Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aracımı eşimin kullanamaması ne kadar kötü! Ne yapacağız?

mehtap05

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar allah rızası için birisi bana belgeli yönetmelikli v.s artık ne varsa dayanak sunabilecek şekilde yardımcı olsun lütfen. 30 yaşıma geldim devlet memuruyum ve ben daha yeni cesaret edebildim ehliyet almaya nedense malum. Yıllardır dik durabilmek için savaştım ama bir yerde önüme engeli koydular anladımki işte bu yüzden bize engelli deniyor.
Evliyim ve eşimde herhangş bir engel yok. Bir arabamız var otomatik vites,araç benim üzerime tescilli. Baktım ben bu aracı kullanabiliyorum ehliyet alayım bari dedim(arazi sürüşü:))) Sağ bacağımda diz ve diz altımda polio sekeline bağlı hasar var, heyete gittim geçen hafta H sınıfı sürücü olur özel tertibatlı araç kullanır yazıldı, otomatik vites olarak yazılsa ben kullanabiliyorum bu şekilde olmazmı dedim, doktor bana, bu şekilde yazma yetkim yok neyse o dedi. Neyse şimdilik tamam kursa kayıt yaptırdık ağustosta sınava gireceğim. Ama sorun şurada bizim 2 tane araca ihtiyacımız var. Benim işim gereği araca ihtiyacım var ve eşim devamlı şoförlüğümü yapamıyor, bizdeki aracı ben kullanamıyorum otomatik vites özel tertibatı yok yan, diyelim ben bunu sattım özel tertibat yaptırdım bir araç aldım veyahut halihazırda olan aracımıza tertibat yaptırdık öyle gerekli ya benim için. O zamanda eşim kullanamayacak değilmi. Allahını seven bir çıkış yolu göstersin bana. Bizim 2 ayrı araç kullanabilme lüksümüz yok, Ben ne yapmalıyım??:confused:

Eee devlet ötv, mtv o kadar indirim hakkı tanıyor ya sistem "hem engelli, hem de araç alabiliyor, vardır bunun parası" diye düşünüyor olacak ki eşin kullanmasına izin vermiyor.

:mad: Ben ÖTV indirimide istemiyorum başka hiçbir hakkada sahip olmak değil niyetim sadece mevcut olan aracımı yakında alacağım H sınıfı sürücü belgemle kullanmak istiyorum. Çok karmaşık bir durum çözüm yok, çok yere başvurdum ama cevap olumusuz..

merhaba ben de sağ bacaktan polio sekeliyim ve uzun yürüme cihazı kullanıyorum.2005 te ilk aracımı aldım ve raporumda soldaa gaz freni bulunan otomatik vites araç kullanabilir yazıyor.benim de eşimin sağlık açısından bir problemi yok bizim de ikinci aracı alacak lüksümüz yok.ben de eşimin aracı kullanmasını çok istiyorum ama bizden başkasının kullanması yasak arabayı bağlıyorlar.bir sürü problem çıkıyor.Benim eşim araba kullanmayı bilmiyor ona ben otomatik vites araba da öğretiyorum.bence en azından eşimizin kullanımına izin verilmeli.uzun yola çıktığınızı rahatsız olduğunuzu düşünün mutlaka kullanabilme izni olmalı.bunun için çoğu arkadaş şikayetlerini internet üzerinde bazı mercilerire yazıyor.ben de bu konuda yazacağım.siz de yazarsanız umarım bilere cevap veren birileri çıkar.

Mehtap ve Feyza:)
Dava açın hemen:) İnanın bilgisayarım felaket durumda. İlgili tüm mevzuatı tarardım ama bu bilgisayar beni mevzuattan önce öldürür:)
Ya inanın ki bu sorunu en güzel siz dile getirdiniz. Yazdıklarınızı okuyunca anında online oldum:)

Türk Medeni Kanunu ilgili hükümlerini işine geldiği zaman para sözkonusu olunca can simidi gibi sarılan mevzuatın işine gelmediği zaman nasıl da simitsiz yüzdüğüne şahit olmak baya kahkaha attırdı bana:)
2022 aylıkları bağlarken eşinin "aile mallarına iştirak edebileceği miktarı" es geçmeyen ve eşi çalışıyor diye eşinin gelirinden dolayı eşi yoksul bulmayan SGK TMK hükmünü nasıl kullanaıyor işine gelince:)
Bakım ucretleri için eşini,anasını,atasını, ust soyunu, alt soyunu sayıyor sosyal hizmetler:) Gelirlerini tarıyor ve özürlünün geliri olarak gösterebiliyor. Yine dayanagı TMK:)
Eşler evde,malda birçok alanda eşit haklara sahipken evliliğin getirdiği hukum olarak:)
Burada TMK nasıl dikkate alınmıyor havsalam almıyor dogrusu:)
Üstelik dul aylığı almak için boşanan ama eşiyle yaşayan dul kadınları bile keklik gibi avlıyor yargı...
Dul aylıgı alabilmek için kadınlar eşinden boşanınca bakıyor yargı, iş ciddi:) TMK ilkelerini rafa kaldırıor eşin gelirini dikkate almak için.
Yahu boşanmış tamam da ama halen eşiyle yaşıyor bu kadın ve haksız yere sgk'yı iflas ettiriyor:) Bir sahtecilik durumu yani:) Yargı haklı buluyor 5510 sayılı yasadaki şu maddeyi:
"Ölen sigortalının hak sahiplerinden, eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar geri alınır"

Eşiyle boşansa bile eşiyle yaşadığı için evli muamelesi çekiyor. TMK hükümlerine aykırı bile olsa bir yol buluyor kurumlar yani. Mevzuat bile değiştirebilior görüldüğü gibi.
NİÇİN? E kadının geliri var çünkü. Aslında evli sayılırlar, anlaşmalı boşanma bu:)

Şimdi sizin olayda kadınlar/erkekler resmen evli. Evlisiniz yani. Sizin olayda TMK hükümleri gözetilmeden damgalı arabası olan eşe, bekar muamelesi çekilior.

Bnce yargıya gidin dava açın:)
Damgalı arabası olan eşin aslında bekar olmadığını, evli olduğunu, bir eşi olduğunu hatırlatın:)

Bu konulara vakıf iyi bir avukat bulun gerekirse. TMK konusunda deneyimli biri olursaa zaten damgalı araçlar konusunda istdeiği her bilgiye burada ulaşabilir avukat.
Anayasa'nın eşitlikle ilgili hükümlerini, TMK hükümlerini alsın çantasına çıksın yargının karşısına:)
Aslında aklımdan geçen şu da, yapabilir misiniz bilemiorum:)

"Evliyim, eşim bir araba aldı ve ben oun arabasını kullanamıorum hakim bey! Boşanmak istiyorum:)"
Hakimin yüz ifadesini düşünemiyorum bile:)

yahu daha ben bu konuyu kaynatırım da tamam, çenemi kapatıorum:)

Neyse işin özü dava açın arkadaşlar:)
Ben de musade ederseniz mehtap ve feyza, bu ikinizin mesajını bir dosta göndermek istiyorum:)
Yorumsuz olarak göndereceğim aynen:) Dostumun da bu mesajlarınızı ilgili makama bizzat ualşatıracagından eminim:)

Mesajlarınızı kullanmama musade eder misiniz?

Benim için hiçbir sıkıntı yok arkadaşım mesajlarımı kullanabilirsiniz, mevzuatta bir boşluk bulamazsam dava açmaktan başka çare yok ki bulamadımda zaten. Trafik işleri başkanlığına BİMER'E aklınıza gelebilecek çok yere dilekçe ve bilgi edinme hakkı kapsamında müracaatlarda bulundum. Sadece BİMER'den cevap geldi tabiki olumsuz. Bu ne insafsızlık böyle ben engelliyim diye engelli bir eşe mi sahip olmalıyım ikimizinde ortak hakları olsun. Burada aile bütünlüğü denen şey yok. Farzedelimki 2 araba alacak gücü var bir ailenin biri engelli diğeri normal aldı,bunlar uzun yol yapacaklar peşpeşe tren katarı gibi giderler artık.Engelli bireyler hiç mi yorulmaz uzun yolda eşi alsın direksiyonu.Öyle sinirliyim ki ne yazacağımı bilemiyorum. Şimdiye dek çok şeyle mücadele ettim,ancak şununcevabını bana söyleyen bir kişi çıkmadı çıkamadı: BENİM YADA BİZLERİN SİZLERDEN DAHA AZ DEĞER GÖRMEMİZİ YADA FARKLI DAVRANIŞLARA MARUZ KALMAMIZI SAĞLAYAN NE GİBİ BİR FARKINDALIĞIMIZ VAR BUNU BANA BİRİSİ SÖYLESİİİNNN...BU ENGELİMİZ DAHA DEĞERSİZ YADA DAHA DEĞERLİ OLMAMIZI SAĞLAYAN BİR GEREKLİLİK Mİ? İşte bunun cevabını bulmak adına yasal haklarımı kullanmayı düşünüyorum. Ben elimden gelen tüm hukuki mücadelenin peşindeyim ve mümkünse bizler gibi mağduriyet yaşayan arkadaşlarım lütfen desteklerinizi esirgeremeyin...TEŞEKKÜRLER.

Ben de musade ederseniz mehtap ve feyza, bu ikinizin mesajını bir dosta göndermek istiyorum:)
Yorumsuz olarak göndereceğim aynen:) Dostumun da bu mesajlarınızı ilgili makama bizzat ualşatıracagından eminim:)

Mesajlarınızı kullanmama musade eder misiniz?

Sağ bacağı sorunlu nun arabasını yakınları kullanıyor. Sol bacağı sorunlunun kullanamıyor.
Ne yani burası ingiltere olsaydı bu sefer sağ bacak kusurlularmı engellenicekti. HaKKI gaspa uğrayacaktı:)
Böyle bir bürokrasi saçmalığı dünyada örneği varmı çok merak ediyorum!

Bürkrasinin kendisi çözmesi gereken işlere dava açmak da pek mantıklı gelmiyor.
Devlet harç toplasın diye mi acaba bu işgüzarlık diyede düşünmeden edemiyorum.?
30 senede zaman aşımına uğrayan dava gördükten sonra bu mahkeme yolundan da pek hayır gelmeyeceği aşikar!:(
Bunu da iletin ortaya meze olsun..

. Bu ne insafsızlık böyle ben engelliyim diye engelli bir eşe mi sahip olmalıyım ikimizinde ortak hakları olsun. Burada aile bütünlüğü denen şey yok. Farzedelimki 2 araba alacak gücü var bir ailenin biri engelli diğeri normal aldı,bunlar uzun yol yapacaklar peşpeşe tren katarı gibi giderler artık.Engelli bireyler hiç mi yorulmaz uzun yolda eşi alsın direksiyonu..

Çok saçma oğlu saçma bu kural. Portatif sökülen takılan aparatlar var. 2 dk da fren gaz pedalına monte edebiliyorsunuz.
Sizene bizim araba kullanma özgürlüğümüzden. Dediğiniz gibi bir hanede neden 2 araba alma zorunluluğu olsun ki?
Böyle dünyada başka örnek varmı? Böyle bürokrat maaşı ve hakları olmadığını biliyorum. Millet bunları başına eziyet etsinler hak kısıtlasınlar, özgürlük kısıtlasınlar diye bela ediyor.
Bide üstüne dünyada görülmmemiş hakları veriyorlar. Aziz Nesin Boşa dememiş türk milleti zekidir diye....

Bunun neyin mücadelesi olduğuyla ilgili kesin bir konu tespitim yok arkadaşım,lakin farkında değillerdir saçmalıkların içinde kendilerine güldürdüklerine.Bir kamu binasına gittim işim vardı, tabela dikkatimi çekti engellilerin sorunlarıyla ilgili bir danışma bürosu yapmışlar, vay be ne güzel dedim, yanında bulunan kat numarası ürküttü beni çünkü o binada asansör yoktu, büro 5. kattaydı.:D Resmen tırmanarak çıktım bir bayan oturuyor. İlk sorduğum soru neden 5. kat ve asansör yok... zaten gelen engelli yok bir tane gazi var oda zaten çıkabiliyor :rolleyes: tabi bu bayanın radar sistemi yokki aşağıdaki tabelayı görüp çıkmaktan vazgeçenleri bilsin... işte bunun adı YURDUM İNSANI..:)

melek hanım benim için de bir sakınca yok mesajı kullanabilirsiniz.arkadaşınız gerçekten bize bu konu da yardımcı olabilecek mi?ben uzun yürüme cihazı kullanıyorum.arabayı park ettiğim yere bir başka araba yanaşıp yük indirecek.beni çağırıyorlar.cihazımı giyiyorum aşağı inip arabamı çekiyorum eşime veremiyorum.9 aylık hamileyken bile ben bunları yaşadım.

selam feyza hanım bende uzun yürüme cihazı kullanıyorum. yeni araba aldım arabamı engelsiz biride kullanabiliyor donanımı yaptırdığınız yere başvurun.

yanlışım var ise affola ama benim bildiğim 1. derece yakının biniyor diye biliyorum aracın ruhsatında şu kişiler aracı kullanabilir gibi bi ibarede eşinizinde ismini yazdırarak kullanabilir diye biliyorum .. bence yakındaki bi trafik şubesine danışın ..

ha bide artık otomatik vites özel donanıma alınmış olması lazım

Umocuk, engellilik durumu % 90 ve üstü olanlar araba kullanamaz zaten onlarda hiçbir şart şurt yok yakın akrabaları alıp sürer, ama % 90 altıysa H sınıfı ehliyet alman ve plakada engelinin belirtilmesi lazımmış başkasıda kullanamazmış. Misal ben işitme engelliyim plakada ve arka camda kulakla ilgili sticker olacak, eşim normal ama o kullanmaya kalkarsa aracı bağlarlar ceza da keserler..Mehtap05 çok güzel anlatmış; evlilikte aynı evi paylaşıyorsun ama arabayı paylaşamıyorsun çok saçma..saçmanında üstü hatta..benim eşimin arabası var normal vites, ben kullanamıyorum..otomatik vitesli araba alsam kendi üzerime bu seferde o kullanamıyor 2 arabaya ne lüzum var ya? hayret birşey...

özel tertibatlı aracı sahibinden başka hiçkimse kullanamaz, kanun böyle söylüyor..
araç otomatik vitesliyse, 21 Haziran 2011 tarihli İçişleri Bakanlığı’nın talimatı ile "Otomatik vitese sahip araç, araç sahibi ile 3. dereceye kadar yakınları tarafından kullanılabilecek"...

sizin gibi istisnalar olsa da kanun bu durumları şimdilik gözardı ediyor..

OTOMATİK VİTES ısrarınızdan vazgeçmeyin....

Mehtaap ve Feyza öncelikle teşekkürler. Siz bu sorunların mağduru olarak hakkınızı arayın. Gerekirse dava açın.
Elbette Saww arkadaşımızın iletmemi istediği mezeyi de atlayacak değilim...Davalara gerek kalmadan da çözülebilir bazı sorunlar. Ama dava gerekiyorsa dava da açmaktan çekinecek değiliz.
Kurumlar sorumlulukları yapar, yapmazsa uygulamalardaki haksızlıkları mahkemeye taşıma seçeneği de elbette kullanılır.
Bürokrasi ciddi bir sorun önümüzde. BU gibi konular da bürokrosi atlattırılacak konulardır. Mevzuattan kaynaklanan sorunlar ilgili makamlara direkt sunulmlaıdır. Yaşanılan sorunlaar da mevzuattan kaynaklanan sorunlardır. O yüzden memurların yapabileceği konular dğillerdir bunlar.
Konumu gereği ve taşıdığı sorumluluk gereği bu mesajlarımız ilgili makamlara aynen iletilecektir.
Kurumlar ve kurumların başındaki makamlar ne yapar ne yapamaz bilemem.
Fakat bu sese kayıtsız kalamayacaklarını biliyorum. Belki zaman alacaktır ama sonuç alacaktır sesimiz.
İnanın buna.
Mevzuattaki sorunlar zaman alıyor haliyle, o yüzden dava seçeneğini de kullanın diyorum.
Fakat ben saww arkadaşımızın sunduğu burokrosi saçmalıklarıyla ilgili mezesinden yola çıkarak sadece davalarla (dava açmak hiçbir zaman tek seçenek dğeildir) yol alınmayacagının da farkındayım ve makamları sıkıştırmaktan yanayım. Yaptığımız da bu.
bürokrasiyi atlayıp sesimizi duyurmak.

Anti Oksidan;

Sayın arkadaşım senin söylediğin ifade yanlış 21 haziran tarihli talimatta otomatik vitesli araçları sol bacak problemi olanlar kullanacak çünkü tertibata gerek yok çünkü herşey sağ tarafta( bende var otomatik araç biliyorum) bu nedenle eşi çoluk çocuk kullanır diyor. Kullandığında da bir yaptırım olmaz ötv mtv muafiyeti vardır diyor. Feyza arkadaşımda da bende de sağ bacağımda sorun var ama ben yinede otomatik kullanabiliyorum ama adamlar teknik açıdan kullanmamalısın diyorlar, uzun hikaye vesselam.

Bu arada lütfen lütfen arkadaşlarım gerekli yerlere müracaat edin... işte gerekli bir adres:
bilgiedinme@ozida.gov.tr

özürlüler idaresi başkanlığının bilgi edinme birimi

Çözüm basit; Bu kurumların alayını özelleştireceksin!
Bak bakalım bu beyinsizlere özel kurumlar bir dk maaş veriyormu?
Adamı kapı dışarı yaparlar böyle bir hatada!
Oh ne güzel memleket. Dokunulmazlığın cepde, istediğin gibi hareket et milleti mağdur et!

Yukarıda bir arkadaşın mağduriyetide buna delildir. Aracını verdiği servis test sürüşünde kaza yapmışşş.
E tabi aracı kendisinden başkası kullanamadığından ötürü mağdur oğlu mağdur...
YUH kii ne YUH... Bu nu da iletin KALEM hanım!..

Sayın Mehtap05;
Ben sadece otomatik vitesli araç kullanmanız durumunda eşinizin de kullanabileceğini söyledim..
Tabiki hangi sakatlık durumunda otomatik vitesli araç kullanılabileceğini mevzuata bakarak görebilirsiniz..
Eğer ehliyetinize "otomatik vitesli araç kullanabilir" yazdırabiliyorsanız sizin için iyi olur, diyorum...

Anti Oksidan;

Senin söylediğin sol ayak polio sekelinde geçerli mevzuat bunu söylüyor arkadaşım bende bunu anlatmaya çalışıyorum zaten sağ bacağımda var problem ben ne yapacağım diyorum ve zaten sağ bacağında problem olanların raporuna da otomatik yazmıyorlar... Biz sadece çenemizi yoruyoruz. Ben az önce sayın bakanımız FATMA ŞAHİN'e mail yolladım aile ve sosyal politikalar bakanı ve ayrıca özürlüler idaresi başkanlığından da sorumlu, durumu anlattım bilmiyorum ne olmalı. Ya ben eşi bırakacam yada arabayı ama arabasızda işim yürümüyor iş gereği bana lazım, idareciyim ve devamlı araç gerekli....allah yardımcımız olsun arkadaşlar.:(

valla ben %40 engelliyim ben aracımı alırken bana trafiktekiler sordu aracı başka biri kullanacakmı diye hatta bu soruyu bana ankara gümrükler m bilmem nesinde de sordulart bende yok bir ben kullanıcam dedim eğer ki ben orada abimi veya babamın adını verse idim benden hariç verdiğim o isimde aracı kullanabilecekti ki mantıklı düşünsene ben hastalandım bişi oldu arabayı kullanıcak bi başka biri lazım ..

merhaba arkadaşlar. benim de sol ayağım yok, eviliyim ve özel tertibatsız aracımın, aracın P sahibi olan (medeni kanuna göre) eşim tarafından kullanılabilmesi için başbakanlık, özürlüler idaresi ve cumhurbaşkanlığına e-posta gönderdim. tek ciddiye alan kurum cumhurbaşkanlığı oldu. cumhurbaşkanlığı da trafik uygulama denetleme ve değerlendirme başkanlığına göndermiş. Bu başkanlıkdan da şöyle bir cevap e-postası geldi

"Sayın Gökhan ERDOĞAN

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğinin 30.05.2011 tarih ve 10682 sayılı yazısı ekinde gönderilen 21.02.2011 tarihli dilekçeniz incelenmiştir.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na bağlı Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 53 üncü maddesinde; “Malul, sakat ve engelli tarafından bizzat kullanmak amacıyla ülkemizden satın alınarak ilk iktisap edilen özel tertibatlı araçların tescil belgelerine, “Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır” şeklinde, 2. el araç olarak satın alınmış ise, “Araç sahibinden başkasının kullanması yasaktır.” şeklinde şerh konulur.” hükmü bulunmaktadır.
Bu sebeple özürlü aracı olarak kullanmış olduğunuz otomatik vitesli aracınızı eşinizin kullanması mümkün olmamaktadır.

Ancak, konu Genel Müdürlüğümüzce yapılan Yönetmelik değişikliği kapsamına alınmış olup, sonuçlandığında trafik tescil kuruluşlarımıza ve ilgili kurum ve kuruluşlara bilgi verilecektir. İyi günler dileriz."""
umarım lehimizde sonuçlanır.
aNCAK yukarıda belirtmiş olduğunuz 21 Haziran tarihli talimatın aslını nerden bulabilirim? yardımcı olabilir misiniz?

teşekkürler avni bey :) acayip sevindim yahu...kışın epey tırmalamıştım bu konuyla ilgili (sağa sola telefon ve e-posta vs) ve çorbada azda olsa tuzum var gibi hissediyorum..... bir engel daha kalktı sırada diğer engeller var....:)

slm arkadaşlar bazı yazılarınızı okudum galiba 2 arabanız var biri tertibatlı d
geri degil yeni yasaya göre senin arabanıda hanımın kullana bilir hiç bir sorun yok kim kullanamıyor diyorsa yanılıyor daha iyi anlamak için başbakanlık özürlü sayfasına baka bilirsin şayet bi sorun olursa gene burdayım sana yardımcı olurum iyi akşamlar istersen sana adresimi vereyim vitamin_exselans@mynet.com buraya ban yaza bilirsin sana yardımcı olurum

mrhaba burda herkezin sorunu aynı bu msj melek hanım sğize kullan bilirsiniz.. bende ailemle beraber oturuyom benim aracımıda ailem kullanmadığı için bi<de çok madur oluyoruzz artık bunada bir çözüm bulunmasını istiyoruzz herkez aynı ağızdan bir olup artık melek hanımın önderliğin de ne gerekiyorsa yapaılım şimdi düzelnemyi yeni yaptılar sadece otomatik vitesli araç kullananların yakınları sürebiliyorr. bunu bizimde talep etmmeiz lazım.. lütfen bu iş sadece lafta kalmasın çünkü sadece biz deyil bütün ailelerde madur. ayrıca ben otomatik vites kulanıyom zaten ama sağ ayağımda poli olduğu için tertibatda koydular .. herkeze saygılarr..

Aracımı eşimin kullanamaması ne kadar kötü! Ne yapacağız

Arkadaşlar sağ bacağında problemi olan kişiler otomatik vites aracı aparat taktırmak şartı ile kullanabilir.Ama sadece kendileri.Ben arabama aparat olarak sol tarafına bir gaz pedalı daha taktırdım.yani iki gaz pedalı var.sağda ve solda .ben soldaki gaz pedalını kullanıyorum.sonuçta %90 nın altında özrü olanların arabaları özel tertibatlı araç statüsüne girdiği için bizzat kendileri kullanmalı.Ama bu çok acımasız bir yasa.Eşimin de kullanması için elimizden gelen yasal yollara başvuracağız.çünkü ikinci arabayı alma lüksüm yok.Bazı arkadaşlar yanlış anlamış.İkinci araba falan.ikinci araba yok ki alma lüksüm de yok.ben 24 kasumda kaza yaptım arkadan bir araç araba çarptı.bana sordukları ilk şey kendiniz mi kullanıyordunuz.

Arkadaşlar, ben bizi ilgilendiren pek çok birime durumu anlatan mailler ve dilekçeler yoluyorum. Bakın şimdiye dek dilekçe yolladığım yerler:
1- BİMER: SONUÇ OLUMSUZ(Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Baskanligi
tuddb@egm.gov.tr
Sayın Mehtap ELMAS 05.07.2011 tarih ve 620421 Bimer başvurunuz incelenmiştir.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 38 inci maddesinde; “H Sınıfı Sürücü Belgesi, Özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak hasta veya sakatlara, verilen belgelerdir.” hükmü bulunmaktadır.

Özel tertibatlı aracı tescil belgesinde kayıtlı kişi haricinde başka bir şahsın kullanması mümkün değildir. (Karayolları Trafik Yönetmeliği Madde 53)

İyi günler dileriz.

2- Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Şube Başkanlığı: Henüz cevap yok
3- Türkiye Sakatlar Derneği: Henüz cevap yok
4- T.B.M.M dilekçe hakkımı kullandım ve henüz cevap yok
5- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma ŞAHİN'E mail yolladım :Henüz cevap yok(özürlüler idaresi başkanlığından sorumlu)
Şimdilik bu kadar ama bugünde bizi ilgilendiren pek çok yere mail ve dilekçe yollamaya devam edeceğim , özellikle evli bireylerin bu mağduriyette olduğu kanaatindeyim. Yasal bir açıklık oluş madığı sürece sıkıntı söz konusu. Trafik tescil işlemleriyle ilgili birimle bile görüştüm, cevap aynı, araç benim adıma tescil alınca plakada amblem olacağı için eşim kullanamayack, aracım normal şekilde kalırsa benim ehliyetimde h sınıfı özel tertibatlı araç kullanır yazacağı için ben kullanamıyorum.....diye derdimi anlattım.Ses tek kişiden çıkınca olmuyor lütfen sizlerde bu konuda gerekli yerlere müracaat edin.

arkadaşlar ben de araç alacam engelli aracı ehiyetimi b'den h sınıfına çevirdim. birde devlet hastanesinden araç kullanabilir raporu aldım.. bu rapor%91 üzeri : yani alınan araç raporu %90 dahil üzeri olunca 1. derece akrabaların kullanabiliyorr diye biliyorum.. bu rapora görede ruhsata işliyolar sanırım..

eğer ki alınan rapor %40 üzeri ise sadece araç sahibi kullanabiliyor diye biliyorum..

Özür durumu farklı fakat ehliyetleri otomatik vites kullanmaya müsait olan iki karı kocanın aynı otomatik vitesli olan aracı kullanmalarında hiçbir sıkıntı yok bildiğim kadarıyla, yalnız ruhsata yazması lazım.sizin durum ise çok karışık gerçekten.

Ben ve eşimde aynı durumdan ötürü çok sıkıntı yaşadık. Ankarada yaşıyoruz. Ankarada katıldığımız engellilere yönelik bir araç fuarında emniyet müdürlüğüne gidip ruhsata eşimizin adını ekletirsek karı koca aracı kullanabileceğimiz söylendi. fakat eşinizin adını eklettiğiniz anda 5 sene araç getirtememe sınırına takılıyorsunuz. Açıkcası bu pek işimize gelmedi. Olurda 3-5 sene içinde eşime de araç getirecek olanağımız olursa bu sefer eşime araç getirtemememiz demek olacaktı ve buda sorun tabi. Eğer sizin böyle bir derdiniz yoksa eşinizina dını ruhsata ekletebilirsiniz.

Derya Hanım o zaman iki kişi aynı engelli aracını kullanabilirler ama ikisi de 5 sene yenisini alamazlar mı diyorsunuz. buna da şükür...

Üst Alt