Kimse kusura bakmasın, bu konu içerisinde yalan yanlış ve suistimale açık bazı mesajlar var.
Bir arkadaş, yakınlarının nasıl kanser hastalığından doğal gıdalar kullanarak kurtulduğunu ballandırarak anlatıp arkasından bu ürünleri sizlere "temin edebileceğini" söylüyor.
Ben Tıp doktoruyum... doktor olabilmek için 7 yıl boyunca her yıl boyumu aşan miktarda kitap okudum. Üstelik boyum da bir hayli uzundur. Ve bu "alternatif tedavi yöntemleri" denilen şeylerin % 99'unun şarlatanlık olduğunu, insanların küçük bir umut için suistimal edildiğini, kendini bilmez, çıkar peşinde koşan insanların zaman zaman insan sağlığıyla oynadığını rahatça söyleyebilirim.
Tıp bir bilim dalıdır. Ayrıca içinde "deneysel" yöntemleri de sıkça barındırır. Ama bunları bilimsel bir disiplin içerisinde yapar. Örneğin birisi size üzüm çekirdeğinin kansere iyi geldiğini söylüyorsa, tıp bunu hastaya zarar vermeden, deneylerle doğrulamaya çalışır. Doğrularken "bizim komşu yedi, iyileşti" gibi laflara bakmaz, belli bir grup hasta üzerinde yapılan istatistiksel çalışmalarla karar verir.
Şimdi "alternatif tedavi" diyen bir arkadaş kanser hastalığına belli gıdaların iyi geldiğini, ama bunların doğal olması gerektiğini, doğal ürünü bulmanın zor olduğunu, ama kendisinin temin edebileceğini iddia ediyor.
Yani Türkçesi; "Üzüm çekirdeğiyle kanser iyileşiyor, ama senin çarşıdan aldığın veya köyden getirttiğin üzümden olmaz... ancak benim kilosu 1TL'ye aldığım üzümü benden 10TL'ye alırsan o işe yarar diyor. (Not: Bu söylediklerim senaryodur... kimse üstüne alınmasın)
Buna benzer şekilde Sarı Kantaron otunu benden alıp kullanırsanız kanser hastanız iyileşir, benim babam iyileşti, başkalarınıda iyileştirdim diyen bir şarlatan yıllarca insanları kandırıp soyduğu gibi, pek çok tedavi alan kanser hastasının hayatıyla da oynadı. Çünkü sarı kantaron otu bazı kanser ilaçlarının etkisini aşırı düzeyde arttırarak tehlike yaratabileceği gibi, bazı kanser ilaçlarının da etki etmesine engel olur. Üstünde dünya kadar araştırma yapılmış bir ottur. Tek işe yarar tarafı hafif depresyon önleyici etkisidir.
Üstelik sarı kantaron otu, çayırda çimende, dağda, bayırda kendiliğinden yetişen "bedava" bol miktarda bulunan bir bitkidir. Siz aman bunları alıp kullanmayın... çünkü sizin topladığınız işe yaramaz... biri bunu kendi elceğiziyle köyünün yamaçlarından toplayıp kilosu 20TL'den satıyorsa o zaman mucizeler yaratır.(!)
Sonuç olarak; Her türlü alternatif tedavi yöntemi prensip olarak şarlatanlıktır. Elbette işe yaradığı bilinen otlar, çöpler vardır. Örneğin nane limon mide şikayetlerine iyi gelir. Ama ilaç yapılacak kudrette değildir. Ihlamur soğuk algınlığına iyi gelir... ama bir antihistaminik kadar etkili değildir. Modern tıp'da esasta halk arasında kullanılan bu tür tedavileri deneyerek tedaviler geliştirir. Tek farkı, bunun bir söylenti değil, bilim olmasıdır.
Ben burada hiç bir arkadaşımızın "tamamen çaresiz, umutsuz ve ölümcül seviyede hasta olmadıkça" bu tür ot, çöp, biyoenerji, muska, okutma vs. gibi şarlatanlıklara prim vermemesini öneririm. Tekrar edeyim... bunların % 99'unun şarlatanlık olduğu bir kez değil, DEFALARCA bilim dünyası tarafından gösterilmiştir. Duanın hastanın iyileşmesi üstüne etkisi olup olmadığı dahi araştırılmıştır. (Merak edenler için: Hasta kendisi için dua edildiğini biliyorsa olumsuz etki etmektedir.) Yani bilim dünyası hiç de sanıldığı gibi bu abuk subuk yöntemlerden habersiz değildir. Sadece bunların işe yaramadığını bildiği için kullanmamaktadır.
Tüm bunlara rağmen, her hastanın kendi tedavisini seçme hakkı vardır. Elbette arzu eden, istediği yöntemi deneyebilir. Böyle bir yöntemi seçecekseniz dahi bunu mutlaka tedavinizi yapan doktoru bilgilendirerek yapmanız gerekir. Dediğim gibi, bazı otların tedavi edici ilaçlar üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Yani iyi bir şey yapıyorum derken sizi gerçekte tedavi eden yöntemlerden mahrum kalabilirsiniz.