Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ağır psikoz ve depresyon hastalarının ötenazi hakkı olmalı mı?

Limooon

Üye
Konular
36
Reaksiyonlar
3
Ağır bedensel hastalığı olan bir insanın bile bir saygınlığı ve insanlarla ilişkisi varken. Bizim gibi psikoz ve depresyon hastalarının ne bir arkadaşlığı nede sağlıklı bir aile kurma durumu var. Bizde iyileşemiyoruz. Sadece tüketiyoruz hiçbişey üretemiyoruz. Sadece acı çekiyoruz. Açıkçası benim bir umudum bile yok. Dini yöndende zayıfım.
Merak ediyorum bizi neden acı çekmeye mecbur bırakıyolar. izlemekten keyif mi alıyorsunuz devlet büyükleri !!

Geçen bir video izledim youtube da var bakın. Sinopta adam kendini canlı canlı yakıyor milletin arasında. Söndürüyolar kurtuluyo biraz yanıkla. Takım elbiseli bi adam da çıkıyo azarlıyo bu kendini yakanı. Dışardan herşey herkese kolay geliyo.
Artık bizi anlayan birileri olmalı toplumlar gelişmeli. Daha bizim ülkemizde bedensel hastalıklara bile ötenazi yok. bizim hiç şansımız yok..

Çok doğru, ötenazi her ne olursa olsun Türkiye yasal olarak kabul görmesi mümkün olmayan ve olmayacak bir taleptir, bu bilenen bir gerçeklik.

Bu hususta şu sorunun tartışılmaya ihtiyaç vardır diye düşünüyorum: Ötenazi talep edenlere, gerçekten her türlü insan haklarından yararlanması sağlansa, ayrımcılığa maruz kalmasa yine de bu talebi sürdürür müydü? Ötenazi talep edenlerin önüne gerçekleştirilebilir hedefler ve amaçlar konulabilir mi?

kardes ben şizofren hastasıyım yuzde altmıs besde engellıyım ama senın gıbı dusunmuyom kendını dıne ver namaz kıl allahtan gayrısını umursamaz ıc huzurunu yakalarsın zaten ruhsal boslukta kalma kımın ne demıslıgı bıze nasıl baktıgıda onemlı degıl onemlı olan allah katında ne oldugumuz.

bir ülke de insan hakları ihlalleri hükümetler tarafından gözetilse ötenazi tarihe karışır bence!

@Limooon hocam ötenazi:

İspanya’nın da ötenazi hakkını kabul etmesiyle birlikte gözler yasal olan diğer ülkelere çevrildi. 2001’de Hollanda, 2002’de Belçika, 2009 Şubat’da da Lüksemburg ötanaziyi yasalaştırdı. Dünya genelinde ise Almanya, Kanada ve ABD’nin Washington, Oregon, Montana ve Vermond eyaletlerinde de aktif ötanazi uygulanabiliyor.

https://www.hurriyet.com.tr/galeri-...r&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

Ötenazinin serbest olduğu yabancı bir ülkeden kabul alabilirsen Türk hukuku senin ötenazi hakkını engelleyemiyor:

Ötanazi tartışmaları Türkiye'nin gündeminde de kendine yer bulurken trafik kazası sonucu omurilik felci olan resim öğretmeni Tuğrul Cankurt'un ötanazi isteği İsviçre'deki bir klinik tarafından kabul edildi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Cankurt'u bu talebinden vazgeçirmeye çalışıyor.

https://www.cnnturk.com/2009/yasam/...r&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

Ben de %45 psikotik hastayım, göz felci ile birlikte sanrılar korkular hayaller nüksediyor, ve sık sık olmaya başladı, ciddi ciddi ötenaziyi düşünmeye başladım, param var, ilk önce avukata gidecem bana mesela Almanya'dan ötenazi için yer ayarlamasını isteyecem, bordo pasaport ile çıkarım herhalde, şu an bu düşünceler ile uğraşıyorum bakalım ne yapacam:(

hmm ötenazi ? bende şizofren hastasıyım ama ötenaziyi düşünmedim %45 te benimkisi ilaçlarımı düzgün kullanınca problemlerim yok denecek kadar az. bence bu canı ALLAH verdi ALLAH alır benim düşüncem zaten sizofrenler fazla yaşamıyor çok ağır ilaç kullandığımız için ALLAH bir ömür vermiş iyisiyle kötüsüyle yaşayacağız geçmişte çok çile çektim ama şimdi çok şükür

true blue psikozdan bu hakkı elde etmen çokçok zor. profiline bakıncada kendini idare edebiliyosun gibi gözüküyo. yani hiç uğraşma bile derim. Zaten intihara gerek yok ben kaçkere ucundan döndüm bişeyler değişebiliyo gerçekten. Belki yaşarsan güzel bi hayatın olmıycak ama birilerine bir yararın olur başkasının sana ihtiyacı vardır... Aile durumlarını bilmiyorum zaten o mevzuları hiç konuşmaya bile gerek yok...

Limooon

Hocam psikozdan hakkı elde etmen zor derken ötenazinin olduğu ülkeden kabul mü alamam, birinden alamazsam diğerine başvururum ben de. Sonuçta engelim var, raporumuz yüzde 45 ve çalışabilir olduğunda vasimiz felan da yok cezai sorumluluklarımız felan var nasıl oluyor da alamama ihtimali oluyor.

bu hastalık grubunda, insanlar sağlıklı düşünemez ve doğru karar alamazlar. ötenazi isteseniz bile, bu her isteyene uygulanan bir işlem değil. yani ötenazi yasal bir işlem olsaydı, ruhsal sorununuz nedeniyle bu işlemi size uygulayamazlardı. bugün yasal olan ülkelerde de durumun böyle olduğunu ve oldukça nadir kabul gördüğünü düşünüyorum. ben ağır hastalar için ötenazinin gerektiğini düşünüyorum. yaşamanın eziyet haline geldiği insanlar, buna son verme hakkına sahip olmalı. morfinin bile ağrısını dindiremediği bir kanser hastasının, acı içinde ölmesindense huzur içinde ölmesinde kimseye bir zarar yok. bu intihar değildir.

Sağlıklı düşünemediği tescillenmiş bir insanın kendi rızasına bakarak ötenazi yapılamaz elbette, cinayetten farkı kalmaz. Bir insanın yaşamına son vermek istemesini de hiçbir kurum mantıklı bulmaz sanırım.

Belçika’daki ötanazi prosedürü nasıl işliyor?

Hastaya ötanazi yapılabilmesi için,

“fiziki veya psikolojik açıdan, tıbbi olarak sürekli ve dayanılmaz acı çekiyor olması, hastalık sürecinde çaresiz bir aşamada bulunması” gerekiyor.

http://tbbdergisi.barobirlik.org.tr/m2008-78-453

true blue

Fiziki, tıbbi vs. vs. bu kısmı anlayabilirim, ben de yoğun bakımda yattım (bilincim yerindeydi) hasta bakıcısına sorduğumda ölmek için ağlıyorlar, bağırıyorlar demişti bana.
Psikolojik kısmı bulanık kalıyor, kararı kim veriyor, dediğim gibi kişinin kendisinden böyle bir şey beklemek zaten saçma. Ailesi mi? Doktorları mı? Hasta dahi olsa bir insanın hayatına son verme yetkisini bir başkasına bırakmak yanlış gibi geliyor bana.

Eğer yanlış bilmiyorsam psikolojisi gerçek anlamda bozulmuş birinin imza yetkisi olmuyor, bir yakını ona vekalet ediyordu.

GaribanÖğretmen

bizim 45 raporumuz var ve cezai sorumluluğumuz var, bize vasi de atanmadı.

Yetki kısmına gelince, aynı makalede yetki kısmı şöyle açıklanmış:

Yasada sözü edilen Federal Ötanazi Araştırma ve Kontrol Komisyonu 16 üyeden oluşuyor. Buna göre; tıp alanından gelen 8 kişinin en
çok 4’ü Belçika üniversitelerindeki profesörlerden seçilmelidir. 4 üye
Belçika’daki hukuk fakültesi profesörlerinden veya çalışan avukatlardan, 4 üye ise iyileşmez hastalığa sahip hastaların sorunlarıyla ilgilenen gruptan gelmelidir. Komisyon üyeliği ile bölgesel veya hükümet
üyeliği birlikte olamaz. Komisyon üyeliği süresi dört yıldır ve gerek
görüldüğünde uzatılabilir. Komisyon için Adalet Bakanlığı ve Senato tarafından uygun adaylar belirlenir. Komisyon kararlarını üyelerin
2/3 çoğunluğuyla verir.

hasta bakıcısına sorduğumda ölmek için ağlıyorlar, bağırıyorlar demişti bana.

psikolojik hasta olanlar mı bu kişiler.

true blue Ölüm birgün hepimize gelicek. İntihar gibi bi yola başvurmaktansa gerçekten ihtiyacı olan kişilere ötenazi haktır ben bunu inkar etmiyorum. Ama çok ciddi olması lazım durumun. Bana geçenlerde bi anksiyete atağı geldi mesela hep öyle olsam yok yani kimse yaşamamı istemez zaten milletide bunaltmaya gerek yok hareketlerimizle vs. Ama idare edebilmek ve arada birde olsa gülebilmeyi becerebiliyosak bence ötenazi düşüncelerinden kaçınmak lazım. Kaldı ki bu hakkın yasal yollarınıda tam bilmiyorum ama bana bir psikozun elde etmesi zor gibi geliyo . Çünkü iyileşme umudu herzaman vardır psikozda...

true blue
Dua et benim bipolarbozukluğum var son atakta hayatla aramdaki bağ koptu ruhum gitti bedenim acı çekiyo sanki dünyada gibi hissediyorum arafta kalmış gibi ama inancımdan dolayı intihar etmiyorum hep öleyim diye dua ediyorum

Yaşasin şizofreni bu kadar karamsar olmaayin😂😂😂

Neler yazmışım zamanında yaa :) ne günlerdi. İnanılmaz korkular yaşamıştım. Onları anlatmışım. Sonrada saçmalamışım işte gerçek hayatta böyle şeyler yazmam söylemem kesinlikle o an ki psikolojimi merak ettim :) Birde ben çok farklı bir hastayım. Ben donumu giyip çarşıya çıkarım bana farketmez dünya dertleri ne olursa olsun hiç etkilemiyo bununda etkisi var. Mesela biraz düzeldikten sonra faceden bildirim yazısı yazdım işte şukadardır hastayım faceden mehdiyim demiştim özür dilerim vs. Kimileri bana diyo manyakmısın niye öyle şeyler yazıyon. Zamanında çok taktım evet ama şuan dünya dertleri bana ilginç bir biçimde pek etkilemiyo. sadece cin şüphesi yüzünden olaylardan uzak duruyorum onlar çekince yapıyo gerisi aklıma bile gelmiyo...
Buarada bu msjıda başka bi konuma yazıcaktım çok saçmalamışım yanlışlıkla buna yazmışım olsun aynı dönemler...
Yani işin özü abilerim ablalarım kardeşlerim dostlarım bu hayat okadar kısa ki bir okul tenefüsü gibi birazdan zil çalıcak gibi...

Elbette ötenazi hakkı dünyanın heryerinde kabul görmeli sadece acı çekenler veya engeli olanlar için değil acı çekmeden ölmek isteyen normal insanların da bu haktan faydalanması gerekir diye düşünüyorum intiharı düşünen biri en azından devlet kontrolü ve garanti olacak şekilde bunu gerçekleştirebilir hepimiz çok iyi bir şekilde biliyoruz ki intiharı veya ötenaziyi düşünmemize sebep olan durumları değiştirmezsek bunu tedavi ile düzeltemeyiz şartları değiştirmek gerekiyor

Başka ülke de olsa, ötenazi uygulamak için belirli prosüdürler vardır. Siz istiyorsunuz diye direk ötenazi uygulanmaz. Artı özellikle fiziksel hastalık dışında rahatsızlığı bulunan hastalar da buna onay verilmesi zor gibi.

Limooon

Hocam psikozdan hakkı elde etmen zor derken ötenazinin olduğu ülkeden kabul mü alamam, birinden alamazsam diğerine başvururum ben de. Sonuçta engelim var, raporumuz yüzde 45 ve çalışabilir olduğunda vasimiz felan da yok cezai sorumluluklarımız felan var nasıl oluyor da alamama ihtimali oluyor.

Benim içinde araştir beraber gidelim kanka😂😂😂😂😂

Ben intiharı değilde öldürülmeyi düşünüyorum arada :) dün bi arkadaşa dedim yürüyoduk , şimdi biri satırla arkadan enseye bi çaksa şuraya bi düşsem dedim :)

yok mu hayır yapacak birisi :) koronadan ölemedim. geceleri gezdim ölemedim.

tehlikeli sular yok mu bildiğiniz yüzmeyi deneyelim :)

Ben intiharı değilde öldürülmeyi düşünüyorum arada :) dün bi arkadaşa dedim yürüyoduk , şimdi biri satırla arkadan enseye bi çaksa şuraya bi düşsem dedim :)

yok mu hayır yapacak birisi :) koronadan ölemedim. geceleri gezdim ölemedim.

tehlikeli sular yok mu bildiğiniz yüzmeyi deneyelim :)

Sana kaplan kadar güçlü, iyi, vahşi, cazibeli, dürüst ve takım elbiseli bir "TiMsAh" lazım o işini iyi yapar.

Sumu arıyorsun sen. KAYAHAN ne demişti:
"ATIN BENİ DENİZLERE"

Sana kaplan kadar güçlü, iyi, vahşi, cazibeli, dürüst ve takım elbiseli bir "TiMsAh" lazım o işini iyi yapar.

Sumu arıyorsun sen. KAYAHAN ne demişti:
"ATIN BENİ DENİZLERE"

Deniz olmaz intihar etmem riskli sular lazım ya yüzücem yada boğulucam şans belirliycek...

Deniz olmaz intihar etmem riskli sular lazım ya yüzücem yada boğulucam şans belirliycek...

Biliyormusun ben "su"dan" çok korkuyorum. Ama tabiki nasıl öleceğimiz hiç belli değil hiç
(SEN BU ARADA TİMSAHI BEĞENMEDİNMİ)

(SENDE BİTÜRLÜ AĞZININ TADIYLA ÖLEMEDİN)

Üst Alt