Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç sahibi vefat ederse araç ne olur?

özgünöz

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar %90 özürlü raporuyla babam adına araç alıcaz.sizlere sormak istediğim şu:
tüm şartlar tutuyor arraç alınacak. 5 yıl satılmayacak vergiden muaf olucak. allah göstermesin ama bu araç alındı diyelim allah göstermesin babam bu zaman içinde ölürse araç nolur.merak ettim lütfen prosüdür ne ise paylaşırsanız sevinirm.

%90 Üzeri Alınan Aracın Sahibi 5 Yıl Dolmadan Vefat Ederse İzlenecek Yol Nedir.? (

Merhaba,
İnternette bu konuda detaylı adımları anlatan bir kaç arkadaşın yorumlarını paylaşmak isterim.

Detay 1 :
Arkadaşlar! Bu konuyu yazarken içim burkularak yazıyorum ama ölüm Allah'ın emri. Allah herkese uzun ve kaliteli bir hayat vermesi temennisi ile vefat eden engelli kişinin üzerine kayıtlı ÖTV muafiyetli aracın devri ile ilgili işlemleri yazacağım.

1. Vefat eden kişinin nüfus kayıtlarına vefat ettiğine dair bilginin düşmesi beklenir (1-7 gün arası),
2. Ölüm bilgisi nüfusa geldikten sonra nüfustan 3-4 adet vukuatlı nüfus kayıt örneği alınır, (30 dakika)
3. Notere; elinizde nüfus kayıt örneği, ölüm belgesi (hastaneden alınan) ve vasilerin tamanı (nüfus cüzdanları ile) verasetname çıkartmak için başvurur, (1-2 saat)
4. Verasetname, ölüm belgesi ve nüfus kayıt örneği ile ilgili aracın kaydının olduğu vergi dairesine başvuru yapılır, varislerin borcunun olmadığı sistemden kontrol edilir, (1-2 saat)
5. Vergi dairesinde borcunuzun olmadığı anlaşılınca aracın ruhsat bilgileri ve belgeler ilgili yerdeki takdir komisyonuna vergi dairesi tarafından gönderilir, (küçük yerleşimlerde 1 ay sürebilir)
6. 1 ay bekleme esnasında ara sıra vergi dairesine takdir komisyonunun cevabı gelip gelmediği sorulur. Gelen cevap doğrultusunda vergi dairesine başvuru yapılır ve aracın veraset ve intikalinde hiçbir mahsur olmadığına dair yazı alınır, (30 dakika)
7. Notere bütün varislerle birlikte tüm belgeler ile TEK KİŞİ ÜZERİNE FERAGAT yazısı için başvuru yapılır, (1-2 saat) (NOT: BU MADDE BİRDEN FAZLA VARİS VAR VE TEK VARİSİN ÜZERİNE ARAÇ KAYIT YAPTIRILMAK İSTENİYORSA GEÇERLİDİR)
8. Herhangi bir sigortacıya giderek konu anlatılır ve 2 basılı form doldurulur, (30 dakika)
9. Alınan feragat yazısı, vergi dairesinden alınan son yazı, ölüm belgesi, nüfus kayıt örneği, sigortacının doldurduğu formlar ve ruhsat ile üzerine alış yapılacak VARİSİN adres kaydının olduğu ilgili il veya ilçe trafik emniyetine başvuru yapılır, (1-2 saat)
10. İşlemlerin sisteme kaydından 30 dakika sonra aracın yeni sigortası için sigortacıya gidilir, (1 saat)
11. Alınan sigorta belgesi ile tekrar il- ilçe trafik emniyete gidilir ve yeni ruhsat alınır. (5 dakika)

Biraz karışık oldu ama çoğu kişinin aklındaki sorulara cevap bulabileceğini sanıyorum. Bu yazdıklarım aracın tek varisin üzerine alınması ve ÖTV ödemeden devir işlemleri ile ilgilidir. Eğer mirasçılardan başkasına satacak iseniz ÖTV ödemek zorunda kalacaksınızdır.

Detay 2:

Güzel Paylaşımlar yapılmış bu bağlamda benimde eklemek istediklerim var Maddeler halinde belirtmek gerekirse

Arkadaşlar öncelikle S.A diyor Vefat edenlere Allah'tan Rahmet Kalanlara sağlıklı uzun ömürler diliyorum.
Asıl konuya gelmek gerekirse % 90 engelli oğlum adına 15.08.2008 tarihinde araç aldık ve aracın devrine ilişkin süreci aktarayım
1-Vefat eden kişinin nüfus kayıtlarına vefat ettiğine dair bilginin düşmesi beklenir (1-7 gün arası ayrıca kurumlardan vukaatlı nüfus kayıt örneği istenmiyor ilgili tüm kamu kurumları sistemden görebiliyor)
1-Noterden Annene ve Baba adına veraset ilamı ( Ötv nin ödenmemesi için Anne ve baba adına devri şartı koştular )
2-Bir dilekçe ve verasetname ile ilgili vergi dairesine müracat ( Devrinde sakınca yoktur yazısı )
3- 2 Adet Ek-1 belegesi düzenlenecek
4-Veraset ve intikal vergi dairesinden ( Vergi intikal yazısı alınacak burada araca yaklaşık 300-400 tl vergi çıkıyor )
5-Bunlarla beraber ilgili Trafik şubesine müracak buradan alınacak seri no ile sigortacınıza başvurup Zorunlu trafik sigortası ve kaskonuzu yeniden düzenleyeceksiniz ve ruhsatta sizin eşiniz adına ruhsat çıkıyor satış için 5 yılın dolmasını bekliyorsunuz

arac sahibinin vefatı

arkadaşlar merhaba
%91 raporlu babaannemin üstüne araç almak istiyoruz. fakat Allah gecinden versin olurda 5 sene içerisinde bir vefat söz konusu olursa babannemin de herhangi bir mal varlığı yok aracı babamın üstüne almak istediğimizde ötv ödemek zorunda kalırmıyız ? veya banka hesabına bir miktar para yatırdığımızda birden fazla mal varlığı anlamına gelir mi ?

diğer konu da babamın mahkeme kararıyla annesinin aylık maaşı ve bez yardım ücretini çekme hakkı var bu vasi anlamına geliyor mu acaba ?

yardımcı olursanız sevinirim

saygılarımla

varisler vergi dairesine gider ordan emniyete yönlendirilir ne kadar varis varsa ruhsata işlenir 5 yıl boyunca kullanılıp 5 yıl sonunda 1 kişiye devir yapılır 5 yıl içinde devir vb işlemler ötv ödeme sebebidir. araç sahibi kişi 5 yıl içinde vefat etse bile sistem böyle

Vergi dairesine gittik fakat vergi dairesi aracin borcu yoktur diyip duruyor. Babam 2012de vefat etti. Henuz devir islemlerini yapmadik. Bu hafta basliyalim dedik vergi dairesine gittik. Gecmis yillarin mtv sini odemek icin geldm babam 2012de vefat etti 2012 senesinden bu yana vergi yansimasi lazim dedim. Hayir sistemde borc gozukmuyor dedi. Napacagim bilmiyorum

Tamda bu bilgiyi bir arkadasım bana sordu.Bu bilgileri burdan ögrenip ona aktardım.Tesekkurler verdiginiz bilgiler için.

5 yıl içinde kesinlikle tek kişi üzerine yapılamıyor araç diyelim 3. yılda engelli vefat etti 5 yıl dolana kadar ne kadar varis varsa onların adı ruhsata işleniyor ve öyle kullanılıyor 5 yılın sonunda 1 kişiye devirini ancak yapabilirsiniz

YA ARKADAŞLAR BENİM BURADA İYİCE KAFAM KARIŞTI OTURAN BOĞA OLUR DER SERSOY 78 OLUR DER YUNUS EMREDE TAM TERSİ ARAÇ 5 yıl içinde kesinlikle tek kişi üzerine yapılamıyor araç diyelim 3. yılda engelli vefat etti 5 yıl dolana kadar ne kadar varis varsa onların adı ruhsata işleniyor ve öyle kullanılıyor

5 yılın sonunda 1 kişiye devirini ancak yapabilirsiniz AYNI SORUN BENDE VAR VE BİR ÇÖZÜME ULAŞAMADIM BU KONUDA BENİ AYDILATIN NE OLUR SİZLERDEN RİCA EDİYORUM

alipaşali

Eğer birden fazla mirasçı varsa, ölen kişinin araç dışında başka mal varlığı da varsa, bu durumda mirasçılar bir mirasçı adına feragat edebilir ve bu durumda vergi ödenmez. Aksi halde ödenir. Benim anladığım bu:

"Muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekede söz konusu taşıtın yanı sıra başkaca mal ve/veya hakkın da bulunması halinde ise diğer mirasçıların, lehine taşıt üzerindeki mülkiyet hakkından ivazsız olarak feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan taşıtın lehine feragat edilen mirasçıya intikali, “veraset yoluyla intikal” olarak değerlendirilir. Bununla birlikte, Kanunun 15 inci maddesinde yer alan söz konusu düzenleme, esas itibariyle veraset yoluyla intikal eden engelli taşıtının tüm mirasçılara intikaline ilişkin olup, taşıtın istisnadan yararlanamayan murisler arasında veya murisler tarafından istisnadan yararlanamayan üçüncü kişilere devrine ilişkin bir istisna sağlamadığından, terekede yer alan diğer mal ve/veya hakların değerinin taşıtın değeri ile mütenasip olması gerekmektedir. Aksi takdirde, diğer mirasçıların vereceği feragatnameye istinaden taşıtı devralan mirasçının taşıt üzerindeki kendi mülkiyet hakkına (miras payına) karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere bu işlem "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmez. Örneğin, istisnadan faydalanılan taşıtın engellinin vefatı üzerine iki mirasçıya intikal etmesi ve mirasçılardan birinin taşıtı, diğerinin ise terekede taşıt dışındaki varlık olan beş adet cumhuriyet altınını alması ve bu hususta mirasçıların anlaşmaları durumunda, bahse konu cumhuriyet altınlarının toplam değeri taşıtın değeriyle mütenasip olmadığından, feragatname düzenlense dahi, terekede birden fazla mal ve/veya hak bulunması kapsamında ÖTV’siz işlem tesis edilmez."
Kaynak

Merhaba, engelli vefatı sonrasında diyelim ki aracın kasko değeri 100 bin tl olsun. Diğer gayrimenkul değeri 100 bin tl ve üzeri mi olacak? Yoksa diğer miasçılar oranında mı olacak? Yani aracı üzerine almak isteyen dışında üç mirasçı daha varsa 3*100 bin tl mi rayiç göstermek gerekir?

Umut1982
Ben üçü için tek 100 bin lira değerinin yeterli olacağını düşünüyorum.
Çünkü araç üzerindeki hakkından feragat edecek olan mirasçının bu araç üzerindeki hakkı zaten 1/4 tür, yani 25 bin TL civarındadır.
Ben mantıken bu sonuca vardım, tabi ki kesinlikle bu diye bir iddiam yoktur.

Bu konu ile özelge talebinde bulundum. Eğer cevabı gelirse burada paylaşırım

Umut1982
Memnun oluruz.
Neden özelge gerekti ki, koca vergi dairesi bile bundan emin olamadı mı ?

Vergi dairesi memuru, benim mantığıma göre diğer mirasçıları hak mahremiyetine uğratmaması ve esitlik olmasi için mirascı sayısı oranında bedel göstermek gerekir diyor. ötv kanununda iki mirascili örnek verdiği için oraya takıldı galiba.
Acaba tek kusi üzerine devir alanlar ne yol izledi

Umut1982
Her iki yönden de düşününce içinden çıkamadım :))
Şu yönden baktım bir de;
Tek 100 bin lira tezini kabul ettiğimizde bu sefer de, ''Ben bu yüz bin lirayı aldım, öteki yüz bin lirayı da üçünüz aranızda paylaşın'' gibi bir adaletsizlik oluyor gibi.
Ya hu bu kanun, yönetmelik yapıcılar neden her ucunu yoruma açık bırakırlar ki ?
Eminim bu konuda ülkenin her yerinde farklı farklı yorumlarla farklı işlemler yapılıyordur.

Merhaba,
Aslında 2015 nisan ayında çıkan ötv kanununda, araç dışında araca eş değer mal varsa diger hisseciler noter feragayiyle tek kisi üzerine alır. " Kalan diğer malın eşit paylaşılıp paylasilmamasina bakilmaz. " diyor.
Burada önemli olan feragat edildiği zaman bağış statüsünde olup olmamasıdır. Araç dışı mal yoksa feragat halide bağış olarak nitelendiriliyor ve ötv çıkıyor. Ama araç dışında eş değer veya daha fazla mal varsa bağış olarak nitelendirilmiyor. Onun için bana göre araç dışında kalan malın aracın değerine eşit veya daha fazla olması yeterlidir.
Burada diğer arkadaşlar nasıl bir uygulama izlemiş acaba?

Umut1982
Evet, aracın verasetle intikal kategorisine girebilmesi için eşdeğer başka mal şartı aranıyor. İlgili tebliğde ÖTV siz devir ancak verasetle intikal yoluyla edinimde mümkün oluyor.
Bence miras kalan araçtan başka mal yoksa diğer mirasçıların reddi miras hakkını kullanması da sorunu çözer. Çünkü reddi miras işlemi sonrasında, sanki o mirasçı hayatta değilmiş gibi miras diğer mirasçılara kalır.
4 kişinin mirasçı olduğu, ama miras olarak ortada sadece bir aracın bulunduğu böyle bir durumda üç mirasçı reddi miras hakkını kullansa araç, kalan tek mirasçıya verasetle intikal etmiş olur. Araya bağış, hibe gibi bir durum girmemiş olur.
Çok çok emin değilim, sadece bir mantık yürüttüm.

Arkadaşlar merhaba bi sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim babaannem adına raporla araç aldık babaannem yatalak konuşamıyor bu yüzden vasi istediler babam da vasi olarak tayin edildi neyse daha sonra bi araç aldık babaannemin 8 çocuğu var vasisi babam ve birkaç çocuğunun icraları felan var şimdi babaannem Allah göstermesin vefat ederse bu varislerin borçları icraları araca mı gelecek veya bu aracı sadece bizim adımıza nasıl alıcaz bilgisi olan varsa anlatabilir mi acaba

Engelli aracına haciz gelemz diye biliyorum. Arabanin parasini kim odedi. Eger sizseniz kardeslerden yazi almaya bakin araca ortak olmasınlar. Bunlar acı gerçekler.

hozgul 'e ek olarak:
Araç, verasetle intikal yoluyla mirasçılara geçtiğinde engelli araç vasfını yitirir zaten.
Ayrıca diğer kardeşlerden yazı alıp araca ortak olmamalarını sağlamak yönündeki bilgi de doğru değil. Mirasta yasal olarak tüm mirasçılar hak sahibidir. Önceden herhangi bir kağıt imzalatmakla bu hakkı bertaraf edemezsiniz.

Eğer 3 varis varsa bu varislerin ikisi hakkından feragat ederek tek kişinin üzerine verirlerse ötv ödenmez demi doğru mu anlamışım yardımcı olursanız sevinirim aracın dışında başka mal yoksa sanirim feragat olamıyor peki redd-i miras nasil yapılıyor redd-i miras olunca ötv alınıyor mu

Arkadaşlar aynı durum bende var 20 gün önce annemizi kaybettik üzerine aldıgımız araba 18 ay oldu daha 3.5 senemiz var süresinin bitmesine MTV ödeyip süresi boyunca binebilinirmiş
Veraset çıkarttık vergi dairesinden borcu yoktur devredilebilir yazısını aldık 4 varis var sigortasını 1 kişi üzerine yaptırıp ruhsata 4 kişinin ismi yazılacakmış yapılabilecek tek devir işlemi bu onun dışında ki her türlü işlemde ÖTV yi ödemek zorunda oluyormuşuz
Üzerine başka bir mal mülk olmadığı için feragat söz konusu değilmiş
Engelli birine bile satış verirseniz ÖTV ödersiniz dediler engelli kişi vefat ettiğinden dolayı artık engelli aracı değilmiş
Daha iyi bilgisi olan arkadaşlar başından geçenler yazarsa dahada iyi anlaşılır bu konu
Saygılarımla

arkadaşlar benimde eşimin kardeşi aracı aldıktan bir yıl dolmadan 10.07.2019 tarihinde vefat etti.
şimdi benim sormak istediğim eşimin babası öldüğünde 30 yıldır ayrı olduğu eşinden boşanmadığı için emekli maaşını da alıyor. ama eşim engelli olan kardeşine yıllardır kendisi bakıyor ve vasisi de eşim. kardeşi öldüğünden dolayı başka kardeşleri de olmadığından araç aşime mi kalıyor yoksa yıllardır ayrı yaşayan annesi de hak sahibi olur mu. neler yapamalıyım yardımcı olurmusunuz

Engellinin vefatı halinde araç ne oluyor?

Merhabalar herkese,

Benim annemin %90 ağır demans raporu bulunuyor. anneme vasilik ile araç almak istiyorum fakat vefat durumunda aracın akıbeti hakkında çok şey yazıyor anlamadım tam olarak. Annem evli değil, dul. ben annemin tek çoçuğuyum ve annemin üzerine miras kalan tarla hisseleri var. Annemler 7 kardeş. böyle bir durumda neler oluyor acaba?

Çok okudum yazılanlar açık söylemek gerekirse fakat anlayamadım. ÖTV ödeme, feragat vs. benim durumuma uyan tam olarak göremedim tek çocuklu olan.

Teşekkürler.

Ankyra evet baktım fakat hep varislerden birilerinin feragat etmesinden bahsediyor. Ben tek çocuğum zaten, direkt olarak bana kalmaz mı? kardeşlerini ilgilendiren bir durum yok sanırım. Bu gibi konular kafa karıştırıcı.

mukorz
Bu konu miras hukukunun konusudur. Miras ilk önce birinci derecede yasal mirasçıya kalır. Siz de çocuğu oldugunuzdan birinci derecede yasal mirascı oluyorsunuz.

Üst Alt