Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Artık SGK tüm engelli emeklilik başvurularını maluliyet tespiti olarak mı işleme alıyor?

birisi3

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar. Bir sorunum var yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Annem 2002 girişli 3800 gün prim günü olan bir engelli, 2011 yılında alınan engelli raporu süresiz, iskelet ve kas sebebiyle %64 engel oranı mevcut.
Bugün sgk binasına gittik ve engelli emekliliği için başvurup hastane sevki talebinden bulunmak istedik, bize sevk kağıdını verdiler ama kağıtta maluliyet tespiti için sevk yazıyor.
Bizi yanlış mı yönlendiriyorlar? Annem daha önce aynı raporla malülen emekliliğe başvurdu heyet karşısına çıktı ve reddediler. Bize raporla ilgili hiç bir bilgi vermediler, Ne e-nabız da ne e-devlet te heyet raporuyla ilgili hiç bir bilgi yok..
Aynı şeyleri yaşamamak için bilgili birilerinin bize yardımcı olmasını rica ediyorum. İyi Akşamlar.

@birisi3 Sizin yıl ve prim tutuyor. 28/5 maddeden sevk etmeleri gerekirdi onu sorun SGK ya

Süresiz %64 engelli raporuyla maluliyet icin basvurdum red geldi.. ysk ya itiraz ettim malul degildir diye red geldi.. 2008 sonrasi 4c yim

Bende engelli emeklilik için başvurdum dilekçeyi oran tespiti için yazdım. E devletten baktığımda Skr ve malulluk yazıyodu

Işgücü kaybı tespitine göre işlemler yapılıyor bunların hepsi maluliyeti adı altında yürüdüğü için her yerde maluliyet işlemi olarak görünüyor Bir sorun olacağını sanmıyorum

Ocak 2025 itibari ile yasa değişti bildiğimiz üzere. "Calisma gucu kaybi" na göre hesaplama yapılıyor. Bazı arkadaşlarda dys ekranında "calisma gucu kaybi" bazılarında "skr maluliyet tespiti" yaziyor. İkisi de aynı değil mi? Yani maluliyetin %60 ve üzerinde olduğunu biliyorum ancak bir engelli yeni düzenlemeye göre sgk ya başvuru yapıyor, süreç yine de aynı mı işliyor? Mesela sgk daki memur "maluliyet tespiti" şeklinde başlattı, %55 rapor sonucu diyelim, orta engel grubuna dahil olup, gün sayısı yetiyorsa engelli emekli olabilir mi? @OturanBoğa

@famous2516

"Ocak 2025 itibari ile yasa değişti bildiğimiz üzere."
Yasa değişmedi aslında, 2008 öncesi 4a lılar için vergi indirimi ile emeklilik kalktı.
Yasa 2021 Ekim Yönetmeliği ile hali hazırda 4B, 4C ve 2008 sonrası 4a lı çalışanlar için uygulanıyordu.

"Bazı arkadaşlarda dys ekranında "calisma gucu kaybi" bazılarında "skr maluliyet tespiti" yaziyor. İkisi de aynı değil mi?"
Evet ikisi de aynı şey.

"süreç yine de aynı mı işliyor?"
Süreç Malulen Emeklilik gibi işliyor. Kişinin maluliyeti tespit ediliyor. Kişinin maluliyeti %60 ta olabilir %40 ta olabilir.
Kişi %80 engelli raporu ile malul olmayabilirde.

"Mesela sgk daki memur "maluliyet tespiti" şeklinde başlattı, %55 rapor sonucu diyelim, orta engel grubuna dahil olup, gün sayısı yetiyorsa engelli emekli olabilir mi?"
Burada SGK il müdürlüğüne gidip form dolduruyoruz. Formun ismi Sağlık Kuruluşuna Sevk Talep Belgesi. Formda seçmeli alan var;

Malulen Emeklilik için : Çalışma gücümü en az %60 oranında kaybettiğimin tespiti (5510/25. Mad) seçeneğini seçiyoruz.
Engelli Erken Emekliliği için : Çalışma gücümün kaybının tespiti (5510/28-5. fıkra) seçeneğini seçiyoruz.

"gün sayısı yetiyorsa engelli emekli olabilir mi?"
SGK Sağlık Kurulu kararı sonucunda Hafif, Orta, Ağır kararlarından biri alınabilirse evet emekli olunabilir.

yani benim şimdi anlamadığım olay şu ? 2013 yılında ekpss ile memur olmuşum (ilk sgk sicil tarihim 2006 yılı). Mevcut rapor oranım %70, 15 yıllık sigortalılık sürecimde doldu geçti bile hatta.. Ben gidip emekli olmak istiyorum diyince, banada mı hop dur sende bi durumu tespiti yapalım mı diyecekler şimdi !?

Üst Alt