Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Askerlikten muafiyet belgesinde muafiyet sebebi yazar mı?

Kalem Hanm,

verdiğiniz link leri dikkatlice okudum ama onlar daha çok eşcinsel yada homoseksüeller için. Benm durumum çok nadir ve gerçkci. Hiç böyle askere gitmiş olan varmı acaba ?

Askerdeyken rapor sonucu tezkere almak sivil hayatta sorun yaratır mı?

İyi Akşamlar,Ben 91/2 Tertip Askerim ve 4.5 ay Hava değişimi Almıştım Pskiyatriden Birliğime Sevk İçin İstanbulda Askeri Hastaneye Yolladılar SMK için.ve 4.5 ay olduğunu Psikiyatride yapılan muayene sonucu komutanın 1.5aydaha hava değişimimi uzatıp askerliğimi bitiriceğini söyledi ve ben yarın sabah askeri hastaneye gidicem 6 ayı tamamladım.Sizce bana verilecek olan sonuç ve karar ne olacaktır.Birde Benim İş hayatımı Etkileyecekmi.Sivilde Hiçbir sıkıntım yok ilaç kullanmıyorum fakat askerliği bitirirlerse resmi belgede hastalıgım söz konusu olucak. bu engel olurmu yalvarırım yardım edin 6 aydır evden dısarı cıkmıyorum üzerimdeki baskı artık kaldıramıyorum cevaplarınızı bekliyorum. teşekkürler

Arkadaşlar Forumdaki Askerliğe Elverişsiz Haller İle İlgili Olan bütün konuları okudum fakat kafamda hala soru işaretleri var ve bir konuda sizden birşey öğrenmek istiyorum.ben 25.05.2011 tarihinde askere alındım ve 25.04.2012 tarihinde yani 11 ay sonra psikiyatri kliniğinden uyum bozukluğu teşhisi ile askerliğe elverişli değildir raporu aldım.Aynı gün Yani Bugün Raporu Şubeme Götürdüm.Bana Askerlik Durum Belgesi Verdiler Bu Belgede ;
1. Aşağıda Kimliği Yazılı yükümlünün askerlik işlemleri yönünden bir sakıncası yoktur. Yazıyor ve Celp Dönemi 2011 Mayıs Statüsü ER Sevk Tarihi 25.05.2011 yazıyor . Ve Bana Terhis Belgeler

imin Hazırlandıgını Bittiğinde Telefonla Haber Verileceği Söylendi. Şimdi Bu Durum Belgesinde Sevk Tarihi 25.05.2011 yazıyor ama Terhis Tarihi Yeri Boş. Terhis Belgelerim Tamamlandıgında Oraya Tarihde atacaklarmış. Bana Verilen Durum Belgesinde Şuanda Ne Muafiyet Nede Elverişli Değildir Yazıyor.Sizden Öğrenmek İstediğim Acaba Terhis Evraklarımı Hazırlayıp Tamamladıklarında Beni Şubeye Çağırdıklarında Bu durum Belgesi Değişirmi yani Durum Belgemde Askerliğe Elverişli DEğildir Yada Muaf Yazarmı ?

Arkadaşlar yeni bir bilgiye ulaştım bir üyemiz sayesinde.
SGK'ya atanan bir arkadaştan askerlikten alınan sağlık raporu da istenmiş. SGK sitesinde istenen evraklara baktım yazmıyor böyle bir belge. Sadece askerlik durum beyanı/belgesi isteniyor.
Zaten kurumların askerlikten alınan "askerliğe elverişli değildir" kararlı raporunu vatandaştan isteme hakları yok.
Eğer devlet kurumu bunu yapıyorsa özel sektör hayli hayli yapar.
O yüzden muafiyet sebeplerinin açıklanmasını istemeyen arkadaşlar bu olayı BİMER'e lütfen şikayet etsinler.
"Askerlikten muafiyet için alınan "askerliğe elverişli değildir" kararlı raporun kurumları ilgilendirmediğini, vatandaşın muafiyet sebebinin bilinmesini istemediği durumlarda kurumların bu isteği karşısında zorlandığını, buna sebebiyet verilmemsi açısından gereğinin yapılmasını" isteyin, önlem almaya çalışın.
Şunu unutmayın "askerliğe elverişli değildir" kararlı raporlarda muafiyet sebebiniz yazıyor ve bunu kurumlar bu rapora ulaşırsa öğrenirler rahatlıkla.
Bu rapora TSK'dan asla ulaşamazlar. TSK kurumlara bu raporu göndermez.
Ama kurumlar sizden isterse ve ancak siz gidip alıp kuruma verirseniz ulaşabilirler.
Askerlik durum belgesinde muafiyet sebebiniz de yazmaz zaten.
Askerlikten alınan raporların kurumlar tarafından istenmesi yasal değil. Bilginize.

memurluk alımlarında askerlikten niye muaf olunduğunu atandığınız kurum tsk dan öğrenebiliyor diye biliyorum.

Hayır. Askerlik durum belgelerinde muafiyet sebebi yazmaz. sadece "askerliğe elverişli değğildir raporuna atıfta bulunularak askerlikten muaf edilmiştir denilir.

Ama bir kurum sizden askerlikten muafiyet için aldığınız "askerliğe elverişli değildir" kararlı sağlık raporunu isterse, siz de gidip TSK'dan isterseniz ve gidip çalıştıgınız kuruma verirseniz kurum öğrenir tabi.
Çünkü askerliğe elverişli değildir kararlı sağlık raporlarında muafiyet sebebiniz yazar.
Bu raporu da TSK sadece size verir başka kimseye vermez. Kurumlar bile ulaşamaz o rapora.
Lakin siz gider o raporu alıp çalıştıgınız işyerine verirseniz ancak bu kanalla kurumlar muafiyet sebebini öğrenebilir.
Tekrar ediyorum TSK, askerliğe elverişli değildir kararlı raporları hiçbir kuruma vermez.
O rapor sadece TSK'da kalır bir de size verilir. Hiçbir resmi kurum bile ulaşamaz o rapora.

kurumlar sonuçta devlet memuru alırken bu gibi durumlara dikkat etmesi gerekmez mi ? birde kurumların bu gibi durumlarda rapor istemesi yasal değil demişsiniz. bu hangi kanun maddesinde yazmaktadır bize açıklayabilir misiniz?

Kurumlar bu konuda elbette daha dikkatli olması gerekir. Lakin dedim ya SGK ÖMSS sonuçlarına göre atanmış bir memurdan askerlik durum belgesi yanında bir de kalkmış askerlikten muafityette alınan askerliğe elverişli değildir kararlı sağlık raporunu istemiş!
Bir kere kendi sitesinde bile istenen belgeler arasında askerlik durum belgesi yanında "askerliğe elverişli değildir kararlı sağlık raporu" yazmamış. Zaten yazamaz. Yazabiliorsa buyursun yazsın! Sormazlar mı bu raporla ne yapacaksın sen?
Çünkü askerliğe elverişli değildir kararlı sağlık raporu sadece TSK sağlık yeteneğini tespit için verilir. Başka hiçbir kurumun işine yaramaz.
Başka bir kurum bu raporu istiyorsa tek sebebi vardır: Muafiyet sebebini öğrenmek istemesi.
...
Özetle memurlardan istenecek raporlar zaten mevzuatla belirlenmiştir. Bunun dışına çıkıp alakasız bir raporu istemek elbette yasal olmaz!

arkadaşlar mahkemeler haricinde hiçbir kurumun (Mit dahil) Erbaş/Erler hakkındaki kişisel bilgilere ulaşma hakkı yoktur bu durum askerliğe elverişli değildir raporu alan kişiler içinde geçerlidir devlet kurumlarının sizden isteyebileceği tek belge askerlik durumu ile ilgili olandır o belgedede sadece "askerlikle ilişiği yoktur" ibaresi bulunur siz istemediğiniz sürece kimse o bilgiye sahip olamaz askerlik esnasında çürük raporu alanların durumunu bağlı olduğu üst birlikler ve askerlik şubeleri askere hiç alınmadan çürüğe ayrıldığınızda sadece askerlik şubeleri ve genel kurmay başkanlığı bu bilgiye sahiptir

bir iş alımında bu askerlik belgesi sağlam olan vatandaşlardan istenir kanımca;oda askerliği yaptığına dairdir.bizlerden istenmez zaten gireceğiniz iş gereği malüm çürüğüz yani engelli statüsünden işe girecek adamdan tutupta sağlık raporu istemezler.verirsin raporunu olur biter...........

Ben insüline bağımlı tip1 diabet (şeker) hastasıyım.2000 yılında hastalığım nedeniyle askeri hastaneye sevk edilerek dokuz gün hastanede yattım ve heyete girdim.Çıkışta KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI HASTA KABUL ve TABURCU TESKERESİ başlığı altında bir evrak verdiler.Bu evrakta nüfus bilgileri vsvs maddelenmiş kısımlar var.Akıbeti;Hastanın 24.08.2000 tarih ve 792 sayılı heyet kararı B/40 F2 ASKERLİĞE ELVERİŞLİ DEĞİLDİR.Kararı ile taburcu...Hastane Teşhisi;Diabetes Mellitus Tip1
Kalem Hanım;Benim aldığım zamanlarda açık ve net şekilde yazıyordu,hüküm şimdi değişmiş demek ki :)
Ama bunu sizin için araştırıcam,geçen hafta memlekete gitmiştim,orada da tip2 diabetli bir tanıdık var ve o da rapor aldı,bakalım onunkisinde hastalığı açık açık yazılmış mı? Eğer yazılmışsa o zaman ya Kalem Hanım'ın dediği yanlış ya da şehirden şehire yazılanlar değişiyor! Biz raporu Balıkesir'den almıştık,yarın cevabı yazıcam

vakko belgeleri karıştırıyorsunuz askerlik durum belgesi askerlik şubelerinden alınır ve o belgede sadece askerlikle ilişiği yoktur yazar sağlık kurul raporlarında hastalığın tüm detayları bulunur terhis belgesinde hastalığın kodu bulunur üç belge birbirinden çok farklıdır sizin yapacağınız herhangi bir askerlik şubesine gidip askerlik durum belgesi almaktır tüm devlet kurumlarında erbaş/erler için bu belge yeterlidir

Valla ben hastaneden çıkarken çıkarken bana verilen belgeyi söyledim size.Bana bu belgeyi sakla dediler o kadar,hani gidip te askerlik şubesinden bir belge alacaksın diye birşey söylenmedi.Bu zamana kadar öyle bir belgeye ihtiyacım olmadığı için askerlik şubesine de gitmedim.Ama sizin dediğinize göre (her hangi bir memur atamasında) bu belgeye ihtiyacım olacak sanırım

O halde askerlik şubelerinden alınacak askerlik durum belgesinde muafiyetin neden olduğuna dair bir ibare yok. Doğru mudur?

Evet, doğru.
Askerlik şubelerinden alınan askerlik durum belgesinde muafiyet sebebine ait bir ibare ya da muafiyet sebebinin anlaşılmasını bilinmesini sağlayacak bir kod vs asla asla asla yazmaz. Nokta.

Fatih, "verilme sebebi" derken neyi kastediyorsun? Muaf tutulmayı gerektiren duruma dair bir bilgi mi yazarlar?

1. 170 boy, 120 kilo'dan
2. ilk gidişimde
muafiyet aldım. raporun 6 ay içinde belirttiğim adrese geleceğini söylediler.
şubedeki işlemlerin bittikten yaklaşık on gün sonra, e-devletten raporun sisteme işlendiğini gördüm.
e-devletten askerlik durum belgesi aldığımda, sadece şu ibare yazıyordu:
aşağıda kimliği yazılı yükümlünün askerlik işlemleri yönünden bir sakıncası yoktur.

yani;
ne muafiyet sebebi
ne de muaf olduğumu belirten başka hiç bir ibare yer almıyor belgede.
askerliğini yapmış olan babamın belgesiyle mukayese ettim.
onda da aynı ibare var :)

Muaf olan arkadaşlar e-devlet'ten bakabilirler mi lütfen. Herkeste "AŞAĞIDA KİMLİĞİ YAZILI YÜKÜMLÜNÜN, ASKERLİK İŞLEMLERİ YÖNÜNDEN BİR SAKINCASI YOKTUR" mu çıkıyor?

Ve bu çıktı iş başvurularında vs. işimizi görüyor mu?

evet hocam, ben e devletten baktım ve dediğim ibare çıkıyor.
yukarıda da belirttiğim gibi.

reis öyle diyosunda ben bugün askerlik şubesinde çalışan kişiye sordum , benimde muaf olma durumum olabilir eğer muaf olursam askerlik durum belgesinde ne yazacak diye sorduğumda askerlik işlemleri yönünden bir sakınca yoktur , askere elverişli değil yazar dedi . gerçektende elverişli değil yazısı çıkmıyor mu?

e devlette yazmıyor ama askerlik şubesinden iş yerine vermek için alınan askerlik durum belgesinde askere elverişli değildir yazar mı

askerlikten muaf kağıdında hastalık yazmaz sadece ilgili yönetmeliğin şu madesine göre örneğin (D-42 )gibi bir ibareye istinaden askerliğe elverişli değildir yazar..

Bende e-devlete giriş yaptığımda şunlar yazıyor;

AŞAĞIDA KİMLİĞİ YAZILI YÜKÜMLÜNÜN ASKERLİK YÜKÜMLÜLÜĞÜ BULUNMAMAKTADIR.
MUAFİYET NEDENİ : ONAY BEKLEME AS. ELV. DEĞİLDİR

Onay Bekleme olayını anlamadım bir de onaylanması mı gerekiyor öyleyse ne kadarlık bir süreci kapsıyor.Her şeyi geçtim iş yerlerinde hadi muafiyet nedeni olmayan belgeyi sunduk ya sağlık raporu da isterlerse ki isteyecekler orada da devlet hastanelerinde tedavi görenlerin bilgileri çıkacak işte o vakit sıkıntı olacak.En aşağıda da şu yazıyo;

DAHA DETAYLI ASKERLİK DURUM BELGESİ İÇİN EN YAKIN ASKERLİK ŞUBESİ
BAŞKANLIĞI'NA MÜRACAAT EDEBİLİRSİNİZ.

Daha detaylısını talep edebilir mi?Muhtemelen daha detaylı olanında muafiyet nedeni de yazacaktır.

r

Üst Alt