Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 raporu ile araç alan kişi aracını kendi kullanabilir mi?

emir-irem

Üye
Konular
34
Reaksiyonlar
0
ben 2005 de emekli oldum o zaman emekli olurken emekli sandıgı maaşımı yüzde 78 özürlülük durumuna göre belirlemiş , şu an raporum yüzde 95. sgk dilekce ile yeni raporunuzu bize gönderın degerlendırelım uygun görürsek özür derecenızı yükseltırız dedıler. benım ögrenmek ıstedıgım anlamadıgım kısım şu; rapor yüzde 90 ı gecınce kişiler engelli araçlarını kendısı kullanabılırmı?? sgk 95 e yükseltınce bu seferde senin derecen yüksek sen engelli aracı kullanamazsın demesınler...:confused::confused::confused:

H sınıfı ehliyetin varsa kolların saglamsa Aracında otomatikse bir sorun teşkil edicegini sanmam ben 2007 ehliyetimi yeniledim B den H ye cevirdim aracım var ama manuel tertibatıda tuzlu taktırmıyorum o yuzden derecemde %92.

Hayır kullanamaz %90 ve altı özür grubunda kişi harici kimse kullanamaz %90 ve uzerınde ıse arac sahıbı kullanamaz 3. derece akrabaya kadar kullanabılır.Bu arada engel grubunuz nedir?

benım şu anki rapor 90 üzeri ve kendı aracımı kullanıyorum , 7 yıldır engelli plakalı arac kullanıyorum , ehlıyetımı h ye cevırırkenkı raporum 90 dan aşşagıydı şimdi yenı rapor 90 dan yukarı. (durumum o.f. ) arabaya şu an kaçakmı bınıyor oluyorum :( maaşımız bıraz artsın dıye sgk na özür derecesını yükseltirmek yarardan cok zarar getırcekse hıc girmeyelım bu işe ...

Hiç bir sorun olmaz... H sınıfı ehliyetin varsa, oran kaç olursa olsun aracı kullanabilirsin.

merhabalar
çok şükür bir engelim yok,ama bir arkadaşımın durumu üzerine bu konuda bir araştırma yaptım.bu durumdaki arkadaşlara yararı olacağı düşüncesiyle paylaşmak istedim.
[FONT=Segoe UI]

[/FONT]

[FONT=Segoe UI][FONT=Calibri] 21.08.2013 tarihli bilgi edinme başvurunuz incelenmiştir.

Engelli oranı %90 böbrek yetmezliği raporu bulunan kişinin bu raporu ibraz ederek almış olduğu sürücü belgesi ile ÖTV den muaf olarak satın aldığı aracı 2918 sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53 üncü maddesi gereğince araç kullanması mümkündür. Ayrıca, %90 üzeri engelliler adına tescil edilen özel tertibatı olmayan araçların sahibi dışında, aracı kullanmaya yeterli sürücü belgesine sahip herhangi bir kişi tarafından kullanılması mümkün hale gelmiştir. İyi günle dileriz.
diyaliz hastaları için ötv'den muaf araçlarını kendileri kullanabilirler mi soruma aldığım cevap yukarıdadır.
umarım çok karmaşık görünen bu konu(her kafadan bir ses çıkıyor çünkü)emniyet genel müdürlüğünden aldığım bu cevapla aydınlanmıştır..
tüm engelli arkadaşlarıma saygılarımla..

[/FONT]

[/FONT]

Aynen Sedat arkadaşımızın paylaştığı gibidir durum. Araç almak ayrı bir süreçtir, araba kullanmak ayrı. % 90 raporla araç alırsınız, uygun ehliyetiniz varsa da kullanabilirsiniz. Bu kadar basit

Bu konuda ben de ekleme yapmak istiyorum, benim rapor oranım % 95 ve dahili hastalıklar (karaciğer vb.) nedeniyle.

B sınıfı ehliyetimle ben kullanamaz mıyım kendi aldığım 0 km aracımı ? Raporda belirtildiği gibi "ağır özürlü değilim" yalnız.

Ayrıca B sınıfı ehliyetimi değiştirip H sınıfı yapmak zorunda mıyım ? Zaten ağır özürlü kısmında "evet" ibaresi olsa devlet memuru olamam ki ?
Memur diyor ki yok efendim sadece 3.derece yakınların kullanabilirmiş miş.. Sonra bayii satış müdiresi arıyor 'o memur bilmiyor' diye. Yahu %90 üzeri olup da zihinsel özürlü değilim ki Allah'a şükür...

Vergi istisnası ile alacağınız aracı siz dahil B sınıfı ve üzeri sürücü belgesi olan -istisnasız- herkes kullanabilir.

Siz aracı alırken kendinizin kullanacağını söylemyin. Ehliyetinizin olduğunu bile beyan etmeyin. Aracı alın. Bu işlem bitsin. Sonra B sınıfı sürücü belgenizle kullanın. Bu kadar basit.

19.08.2016 Heyete Girdim nefroloji ve ürolojiden toplam %93 rapor aldım rahatsızlığım organ nakli yapay mesane idrar çıkamama ben bu raporla araç almayı düşünüyorum bedensel hiç bir fiziki kaybım yok araçı kullanma yetkisine sahip olabilirmiyim ehliyetim hem B Sınıfı Hem D Sınıfı Raporun Sonucunuda 26.09.2016 Tarihinde gidip hastaneden alıcam....Cevaplarınızı Bekliyorum Yardımcı olursanız sevinirim

emir-irem

senin derecen yüksek sen kullanamazsın diyemez. ama sende kullanamazsın. senin kullanabilmen için rapor düşük olması lazım. %78 ile sen kullanabilirsin ama araç verirlermi onu bilemem oda sağlık durumuna bağlı.

dedeadem

B sınıfı ehliyetiniz varsa, evet, kullanabilirsiniz. Sadece, araç alırken ehliyetinizin olduğunu beyan etmeyin. Aracı yakınlarınız kullanacak gibi değerlendirin...

kullanabilir şekil a ben...

bir işte tam zamanlı çalışıyorsam araçda kullanabilirim..

ya ben tekrar heyete basvuracam OTV ve rapor degişikligi için şimdi bana agir engelli verirseler raporu araci kullana bilir miyim ben.
HASTALIK MS. VEDE ehlıyetım var B sınıfı

arkadaşlar ehliyetniz varsa raporunuz yüzde kaç olursa olsun kullanabilirsiniz ağır engelli olmanız durumu değiştirmez önemli olan ehliyet alabilir raporu alıp h sınıfı ehliyet alabilmek ehliyetniz varsa hiçbir sorun teşkil etmez

ozcanerkus

Benimde Raporum var %90 talasemi ve şeker hastalığı sebebiyle... ayrıca ehliyetim de var B sınıfı, araç almak istiyorum alabilirmiyim? Aldığım aracı kendim kullanabilirmiyim? H sınıfı ehliyet almam şartmı? İstemiyorum almak o zaman aldığım aracı kullanamam mı? Fiziksel hiçbir engelim yok.

siz kullana biliyo musnuz b sınıf ehliyet ile ve %90 ın üzerinde engelli raporu ile

Bu konu çok gerilerde kalmış.Bir konuya dikkat çekmek istiyorum.Yazılanları okudum ve şu sonucu çıkardım:Eğer rapordan önce ehliyetiniz varsa sorun yok,aracı kullanabiliyorsunuz.Peki şimdi yeni ehliyet sistemine geçilecek ve yenileme sürecinde sağlık raporu isteniyor.Bu sefer bütün %90 engeli olanların ehliyetleri iptal mi olacak?

Sugaremro

Hayır.
Sürücü yönetmeliği'ne göre sürücü olabilecek olan herkes rapor oranına bakılmaksızın sürücü olur. Bunun aksi bir durumla karşılaşan herkes itiraz, şikayet ve mahkeme süreci işletmelidir...

[FONT=arial]Soru 5: % 90 üzeri engelliler adına tescilli araçları kimler kullanabilir?[/FONT]
[FONT=arial]%90 ve üzeri engelliler için noter onaylı iş akdiyle çalışan sürücüsü, kanuni vasisi ve 3 derece kan ve sıhri akrabalarına kadar kullanabilir.

Kendi kullanır dememiş..[/FONT]

Kendisi dahil herkes kullanabilir. Benim oranım %92 , özel tertibatlı aracımı B sınıfı ehliyetimle kendim kullanıyorum. Heyetten özel tertibatla araç kullanabilir raporu almanız ve İl sağlık müdürlüğünden alacağınız kodların ehliyete işlenmesi yeterli. Ayrıca 3. derece kan ve sıhri akraba sınırlaması kalktı diye biliyorum.

@ozcanerkus Merhaba abi. Bu işlerden anlayan yetkili bir abiye benziyorsun ve senin bilgilerine ihtiyacım olabilir :))

Benim durumum biraz karışık ama en anlaşılır biçimde ifade etmeye çalışayım: Kanser hastası, konuşma engelli ve mideden beslenen biriyim. Ortopedik engelim sadece boynumda. Kanser tedavisi sırasında radyoterapiden dolayı boynumdaki yumuşak dokular öldü ve boynum küçüldü ve de sertleşti. Yani boynumda biraz hareket kısıtlılığı mevcut.
Ehliyet almak için sırasıyla Aile hekimi> devlet hastanesi ve il sağlık komisyonu adımlarını geçtikten sonra B sınıfı engelli ehliyetimi kısa süre önce aldım.

47. İki tekerlekli araç kullanamaz
102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz
103.03 Yılda bir sağlık kontrolü
42.01. Arka görüş için uyarlanmış cihaz (Geri görüş kamerası)
42.03. Yan görüş sağlayan ek iç cihaz
42.05. Kör nokta görüntüleme cihazı
42.06. Elektrikle çalışan dış dikiz aynaları (Elektrikli sağ-sol yan aynalar)

8svspsoy.jpg:large

Asıl sorun daha doğrusu benim çaresiz kaldığım nokta burada başlıyor. Bu kodlarla maalesef ÖTV indirimli araç alamıyorum. El-ayak engelimin olması lazım yani aracı hareket ettirebilecek bir tertibat. Mevcut durumda tek çıkış yolum %90 ve üzeri rapor almak. Ancak o zaman da ben kullanamazmışım. Dün emniyete gidip durumumu anlattım. Memurun dediği tek şey %90 ve üstü raporlar alınan aracı sadece yakınları kullanabilir. Ama benim ehliyetim var dedim gösterdim. Kanun böyle maalesef dedi.
Dün gece biraz araştırdım ve kendimi burada buldum. Kısmen benimkine benzer durumda olan arkadaşlar var.

Bu ehliyetim ve kodlarla ben nasıl ötv indirimli araç alabilirim. Rapor alırken neye göre rapor almam gerekiyor. Sanıyorum hem %90 ve üstü rapor almam hem de bu raporda özel tertibatlı kullanabilir ya da sürücü olabilir şeklinde bir ifade yazması gerekiyor.. Oranım 90 ın altında olursa bu kodlardaki tertibatlar ötv indirimi için yeterli değil. Kafam o kadar karışık ki.. Şimdiden teşekkür ediyorum.

@ugir Benim ehliyet düz B sınıfı değil maalesef. Boynumdaki hareket kısıtlığından dolayı aşağıdaki kodlar yazıldı. Yani B engelli.(Eski H sınıfı)

[FONT=sans-serif]42.01. Arka görüş için uyarlanmış cihaz (Geri görüş kamerası)[/FONT]
[FONT=sans-serif]42.03. Yan görüş sağlayan ek iç cihaz[/FONT]
[FONT=sans-serif]42.05. Kör nokta görüntüleme cihazı[/FONT]
[FONT=sans-serif]42.06. Elektrikle çalışan dış dikiz aynaları (Elektrikli sağ-sol yan aynalar)

Kendimce diyorum 90 raporu al git aracı da al. Sonra bu kodlara karşılık gelen her aparatları taktır. Zaten 42.01. ve 42.06. kodlar aracın orjinalinde olacak.
Sadece yan görüş için 1 er ayna desteği ve kör nokta için yine 1 er ayna lazım. Acaba bu sorun olur mu o da var işte [/FONT]
:confused:

[FONT=sans-serif]Ya da rapor almadan önce sağlık kuruluna git derdini anlat ve 90 üzeri oranla beraber özel tertibatlı araç kullanabilir ya da sürücü olabilir yazılı raporu alıp alamayacağımı sor.. Ne yapmam lazım bilmiyorum. [/FONT]

Son düzenleme:
Furkan_81 yeni gördüm kusuruma bakma öncelikle şimdi kardeşim aynen seninde araştırdığın gibi ortapedik engelli olmadığın için tertibat takılmayacaksa %90 üzeri raporunla evet araç alabilirsin yakınların kullanmak şartıyla sen kullanırsan ve yakalanırsan ceza yersin yaklaşık 2bin küsür civarında ayrıca kazaya karışırsanda kasko ödeme yapmaz malesef durum bu şekilde kardeşim ama sen normal araba kullanabiliyorsanda sana tavsiyem ötvden yararlanıcam diye diretme 2 yaşında bir araç almanı tavsiye ederim çok zararda etmezsin ben 91 engelliyim bmw 3,18 aldım araç daha yaşına basmadan ötv avantajının yarısı gitti sadece sıfır araç binmiş oldum o kadar

ozcan kendının kullanamayacagını nerden cıkardın.90 ve ustu raporu olan kendıde kullanabılır 1.derece yakınıda kullanabılır.

ugir kardeşim eğer araçta tertibat yoksa ve araç %90 engelli birinin üzerine alınmışsa kendisi nasıl kullanacak zaten ötv muafiyeti bu kişi aracı kendi kullanamayak durumda ise veriliyo adam örmek kalp pili takıldı yada organ nakli %90 raporu var eğer ortapedik engeli yoksa bu kişi araç alıp kendisi kullanamaz araç alabilir ve yakınları kullanabilir nerdenmi biliyorum ben %91 ortapedik engelliyim

Üst Alt