için ayrı presedür varmı eklenmesi gereken bilgi veya madde varmı ruhsata işlenicek iş işten geçtikten sonra bişey yapamayız heralde işlemlere başlamadan bilen arkadaşlarımızdan bilgilendirme rica ediyorum

araç bayii otomatik olduğu için herkes kullanabilr dedi ama genede yakın akraba kısıtı varmı eşim kızım gibi ve varsa ruhsatamı işleniyor kaskoda kloz felan kısacası bu konunyla ilgili ne varsa yazan olursa sevinirim

kartanem2

Arabada özel donanım yoksa herkes kullanabilir. Ama kasko yaparken dikkat edin, zira kasko poliçenizde bu husus yer almalıdır.

Arkadaslar hozgul bey de yazmis saolsun kloz maddesini ekletin diye kasko poliçesine ama hic bir sgorta sirketi eklemiyor efendim aracta hicbir tertibat yok diye ben sol engelliyim otomatik araç aldım otomatik arac benim icin tertibatli sayildığı için engelli indirimi aldim aracta bi tertibat yapilmadi ne yapabilirim simdi özel tertibatli arac klozu açılımi nedir bana nasil faydasi zarari kari nedir bilen birileri bana yazsin lutfen rica ediyorum

Mümin Çelik üstad bana da ehliyet için 10.02 ve 78 kod verdiler. Benim kronik miyotonim var detayında ( her iki üst ekstremitede ince beceri yok) yazmakta oranı %40 benim ÖTV imkanın olur mu acaba.

Engelli raporunuzda SADECE TERTİBATLI ARAÇ KULLANIR. Yazısı varsa alırsınız bu yazı raporda mutlaka olmak zorunda

Elimdeki raporda yok zaten 2018 tarihli idi. Ehliyetimi aldıktan sonra başvuru yapacağım. Raporumda bahsettiğin ibareyi yazarlar mı acaba. Sonuçta bana sadece otomatik vites kullanabilirsin dediler. Şu anki aracım manuel çünkü. Rahat kullanmam icin otomatik vites yazıyorum dedi sürücü heyeti.

Sağlık il müdürlündeki heyete girmişsin zaten kodları da almışsın yapman gereken Engelli heyetine başvuru yapmak başvuru yaparken mutlaka ötv indirimi almak istediğinizi belirtin kodları da söyleyin

Üst Alt