Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç değer kaybı davası nasıl açabilirim?

farman

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Bir ay önce aldığım araçımla trafik kazası geçirdim. Karşı taraf yüzde % 100 kusurlu çıktı. Araçımın sol ön kapısı , aynası , sol ön çamurluk ve kapı davlumbazı değişti. Karşı taraftan Araç değer kaybımı nasıl talep edebilirim. Bilgisi olan arkadaşların dikkatine..

dava açmadan önce bu işi yapan bir eksper bulup araçta meydana gelen değer kaybını tespit ettireceksin.daha sonra eksperin size vermiş olduğu değer kaybı belgesini karşı tarafın trafik siğortasına gönereceksiniz.onlar size ödeme yapacaklar eğer yapılmaz ise dava açacaksınız...

Merhaba,

Araç değer kaybı, hasar gören aracın durumunu niteleyen bir kavramdır. Araç değer kaybı, hasar alarak onarım gören aracın ikinci el piyasa değerindeki düşüşü ifade eder. Kaza geçirip hasar gören araç, en iyi şekilde tamir edilmiş olsa bile değerinde bir düşüş olacaktır. Ancak daha önce boyanmış ya da değişmiş bir parça için tekrar değer kaybı hesaplanmaz. Fakat daha önce boyanmış parça sonraki kaza da değişirse bu sefer değer kaybı hesabına dahil edilir.

Kusurlu aracın trafik sigortasından, kusur oranında bu zararın karşılanmasını talep edebilirsiniz. Eksper raporu almanıza da gerek yoktur.

Sigorta şirketinden değer kaybı dilekçesi için örnek istiyorum. bilgisi olan arkadaşların paylaşması rica olunur.

farman

Arkadaşın dilekçe örnegine ne gerek var sen experin raporunu ve faturasını karşı tarafın sigortasına şu trafik poliçeli müşteriniz şu tutaNAKLI kaza sonucu aracımda evperin tespit etmiş olduğu meblayı şu IBN numaralı hesabıma ödenmesini istiyorum yaz iadeli tahütlü ptt den yolla.

Bir önceki mesajda arkadaşın dediğini yapabilirsiniz. Genelde böyle durumlarda sigorta şirketleri uzun süre oyalama takdiği güderler ya da değer kaybını düşük hesaplarlar.

Araç değer kayıpları dava açmadan Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurularak gerçekleştirilebilir.

Sigorta tahkim komisyonuna başvurmanın ön şartı, sigorta şirketine başvurmaktır.

[FONT=sans-serif]Karşı tarafın sigorta şirketi % 100 kusurlu olduğu halde değer kaybımı red etmiş. Tramer kayıtlarında 3200 tl lik hasar gözüküyor. Red sebebini ise sol ön kapı ,dikiz aynası ve sol ön çamurluk değişimlerine değer kaybı ödenmez diye açıklamış. Sigorta şirketi haklımıdır[/FONT]

avukata vekalet ver onlar halletsin eksper gelip rapor tutuyor.bilirkişi raporuna göre mahkeme kararını veriyor. benim eksper raporunda 3500 TL yazıyordu ama hakem başka bir bilirkişi istemiş oda 1500 TL ye düşürdü.red sebebine saçma bir neden göstermişler öyle bir şey mümkünmü benim tampon ve sol çamurluk boya olduğu halde değer kaybı aldım.

Sigorta Tahkim Kurumuna başvuruda bulundum.Başvurum kabul edilmiş sonuçları paylaşırım...

Merhaba;
10/02/2016 tarihinde benim aracımada bir arkadaş çarptı. Karşı taraf kusurlu olduğunu kabul etti çarptım dedi.Muhtemelen %100 kusurlu çıkacak. Sağ ön kapı saçı değişiyor sağ arka kapı doğrultulup boyanıcak @farman sigorta şirketine hangi evrakları gönderdiniz ve ödenmesini istediğiniz değer kaybı rakamını kendi araştırmanızla elde ettiğiniz bir rakamı mı yazdınız.

@twilight siz sigorta ve tahkime başvurduktan sonra mı avukata vekalet verdiniz.
Dava için avukat ne kadar ücret istedi. Dava sonucunda o masrafları da sigorta ödüyor değil mi?
Bilirkişiyi önceden tutup bir rapor almamız doğru değil o zaman mahkeme kabul etmeyip kendi bir bilirkişi istiyorsa.
Teşekkürler...

aracın değer kaybı için vekalet verdim avukatlarım yaptı her işlemi. dava için avukat 200 lira kadar para istedi dava masrafını karşı tarafın sigortası ödedi. ama eksper ücretini ödedim. eksper raporunu dikkate almadı mahkeme.Mahkeme kendi bilirkişisine hazırlattı raporu yarıya düşürdü değer kaybı tutarını.

Avukat tutmadım bütün işlemleri kendim yaptım. Tramer kayıtlarında 3200 tl hasar kaydı gözüküyor hasar tutarını karşı tarafın sigortasından istedim vermedi tahkim komisyonuna verdim.

Hocam yanlışım varsa düzeltin lütfen. Sigortadan aracın hasar masrafını değilde ikinci el piyasasındaki değer kaybını istememiz gerekmez mi? Birde sigortaya hangi evraklar ile başvurdunuz. Teşekkürler

Hasar masrafı değil değer kaybı olacak. Sinerji; Sigorta Tahkim Kurumu için evraklar : Kaza tespit tutanağı , her iki tarafın ruhsat , ehliyet , sigorta ve kasko paliceleri , araçın tamir faturası , eksper raporu ,varsa kaza fotoları , araçın tamirden sonraki fotoları , stk başvuru formu , başvuru ödendi dekontu , Karşı tarafın sigorta şirketinden gelen red yazısı , beyan dilekçesi.

Sigorta Tahkim Komisyonu dün hakem atamış tarafıma tebligat göndermiş.

Sigorta Tahkim Kurumu ara karar vermiş değer kaybı tespiti için eksper atamış..UYUŞMAZLIK HAKEM ARA KARARI
BAŞVURU TARİHİ VE SAYISI : 04/02/2016-2016.E.2952
BAŞVURU SAHİBİ : FARUK KARSLI
BAŞVURU SAHİBİ VEKİLİ :-
SİGORTA KURULUŞU :SOMPO JAPAN SİGORTA A.Ş.
SİGORTA KURULUŞU VEKİLİ :Av. CEREN RENÇBER
SİGORTA HAKEMİ : Mehmet ATEŞ
Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından görevlendirildiğim uyuşmazlık dosyasının ilk incelemesinde; dosya konusu talebin, başvuranın aracında meydana geldiği iddia edilen değer kaybına ilişkin tazminat talebi olduğu müşahede edilmiştir.
Somut olay konusu poliçenin tanzim edildiği ve rizikonun meydana geldiği tarih itibarıyla 14.05.2015 tarihli ve 29355 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren Trafik Sigortası Genel Şartları yürürlüktedir.
Bu çerçevede;
1-6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 431. Maddesine müsteniden re’sen seçilen bilirkişiden; dosyadaki belgeler üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda, 14.05.2015 tarihli ve 29355 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren Trafik Sigortası Genel Şartları Eki Değer Kaybı Hesaplamasına göre, başvuranın aracında değer kaybı oluşup oluşmadığını, değer kaybı oluştuysa ödenecek tazminat miktarını gösterir, denetime elverişli rapor alınmasına,
2-Bilirkişi olarak, E11/G0018levhano’luSigortaEksperiAdemALTUNCU’nungörevlendirilmesine, bilirkişi ücreti olarak 300,00.-TL takdir edilmesine,
3-Bilirkişi ücretinin, başvuran tarafından, AdemALTUNCU’nunAkbankŞirinevler Şubesi’ndeki hesabına (IBAN NO:TR94 0004 6001 8888 8000 1246 54) 7 günlük kesin sürede yatırılarak dekontun Mehmet ATEŞ’in (mehmet.ates@hazine.gov.tr) e-posta adresine gönderilmesine,
4-İşbu kararın e-posta ile taraflara ve/veya vekillerine tebliğine, e-posta kutularının dolu olması nedeniyle geri dönmesi dışında, gönderilen e-postanın aynı gün tebliğ edilmiş sayılmasına,
5-Belirlenen 7 günlük kesin süre içerisinde bilirkişi ücreti yatırılmadığı takdirde, kararın mevcut delillere göre verilmek zorunda kalınacağının, ayrıca başvuru sahibinin iddiasını ispatedemediğine karar verileceğinin ihtarına,
6-Bilirkişiye rapor ibrazı için 10 günlük süre verilmesine, diğer hususların bilahare düşünülmesine,
karar verildi.11.03.2016
Mehmet ATEŞ
Hayat Dışı Sigorta Hakemi
(01167)

Bu tahkim işide masraflı işmiş inşallah kazanırsınız. Bende aynı sigorta şirketine başvuruda bulundum. Henüz onların değerlendirmesinde benimkide .

Sinerji ; masraflı ama kazanırsam hepsini geri alacağım. Toplam masraf 400 Tl..

Sompo Japan a değer kaybı için yapmış olduğum 9.000 TL lik rakama rağmen sigorta 2.252 tl gönderdi. Danıştığım avukat ve 14.05.2015 tarihli ve 29355 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren Trafik Sigortası Genel Şartları Eki ndeki hesap tablosuna göre 7.000 ile 9.000 arası bir değer kaybı olduğunu söylemişti. Biraz araştırma yaptıktan sonra tahkime gitmeyi düşünüyorum bende.

ÇOK ACİL YARDIM ;
DEĞER KAYBI İÇİN BİLİRKİŞİ RAPORU AYNEN AKTARIYORUM
Söz Konusu 41 vg 059 plakalı aracın 09/01/2016 tarihinde karıştığı maddi hasarlı kazası nedeni ile talep etmiş olduğu değer tespiti için 01/06/2015 tarih itibari ile yürürlüğe giren Trafik Sigortası Genel Şartlar Eki Değer Kaybı Hesaplanmasına göre yapılmış olup 2.834 TL olarak tespit edilmiştir. Ancak Trafik Sigortası Genel Şartları Eki Değer Kaybı Hesaplamasında teminat dışı kalan hallerden " Ana iskelet ve şaside hasar olmaksızın vidalı parçalarda yapılan onarım / değişim ile giderilebilen hasarlar " maddesi uyarınca araçta oluşan değer kaybının teminat dışı olduğu kanaatine varılmış. YUKARIDA YAZANLAR NE ANLAMA GELİYOR NE YAPMAM GEREKİYOR SON CÜMLE NE DEMEK İSTİYOR..

merhaba.
aracın piyasa rayici
kilometresi nedir.itiraz süresi dolmak üzere sanırım.acil cvp.
ön çamurluk ve kapı değişti sanırım.

Bilirkişi raporu hatalı anladığım kadarıyla.Kapı ve çamurluk cıvatalı parçadır denip reddetmiş,oysaki bu parçalar değer kaybına konudur ve örnek hakem kararları mevcuttur.Değer kaybına konu olmayan parçalar tanpon,far,stop vs.

http://www.sigortatahkim.org/index.php?option=com_content&view=article&id=297&Itemid=212

bu linkte itiraz başvuru formu var.

itiraz hakemleri atanacak ve yanlış düzeltilecektir.

Sigorta Tahkim Kurumu nihai kararı açıklamış. Gerekçeli kararı postaya vermiş bakalım nasıl sonuç çıkacak. Aksi sonuç çıkarsa Sulh Hukuk Mahkemesini Başvuracağım..

Sigorta Tahkim Komisyonu karar vermiş ; Aynen Aktarıyorum:

" [FONT=sans-serif]41 VG 059 plakalı aracın 09/01/2016 tarihinde karıştığı maddi hasarlı kazası nedeni ile talep etmiş olduğu değer tespiti için 01/06/2015 tarih itibari ile yürürlüğe giren Trafik Sigortası Genel Şartlar Eki Değer Kaybı Hesaplanmasına göre yapılmış olup 2.834 TL olarak tespit edilmiştir.
Ancak Trafik Sigortası Genel Şartları Eki Değer Kaybı Hesaplamasında teminat dışı kalan hallerden " Ana iskelet ve şaside hasar olmaksızın vidalı parçalarda yapılan onarım / değişim ile giderilebilen hasarlar " maddesi uyarınca araçta oluşan değer kaybının teminat dışı olduğu kanaatine varılmış."
[/FONT]
[FONT=sans-serif]

Yani değer Kaybını ret etmiştir. Sulh Hukuk Mahkemesine Borçlar Kanunun 122. maddesine göre dava açacağım.[/FONT]

Asliye Hukuk Mahkemesine Avukat araçılığı ile Değer Kaybı davası davası açtım.

Değer kaybı mahkemesini kazandım

Değer kaybı için mahkeme sonuçlandı. Mahkeme lehime karar verdi. Mahkeme Toplamda 7000 tl ceza kesti sigorta şirketine

Arkadaşlar değer kaybına uğramış olanlar için paylaştım. Ben bıkmadım , usanmadım siz bıkmayın usanmayın. Sampo Japan Genel toplamda 7,000 Tl ödeyecek. Ben ise kazadan sonra 2,800 tl istemiştim vermemişti sen misin vermeyen.

Mahkeme Kararı Özeti;

Gebze Asliye Ticaret Mahkemesi
Sayı : 2016/882
Celse No :2
Celse Tarihi : 2
Güvenlik gerekcesi ile hakim ve katibin adını yazmıyorum
Karar Satırı Aşağıda Aynen Aktarıyorum;
Tahkikatı gerektiren başkaca bir husus kalmadığı anlaşılmakla tahkikatın bittiği bildirildi.Sözlü yargılamaya geçildi.
Davacı vekilinden son beyanları soruldu. Önceki beyanlarımızı tekrar ederiz. Davamızın kabulüne karar verilsin dedi.
Araştırılacak başka husus kalmadığından yargılamaya son verildi.
HÜKÜM : Davacının davasının kabulü ile 2,834 tl tazminatın yasal faizi ile birlikte davalıdan alınıp davacıya verilmesine , mahkeme masrafları ve avukatlık ücretinin davalıya bırakılmasına dair davacı asil ile vekilinin yüzüne , karşı davalı vekilin yokluğunda tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi ilgili dairesine hitaben mahkememize verilecek istinaf dilekçesi ile istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkca okunup usulen anlatıldı. 09 / 05 / 2017.

Benimde başıma benzer olay geldi ve hayatım karardı. Karşı tarafa ben vurdum ama ehliyette yok. Arabası ww Tiguan idi. Expertizle hallederek baya güzel geçirdiler ve şuan isssizim hapse girecem belkide. :(

Üst Alt