Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Askerlikten muafiyet belgesinde muafiyet sebebi yazar mı?
Askerden muaf olan biri özel şirketten devletten vs Askerlikle ilişkisi olmadığına dair 1 belge istediğinde askerlik şubesinin verdiği belge nedir?
İçeriğinde verilme SEbeBi yazar mı?
Oturan boğa bilirsen sen bilirsin ben araştırdım açık kelimelerle yazmıyormuş fakat her muafiyet sebebi hastalık 1 kod numarasına sahipmiş ve o kod yazılıyormuş muaf olduğuna dair belge istendiği zaman mesela D17 F-4 BARIŞTA VE SEFERDE ASKERLİĞE ELVERİŞLİ DEĞİLDİR. sanırım bu homoseksüellerin kodu emin değilim de nette bir çocuk almış ve yazmıştı.Bu kodlama sistemiyle bile olsa sağlık raporu aldıktan sonra askerlikle ilişkin olmadığına dair belgede böyle bir fişleme varmı açık kelimelerle veya kod sistemiyle bu anayasaya ve kanunlara hatta insan haklarına ve dünya sağlık örgütü kurallarına da aykırı.
Ama bi türlü net bilgi edinemedim.
Siz bilgili birisiniz sanırım. Lütfen yardımcı olun.
dostum tepki gösterme homo felan değilim çok şükür ama gelenin gidenin bilmeden yalnış bilgi vermesinden ve terslemesinden bıktım bu konuda bilgili biri arıyorum istediğim çok şey mi? Niye hemen gardını alıyorsun yard oldun ama biliyordum o topici ben ama yinede saol
ben sağlık sektöründeyim her hastalığın uluslarası bir kodu zaten var bilginize efendim ama bu fişlemeyi askeriye yapıormu yapmıor mu öğrenmek istediğim bu..Oke?
----------
Yani detay yazim okuyanlarda sizin gibi anlamasın: Bir özel sektöre veya devlet dairesine iş başvurusunda askerliğe elverişli değildir belgesinde hastalıkdan bahsediliyor mu hepatit b,aşırı kilo ampulte kol vs..Yoksa hasta haklarına saygılı kişinin özel hayatı denior mu çağdaş hukuk bunu gerektiriyor.toplumda ve yeni işyerinizde de hayatınız boyunca saçma sapan bir askerlik meselesi için fişlenmek istemiyor insan zaten yeterince zor 1 hayat.daha da zorlaştıran herşeye karşıyım tavrım var.Adam mesela bipolar yeni işe girecek ddior ki kimse bilmesin ama işyeri askerlikten belge istiyor askeriyede işgüzarlık yapıp(yani fişleyip) o belgede hastalığını belirtiyorsa yeni bir başlangıç için devasa zorluklar bu sorunumuz anlatmak istediğim.Kişinin elverişsiz raporu her ne sebeble alınmış olursa olsun homoluk dahil benim gizli tutulması ve özel hayatın ve sağlık bilgilerinin 2.kişilere yetkisi dışında verilmesine karşıyım.oturan boğa bilgili biri sanırım site yönetiminde birde o da yok bu saatte yoksa bilirdi diye tahmin ediyorum hanımefendi.Bilmem bu sefer detay yazarak anlatabildim mi?Tşkler.Saygılar..
Nasıl bu kadar çabuk ve net bilgiye ulaşabiliyorsunuz şaşırdım çok tşk ederim Allah Razı Olsun gerçekten benim için önemliydi.Minnetle Tşkler zamanınızı ve ilginizi buna yöneltme inceliğinde bulunduğunuz için.Bi yalnışım olduysa özürlerimle beraber iyi akşamlar..
Konu netlik kazanmış, ama ben güncel bir örnek de vereyim: Başbakan'ın oğlu malum askerlikten muaftı. Konu basının eline düştüğünde abuk-sabuk haberler yaptılar ama hiç birisi askerlikten muaf tutulmaya neden olan hastalığın ne olduğunu bilemedi. Ta ki kendileri açılayana (ya da bilmiyorum belki de sızdırana) kadar.
Bu tür bilgiler askeriye ve kişinin kendisi dışında hiç kimse tarafından bilinemez.
Sn Oturan Boğa; kalem arkadaşımız buldu fakat nette başından muafiyet geçmiş olanlar şöyle der: Hastalıklar ve arızalar tablosuna atfen askerliğe elverişsizdir madde 33/c mesela obezite(benim sorunum tabi ki bu değil) netten bu tabloya bakanlar neden askere alınmadığınızı anlar kısacası sn Oturan Boğa ;
Akerliğe elverişsizdir haricinde bu belgede bir madde hastalığın sebebini gösteren bir madde veya kod varmıdır ?ben tam ikna olmuştum fakat bi karışıklık var nette herkes madde yazıyor dior mesela dediğim gibi 33/f veya psikolojik rahatsızlık sanırım 16/a gibi varmıdır efendim böle bişey nie böle yazıyorlar o zaman başına gelenler nedir bu karışıklık?Ltf detaylı ve net bi şekilde cevaplamanızı rica ve temennisiyle Saygılar Tşkler..
Ewet haklısınIZ hanımefendi fakat nette bu işler başına gelmişler özellikle kod yazılıyor die tutturuyorlar en güzeli bayram sonu askerlik şubesine sormak ve buraya da sonucu bildirmek ama başından kod yazılıyor dien çok kişi geçmiş bu olaylar.Farkındayım vesvese yapıorum anlayışın ve ilgin için tşk ederim.Gönüllü güzel bir hizmet sizinkisi tbrk ederim..
senin sodugu buydu bende yardıncı olmak icin yazdım
sen yazdıgımı begenmedinki ozelime mesaj attın
acıkca sorsaydın sana acıkca cevap yazardım
ben pasapot cıkarmak icin istemiştiler o zaman kucuk bir belge vermiştiler
onda yazan TEŞHİŞ kort vokal paramiden paralizi KARAR f/1 askerlige elverişli segildir bu raporu senden başka kimse şubeden alamaz
oyle herkesin ozelinede mesaj atılmaz
bu kotlar hakkında bilgim yok neicin koyulmuş senin varsa acıkca yazda biz de ogrenelim
Kaptan ben ne kadar iyi davranmaya çalışsamda sen sert cevaplar vermekten hoşlanır gibisin özeline dostum diyerek başlayan msg atmıştım ona da ben nerden senin dostun oluyorum yazdın...Saol anlayışına hayran oldum bir daha demem rahatsız oluyorsan...
Sn Kaptan kodlar hastalıklar için her hastalığa "hastalık ve arızalar listesi>>Sağlık Yeteneği yönetmeliğindeki" bir kod verilmiş.Bunu yazıyorlar.
Oturan Boğa ve Kalem bakın bu kişiye de yazmışlar siz yazılmıyor diordunuz sanırım şubeden şubeye mi değişiyor.hastalıkdan ve herhangi bir hastalık kodu olmayan bir muafiyet raporu da veriyorlar açıkça hastalığı belirten belge de bi standart yok anladığım kadarıyla.Ben bu sonuca vardım.Bayramdan sonra şubeye açıp direkt soracam..kaptan kodlar konusunda umarım cevap verebilmişimdir; veremediysem sen benim özelime rahatlıkla msg atabilirsin hiç sorun değil ) umarım açıklayıcı oldu
Ama konu iiice KARIŞTI bence....
Kalem hanım mükemmelsiniz mükemmel şu an az bi işim var ama katılıp 2-3 soruyla bilgilenmeke isteyenlere ve bana yardımınız dokunabilir.İlla ki aynı konuyu kafasına takan olacaktır zaman kaybetmeyecek benim gibi sizin de zamanınız gitmeyecek tşkler.bu akşam 2-3 sorum var size görüşmek üzere..
[FONT=Verdana]önemli not: askerliğe elverişli değildir belgesi ya da raporu saglık yetenegi yönetmeliği dikkate alınarak askeri hastanelerce düzenlenen belgedir. size verilen belgeden farklıdır.[/FONT]
kalemin dedigi dogrudur bu belgeyi kimse alamaz.raporu aldıgım hastane bana bile vermedi şubeme posta ile gönderildi.iki sefer şubeden belge aldım iki seferde bana raporu vermediler yazı verdiler .bagkur emekliligi icin raporu istediler ozaman raporun fotokopisini verdiler
dün akşam bu belgeyi bulamadım sadece aklımda kalan kısmını yazdım şuanda belge elimde aynen boyle yazıyo
TEŞHİŞ:Bilateral cord vokal paramedian paralizi
Sn Kalem hanım benim 2 gün bayram tatilinde bu konu hakkındaki öğrendiklerim(tabi sizin de çok büyük katkınız oldu hala da oluyor) yalnışsa siz düzeltin "bir bayanın askerlikle ilgili bu kadar bilgi sahibi olması da muhteşem doğrusu"
Sağlık raporuyla muafiyet belgesi karıştırılıyor sağlık raporunda hastalık ve hastalık kodu(sağlık yeteneği yönetmeliğindeki hastalıklar ve arızalar çizelgesine göre düzenlenen) yazıyor.
Fakat siz sonradan askerlik durum belgesi veya muafiyet belgesi dielim biz ona istediğinizde; kalem hanımı yalnış anlamadıysam, şu ibareler(hastalık ismi ve hastalık kodu) geçme[FONT=Verdana]z.Kalem hanımın da belirttiği gibi aynen aktarıyorum o cümleyi "size verilecek belgede sadece hangi tarihli rapora göre düzenlendiği yazılır." diye olması lazım.
Benim kafamı karıştıran şubeden belge isteyenlere neden (mesela kaptana pasaport işlemi için istemiş) hastalık adı ve kodu yazılarak veriliyor.Muaf belgesini şubeden isteyecek dilekçeye veya şifahi olarak hastalık adı ve kodu geçmesini istemiyorum sadece askerliğe elverişsizdir şu tarih şu sayılı karar hükmünce diye belirten bir belge verin mi demek gerekiyor?Çünkü birkaç kişi şubeden bu belgeyi istediğinde askerliğe elverişli değildir yazısının harici hastalık ve hastalık kodu da geçiyor.Ha bu kodlar niye önemli tekrar belirtiyorum "ben eşçinsel değilim ama saygım var" adam eşcinsel veya bilinmesini istemiyor o kodları internetten herkes öğrenebilir öğrenir yani bende şahsen yeni işime girerken hastalığımdan bahsedilmesini istemem...Bu da en doğal hakkım anayasanın özel hayatın gizliliği prensibine de aykırı bir uygulama olur.
Bence dilekçe verirken veya belgeyi isterken hastalık veya kodu yazılmasın diye bir ibare veya söz mü söylemek lazım ki?
Kalem hanım benim anladığım bu.Yalnış mı anlamışım?Dediğim gibi SN kaptan16'ya pasaport işlemi için belge istediğinde hastalığın ismini ve kodunu belirten yazan bir belge vermişler önümüzde böyle bir örnek var başkaları da var öğrendiğim böyle..Fakat sadece kalem hanımın dediğini savunan ve öyle belge alan da var(hastalık ismi ve kod içermeyen) bu sanırım şubeden şubeye ve kişinin istemini özel olarak belirtmesine göre değişir..benim anladığım bu..Kalem hanım doğru mu anlamışım?
[/FONT]
Yani kalem hanım doğru dediğiniz de benim isteyeceğim belgeye sizin anladığınız kesinlikle ne hastalık ne hastalık kodu verilmeyecektir diorsunuz değil mi? Kaptanın bağkur için istediğine dikkat etmemişim gerçekten yine iyi yerden yakaladınız..
tamam kalem hanım inandım biliyorum bende araştırdım biraz neden bu uğraşı insanlar için veriyorsunuz siz bakiim Allah rızası için mi? öleyse baya sevap kazanıyorsunuz cennetlik bayan
----------
Kalem hanım o rapora tabiki kimse ulaşamaz ve isteyemez ama işyerine girerken muaf olduğuma dair belge istediğimde sizin dediğiniz gibi mantıken de öle olmalı askerliğe elverişli değildir şu sayılı şu karar die demesi lazım hastalık kodu da yazmaması lazım bende öle biliyorum benim bu kadar kafa karışıklığı yaşamam pasaport işlemi için belge istiyor adam mesela hastalığını yazıyorlar elverişli değildir diorlar ne alaka şimdi bu..dediğim buydu.Ama ben size şöle sööleyim benim anladığım rapor aldıktan sonra belge istediğinizde elverişli değildir şu sayılı şu karar dior başka da bişi yazmıor öğrendiğim bu...Hala yalnış anladığımı mı düşünüyorsunuz ki anlamadım ben sizin dediğinizi diorum zaten.Tşk ederim .
Bu kadar yordum kendime kızıyorum tşk ederiimm bende sizin dediğinizi diorum artık..yazdıklarımda bir yalnışlık var mı ki bana bıkkınlık ifade ediyorsunuz şaka yapıorum bende aynısını söölemiyormuyum yazdıklarımda bi yalnış mı var ki veya katılmadığınız bende aynısını dedim zate sizin gibi..Melek hanım tşkler daha yormayın kendinizi AllaH Razı Olsun Sizden
----------
son msgınız yeni geldi vicdan azabı duyuyorum çok mu yordum???Anlaştık sonunda
----------
hastalık kodu da yazmıycak de mi istemezsem Biraz rahatlayın yorduğumun farkındayım ne ısmarlayayım acaba?
yazdıklarımı okumasınız galiba evet bagkurla cok ugraştım 2003 senesinden beri ugraşı yorum bunları boşverin.evet pasaport icin askerlik durumunu icin belge istediler şubeden aldıgım bekgedede yazı yodu yıl 1993. bagkur maulen emeklilik icin askerlik durumu yaptımı yapmadımı yapması ise neden dolayı raporun aslını banada fotokopisini verdiler yıl 2004.
1993 ten buyana gecmiş 17 sene ama şimdi dasıl yuruyo buişler bilemem
ben sadece yaşadıklarımı yazdım
Tam olarak bilmemekle birlikte,o yazan maddenin hastalık kodu olmayıp,yasa/yönetmelik maddesi olduğunu düşünüyorum.Genelde ..... maddeye uyar,askerliğe elverişli değildir şeklinde yazar.
Arkadaşlar benim gibi bu sorunu kafasına takacaklar için cevap veriyorum ve buraya yazıyorum onlar benim gibi ne acı, ne kor ku ne de zaman geçirsinler:Askerlik şubelerine sordum kesinlikle HASTALIK ADI VE HASTALIK KODU GEÇMİYOR.Böylece Kalem oturan boğa Yine haklı çıktılar hepsine tşklerimle saygılarımı sunuyorum.Değerli zamanlarını benim için harcayan başta Kalem hanıma minettarım umarım bende birgün bi şekilde kendisine bir yardımım dokunacak konuda yardım ederim ama inş. hiç kimseye hayatları boyunca kimseye ihtiyaçları kalmaz kendileri ve sevdiklerinin de...Esenlikler diliyorum...
Şimdi Genel Kurmay Başkanlığı'na bilgi edinme kapsamında şu soruyu sordum (yanıt gelince aktaracağım):
Herhangi bir nedenle askerlikten muaf tutulan kişilerin bu muafiyetliklerini belgelemek için kurumunuzdan aldıkları belgelerde askerlikten muaf olmalarına neden olan bilgiler açık ya da mevzuat maddesine atıfla örtülü olarak belirtilmekte midir? Bir başka ifadeyle, askerlikle ilişiği yoktur belgesinde sakatlık-hastalık-cinsel tercih vb. konulara dair herhangi bir bilgiye yer verilmekte midir?
Herhangi bir nedenle askerlikten muaf tutulan kişilerin bu muafiyetliklerini belgelemek için kurumunuzdan aldıkları belgelerde askerlikten muaf olmalarına neden olan bilgiler açık ya da mevzuat maddesine atıfla örtülü olarak belirtilmekte midir? Bir başka ifadeyle, askerlikle ilişiği yoktur belgesinde sakatlık-hastalık-cinsel tercih vb. konulara dair herhangi bir bilgiye yer verilmekte midir?
Bugün Milli Savunma Bakanlığı'ndan yanıt geldi:
[FONT=Arial]KİMDEN: MSB.ASAL D.Bşk.lığından[/FONT]
[FONT=Arial]KİME: bilgi@engelliler.biz[/FONT]
[FONT=Arial]GÖNDERME TARİHİ: 20 Ekim 2009[/FONT]
[FONT=Arial]KONU: Bilgi edinme[/FONT]
[FONT=Arial]25 Eylül 2009 tarihli elektronik postanız incelenmiştir.[/FONT]
[FONT=Arial]Yükümlüler hakkında düzenlenen askerlik durum belgelerinde muafiyet nedeni belirtilmekte olup, arıza dilimi ile ilgili açıklama bulunmamaktadır.[/FONT]
Merhabalar Kalem Hanım,
Verdiğiniz bilgiler ışında çok rahatladım yalnız benim konum daha özel ve bana yardımcı olabileceğinizi umuyorum. Cinsiyet düzeltme ameliyatı oldum kadından erkeğe gerek hormonel gerek bedenen erkeğim ve mavi kimliğimi aldım, Üniversitede okumaktayım okulum askerlik tecil işlerimle ilgileneceklerini söylediler.Durumu bilmiyorlar tabiki. Yazışma yapıp bnim kaydımı yaptırmışlar sanırım. Şimdi merak ettiğim şu, sizde söylediğiniz gibi belgede neden yazmıyor fakat yaptırırlarsa severek yapacağım askerliği ama yaptırmazlarsa beni hangi kod la kaydederler bilginiz varmı? İşe giderken istedikleri muaf kağını almaya gittiğimde bana nasıl yaklaşır ve ayırım yaparlarmı sizce?
Ayrıca, [FONT=Arial]muafiyet nedeni belirtilmekte olup demişler. Yani neden verildiği yazacakmı mesela c.düzeltilmesi nedeni le askerliğe elverişli değildir gibi [/FONT]
Nüfus kayıtları dediğiniz nasıl ne yolla incelenebilir. Örnek olarak ben Nüfusa kayıtlı Nufus Kayıt örneğinde böyle bi açıklama yer almamaktadır bunu konştum ve deşifre edilmedi ama elbet ki kütüğümün olduğu il e gönderlip işlenmiştir bu kütük bilgisine askeriye harici kimler ulaşablir? Nufus Kayıt örneği istendiğinde (aile bireylerini doğum tarih ve yerlerini gösteren tablo tarzı bi kağıt) görünmüyor kesinlikle.