Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

97 sigorta girişim var. Çeşitli rahatsızlıklarımla hangi şartlarda emekli olabilirim?

Sugaremro

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar herkese merhaba,

Yaklaşık 7 sene evvel de bir konu açıp o anki durumum hakkında sizlerden bilgi rica etmiştim.
O zaman sadece Tip 1 diyabet hastalığım vardı.Şimdi ise Hipertansiyon ve böbrek yetmezliği eklendi.Böbreklerim bittiği için Organ nakli için dosyam açıldı.yakın zamanda Diyalize de girebilirim.

1978 doğumluyum ve 1997 senesinden beri sigortalı olarak çalışıyorum.7000 gün ödenmiş primim var.
Yaklaşık 5 sene önce vergi indirimi almak için başvuruda bulundum fakat sadece tip1 diyabetim olduğu için %30 rapor verildi fakat bu rapor da hakem hastaneye gönderildi.Ben hakem hastaneye gittim fakat günde 10 kişiye baktıklarını söyledikleri için açıkcası çok ta uğraşmak istemediğim için bu güne kadar bu işi rafa kaldırdım.

Şimdi malulen emekli olmayı düşünüyorum.Bunun için yine sigorta müdürlüğüne başvurup işlemleri eskiden yaptığım gibi mi yürütmeliyim yoksa bir hastaneye başvurup sağlık kurulu raporuyla mı işimi ilerletmeliyim.

Nasıl bir yol izlemem gerekiyor acaba.Son olarakta SGK nın uygulamasından yaklaşık emekli maaşımı hesaplattım 1.450 TL alacağım gibi gözüküyor.Bu benim son yıllarda kazandığımın yarısından çok daha az.Bu rakam doğru olabilir mi(sanki daha yüksek almam gerekiyor gibi düşünüyorum)

Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim.

Malülen emeklilik için kurum sevkiyle rapor almak şarttır.
SGK müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor.

Sugaremro
Yerinizde olsam tekrar vergi indirimi hakkı için müracaat ederim.
Prim ve yıl şartını tamamlayan arkadaşlara erken emeklilik öneriyorum..

Officer Hocam aslında bende emekli olmayı düşünüyorum fakat maaşım çok düşük olur endişesi taşıyorum.SGK nın emekli olsam ne kaar maaş alırım uygulamasına baktım ve 1450 TL maaş alacağım gözüküyor.bu doğrumudur acaba.

Sevgili OturanBoğa

Haftaya kronik böbrek yetmezliğinden dolayı nakil olacağım.Bildiğiniz gibi Tip1 diyabet ve Hipertansiyon hastalıklarım da var.Sizce nakilden sonra nasıl bir yol izlemeliyim.Tahmini rapor oranım ve bu rapor ile neler yapabileceğim konusunda kısaca bilgi verebilirmisiniz.emeklli mi olmalıyım yoksa vergi indirimi mi alıp işime devam mı etmeliyim.

Sizin önerileriniz benim için önem arz ediyor.Teşekkürler.

Sugaremro

Öncelikle acil şifalar dilerim.

Nakil zaten kendi başına %70 oran sağlar. Nakil sonrası rapor alabilir ve vergi indirim hakkı elde edebilirsiniz. Sonra da emeklilik başvurusu yaparsınız...

Merhabalar,

Böbrek naklimi oldum.Şimdi sağlık kuruluma internet üzerinden başvuru için kayıt oldum.Seçenekler arasında Özürlü ve Maluliyet var.Bu konuda bir bilgim yok fakat ben işime devam etmek istiyorum.O zaman Özürlü seçeneği ile ilerlemem mi gerekecek.

Böbrek nakli:%70
Tip1 Diyabet:%30
Hipertansiyon:%10

Bu hastalıklarım var.Sağlık kurulundan nasıl bir netice alırım tahminen.
Açıkcası 1 ay kadar raporlu olacağım ve bu sürede bu işlemleri halletmek istiyorum.Nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda yol gösterecek arkadaşların yardımına ihtiyacım var.

Malulen ve Engelli Emekliliği Hakkında Bilgi.

Merhaba arkadaşlar,

Uzun zamandır rapor konusunda araştırmalar yapıyorum.Edindiğim bilgilere göre malulen emekli olursak SGK lı olarak bir iş yerinde çalışamıyoruz.Ben emekli olduktan sonra da çalışmak istediğim için Sakat emekliliğinin benim için daha uygun olduğu bilgisini edindim.

Bu konularda hiç bir bilgim olmadığı için internet üzerinden araştırmalar yaptım.Biraz bilgi edindim fakat hiç birisi tam olarak aydınlatıcı değildi.Bu konuların en doğru ve hızlı cevaplandığı yer olan bu forumda konuyu aydınlatmanın uygun olacağını düşünüyorum.Benim bazı sorularım var.Bu soruları cevaplayıp ayrıca kendi deneyimlerinizi de yanına eklerseniz çok memnun olurum.

1-)%90 civarı rapor ile sakat emekliliği olabilir mi.Okuduğum bazı yerlerde %60 üzeri oranın malul sayılacağı söyleniyor.Bu bizim elimizde mi.Yani %90 raporla da malulen emekli olmak istemiyorum desem sakatlık emeklisi olabilir miyim?

2-)Sakatlık emeklisi ile malulen emeklilik arasında maaş farkı olurmu,olursa bu oran ne kadardır?

3-)Hastaneden raporumuzu aldıktan sonra vergi dairesine gidip vergi indirimi başvurusunda bulunacağız sanırım.Peki diyelim ki vergi indirim hakkını da edindik.Sonra gidip SGK ya emeklilik başvurusu mu yapacağım?

4-)Sakatlık emeklisi olursam iş yerinden ihbar tazminatı alabilecekmiyim yoksa sadece kıdem mi alabiliyorum?

5-)Sakatlık emeklisi olup çalışmaya devam etmemin iş yerine artı ve eksileri nelerdir?

6-)Ben serbest bölgede çalışıyorum,vergi indirimi alamıyor muyum?

Eklemek istediğiniz sorular ve cevapları yazabilirseniz sevinirim.

Sugaremro

1- Sen hangi statüde istersen emeklilik o statüde olur. Vergi indirim hakkı alıp şartları tamamladığında sakatlık indirimine istinaden erken Yaşlılık emekliliğine başvurursan, o statüde emekli edilirsin.

2- Anlamlı bir fark yok

3- Evet

4- Emeklilikten çıkış olduğunda sadece kıdem alınır

5- hayır. Sadece muhasebe açısından sosyal güvenlik destek primi statüsü ile işlem yapılmalı o kadar

6- Alamazsın. Ama aynı anda başka bir iş yerinde sigortalı çalışan olup oradan vergi indirimine başvurabilirsin. İki yerde sigortalı olmanın bir sakıncası yoktur.

Bülent bey cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Peki 6. maddedeki durum için ikinci bir iş yerinde daha işe başlamış olmam ve bu iş yeri üzerinden vergi indirimine başvurmam gerekecek sanırım.
Benim 20 sene çalışmışlığım ve 6800 günüm var. Bu durumda vergi indirimi almadan sigortaya emeklilik başvurusu yapamaz mıyım acaba.

Malulen mi Özürlü mü?

[FONT=sans-serif]Merhaba arkadaşlar konu biraz acil olduğu için yeni konu açtım.Cevap verildiğinde silinebilir.
[/FONT]

[FONT=sans-serif]Randevu alabilirsem sağlık kuruluna başvuruda bulunacağım.Başvuru seçenekleri arasında maluliyet ve Özürlü seçenekleri var.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Ben sakatlık emeklisi olup işime devam etmek istiyorum.Bu durumda özürlü seçeneğini mi seçmem gerekiyor.Bu konuda cevabınızı rica ederim.[/FONT]

Sugaremro

Vergi indirimi almadan erken Yaşlılılık statüsünde emekli olamazsın. Eğer emekliliğin ardından çalışmaya devam edeceksen asla malulen emekli olmamalısın. Vergi indirim ve sonra erken Yaşlılık emekliliği...

Bülent hocam teşekkürler.Özürlü seçeneğiyle 8 Mayıs tarihine randevumu aldım.Süreç hakkında bilgi vereceğim.
Bir sorum daha olacak.Benim halam diyalize girmeye başladı.Eşinin sigortasından faydalanıyor ve kendi sigorta başlangıcı hiç yok.ÖTV indirimli araç almak istiyorar.Halam da özürlü olarak başvuru yapabiliyor değil mi.

Uzun zamandan beri beklediğim Sağlık Kurulu randevum bugün geldi fakat daha önce farklı bir hastaneden aldığım rapor sistemde gözüktüğü için bu raporu görmeden tekrar sağlık kuruluna başvuramazsın dedi kayıt yapan görevli.Git o hastaneden %30 oranlı raporunu veya aslı gibidir fotokopisini getir dedi.Kendince haklı olabilir fakat bu bana çok saçma geldi.Ben o rapora müraccat ettiğimde sadece Tip1 diyabetim vardı.Şu an tansiyon,böbrek nakli,göz sorunlarım var.Eski rapor ne alaka arkadaş al önündeyim işte bak bana bul engelimi.Bütün günüm bunlarla uğraşmakla geçti.Gittim 20 km uzaklıktaki diğer hastaneye aldım eski raporumu.Sabah tekrar müraacat edeceğim.Prosedürlere lanet olsun.

Sonunda ne yapıp edip bugünki heyete yetişebildim.Sonuç 17 Mayıs da çıkacak.

Raporu aldım sonunda.eski raporumda Tip1 diyabet %30 belirtildiği halde APTAL doktor bu sefer %20 yazmış diyabete.Toplam rapor oranı %83.Hatta benim şekerim komplikasyon yaptı.Şeker yüzünden böbrek nakli oldum.Gözüme lazer oluyorum.Hal böyle iken gitmiş %20 yazmış.İnsanlar neden işini ciddiyetle yapmazlar yahu.Benden eski raporumu istedikleri için 1 günüm gitmişti.Gidip eski hastaneden raporumu getirdim.O raporu alıp yeni kurul kağıdının arkasına eklediler.arkadaşım madem kafana göre rapor veriyorsun neden o eski raporu istediniz de beni 1 gün ordan oraya koşturdunuz hakkım haram olsun.

İtiraz etmeyeceğim %40 da yazsa şekere birşey değişmeyecek çünkü.Raporun süresini 1 yıl vermişler.1 yıl sonra tekrar her şeyi sıfırdan mı yapacağım.Yani yine randevu alıp mı gideceğim yoksa yenileme için randevuya gerek yok mu.

Birde bu raporu Vergi indirimine yolladığımda süreli mi süresiz mi onaylarlar.

Tereddütte kaldım yaaa.Böbrek nakline %76 vermişler.Ankara bunu %70 e düşürürse raporum %78 e düşüyor.Offf yaaa offfff.
@OturanBoğa Raporun %80 le %78 olmasında yaşlılık emekliliği için bir kaybım olur mu.sizce itiraz etmelimiyim.

Sugaremro

2. derece vergi indirim hakkı ile 1. derece vergi indirim hakkında emeklilik kriterleri değişiyor maalesef:

2008_oncesi.PNG

Bülent hocam

O yönden sıkıntım yok.Ben 20 yıl 6800 günü doldurmuş durumdayım.Yaşlılık aylığım çok değişir mi acaba.yada aşka bir olumsızluk olur mu.Sizce itiraz etmelimiyim @OturanBoğa

Arkadaşlar şimdi benim vergi indirimim sürekli mi olacak 1 senelik mi.

Vergi indirim dilekçemi bugün verdim.Daha önce başvuru yaptığım için önce eski kayıtları bulmaları gerektiğini söylediler.Elektronik ortamda 5 dakika arayıp bulamadılar.Daha sonra arşivden eski dosyamı buldular ve yeni belgelerimi eski dosyaya eklediler.
Eski doyada fooğraf olduğunu söyleyip yeni footoğrafımı almadılar.Ayrıca kimlik fotokopimle gitmiştim onu da istemediler.

Eski raporum 2011 tarihliydi ve hakem hastaneye sevk etmişlerdi.Ben hakem hastanede çok sıra olduğu için bir dahada uğraşmamıştım.

Umarım saçma sebeplerle dosya geri dönmez yine.

Bugün indirimim 2 yıl sonra kontrol olarak onaylanmış.%83 olarak.Şimdi ben emeklilik için sgk ya başvurduğumda emekliliğim sürekli mi olacak yoksa 2 yıl kontrollü mü.

Yahu bu nasıl sistem.Raporum 1 yıllık çıkıyor vergi indirimi 2 yıllık.Şimdi rapor yenilecem kesin sürekli verecekler.Neden uğraştırıyorlar insanları.

İçinden çıkılmaz bir sistem. Rapor bir yıllık, Dr demezdi iki yıllık indirimi nasıl veririm ben, işimiz yok nasılsa ugras dur mu? Demek isterler.

OturanBoğa Bülent Hocam,

İndirim belgem iş yerime geldiğinde SGK ya başvuru yapıp emekliliğimi istemeyi düşünüyorum.SGK nın emekliliği sürekli verme gibi bir güzelliği olabilir mi.Vergi indirimi 2 yıllık diye emeklilik te 2 yıllık mı olur.Benim raporum 1 yıllık ve Mayıs 2018 de yenilemem gerekecek.Bu raporu yenilediğimde sürekli rapor verirlerse vergi indirimindeki kalan 1 yılı beklemeyip yeniden vergi indirimi için başvurabiliyormuyum.Sizce bu şekilde mi ilerlemeliyim yoksa vergi indiriminin 2 yılını doldurup raporu o zaman mı yenilemeliyim.Daha 2 sene var ama kafam çok karıştı...

Sugaremro
hayırlı olsun raporunuz ne zaman ankaraya ulaşmıştı ? vede kaç gün içinde merkez saglık kurulundan onaylanıp çıktı?

@kızılelma 26 Mayıs ta raporumla Vergi dairesine başvuru yaptım.Evraklar Haziran ın 2. haftası Ankara ya ulaştı.Araya bayram tatili de girdi malum.Kurulda görüşülülmesi için yaklaşık 20 gün bekledim.12 Temmuz da sonuç çıktı.

Sanırım 1 aya kadar elime ulaşır.

17 Temmuz da vergi indirim belgem İstanbul'a gönderilmiş.İstanbul vergi dairesini aradım ve belgenin ellerinde olduğunu fakat girişinin yapılmadığını söylediler.Bu işlem ne kadar sürer dediğimde bir süre veremeyeceklerini iletiler.

1 aya kadar gelirmi diye sorduğumda ise bunun mümkün olduğunu ilettiler.

Merhaba

Benim arkadaşımın 1 senelikti raporu ve vergi indirimi emekli oldu belge gelir gelmez
1 ay önce raporu yeniledi ve yolladı süre olarak daha hızlı oldu ve sonuç olarak süresiz olarak çıktı evrakları

Kendi raporum için Ankara'yı aradım bugün kurulda olduğunu ifade ettiler hafta içi arayın dediler

Hayırlısı ile bekliyorum bende

Vergi indirim belgem Ankara'dan İstanbul'a geleli tam 50 gün oldu.Geçen ay aradığımda Ağustos ayı içerisinde iş yerinize gelir dendi.Şu an gelen giden yok.Arkadaş indirim onaylanalı neredeyse 3 ay oldu ama 1 günde gelecek belgeyi tam 3 aydır bekliyoruz.Dünyada eşi benzeri olmayan bir sistem!

Sugaremro

Hak kazanılmışsa ve emeklilik için diğer şartlar tamamsa, sigorta müdürlüğüne gidip emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz. SGK zaten kendisi kurumlar arası yazışma ile defterdarlığa sorar ve emekliliği onaylar

@OturanBoğa selamlar Bülent hocam,

Benimle aynı tarihte başvuru yaptığım kuzenimin blgesi sistemde iş yerine gönderildi olarak belirtildiği halde 2 haftadır iş yerine bir belge ulaşmamış.Bemde sizin belirttiğiniz gibi gidip başvuru yapmasını söyledim.

bugün SGK ya gitti ve emeklilik için başvuru yapmak istediğini söyledi durumu anlattı.Kendisine o belge iş yerinize gelmeden size ulaşmadan hiç bir işlem yapamazsınız denilmiş.

Çok saçma ama bu şekildeymiş düzen.

Üst Alt