Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Almanya'daki abimden araba getirtme..?

hayrolz

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

Babamın %93 görme engelli raporu var. Biz de ÖTV indirimden yararlanarak araba almak istiyoruz, ancak fiyatlar Türkiye'de öylesine uçmuş ki Skoda hariç neredeyse 90000 TL bandında araba kalmamış. Biz de Almanya'da yaşayan amcam ile bir ay sonra tatile gelirken bir aya kadar araba getirtmeyi düşünüyoruz.

Acaba ne gibi avantaj ve dezavantajları vardır? Sırasıyla hangi yollar izlenmelidir? Ve bu iş mantıklı mıdır? Her şeyden önce bize Türkiye'den 90000 liraya alınan bir araç yaklaşık olarak 55000 lira civarına mal oluyordu, eğer Almanya'dan alırsak ne kadarlık bir araba bakmamız gerekir?

Not: Eğer arabayı amcam getirirse gümrükte para az alınır vs. tarzı şeyler söylediler, doğruluk payı var mıdır?

İlgilenenlere şimdiden teşekkürler.

İyi günler, Yurt dışından getirtilen araçlar için 3 yaş sınırı mevcut. Örnek verecek olursak, 2014 modelinin altını getirtemezsiniz. Ayrıca aracı babanız süremeyeceği için yüzde 90 ve üzeri rapor alabilmelisiniz. Ayrıca yurt dışından getirttiğiniz aracı 10 yıl boyunca devredemezsiniz.

Forumdan bulabilirsiniz daha detaylı prosedürü mevcut.

@hayrolz

Yurt dışından sıfır araç almak artık o kadar da avantajlı değil. Sıfır araçlarda Almanya ile Türkiye arasında pek de fark kalmadı. İkinci elde 3 yaş sınırı var. 10 sene aracı engeli olmayan birine de satamazsınız.

Bir dostum ile daha 2 gün önce şöyle konuştum: "Hep yurt dışından alıyordum ama en son 2003 araç getirdim. Artık pek bir avantajı kalmadı zira rakamlar birbirine çok yaklaştı."

Gürcistan'da araçların çok ucuz olduğu söyleniyor. Eğer denk getirirseniz ya da Almanya'da iyi ve ucuz bir araç denk getirirseniz bu makul olabilir.

Görme engelliler için araç getirilebilir mi? Zira Tebliğ'de bu hususa rastlayamadım. Bkz. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Bir de şuraya bakınız: https://www.engelliler.biz/forum/oz...an-ya-da-yurt-icinden-arac-alabiliyor-mu.html

hayrolz

Tebliği okudunuz mu? Ben orada görme engellilerle ilgili bir hüküm görmedim. Yurt içinden evet, sorun yok. ama yurt dışından?

Getirtiliyor beyefendi, babamın arkadaşları daha önceden getirmiş.( görme engellileri)

Asıl sorun şu, olaki amcam getiremedi araba nasıl gelir ülkemize ?

hayrolz

Her durumda birinin o aracı, Türk Gümrük kapısına kadar getirmesi gerekecek.

Peki bu aracı sadece orda fiyatı mı ödeyerek alırım ? yoksa ekstradan vergiler olur mu ?

hayrolz

İthalat izin belgesi alındığı zaman, araç ve kullancı şartlara uyuyorsa araç herhangi bir vergiye tabi olmaz.

Aşağıdaki linke göz atmanızı önerebilirim. Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün resmi sayfasıdır.

Engelli Kişilere Tanınan Muafiyetler

Öncelikle yardımınız için teşekkürler

Kafamda tek bir sorun kaldı,model yılı dahil 3 yıl yazıyor, yani 2015 model oluyorki o araçlar da biraz tuzlu, diğeri ise görme engelli birisi için araca ne gibi özel malzeme alınabilir ki ?

hayrolz

Rica ederim ne demek...

Maalesef 3 yıl şartı var. Önceki iletimde pek bir cazibesi kalmadı derken onu izah etmeye çalıştım.

Öte yandan ben halen görme engelliler ilgili yurt dışı araç konusunda sizden farklı görüyorum. Eğer bu ithalatın mümkün olduğunu düşünüyorsanız ben de yeni bir şey öğrenmiş olurum. Bu konudaki mevzuatı paylaşabilir misiniz? Zira benim bulduğum mevzuat aksini söylüyor.

Eğer bir sonuca vara bilirsem sizi geri dönüş yapacağım.

Teşekkürler

Bu arada biz engelli raporu gibi belgeler ile resmi bayiden mi almamız gerekiyor ? yoksa sıfır olan kişisel bir bayiden de alabilir miyiz ?

Üst Alt