Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Alınan her yeni rapor 2022 maaşı için risk yaratacak!

OturanBoğa

Yönetici
Konular
674
Reaksiyonlar
727
2022 maaşı alan kişiler bundan böyle her ne amaçla olursa olsun yeni bir rapor aldıklarında, bu rapor maaşı bağlayan Vakıf tarafından Sağlık Bakanlığı veri tabanından görülebilecek, ve eğer bu rapordaki oran 2022 maaşları açısından gerekli olan sakatlık oranından düşükse, 2022 maaşları kesilecek!

Yani zaten düşük oranlı rapor vermek için her türlü tasarrufu kullanan hastane sağlık kurulları artık çok kişinin canını yakacak! Artık "Allah'tan bulsunlar, verilen düşük oranlı raporu işleme koymam" deyip geçiştiremeyecek kimse! Rapor oranı düşmüşse, 2022 maaşının kesilmesi an meselesi demektir! Dahası, düşük oranlı rapor aldığınızda bu durumu "2022 maaşımı kesin" diyerek Vakfa bilddirmek de sizin sorumluluğunuzda!

Sözün özü: Aynı durum için bir hastanenin % 80 bir diğerinin % 30 verdiği bir sistemde 2022 maaşı alanların yaşamları zehreolacak!

25 Ocak 2013 tarihinde yayınlanan yeni 2022 yönetmeliği bu konudaki maddesi:

"Özür oranlarındaki değişiklikler
MADDE 13
(4) Toplam özür oranı, 2022 sayılı Kanuna göre aylık bağlanması gereken oranın altına düşenlerin aylıkları özürlü sağlık kurulu raporunun düzenlenme tarihini takip eden dönem başından itibaren kesilir. Raporun, Sağlık Bakanlığı veri tabanından temin edilemediği durumlarda, rapor tarihinden itibaren üç ay içinde yeni raporunu Vakfa teslim etmeyenlerin aldıkları yersiz ödemeler için ödeme tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre için kanuni faizi ile birlikte Bakanlık tarafından borç tahakkuk ettirilir ve takibi sağlanır.

(5) Toplam özür oranı, aylık türünü değiştirecek şekilde azalanların aylıkları, özürlü sağlık kurulu raporunun düzenlenme tarihini takip eden dönem başından itibaren azaltılır. Raporun, Sağlık Bakanlığı veri tabanından temin edilemediği durumlarda, rapor tarihinden itibaren üç ay içinde yeni raporunu Vakfa teslim etmeyenlerin aldıkları yersiz ödemeler daha sonra ödenecek aylıklardan 1/4 oranında mahsuben tahsil edilir. Borçların mahsup yoluyla tahsil imkânının kalmaması halinde Bakanlık tarafından takibi sağlanır.

Bildirim yükümlülüğü
MADDE 14 – (1) Aylık almakta olanlar veya aylık sahiplerinin eş, anne, baba, vasi, kayyum, veli veya vekilleri, aylıkların kesilmesini gerektiren durumları üç ay içinde Vakfa bildirmekle yükümlüdürler.

(2) Bu yükümlülüğe uymayarak yersiz aylık tahsilinde bulunanlara ödenmiş olan aylıklar için ödeme tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre için kanuni faizi ile birlikte Bakanlık tarafından borç tahakkuk ettirilerek, takip ve tahsili sağlanır. Süresi içinde bildirim yükümlülüğüne uyulmuş olmakla veya aylık hakkından feragat talebinde bulunulmakla birlikte, süresinde aylık kesme işlemi yapılmayarak aylıkların ödenmeye devam olunması durumunda geri tahsil olunacak aylık tutarları için kanuni faiz veya Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık değişim oranlarına göre ayrıca bir fark alınmaz."

Raporlarla ilgili ciddi bir sıkıntı da şurada var:

"c) Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede özürlü olduklarını yetkili hastanelerden alacakları özürlü sağlık kurulu raporu ile kanıtlayan, toplam özür oranı % 70 ve üzerinde olan, 18 yaşınıdoldurmuş bulunan özürlülerden; kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kurumlarından her ne ad altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan mevzuat gereği bağlanmış herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmayan ve her türlü gelirleri toplamının aylık ortalaması itibarıyla 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan daha az geliri olanları,

Daha önceki Yönetmelikte bakıma muhtaç özürlü aylığı olarak bildiğimiz % 70 ve üstü özürlü sağlık kurulu raporu olanlar için yukarıda siyahla belirginleştirdiğim ve altını çizdiğim ibare yoktu.
Özellikle eklenmiş oraya bu ibare.

Bu şu anlama geliyor arkadaşlar:

Özürlü sağlık kurulu raporu ile ilgili Yönetmelik gereği "bir başkasının yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek şekilde özür oldugunu kanıtlayan rapor, "ağır özürlü" ibareli rapordur.
Raporunda ağır özürlü ibaresi olacak ve rapor oranı da % 70 ve üstü olacak bir de.

Vakıfların bunu nasıl yorumlayacagını düşünmek bile istemiyorum.
Kimi % 70 oranlı raporu alacak. Kimi agır özürlü ibareli ve % 70 ve ustu oranlı rapor.

Bu yönetmelikte her yerden ateşten çember koymuşlar çemberi öyle bir darattmışlar ki her açıdan,
insan o aldıgı aylıkları gidip suratlarına atacak hale gelecek.

2022 maaşını ve evde bakım maaşını ayrı tutacaklar her halde evde bakım için ne yapıcaklar

Benim oranım 100 de 54 bişey yapmam gerekiomu kalem abla

Ağır özürlü evet
süreklidir evet yazıo

Cevaplarsan sevinirim

Hedef 2023'e gelmeden!

2023'e son hazırlık sanırım..

Medyanın haberlerin en çok izlenen ulusal kanalların bu konuyu ele alması için elimizden geleni yapmalıyız.

yandık artık vakıf 2022 maaşını kesmek için kırt takla atar artık kaşının altında göz var gözünün bir sağa bakıyo gibilerinden bahanelerle verdikleri parayı vermemek için bukalemun gibi 50 şekle girerler ALLAH hakkımızda hayırlısını versin inş umarım kurban olduğum ALLAH güzel bir iş nasip ederde bizde şu 2022 denilen karın ağrısı yardımı almaktan kurtuluruz

Hakkıyla bu maaşı alanlara annelerinin ak sütü gibi afiyet olsun ancak ortada bir sömürme zihniyetinin olduğunu kimse inkar edemez gerek ömms gerek özürlü raporuyla gelir ve nemalanan herkim varsa ALLAH ıslah eylesin ne katakulliler dönüyor Allah bilir 2008 yılından öceki tüm raporların revizyona yenilenmeye tabi tutulup kesin ve kati denetim birimlerince kontrolu gerekiyor yoksa hakkı olanda mağdur edilip milli servet boşa akıtılmış oluyor aile kadın bakanı.....fatma şahin hanıma duyurulur

enemyhunter neyin kafasıla yazıyorsun anlamadım ya numara yapmayanlar ne olacak ben kendimden örnek veriyim
benim hastalığım ilerleyen bir hastalık ilk aldığım rapor %90 civarı ikinci raporum %80 civarı biri maaş için biri fizik tedavi için
ikisi farklı hastane şimdi ben numaracıyım birinin ak dediğine başka hastane kara diyo şimdi benim %10 farkla maaşı alamadığımı
düşünelim hangi hatanenin raporu geçerli?

halilibrahim ne milli servetmiş engelliler yedi zaten milli serveti :) doğru diyosun nemalanan illaki vardır ama bunlar yine engelliler değil
en son bir haber vardı doğudaki bakım evlerine satılan engelliler diye yine engelliler madurdu:confused:

mesaj yerine ulaşmıştır gerisi teferuat

Raporlar "2022 Sayılı Yasadan Yararlanır" ibareli olduğu sürece bir problem olmayacaktır. Her sağlık kurulu raporu farklı amaçlar için alınıyor, örneğin yukarıda bir arkadaşın bahsettiği gibi fizik tedavi için alınan rapor SYDV tarafından değerlendirmeye alınmayacaktır. 2022 Sayılı Kanun'a göre verilen aylıklara başvurmak için alınan sağlık kurulu raporları dikkate alınacaktır.

Ayrıca "başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derece özürlü"nün anlamı %70 ve üzeri engeli bulunmaktır. Sağlık kurulu raporlarında ayrıca "Ağır Özürlü" ibaresi aranmaz.

şey selçuk kardeş benim raporda oran 100 de 54
ağır özürlü evet süreklidir evet yazıo
rapor amacında 2022 sayılı yasa ve
tüm özürlü haklarından yararlanmak için yazıo
annem babamın hiç bi geliri yok
benimde sadece 2022 maaşım var kesilirmi sence benim maaşım cevaplarsan sevinirim

Bu eve gelicek heyet hastanın durumunamı bakıcak
yoksa gelir testimi yapıcak

şey çünkü evde bakım maaşına başvurmuştuk eve gelen heyet
uygun görmedi evde bakım parasını

119 muhtaçlık sınırı varken ve gelirlerden giderler düşülmedikten sonra, engellilinin 100/90'nın 2022 maaşı kesilecek zaten, sağlık raporlarının kıymeti kalmadı artık bu durumda.

numara yapanlar için iyi oldu diyorsunuz ama maaş alanların çoğunun maaşı kesilecek .numara yapanlarınki kesilinsin sadece diğerlerinin suçu ne

Selçuk Mumcu o ibare olsa ne yazarki son yönetrmelik kafanıza göre uygulama yapma hakını size tanımış *...Hiç bir akrabnız olmayacak olsa dahi geliri yaşam şartlarının altında olacak engelli ve hiç bir geliriniz olmayacak birileri kim olursa olsun destek olamıyacak. Bakın bu tam anlamayıla despot ça insanlık dışı bir yaklaşım şuna cevap veriniz lütfen son yönetmeliğin manıtğı nedir bu mantık neye göre düzenlenmiş resmen vermiyorum verdiklerimide geri alıyorum demekten başka ne . Yanlız şunu bilin bedeli çok ağır olacak hükümet için tüm sempatisini hatta göz göre göre bizleri dışlamayı emin olun bu kadar basit değiliz yeri geldiğin de 10 binlerce mahkemeyle uğraştırırız her anlamda her yönden hakkkımızı ararız. Bizim kaybecek daha neyimiz varki devletimiz bizi dışlıyorsa biz neye sarılacağız neyi savunacağız

Selçuk Mumcu, elbette senin demek istediğini anladım. çünkü ilgili Yönetmelik 12. maddesi 2. fıkrasının "b" bendinde şöyle deniliyor:

"[FONT=Arial]b) Özür durumuna göre toplam özür oranı % 70 ve üzeri oranda olanlar ise “başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede özürlü”[/FONT][FONT=Arial]olarak kabul edilir."

Tanım bu. Bu şekilde sorun yok.

Ama daha önceki yazımda siyahla belirginleştirdiğim ve altını çizdiğim ibareye ne lüzum vardı.
İstersen tekrar yazayım o kısmı:

"c) Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede özürlü olduklarını yetkili hastanelerden alacakları özürlü sağlık kurulu raporu ile kanıtlayan, toplam özür oranı % 70 ve üzerinde olan,"
Şimdi buradan tekrar bak. Bir de önceki Yönetmelikte bu kısmın nasıl anlatıldıgına bak, bir karşılaştır:
"[FONT=Times New Roman] [/FONT][FONT=Times New Roman]c) 7 nci maddenin ikinci fıkrasının (b) bendi kapsamına girecek derecede özürlü olduklarını yetkili hastanelerden alacakları özürlü sağlık kurulu raporu ile kanıtlayan..."
[/FONT]
Demiş ve 7. maddede özür oranı hakkında bilgi vermiş.

Böyle olunca pitpiriklenmem doğal di mi?

Korkum ya yanlış anlaşılırsa diyeydi.

Uygulamalrla ilgili genelge yayınlanırsa vakıflara burada nasıl uygulanacagı konusunda net bilgi verilirse rahatlayacagım.
Öbür türlüsü rahatlayamam.

Çünkü Bu yeni yönetmelikte yukarıda verdiğim ibareler arasında virgül kullanışmış iki ayrı şey gibi.
Bir başkasına muhtaç oldugunu kanıtlayan demiş yanına da ayrıca % 70'ten bahsetmiş.
ne luzum duyuldu buna?
desene toplam fonksiyon kaybı % 70 olanlar diye.

Kusura bakma belki hinlik, belki guvensizlik benimkisi ama muhtaçlık hesaplamasını gordukten sonra buna şüpheyle bakmam gayet normal.

12. maddeye bakınca sorun yok. ben de sizin gibi anladım. ama yukarıdaki anlatımı gorunce terdedütüme ragmen yine de kaygımı ve sorunu burada dile getirdim.
Dileri sizin gibi yorumlar herkes ve hata yapan olmaz o ibarelere bakıp da.

"[/FONT]

Mirhat, ayrı bir başlık açıp sorunu sorsana ablam. Oradan takip daha kolay olur. Hem senin açından hem benim açımdan. Başka yere de yazmışsın. Eviniz kiraymış. Abalanın yardımlarıyla kıt kanaat geçiniyormuşsunuz. Senin durumunun nne olacagını daha sıkı takip etmek istiyorum. O yüzden ayrı başlık açarsan sevinirim.

Ablam senin aldıgın 2022 aylıgı hesaba dahil edilmeyecek.
Anne babanın geliir yokmuş. Bu da sorun değil.
Ama hiçbir gelir olmasa bile harcamalarınızın ( [FONT=Arial]gıda, giyim, kira, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması) aylık ortalaması[/FONT] hesaplanacak. E bu tutar da gelirden yuksek olacak. Bu gideriniz en aşağı 500 eder kanımca. Gelirden yuksek çıkacagı için (geliriniz yok sayıyıyorum. ablanın durumunu bilmiorum çunku ve başka nafaka yukumlusu yakının da var mı bilmiorum ona göre varsaydım) gideriniz de gelire eklenecek. Bu gelir hanedeki kişi saysıına bölünecek. Eger kişi başına düşen aylık gelir 119,61 lirayı geçerse aylıgın kesilecek.

Şimdilik buradan bilgi verdim ama tekrar ediyorum sen ayrı yerde başlık aç oradan devam ederiz. Ayrıca oradan Vakfın uygulamalarından da bizi haberdar edersin. bu açıdan da çok önemlşi ayrı başlık açman.

Meraba arkadaşlar kalem abla ilgin için saol
bugün kaymakamlığa gittim 2022 yazan yere
girdim kimliğimi istedi baktı bi sıkıntı yok maaşında dedi
evlere gelincekmiş abi dedim
o yeni başvuranların evlerine gelincek dedi
mart maaşını alcammı diye sordum evet bi sıkıntı
yok dedi

Ayrı başlık nasıl açılır bilmemki

bu güzel haber mirhat inşallah dedikleri gibi olur.sayfanın en üstünde solda +Yeni bir konu aç butonu var ordan yeni konu açabilirsin

Mirhat,

anlatıklarına göre maşının kesileceğini düşünmüyorum. evinize sosyal inceleme için gelinecek, hastanın durumundan çok gelirler, giderler, yaşam koşulları araştırılıyor. Engellinin durumu zaten raporla tespit edildiği için evde bakım maaşı gibi özellikli şartlar da olmadığı için engellinin engel durumu vs.'ye bakılmıyor.

Kalem,
Evet bu yönetmelik de aynı GSS kanunu gibi çok karışık ve ihtilaflı konulara yer vermiş. Dediğiniz gibi anlam karmaşaları barındırıyor. Bakanlık aynı SGK gibi bir kullanıcı el kitabı yayınlayacak çalışanlar için, oradan daha net bilgilere ulaşacağız umarım.

Benim cocugum % 70 agır ozurlü ve 18 yasını doldurdugu ıcın benım sıgortamdan faydalanamıyo. Uste artık ben ayda 37 tl cocugum ıcın sgk katkı payı oduyorum.. Şunuda belirtım. 18 yıldır devletten hıcbır ad altında aylık veya maas almadık.. Esımde bende sıgortalıyız.. Belki maas baglanmaz ama en azından cocugumun tekrar benım uzerımden sgk dan faydalanmasını ıstıyorum..
Bunun ıcın her yere bas vurdum hep olumsuz denıyo.. Artık avukat bulup dava acmak ıstıyorum. Lutfen bu işlerden anlayan bır avukat onerebilirmisiniz bana. Syg.

Kalem abla diyelimki benim maaşım kesildi
gss nolcak oda kesilirmi
ben hala tedavi görüorum ilacım 250 tl

Ilaç raporuyla alıorum gerçi

temur çocuğunuz 18 yaşını tam olarak doldurmuşsa sanırım çocugunuz erkek ve okumuyor bu duurmda sizin saglık güvencenizden yararlanabilmesi için maluliyet cetveli'ne göre % 60 oranında malul sayılması gerekir.
Bunun için sgk il müdürlüğüne başvurup maluliyetinin tesbitini ve sizin sağlık güvencenizden yararlandırılmasını isteyeceksiniz.
SGK sizi yetkili bir hastaneye sevkedecek, çocugunuz eger malul derecede özürlü sayılırsa bu durumda sizin sağlık güvencenizden yararlanacak.
Böyle bir işlem yaptınız mı?
Çocugunuz için maluliyet tesbiti yapıldı mı?
..................

Mirhat 2022 aylıgın kesilirse ve bakmakla yukumlu yakınlarından anne baban sigortalı ise ve sen malul derecede rahatsızsan ve bu da bir raporla tebit edilip onaylanırsa anne babanın saglık guvencesinden yararlanırsın.
Böyle bir şey yoksa ve sigortan da yoksa sana gelir testi uygulanır ve GSS kapsamında prim ödeyerek sigortalı olursun.
...
Şu aşamada 2022 aylığı alıyorsun. yeniden degerlendirme sonucunda muhtaç oldugun yönünde karar çıkarsa 2022 aylıgı aldıgın surece gss kapsamında primin devlet tarafından ödenmeye devam eder, sorun çıkmaz.
Ama başta da dediğim gibi 2022 aylıgın kesilirse bu kapsamda gss'dan da düşürülürsün ve gelir testi istenir senden.

Ayşe Ceren kızınız okumuyorsa bile sigortalı olana kadar evlenene kadar sizin sigortanızdan yararlanmaya devam eder:)
Çünkü kızınız yasa çıkmadan önce sizin sigortanızdan yararlanıyormuş zaten. Sizde bu şekilde olacak. Okumuyorsa bile saglık güvencenizden şartları değişmediği sürece yararlanmaya devam edecek. şartları değişti kesilecek. Ama yine yararlanabilecek hale gelince yine sizin saglık güvencenizden yararlanmaya devam edecek:)

Ayrıca bakmakla yukumlu yakınlar kapsamında saglık güvencesinden yararlanmak için vasilik olup olmadıgına bakılmaz.
malüliyet durumuna bakılır ve ilgili diğer şartlara. Vasilik şartı diye bir şey yok.

Şimdi benım kardeşim 91 ozurlu. Ev babamın uzerıne 60 bın tl civarı. Babamın emekli maaşı 1500 tl.4 kişi yaşıyorlar.Başka gelirde yok.Bu duruma göre yeni yasaya göre 2022 maaşı kesilirmi?

serde0025,
Bu yeni Yönetmelik hükümlerine göre kardeşinizin durumu tekrar incelendiğinde kardeşiniz muhtaç bulunmaz ve evet, bu durumda aylığı kesilir.

Rica ederim:) Siz de iyi ki varsınız. Ugraşıp duruyorsunuz siz de. Ben de teşekkür ederim.

Üst Alt