Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alımında sağlık raporum hakkında yardıma ihtiyacım var!?

config

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba,

Bu konuda bilgili arkadaşlardan beni bilgilendirmelerini rica edeceğim. Sormak istediğim birkaç şey var. Sağlık raporum ile ilgili bazı bilgileri sizinle paylaşacağım ve sormak istediğim 1-2 konu hakkında cevap beklicem. umarım yardımcı olursunuz.

2009 yılında boynum kırıldı. Henüz yeni %73 oranında engelli raporu aldım. Maaş için almadım bu raporu aslında, çünkü çalışıyorum. Ama raporumun kullanım amacı kısmında 2022 Maaş yazıyor.

Benim asıl isteğim araç almaktır. ÖTV indiriminden yararlanarak araç almak için ehliyetimi H sınıfı olarak değiştirtmem yeterli midir? %90 ve üstü kişiler ÖTV indiriminden faydalanabilir gibi yazılar okudum. Benim %73 ama Ağır Özürlü olarak işaretlenmiş raporumda.

Bu durumda,
1) Ağır Özürlü olmanın bana ne konularda faydası ve zararı olur?
2) Ağır özürlü olunca da ÖTV indiriminden faydalanabilirsin demişlerdi bu doğru mudur?
3) ÖTV indiriminden faydalanarak aldığım aracın plakasında, engelli logosu kullanmak istemesem, bu tarz bir hakkım var mıdır?
Çünkü ben normal otomatik araç kullanabiliyorum. Herhangi özel tertibatlı araca ihtiyacım yok. Sağ tarafım normal olduğu için, sorunsuz otomatik araç kullanabiliyorum. Ama ÖTV indirimiyle aldığım araçta kesinlikle engelli logosu olmak zorunda mı? O logoyu kullanmak istemiyorum. O şekilde almak için ne yapabilirim? Benim için en önemli konu bu. Yardımlarınızı bekliyorum.

Teşekkürler, Allah hepimizin yardımcısı olsun...

Arkaşışm öncelikle çok gecmiş olsun,sana yazmış olduğun yazıya istinaden bilgim dahilinde şunu söyliyeyim senin bu durumunu yani eldeki sorununu nÖrolOJİ doktoru onay verir bildiğim kadar ama sana rapor vermeleri gerekir diye düşünüyorum. Sen öncelikle tam teşekkürlü bir hastaneye gidip doktorla görüşmeni tafsiye ederim,niye dersen senin bu durumuna onların vereceği kararla alabilirsin,yani doktorun insafına kalmış bir durum diye düşünüyorum.

cevap1)ağır özürlü olamanın sana bir zararı olacağını zannetmiyorum,belki faydası olur.
cevap2)%40 ve üzeri rapor oranın varsa ister ağır özürlü ol ister hafif,ötvden faydalanırsın.
cevap3)ötv indiriminden faydalanıp araç alıyorsan plakanda o işaret olur,bundan kaçışın yok,şimdi hem ötvden faydalanıp araç alacan hem de ben özürlü değilim plakama o işarete koymayın diyicen!!!biraz garip.

toksal;

Teşekkür ederim cevabınız için... Aşağıda yazanlarda göründüğü gibi o soruya cevabı öğrenmiş oldum aslında. Aşağıdaki konuyla ilgili bir bilginiz var mı acaba?

Aşağıda kırmızı ve altı çizik şekilde belirttiğim yerlere dikkat çekmek istiyorum ve bilgi almak istiyorum. Umarım yardımcı olacak arkadaşlar bulabilirim.
Benim sol ayagımda sorun var. Ancak sol el parmaklarımda da sıkıntı var. Bu durumda ben bundan yararlanamıyor muyum? Yani sinyal vs. kullanıyorum. Otomatik araç kullanmakta bir sıkıntı yaşamıyorum. Ama aşağıda görüldüğü gibi sadece sol alt denmiş. Benim sol el parmaklarımda oynatamama sıkıntısı olduğu için umarım bu uygulamadan faydalanırım. Konuyla ilgili beni aydınlatabilecek kişilere şimdiden teşekkür ederim.

c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması
Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.

Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

össur;

İyi de sonuç olarak maddeyi belirttim ve gayet açık birşey sordum. Bunun hastane ile ne alakası var. Bilen kişi cevaplayıp yardımcı olur diye sordum. sol alt ekstremitede sorunu olanlar diyor. Benim sol ayağımda sorun var ama sol el parmaklarımda da var. Aşağıdaki madde benim için geçerli mi değil mi? Bunun için hastaneye ne gerk var?

össur arkadaş haklı,burada alabileceğiniz cevapları almışsınız.sizin eksiğiniz rapor,onu da hastahane veriyor.rapordan sonra problem çıkarsa burada bilenlerden ve ya benzer durumlarla karşılaşanlardan fikir sorarsınız. hastahaneye araba almak,ötv indiriminden yararlanmak için rapor diye başvurun.

elimdeki raporun kullanım amacı 2022 maaşı diye yazıyor diyorsunuz.siz o raporu bazı yorumlar yaparak,mantık yürüterek istediğiniz şekilde kullanamazsınız.

Ama benim %73 oranındaki sağlık raporum zaten var. Ve genel olarak değerlendirilen her konuda geçerli olan sağlık raporu bu. %73 oranlı bu sağlık raporumda ayrıca "ağır özürlü" kısmında EVET yazıyor. Ve hemen altında da şu şekilde not düşülmüş.
"tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40 ve üzerinde bulunanlar, özür durumuna ilişkin bilgilerini nüfus cüzdanlarına işletebilmek, özürlü aylığı alabilmek ve vergi indiriminden faydalanabilmek ilgili kurumlara başvuruda bulunabilirler. Ayrıca, ağır özürlü olduğu bu rapor ile belgelendirilenler, sayılan hakların yanı sıra; bakım hizmetlerinden yararlanabilmek amacıyla ilgili kurumlara başvurabilirler."

1- Hayır
2- Faydalanamazsınız
3- Ancak %90 ve üzeri raporunuz olsaydı veya araç kullanmak için özel donanıma ihtiyaç duysaydınız araç alımında vergi avantajınız olurdu. Bu olsaydı evet, plakada sakat damgasının bulunması da şart olurdu.

oturanboğa şu linke bakarmısınız.
http://http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=982266

''Otomatik vitesli araçların istisna kapsamında alınmasının tek yolu sol ayak ve bacakta sakatlığın varlığı halidir. Bu durumda olanlar için otomatik vites, hareket ettirici özel tertibat olarak sayılıyor. Sağlık raporuna göre sadece sol ayak veya bacakta sakatlığı bulunanlar, 'H' sınıfı sürücü belgesi sahibi iseler, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek bulunmadan otomatik vitesli araçları ilk alımlarında bu istisnadan faydalanabilir''

Evet OturanBoğa bu konuda da sorum olmuştu, bilgilendirebilirseniz sevinirim Bülent bey.

Arkadaşın bahsettiği gibi benim sorunum sol bacağımda ve %73 raporum var. Ama sol elimin parmaklarında da sıkıntı var. Oynatamıyorum. Sol el parmaklarımın oynamaması, ş_i_f_a arkadaşımızın bahsettiği otomatik vitesli aracı özel tertibat olarak almama engel olabilir mi?

Yukarıda alıntılanan detay sadece sol bacağından sakatlığı olanlar için geçerlidir...

Sağ tarafım tamamen sağlam ve otomatik araç kullanabiliyorum.
Ama sol el parmaklarımda ki sorundan dolayı sanırım bu madde de bulunan yasadan faydalanamayacağım :( Bu da kötü. Özel tertibata ihtiyaç duymuyorum cünkü..

Sol alt ekstremitede sakatlık varsa, salt otomatik vitesli aracı vergi avantajı ile satın alabilirsiniz. Aynı anda sol kolda da sakatlık olması bir soruna yol açmaz. Önemli olan şey: Sol bacakta sakatlık var mı? Varsa, sorun yok...

sağlık raporu hakkında

öncelikle şunu belirteyim. her rapor alan kişi özürlü aracı alabilir diye bir şey yok, eğer özürlü kişinin her iki ayağında sorun varsa felç gibi, daha önceden b sınıfı ehliyeti varsa hastaneden h sınıfı ehliyet ve özürlü aracı alabilir raporu aldıktan sonra bir kursa yazılır ve h sınıfı ehliyetini emniyetten alır.
daha sonra isterse yurtiçinden 0 araç ötvsiz, yurtdışındandan gümrük vergisiz en fazla 3 yaşında ve otomatik vites ve 1600 motoru geçmemek ve gaz ve freni elle kumanda eden tertibat takmak şartıyla araç getirtebilir veya alabilir.

özürlünün sorunu sadece sol bacağındaysa ötv istisnasından yararlanamaz, nedeni de zaten bu kişi otomatik araç kullanabilmekte ve de özel tertibata ihtiyacı olmadığı için ötv den de faydalanamaz. özürla plakası takar fakat indirimlerden yararlanamaz ve de yurt dışından da araç getirtemez. çünkü ben yurt dışından araç getirtmek için ankara gümrük müdürlüğüne heyete girdim. benim önümdeki kişinin sol ayağında sorun vardı ve direk müracaat esnasında o kişiye araç alamayacağını söylediler ve müracaatını bile almadılar. bilginize.

arkadaşlar bakın lütfen incelemeden kesin cevap vermeyin.

burası gelirler idaresinin resmi sitesi ::Mevzuat Display::

bu da C maddesinin içeriği. c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması

yani sol bacak veya ayakta bir sakatlığı olanlar alacakları sağlık kurulu raporunda "otomatik vitesli araç kullanabilir, h sınıfı sürücü belgesi alabilir" ibaresi var ise ÖTV İNDİRİMİNDEN FAYDALANABİLİR.

gelirler idaresi başkanlığındaki kesin ve net bilgi budur.

Türkiye'nin gerçeği bu sanırım. Yukardaki 2 mesajdan birisinde sol bacağından sakatlığı olan kişinin ÖTV muafiyeti yok deniyor, öte yandan diğer mesajda da mevzuat indirimden yararlanabilir diyor.

Kederli;

Maalesef! Bana da özel tertibat diye tutturdular.
Otomatik arabayı babam de kullanır diyorlar
Düzen tam oturmadı belli ki

Sol alt ekstremiteden sakatlığı olan kişiler için yurt içinden alımlarda vergi avantajı var, yurt dışından alımlarda yok.

Haddime düşmeyerek size türkiye'nin gerçeğinden bahsedeyim. 2006 yılında devlet hastanesinden h sınıfı sürücü belgesi alır, gaz ve fren elle idare edilen özel tertibatlı araç kullanır raporu aldım. Süresi kısmında süresiz yazıyordu. Ancak yüzdelik kısmı boş bırıkılmıştı. Yani hiçbirşey yazmıyordu.

şubat ayında 0 araç almak için galeriye gittiğimde bana mutlaka yüzdelik oranının yazması gerektiğini söylediler. Bunun üzerine tekrar devlet hastanesine gittim ve yüzdelik yazılması talebinde bulundum. Onlarda bana tekrar heyete girmem gerektiğini söylediler.

Bunun üzerinde daha önceki raporum h sınıfı ehliyet fotokopisiyle birlikte heyete girdim. Kimse daha önceki raporuma ve ehliyetime bakmadı. Ve sonunda özürlü aracına ihtiyacı yoktur raporu verdiler. .... Işte türkiye gerçeği...

Aynı hastane aynı heyet başkanı...

Sürekli yazan rapor ne olduda değişti. Ben iyileştim mi. Yoksa daha önce ki rapor mu yanlış. Onu verenler doktor değilmiydi...

Elimde iki raporla uğraşırken arkadaşıın tavsiyesi üzerine yurt dışından araç getirmek için ankara gümrük müdürlüğündeki heyete girdim. Yüzdelik oranım yazmayan ilk raporumla. Ve sonuç gaz ve freni elle idare edilebilen özel tertibatlı araç kullanır.. Yani yurt dışından araç getirmek için 6 aylık izin belgesini aldım.

Işte türkiye'nin gerçeği...

şuna inanın eğer ben b sınıfı sürücü belgesi almaya kalksam bu sefer de diyeceklerki sen b sınıfı sürücü belgesi alamazsın buna eminim. Hep zora koşuyarlar. Heyet raporu almaya giden herkese kötü davranıyorlar. Ben 37 yaşında devlet memuruyum. Doktor bana oğlum diye hitap ediyor.

Işte türkiye'nin gerçeği.. Bilmem anlatabildim mi.

Sol alt ekstremitte problemi olanlar için net yanıt:

Vergi dairesi ile dizimdeki problemi konuştuğumda bana söylenilen; 'Sol dizde .... problemleri vardır ve otomatik vites araç kullanabilir' raporu olan herkes ÖTV indiriminden faydalanabilir dediler. Tabi ki bu rapor H sınıfı ehliyet alımında da kullanılabilir.

Gayet basit ve net.

sol alt ekstremitede sorun vardır otomatik vitesli araç kullanır raporu h sınıfı sürücü belgesi alır raporları farklı farklıdır. yani iki farklı rapor almak gerekiyor. yada her ikisini aynı anda sol alt ektremiğtde sorun vardır otomatik vitesli araç kullanır h sınıfı sürücü belgesi alır gibi. h sınıfı sürücü belgesi alır raporunu almak için heyet raporuna harç yatırmanız gerekiyor. ancak özel tertibatlı araç kullanır veya otomatik vitesli araç kullanır raporu almak için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. her ikisin aynı anda almak istediğinizde de heyet raporu için harç yatırmak zorundasınız, ancak her ilin heyet raporu kısmında farklı uygulamalar olabilir.

emniyet genel müdürlüğü trafik daire başkanlığının uygulama talimatını noktasına virgülüne dokunmadan size yazmak istiyorum.

'H' sınıfı sürücü belgelerinde 'otomatik vitesli araç kullanabilir' ibaresi bulunan kişilerin 'H' sınıfı sürücü belgesi ile kullanabilecek normal plakaya tescilli otomatik vitesli araçları kullanmsı mümkündür.

ayrıca, 'otomatik vitesli araç kullanabilir' ibareli 'H' sınıfı sürücü belgesi olan engelli kişi adına tescilli bulunan ve sakatlara mahsus işaretli plaka verilen otomatik vitesli araçların tescil belgelerine 'araç sahibinden başkası kullanamaz' ibaresi düşülmemesi (ÖTV indiriminden faydalanmadığından) gerekmekte olup, bu araçları başkalarının kullanmasında da bir sakınca bulunmamaktadır.

bilmem faydalı olabildim mi

"H Sınıfı Sürücü Belgesi Alabilir, Otomatik Araç Kullanabilir" Raporumla ilgili

H sınıfı sürücü belgesi almak için hastanede heyete girdim.
Rapor kararında "H sınıfı sürücü belgesi alabilir, otomatik araç kullanabilir" yazıyor.İmzadan çıkmasını bekliyorum. Şimdi benim sormak istediğim birkaç soru var. Bilgi sahibi arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim.

* Engelli raporum %73 ağır özürlü ve sürekli... C5-C6 seviyesinden engelliyim. Sağ ayağım ve sağ elim sorunsuz. Sol ayak bileğim ve sol el parmaklarımda sorun var. Yürüyorum.

* H sınıfı sürücü belgesi alabilir, otomatik araç kullanabilir raporumla ve H sınıfı sürücü belgemle ÖTV indiriminden faydalanabiliyor muyum? Bazı konularda "özel tertibatlı araç kullanabilir" ibaresi olması gerektiği yazdığı için bunu soruyorum. Çünkü ben bilerek kendim otomatik araç sürebildiğimi ve bu tarz rapor istediğimi belirtmiştim.

* Ayrıca ÖTV hesaplamasını nasıl yapacağız? Herşey dahil (kdv-ötv-trafik sigortası) 36.800 TL olan bir aracın bana geliş fiyatı net olarak ne olur? Bunun hesaplaması nasıl yapılır?

Sn OturanBoğa;

Sol alt ekstremitede hasar olduğu raporda özel olarak belirtilmemiş. Yazan karar şu; "H sınıfı sürücü belgesi alabilir, otomatik vitesli araç kullanabilir"

Bu durumda ben ÖTV 'den faydalanamıyor muyum?

Sol alt ekstremiteden sakatloık olduğu mutlaka belirtilmeli.

Raporun neresinde belirtilmeli, onu hemen düzelttireyim pazartesi günü. Örnek olarak bir metin yazar mısınız bilginiz varsa?

Karar kısmında, "Sol alt ekstremite hasarlı, H sınıfı sürücü belgesi alabilir, otomatik vitesli araç kullanabilir" bu şekilde mi olması lazım yani? Bu bilgiye sitede hicbir yerde ulaşamadım. Buradaki verilere güvenerekte H sınıfı sürücü belgesi alabilir, otomatik vitesli araç kullanabilir yazdırdım.

Tam olarak ne yazması gerektiğini belirtirseniz sevinirim. Bugünlerde bununla ilgili çok koşturuyorum cünkü yanlıs birsey yapmayayım. Boşuna uğraşmış olmayayım :(

Tanı kısmında yazılması gerek sanırım. Yazılsın da, neresi olduğu çok da önemli dğeil

Sonuçta muayene yapıldı. Sol tarafımda hasar olduğu doktorlar tarafından görüldü. O mutlaka raporun bi yerinde belirtilmiştir diye düşünüyorum. Nöroloji bölümü yaptı o kontrolü. Raporu p.tesi aldığımda bakarım, raporun herhangi bir kısmında yazmıyorsa eklettiririz artık napalım.

Bu raporu alıp, sürücü kursundan da H sınıfı sürücü belgemizi aldıktan sonra ÖTV indirimi için herhangi birşey yapmak gerekiyor mu? "ÖTV indirimi hakkı vardır" tarzında bi yerden bir yazı almak gerekiyor mu? Yoksa H sınıfı ehliyetle, herhangi otomobil firmasına gitmek yeterli mi oluyor?

Buradan sonuçları bildireceğim, aynı sıkıntıları yaşayan olursa en azından bilgi sahibi olsunlar.

merhaba telyo.peki otomatik vites araç değilde benimkinde özel tertibatlı araç yazıyo fark edermi hangi tür araç alınabilir aceba bilgin varmı bende otomatik vites alabilirmiyim bu ibareyle tşk

Hocam merhaba. Direk size kanun maddesinden alıntılar yaparak cevap vereyim.

"Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir........sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır."

Yukarıdan da anlaşılacağı gibi sakatlık durumunuza göre otomatik vitesliler konusunda karar veriliyor. Eğer belirtilen yerlerde sakatlığınız yok ise malesef alamıyorsunuz.

Üst Alt