Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araba alırsam evde bakım maaşı kesilir mi?

kafkas36

Yeni Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar benim cocuğum 6 aşında % 95 ağır özürlü raporum var bakım maaşı alıyorum..
Benim 2 sorum olacak.
1) ben bu raporla araba alırsam eğer maaşım kesilirmi??
2) bazı insanlar buna benzer raporları var olanlar hem aylıkk maaş alıyormuş hemde 3 ayda 1 bakım hizmeti maaşı alıyormuş eğer 2 sorum dogru ise nasıl alınıyor. bilen biri varsa yardımcı olursanız sevinirim...

Herkese gelire göre maas baglaniyor.
geliri yok yAda Kiraci ve hane sayisi kalabaliksa cift maas baglaniliyor.
Araba fazla pahali degilse kesilmez.

araba pahalı degil derken ??? sonuçta çocuğun adına alacam sıfır alacam fiyatıda ötvsiz 70 bin yada 80 binlira ötv indirimi ilede 50 binlira belki dahada fazla yüksek bir araba olabilir.. bu durum maaaş almamızı engellermi??

Işte 50 bin ise binek arabaysa kesilmez.
Kuruma yine danismak lazim.
Bu arabayi neyle aldiniz diye hesap sormasinlar.
Kuruma sormakda sakinca yoktur.fazla ise
Onlar ne kadarlik arac almaniz uygun diye belirtirler.

ilginiz için teşekkürler erdal bey hsngi kuruma sormam gerekir acaba

evde bakım aylığı

Arkadaşlar oğlumun %91 raporu var evde bakım aylığı alıyorum malum oğlum okula başladı ALLAH bütün hastalarımıza ve evlatlarımıza şifa ve zihin açıklığı versin ben oğlumun adına araba almak istiyorum aracın fiyatı 110000 lira arabayı alırsam evde bakım aylığı kesilirmi....

araç alındığında bakım aylığı kesilir mi

bakıcının üzerine araç alındığında bakım aylığı kesilir mi? veya engelinin üzerine araç alındığında bakım aylığı kesilir mi?

ötv indirimli arac engelli adına tescil edilebilir bakıcı adına değil

tuncay280307

araç ikinci el 2000 model.bu aracı bakıcının üstüne alsak bacıkı parası kesilir mi?engellinin üzerine alırsak bir kesinti olur mu?

kafkas36 , tuncay280307,

İş arkadaşımın oğlu engelli ve adına bakım maaşı alıyor. 1 tane evi, 1 tane arabası var, araç ( engelli çocuğunun adına ), şimdi sizler için sordum ve verdiği cevap aynen şu,

Eve giren kazanca ve kişi sayısına bakıyorlar, eğer evdeki kişi sayısı fazla olup maaş kurtarmıyor ise bakıcı maaşı alıyor, ve 1 tane ev ve 1 tane araba hakkı ( VAR ) mış... Diyelim 100 metre kare de arsa çıktı üzerinize o zaman ( KESİLİYOR ) muş...

Ben evde 6 kişi yasiyorum 25 tl degerinde 2. El arac aldim maas kesildi 5 aydır. önceden de aracum vardi onu satiip bunu almıştım

Evde bakım aylığı alıp arabası olan varmı

Evde bakım aylığı alıp 0 arabası olan varmı maaşa bi sıkıntı olurmu

çok lüks bir araba değilse (beyan edilen gelirle bunu nasıl almış diyebilirler)

1. araba için bir şey demiyorlar 2-3. varsa ticari gelir getiriyor diye hesaba katıyorlar.

@ahmet75 SİZİN ARACINIZ VARMI ÖTV SİZ 40 41 BİNLİK OLSA SIKINTIMI ÖTV Lİ 62 63 BİN

ikinci el 15 bin tl lik aracım var ses etmiyorlar,

40 bin ve yukarısı için bilgim yok kuruma bir danışın ve buraya yazın herkes yararlansın.

ddd

Merhaba babam 96 özürlü bagkur emeklisi bundan dolayı anneme bakım maaşi baglandı ötv siz araç almak istiyoruz fakat maaş kesilir diyorlar alacagımız arac 70-75 tl arası bana yardımcı olurmusunuz iyi çalişmalar.

Unluhasan
babanızla aynı evde kalmıyorsanız ve aracın parasını siz verecekseniz verdiğiniz para babanızın hanesine giren gelir sayılır ve aylık ortalaması hane gelirine eklenir. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçerse babanızın evde bakım aylığı kesilir. sınırı geçmezse sorun olmaz.

Aynı evde deyılız kuruma bildirdigimiz bir yerimiz var onu satıp almak istiyoruz yerın deyeri zaten ötv siz araç almaya yetiyor eve giren maaş miktarı 1350 tl evde 2 kişi yaşiyor

Unluhasan satış yapacagınız yer sizin üzerinize mi yoksa babanız ya da babanızla aynı hanede kalan kişinin üstüne mi? satış yapacagınız yer kima ait?

Annemın üzerine arsa babam özürlü annem bakım maaşi alıyor

Evde iki kalıyorlar sadece babamın maaşi var car anneme bakım maaşi baglandı

@OturanBoğa

bülent bey selamlar.özelden yazdım ama gitmedi galiba.sorum şu .annem %91.9 ağır engelli raporu var ve babam üzerine evde bakım maaşı mürcatı yaptık ve kabul oldu yazısı geldi.ben yurt dışında ikamet ederken annemden dolayı adresimi aynı ilçede başka bir konutta aldım.ve orda yaşamaya başladım ve hiç bir gelirim yok.

şimdi annem rahatsız olduğu için yurt dışında kazandığm para ile annem üzerine engelli aracı almak istiyorum ve araç ötv indirimli fiyatı 85 bin civarında.bu aracı alsam babama verilecek olan evde bakım ücreti kesilirmi.kafam çok karıştı.aracı aldığımda bildirmem gerek galiba sosyal hizmetlere aynı evde yaşamadığım için sıkıntı olurmu.kllanıcı ben olacağım çünkü.

@Kalem
melek hanım cevaplarınız çok güzel ve açklayıcı.sizede yazdım özelden .bakarsanız çok memnm olurum.tşk.

peki babayla aynı hanede yaşanıyorsa durum değişirmi melek hanım.

Sifir araç alimi

%80 seksen ağır özürlü evet raporu var annemin bakıcı olarak benim onun üstüne araç alimi yapılsa maaşa etkisi kesilme olur mu
Annem kullanmasını ve ehliyeti yok illa onun mu kullanması gerekiyor diğer türlü benim kullanmamda sakınca olur mu
Cevap larınız için tskler

Kenantaner42
Annenizin adına ÖTV'siz araç almak istiyorsanız; Annenizin rapor derecesi %90 ve üzeri olma şartı var

@Unluhasan arsa babanızın üzerineymiş. arsayı evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne beyan etmişsiniz. onların bilgisi var yani.

babanızın aldığı 2022 aylığının 1 aylık miktarı hanenin aylık geliirne eklenir. alınan evde bakım aylığı hane gelirine eklenmez.

arsadan madem haberleri var, arsayı satıp sattıgınız parayla araç alabilirsiniz tabi. ama arsa satışından da araç alımından da evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünü kesinlikle haberdar edin. aracı sadece arsa satışından aldığınız parayla alın. dışarıdan para vermeyin sakın. hanede 2 kişi olduklarından evde bakım aylıkları riske girer. bu arada bence arsa satışıya araç alacağınızdan aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne haber verin öyle arsa satıp araç alın. hem bu şekilde içiniz rahat eder.

yalnız babanız 3 ayda bir 2022 engelli aylığı alıyormuş. hanede 2 kişiler. evde bakım aylığı ayda 1027 tl alınıyor. bu durumda hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'yi geçtiğinden dolayı babanızın aldığı 2022 aylığı yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra kesilecektir, bilginiz olsun.
hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'yi geçtiğinde 2022 aylığı kesilir.

@pakize1
anladığım kadarıyla annenlerle aynı hanede kalmıyorsun. 85 bin TL birikmişin var. bu parayla annenin üzerine araç alacaksın. bu durumda ablası evde bakım aylığı kesilir. çünkü annenin hanesine bir defalıgına 85 bin TL (beyan edilmeyen bir gelir ) girişi söz konusu. bu paranın aylık ortalaması 85 bin / 12= 7083 tl eder. b durumda da hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçeceğinden evde bakım aylığı kesilir.

annenlerle aynı hanede yaşarsan da durum değişmez. eger anennlerle yaşamaya başlarsan 85 Bİn tl birikmiş paradan evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünü haberdar etmek zorundasın.

UYARI! araç aldıktan sonra bu durumu evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmek zorundasınız. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır.

@exportlan kaç liralık araç alırsan al, 2022 aylığında da evde bakım aylığında da hane hesabı yapılır.
hanede kişi baına düşen aylık gelir 423,58 TL'yi geçerse yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra 2022 aylığı kesilir (200 BİN TL'lik bir araç alımında 2022 aylığı kesin kesilir).

hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçerse, evde bakım aylığı kesilir. araç aldıktan sonra evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüsünüz. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır. araç için ödenen para hane dışından sağlanmışsa, o paranın aylık ortalaması hane gelirine dahil edilir.

Örnek: Ayşe hanım agır özürlü bakıma muhtaç eşinden dolayı evde bakım aylığı alıyor. hanede toplam 4 kişiler. Ayşe Hanım'ın büyük oğlu Ahmet, başka şehirde memur. Ahmet, babası için araç almak istiyor. araın parasını tamamen kendisi verecek. alacağı aracın fiyatı 200 bin TL.

böyle bir durumda Ahmet, babasının üstüne 200 bin TL araç alırsa ve bu parayı Ahmet verirse;
araç için ödenen 200 bin tl sürekli olmayan gelir sayılır ve aylık ortalaması Ayşe Hanım'ın hanesinin aylık gelirine eklenir. hanede kişi başına düşen aylık gelir de sınırı geçince evde bakım aylığı kesilir.

tşk.ler arkadaşlar.o zaman örnek göstermek lazım.o kadar lüks araba alıp kesilmeyen kişiler var.hayırlısı artık.

kalem hanım 2 ağır engelli kardeşim vardı biri vefat edine hesap çok değişti bizde şuanda 5 kişiyiz annem 1250 tl ben 1516tl kardeşim 2022 maşı 1770tl bende 110bintlık ev alınca hesaplamayı tam yapamıyorum bu durumda kardeşimin bakımı kesilirmi 20 tl bankada param var onu peşinat vercem hesaplamaya yardımcı olurmusunuz net gelirimiz bukadar şuan

benim arabam 136bin TL şuan ve bende hiç bir sıkıntı olmadı. kurumla konuştum. gelir getirmeyen ne alırsan al problem yok diyorlar. önemliolan gelirini değiştirecek bir şey almaman. arsa, taksi plakası, ikinci ev, dükkan, başka bir maaş. vs vs vs. kısacası aldığın arabadan gelir etmediğin için problem olmuyor. öyle yüksek model aldım kesildi gibi şeyler şehir efsanesinden öteye geçmiyor.

Master her şehrin kurum kanunu böyle mi işliyor acaba☺

@kerimc öncelikle başın saolsun ablası...
hanede 5 kişisiniz. annen 1250 TL maaş alıyormuş. ne maaşı bu?
sen de 1516 TL maaşı alıyormuşsun. ne maaşı bu? annen ve sen aylık alıyorsunuz di mi?

kardeşinin 1770 TL 2022 aylığı aldığını söylemişsin. o 2 aylık farkla öyleydi. bu maaşı aldığını söylediğine göre kardeşinin rapor oranı % 70 ve üstü. bu durumda alacağı 2022 aylığı 1699,47 TL. 1 aylık miktarı da 566,49 TL

annen ve senin aldığın aylıklar aylık olarak alınıyorsa bu durumda hanenin toplam aylık geliri: 1250 + 1516 + 566,49 = 3332,49 tl
hanede kişi başına düşen aylık gelir ise; 3332,49 / 5 = 666,49 TL

1) 2022 aylığı
hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'yi geçtiğinden dolayı yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra kardeşinin aldığı 2022 aylığı kesilecektir. bildirimde bulunmana gerek yok. muhtaçlık sorgulamanız yapılıncaya kadar 2022 aylığı almaya devam edersiniz. borç çıkartılma zbu yüzden size. lakin muhtaçlık sorgulamanız yapıldıktan sonra bu aylık kesilecek bilin. artık sosyal incelemeyi ne zaman yaparlar bilemem. ama araç aldıktan sonra hane geliri dikkatlerini çekip sosyal incelemeyi erkene de alabilirler, bilgin olsun. araç almasan bile 2022 aylığı hane geliri yüksek çıktıgından dolayı kesilecek bilgin olsun.

2) evde bakım aylığı
hanede kişi başına düşen aylık geliriniz 666,49 TL
hanede kişi başına düşen aylık geliriniz 847,16 TL'nin altında olduğundan dolayı hane gelirinizde sorun yok aylık almaya devam edersiniz. kardeşinin vefat ettiğini bildirdin di mi ablası? yoksa hakkında hukuki işlem yapılır. hane sınırı geçmese bile vefat haberini aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmen gerek çünkü.

aynı şekilde araç aldıktan sonra da bildirmen gerek.
bankada 20 bin TL birikmişin varmış. 20 bin peşin kalanını taksitle araç alacakmışsın. araç için ödediğiniz taksitler hane geliriyle alınabilecek durumda ise sorun olmaz. ama hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı aşarsa sorun olur.
her halukarda il müdürlüğüne danışarak hareket et bence.

@Master
:) şehir efsanesi ha:) senin il müdürlüğü şehir efsanesi olmasın sakın:)

evde bakım aylığı tek elden ödenmiyor. ödenekler il müdürlüklerine gönderiliyor onlar ödüyor. aylık kesilmesine de baglanmasına da mevzuata göre il müdürlükleri karar veriyor. mevzuat aynı ama il müdürlükleri sende olduğu gibi farklı uygulamalarıyla şehir efsaneleri yaratabiliyor. senin evde bakım aylığı aldığın il müdürlüğü senin lehine inisiyatif kullandı diye genelleme yapman ancak başkalarına zarar verir. çünkü senin aldığın 136 binlik araç sende sorun olmazken, başka ilde, başka bir hanede sorun olabilir. hatta sana inanıp araç alır ve bunu bildirmeden aylık almaya devam ederse, sonra mazallah hane sınırı geçtiği tespit edilirse -daha doğrusu mevzuata uygun iş yaparsa- o il müdürlüğü uyenin aylığını kestiği gibi bir de borç çıkartır "aman ha" diyim:)

sen galiba il müdürlüklerinin yetkisini bilmiyorsun. sanıyorsun ki her yer İzmir, her yer İzmir il müdürlüğünden ve senden ibaret. hatta her bakım hizmetleri değerlendirme heyeti aynı, hepsi aynı kararı verir, hepsi senin hane gelirin kadar gelire ve senin hanen kadar kişi sayısına sahip. değil. öyle değil.

senin durumunu bilmiyorum. hane gelirini de hanede yaşayan kişi sayısını da. ama örneğin 3 kişilik bir hanede yaşayan ve evde bakım aylığı ile 2022 aylığından başka geliri olmayan bir vatandaş -hane dışından aldığı parayla- 136 bin tl araç alırsa ve il müdürlüğü de (izmir gibi şehir efsanesi değil) mevzuata göre işlem yaparsa, o vatandaşın aylığını kestiği gibi bi de yersiz ödeme yapılan tüm evde bakım aylıkları borç hanesine yazar. boyle şehir efsaneleri de var. link de verebilirim yani.

özetle:
kimse bilip bilmeden kendi şehir efsanesine kanıp uyelere ahkam kesmeye kalkmasın.

mevzuatı biliyorsanız ahkam kesin, lakin il mdüürlüklerinin uygulamasına kendi hane hikayenize (hane geliriniz ve kişi sayısına) bakıp genelleme yaparak üyelere zarar vereceğinizi unutmayın. herkesin hikayesi aynı değil. hane geliri de, hanede yaşayan kişi sayısı da, aracı evde bakım aylığından önce ya da sonra aldığı da, araca verdiği parayı nereden bulduğu da haneden haneye değişebilir.

unutmayın ki evde bakım aylıklarını baglama, kesme dahil tüm iş ve işlemler aile ve sosyal politikalar bakanlığı il mdüürlüklerinde. il müdürlüklerinin uygulamaları farklı olabiliyor. engellilerin lehine uygulamada bulunan il müdürlükleri var diye mevzuatı uygulayan il müdürlüklerini yok sayamayız. hangi il müdürlükleri engelli lehine inisiyatif alıyor, hangileri almıyor bilemeyiz.

hatta aynı il müdürlüğünün görev alanı içinde bile farklı uygulama olabilir.

izmir'de biri araç aldı diye aylığı kesilmezken başkasının kesilebilir.
evde bakım aylıkları, bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin kararlarına göre veriliyor. il mdüürlükleri onylayınca baglanıyor.
bir yerde bakım hizmetleri değerlendirme heyeti mevzuata sıkı sıkı baglı karar verirken bir yerde farklı karar çıkabilir.

ama sırtımızı mevzuata dayarsak yol alabiliriz.
bir yerde bir il müdürlüğü "araçtan dolayı aylık kesilmez" dedi diye, başka yerlerde araçtan dolayı aylığı kesilenleri ve borç çıkartılanları yok sayamayız.

evet @Master
araçtan dolayı aylık kesilenleri ya da borç çıkartılanları ne yapacagız şimdi? şehir efsanesi diyip geçecek miyiz?

NOT: evde bakım aylığı alıyrken araç alanlar aldıkları araçları il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür. eger alınan araç miktarı hane geliriyle alınmışsa, hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmiyorsa sorun olmaz. ama aksi durumda sorun olur.

ayrıca evde bakım aylığı baglanmadan önce alınan araçlar hiçbir şekilde gelire dahil edilmez. adamın 200 bin TL'lik aracı var. akrabaları vermiş parayı saolsun. ama hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altında. evde bakım aylığı almak için gitmiş başvurmuş. hane geliri uygun. hanedeki araç gelir getirmiyor. bu araç dikkate bile alınmaz. ama satılırsa bidlirilmek zorunda.

yani evde bakım aylığı baglanmadan önce mevcut araçlardan dolayı hiçbir şekidle gelir (satış vs) getirmediği sürece sorun olmaz.
ama evde bakım aylığı aldıktan sonraki araçlarda araç miktarı ile beyan edilen /tespit edilen gelir arasında fark varsa, beyan edilmeyen gelir kuşkusu varsa ve araştırma sonunda hanede kişi başına düşen aylık gelirin sınırı geçtiği tespit edilirse evde bakım aylığı kesilir. aksi durumda sorun olmaz.

kalem hanım öncelikle size çok teşekkür ederim annem dul maşı alıyor ben malül emekli olmuştum fakat bu cevaplarınız ev içinde geçerlimi kıraya vermsem

Üst Alt