Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağ-Kur'da sakatlıktan dolayı erken emeklilik başvurusu ve maaşın birikme tarihi..?

metinisa

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
10 Aralık 2010 Güncel:

Bu başlıkta yer alan, emekli maaşının başlama tarihine ilişkin akbas kullanıcı adlı üyemizin açtığı ve kazandığı bir dava var. Bu konuun 18. mesajında anlatılmaya başlanan süreç, 33. mesajda "davayı kazandım" diye bitiyor.
Emekli maaşının başlama tarihine dair mağdur edilen arkadaşlarımız bu başlıkta yer alan dilekçe örneğini ve süreci okumayı ihmal etmesinler.

Size kazık bir soru daha.....Kısaca özetlecegim: Ben Limited Şirket ortağıyım.Bağkura 9.10.2008de 5510/28 e göre emeklilik talebinde bulundum. 4.11.2008 de raporum alındı(%60), bağkur raporu beğenmedi ve ç.ü balcalıya sevk etti 2. rapor 20.02.2009 da çıktı(%60), 14.05.2009 da Bağkur'dan emeklilik talebimi reddetti.
Beni maluliyetten değerlendirmiş ve raporumun oranını düşürmüş.
Bunun üzerine itiraz dilekçesi yazdım. Gelen cevap çok komik: En kısa sürede ortaklıktan ayrılmam gerektiği, bununla ilgili belgeleri ibraz ettikten sonra emekli olabileceğimi bildirdiler.
Emeklilik şefine ilğili kanun maddelerini hatırlattım, Ankara Merkezdeki tahsis şefleri ile uzun mücadele sonunda doğruyu kabul ettiler. Bu seferde emekliliğimin başlangıç tarihinde sorun çıktı.
Bağkur şefi diyor ki :Sizin emekliliğiniz özürlü emekliliği değil, yaşlılık emekliliği, bu yüzden emeklilik aylığı başlangıcı bu hakkı elde ettiğiniz aydan sonra başlar yani beni haziran 2009 emekliliğimi başlatıyor. 7 aylık prim borcu çıkarıyor ve 7 aylık maaşımı vermiyorlar.

5510 sayılı kanunu inceledim özürlüler için yani yaşlılık aylığını raporla alanlar için bir düzenleme yok. Ben emekliliğimin aralık 2008 başlıcak diyorum kabul etmiyorlar bu yüzden emeklilik işlemlerimi yapmadılar. Acaba hangisi doğru? Bu konuda kesin bilgisi olan var mı?

Hata yaptılar ve şimdi de sorumluluktan da kaçmaya çalışıyorlar bence. Kanun maddesini aktarıp ısrar edin. Olmazsa hukuki süreç başlatacağınızı söyleyin. 5510 sayılı yasa çok açık:

Yaşlılık aylığının başlangıcı, kesilmesi veya sosyal güvenlik destek primi ödenmesi
MADDE 30- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının;
a) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen sigortalılardan yaşlılık aylığına hak kazananlara, yazılı istek tarihinden sonraki,
b) (c) bendinde belirtilen sigortalılardan yaşlılık aylığına hak kazananlara, yetkili makamdan alınan emekliye sevk onayı üzerine görevleriyle ilişiğinin kesildiği tarihi takip eden,
c) (c) bendinde belirtilen sigortalılardan her ne şekilde olursa olsun görevinden ayrılmış ve daha sonra başka bir sigortalılık haline tabi olarak çalışmamış olanlar ile kontrol muayenesi sonucu aylığı kesilenlerden yaşlılık aylığına hak kazananlara ise istek tarihini takip eden,
ay başından itibaren aylık bağlanır.
Aylığın ödenmesine başlanacağı tarihte hastalık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği almakta olan sigortalının yaşlılık aylığı, geçici iş göremezlik ödeneği verilme süresinin sona erdiği tarihi takip eden ay başından başlar. Ancak, bağlanacak yaşlılık aylığı geçici iş göremezlik ödeneğinin aylık tutarından fazla ise, aradaki fark birinci fıkraya göre tespit edilecek tarihten başlanarak verilir.
[...]

metinisa hk.da

sevgili kardeşim.birkaç sorum olacak. cvp veririrsen sevinirim.
1- özürlülüğün bağkurdan sonramı başladı.
2- ben de 1990 bağkurluyum. ancak 2003 te böbrek nakli oldum 2004 te kalp krizi sonucu stent takıldı. ocak 2009 ta müracaat ettim. ama bağkur beni malulen emeklilik için saydı oysa ben 5510 sayılı kanuna göre müracaat etmiştim. nefroloji için balcalıya sevk yapıldım. gelen rapor %48 (sadece böbrek için). ankara yine kabul görmedi. bana ısrarla 2/3 oranında malül degilsin diyerek ret dedi.a ncak dün tekrar osmaniye il müd.lüne müracaat ettim ve ısrarla 28. maddeyi belirterek emeklilik talebinde bulundum.
başka ne yapabilirim.

Benimle ilgili başlık: http://www.engelliler.biz/forum/eme...bagkurlularin-erken-emekliligi-mumkun-mu.html

Selamlar metinisa...Bende bugün Adana Bağ-kur'dan Ankara'nın benim emekliliğimi onayladığını öğrendim.Şefe sordum.Ne zamandan geçerli diye,bilmediğini ve 15 güne kadar belli olacağını söyledi.Açıkça senin son durumun beni endişelendirdi.Ben ocak 2009 da 5510 un 28 maddesi gereği dilekçem.Nisanda Adana bağ-kurda onaylandı.Geriye dönük primleri yatırmadan işlem yapmadılar.21 nisan itibarıyla borç yok,mayıstan geçerli emeklisin dediler.Ancak mayısta ben maaş beklerken Ankara Adana'nın onayını bozdu raporları istedi.Şimdi 4 aylık yine 722 tl prim borcu var ne olacak?sen son durumunu yaz olmazmı?

[FONT=Times New Roman]5510 SAYILI YASANIN 28 MADDESİ'nin bir fıkrası[/FONT]
[FONT=Times New Roman]‘SİGORTALILIKLARI DEVAM EDEN 4(b) SİGORTALILARINDAN SEVK TALEBİNDE BULUNDUKLARI TARİHTE ; İÇİNDE BULUNULAN AY İLE BİR ÖNCEKİ AYIN PRİM BORÇLARI DIŞINDA BORÇLARI BULUNMAYANLARIN,SÖZ KONUSU DÖNEMLERE İLİŞKİN BORÇLARI MUACCEL HALE GELMEDİGİNDEN,BUNLARIN SEVK İŞLEMLERİ YAPILACAK VE MASRAFLARI KURUMCA KARŞILANACAKTIR [/FONT]
[FONT=Times New Roman][/FONT]
Muaccel demek ;zamanı gelmemiş borç demekmiş. Bizden dilekçe tarihinde bütün prim bocunu aldılar.Geçen süre bizim insiyatifimizde değil.Bu madde gereği almamaları gerekir,yine biz öğreteceğiz kanunları
devletin memurlarına ne dersin...biz ısrarcı olmalıyız...hoşkal...

metnisa'ya..

sevgili kardeşim metinisa..neden cvp yazmadınız acaba...birbirlerimizle görüş alış verişi için bu sitede bulunmuyormuyuz..........

Merhaba OturanBoğa,
Bugün Bağkur'da Müdürlerle görüştüm. Kanunu ya biz bilmiyoruz yada onlar. Daha önce de yazmıştım. 9.10.2008da başvurumu yaptım 4.11.2008de raporum çıktı. Bu rapora göre temmuz2009 emekliliğim kabul edildi. Bizim emekliliğimiz yaşlılık emekliliği olduğu için geriye dönük işlem yapamıyorlar ve agustos 2009dan itibarenm emekliliğimi başlatıyorlar. Kısacası 8aylık maaşımı yediler ve 8 aylık bağkur primi istiyorlar. Bu primler yatmadan emeklilik işlemleri başlatılmıyor.
ısrarla bu bir yaşlılık emekliliği olduğunu raporların tarihi ile kesinleşme tarihi arasındaki zamanın bağkuru ilgilendirmediği, yaşlılık aylığında geriye dönük emeklilik işlemi yapılamayacagını, bu konuda Ankara'dan kesin görüş alarak sonuçlandırdıklarını bildirdiler. Ama yargı yolunun açık olduğunu hak iddia ediyorsanız buyrun dediler. Yeni kanunda zaman bağkur lehine işliyormuş. Çünkü hastaneye sevk istek tarihi farklı, emeklilik istek tarihini farkı yorumluyorlar. Benim için artık yargı yolu başladı. İnşallah bu yolda bir sorunla karşılaşmam. Bu yolla emekli olan var mı. Süreçler onlara nasıl işledi. Bilgilerinizi benimle paylaşırmısınız?

Sevgili fatihdavarci,
Bagkur'a girmeden önce %40-%59 özürlülüğü olanlar yaşlılık emekliligi(mad.28) şartlarından emekli olabilirler. Senin gibi bağkurlu olduktan sonra özürlü olanlar maluliyet şartlarından (mad.25) (enaz%60) emekli olabilirler. Alınacak raporlar yeni tarihli olmalı.

Yasa bu kadar açıkken ne diye hak gaspına meylediyor kurum aklım almıyor!

Gelişmeleri bu başlıkta paylaş lütfen Metin.

SGK
Başkanlığı Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire
BAŞKANLIĞI
ANKARA

Ben 1960 doğumlu %80 yürüme engelli 1986 yılından beri isteğe bağlı Bağ-kura 23 yıl 5 ay hizmeti olan Emrullah Maksom’um.
Yeni Sosyal Güvenlik Yasası Ekim 2008 de yürürlüğe
girmesi ile,5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası
Kanunu’nun 28 maddesi gereğince bağ-kurdaki sakatlara yeni yasa
emeklilik hakkı tanıdı. Bende 10/10/2008 de Adana Bağ-kur’a yeni yasa gereği emekli olmayı talep ettim.Adana Bağ-kur’dabeni,
’’yanlışlıkla’’malulen eski yasaya göre Adana Devlet Hastanesine sevk etti.%85 lik raporum Ankara’dan doğal olarak 3/2 sakatlığı tamamlamadığım gerekçesiyle 06/01/2009 da olumsuz geldi.

10/01/2009 tarihinde Adana Bağ-kur’a bu yanlışlığı düzeltmeleri ve yeni yasa gereği beni emekliliğe sevk etmelerini dilekçe ile telep ettim.Onlarda beni Adana Numune Hastanesine sevk ettiler.16/3/2009 daki %60 sakatlık raporum Adana Bağ-kurda
21/4/2009 tarih itibariyle yeni yasa gereği emekli olduğum müjdesini verdiler.Ben maaş beklerken Adana Bağ-kurun onayını Ankara yeniden gözden geçirmek talebiyle Adana’dan raporlarımı
istemiş.’’Terk etmiş sigortalıktan tekrar aktife’’döndürüldüm.

Ben normalde 2009 başında emekli olmayı beklerken,7 aylık
geciken süreç içerisinde toplamda 1400 tl pirim bocumuda yatırmak zorunda kaldım.
Sizlerden ricam Adana’dan gelen 8/6/2009 tarih ve 7511871
nolu evrak takip sayılı raporumu yeni yasadan faydalanacak şekilde yorumlamanız.Yeni yasanın akabinde, 10/10/2008 tarihli raporumu baz alarak, maduriyetimi göz önünde tutmanız temennisi ve dileğiyle saygılar efendim.
15/6/2009
Emrullah Maksom

Selamlar metinisa aynen senin durumdayım.Son durumum bağ-kurun sayfasına terk edilmiş sigortalı işlemim gerçekleşti.Beni 21.4.2008 itibari ile işleme almışlar.Ancak daha maaş bağlama formatı Ankaradan gelmemiş.Bekliyorum...Ben ilk dilekçe ekim 2008.ikinci ocak 2009 kaybım.8 aylık maaş ve 1000 lirada geriye dönük prim ödemesi..Aslında yeni yasa gereği verilen dilekçe başlangıç olması lazım...

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.
Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıldan beri çalışan sigortalılar için ikinci fıkrada belirtilen yaş şartı 55 olarak uygulanır.
55 yaşını dolduran ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalılar, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık aylığından yararlanırlar. (1)
(Ek fıkra: 17/4/2008-5754/16 md.) Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir.
(Değişik sekizinci fıkra: 17/4/2008-5754/16 md.) Yukarıdaki fıkralarda belirtilen yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalının çalıştığı işten ayrıldıktan, (b) bendinde belirtilen sigortalının sigortalılığa esas faaliyete son verip vermeyeceğini beyan ettikten sonra yazılı istekte bulunmaları, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen sigortalıların ise istekleri üzerine yetkili makamdan emekliye sevk onayı alındıktan sonra ilişiklerinin kesilmesi şarttır.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için ayrıca, yazılı talepte bulunduğu tarih itibarıyla genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması zorunludur. (1)
Bu maddenin uygulamasına ilişkin usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Yaşlılık aylığının hesaplanması
MADDE 29- (Değişik: 17/4/2008-5754/17 md.)
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar ile aynı fıkranın (c) bendine göre bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylığı, aşağıdaki hükümlere göre belirlenecek ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucunda bulunan tutardır.
Ortalama aylık kazanç, sigortalının her yıla ait prime esas kazancının, kazancın ait olduğu yıldan itibaren aylık talep tarihine kadar geçen yıllar için, her yıl gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek bulunan kazançlar toplamının, itibarî hizmet süresi ile fiilî hizmet süresi zammı hariç toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanan ortalama günlük kazancın otuz katıdır.

Hayırlısı ne ise o olsun...hoşkal....

Merhaba Arkadaşlar,

bağkur yasayı çok iyi biliyor. Bundan %100 eminim. bizleri emekli etmemek ve zamanı uzatıp çeşitli bahanelerle haksız yere prim tahsil edip maaşımıza vermemek istiyorlar. Kanunu önlerine koyuncada bahaneleri açık bilgisayar sistemi buna müsait değil. Ben de 28/4 mad. emekli oldum ama 8aylık prim ödetip 8aylık maaşımı yediler. Buda yaklaşık 8.500tl beni zarara uğrattılar. Ama bunu yanlarına bırakmayacagım. Dava açmak için şu anda araştırma yapıyorum. Avukatlar bu davayı almak istemiyorlar. Kesin kaybedersiniz diyorlar. Çünkü bağkur ilk talebi emekli talebi olarak açmıyor. Emekli maaşını tahsis talebi alındıktan sonra başlatıyor. Tahsis talebi emekli olduğunuz keşinleştikten sonra yapılan talepmiş. Bu şu demek oluyor: Bağkur rapordan sonra canı nezaman isterse karar verir bu süreler emeklilik süresi değildir. Geçen zaman bağkuru ilgilendirmez. bana söylenen : bilgisayar sistemlerin ona göre güncellendiği geriye dönük emeklilik işlemlerinin sistemde yapılması imkansız.
ARKADAŞLAR BU BİR HAK İHLALİDİR. SORUMSUZLUKTUR. SAYGISIZLIKTIR. BİZLERİ HİÇE SAYMAKTIR. Hepimiz bu davaları açmalıyız. Bu ANAYASANIN İnsan haklarına aykırı bir durumdur. Derhal düzeltilmesi gerekiyor. Yılmayın, mücadele edelim. Bagkura karşı İSTİRDAT davası açılması gerekiyor. Bu konuda geçmiş uygulamalar varsa lütfen bilgi paylaşımı yapalım. Avukatlar bu davayı almazsa kendim takip edecem. Allah hepimizin yardımcısı olsun...

İyi ama Metin, "(b) bentlerinde belirtilen sigortalılardan yaşlılık aylığına hak kazananlara, yazılı istek tarihinden sonraki, [...] ay başından itibaren aylık bağlanır." diyen kanun maddesine ne diyor avukatlar?!
"Yazılı istek tarihi" ifadesi kanunda bu kadar net şekilde belirtilmişken, yönetmelik ya da bilgisayar programı bahaneleri ne işe yarar ki hukuken?!

Selamlar,Evet dilekçe tarihinden geçerli olacak diyende yine bizzat bölge ve il müdürleri beyler söyledi.Ama bile bile yalan söyleyerek başlarından savmak için olduğunu yeni yeni anlıyorum.Dilekçe tarihi değil emeklilik onaylandıktan sonra ki aydan itibaren maaş bağladıkları gibi geriye dönük primleri tahsil etmedende işlem yapmıyorlar.
Benimde 6 maaş ve 1000 lirama mal oldu.Metin senin yanındayım bilgine....
-----------------------------------------------------------------------------------
[FONT=Times New Roman] [/FONT] 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için ayrıca, yazılı talepte bulunduğu tarih itibarıyla genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması zorunludur. (1)
[FONT=Times New Roman] [/FONT]Bu maddenin uygulamasına ilişkin usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
İşte metin kardeş bizi bu kendi ürettikleri silahla vuruyorlar.Kanun bizden yana ama brokrat beyler usulu ve esası keyiflerince düzenleyerek bizi mat ediyorlar...

Merhaba OturanBoğa,
Bağkura göre istek tarihi emekliliği hak kazandıktan sonra yapılan başvuru olarak değerlendiriyorlar. Avukatlar da aynı şeyi söylüyor. Bağkurun hastane sevk tarihi istek tarihi olmuyor. Çünkü o tarihte özürlü olduğun kesin değilki. rapor çıkıyor bağkurun sağlık kurulu bu raporu onaylıyor (tabii canı ne zaman isterse) onaylandıktan sonra biz emekliliğimize istek yapabiliyormuşuz. Ve bu istemi yaptığımızda borçumuzun olmaması gerekiyor. Kanun bu şekilde değişmiş. Eski uygulama artık yok. İlk başvuruda biz diyormuşuz ki : acaba ben özürlümüyüm bunu bir kanıtlayım ondan sonra başvurabilirim.
Komik ama gerçek. İşte bu noktayı kanunla nasıl aşabiliriz?. Sanırım yeterince konu açık. önce özürlü olduğunu kanıtla ve onayla ondan sonra emekli ol. Sizin tanıdığınız avukatlara danışabilirmisiniz? Yeni emekli olabilecek arkadaşlarımız için bir örnek olur.

Merhaba Oturanboğa,
Bugün ADANA SGK müdürü ile de görüştüm söyledikleri aynen şöyle: malüliyet için rapor alrak emekliliğine hak kazananlar rapor tarihinden sonraki ay başından itibaren emekli aylığı baglanır (25.maddeden emeklilik) Fakat 28.maddeden emekliliğini isteyenlerin emeklilik başlama tarihi olarak rapor tarihi esas alınmıyor. Taaaa ki ne zaman SGK saglık kurulları raporunu onaylar ve o tarihe kadar ki primlerini yatırırsın sonraki ay emekliliğini başlatırlar. Bu süre isterse 1 yıl geçsin bu onları ilgilendirmezmiş.
Bu uygulama yeni ve sadece engellilerin emekliliği için yapılıyor. Kısacası engelliler magduriyeti söz konusu. Bu noktayı nasıl aşarız. Bu konuda daha önce açılmış bir dava yok. Bilen kimler vardır, nasıl uygulanır yardımcı olurmusun?

Merhaba OturanBoğa,
Bağkur'dan maaşımın bağlanmasına neden olan gerekçeli kararı dilekçe ile istedim. Cevap geldi. Maaşımın bağlanmasına essas olaarak 2.raporumun tarihini dikkate almışlar fakat o tarihte bağkur borcum olduğundan borcumu yatırdığım 29.07.2009 tarihini esas aldıklarından 8aylık maaştan oldum. Bu yaptıkları SSİY. 61.maddesine ters düştüğü halde uygulama böyle oldu. Kaldı ki 2.rapor değil 1.raporumu esas almaları gerekiyordu. Dava yoluna gitmekten başka çare kalmadı. Bu konuda faydalı olabilecek bilgileri bana sunarsanız memnun olurum. Gelişmelerden tüm arkadaşların da haberi olsun.

Metin, 5510 sayılı yasanın 30. maddesini öne sürerek dava açmalısın diye düşünüyorum.

Teşekkürler, yalnız 28.maddede
"4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için ayrıca, yazılı talepte bulunduğu tarih itibarıyla genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması zorunludur. "
diyor. Buna istinaden uygulama yapıyorlar..

Merhaba arkadaşlar.
Aynı konudan bende muzdaribim.Bağkur yaklaşık olarak 10 aylık maaşımın üstüne yattı ve 10 ay prim ve gecikme zammı tahsil etti.
Ben konuyu SGK web sitesinde yer alan Bilgi Edinme bölümünden online olarak ilgililere aktardım.Ankara konuyu vilayetteki SGK müdürlüğüne soruyor ve onlarda cevap veriyorlar.
Sayın arkadaşlarımızın dediği gibi 5510 sayılı kanunun 30.maddesi gayet açık ama sanırım bağkur bu konuyu anlamamakta ısrar ediyor.
Ben 31.10.2009 tarihinde bütün borcumu yatırarak özürlülük halimin tespitini ve buna göre emeklilik işlemimin yapılmasını istedim.
Hastane raporunu 24.12.2008 tarihinde verdi.Ankara raporu Nisan 2009 da onayladı.
Ancak bağkurdaki personel konunun yeni olması nedeniyle durumu ankaraya sorar,ankara da net cevap vermez yuvarlak kelimeler kullanır.Bu arada ankara raporda İŞGÜCÜ KAYIP oranı yerine VUCUT FONKSİYON KAYBI ORANI olarak yazar.Bağkurdaki memurların kafası karışır.Sağlık Kurulu Balthazar formülünü bilmeyecek kadar cahil olmasa gerek,ama nedense kafa karıştıran raporunu bu şekilde vermiş.Tabi konu anlaşılana kadar bir kaç ayda bu şekilde geçti ve olan bize oldu.
Halbuki biz ilk dilekçe verdiğimiz tarihten sonra doğal olarak artık prim ödemedik.Bundan sonra artık top bağkurdadır,gelişmeleri bize yazı ile bildirmeleri gerekirdi.Emekliliğimiz dilekçe verdiğimiz tarihi takip eden ay başından sonra başlamayıp rapor tarihinden sonra başlıyacaksa hastane raporu kuruma verdiği tarihten itibaren 15 gün içersinde bize yazı ile borcumuzu istemesi ve talebimizi alması gerekirdi.Yok Ankara Sağlık Kurulu Raporu onadığı tarihten itibaren emeklilik işlemini yapacaksa durumu yine yazı ile 15 gün içerisinde bize bildirecekti.Ama bağkur çalışanları bunu yapmadılar.Sosyal Güvenlik Kurulu yeniden yapılandı,tek çatı altında toplandı ama fiziki birleşme hala gerçekleşemedi diye,çalışanlar bilgisiz diye bunun cermesini vatandaş çekmemeli diyorum.
Ben dava dilekçemi hazırladım ama henüz vermedim.Avukat falan da tutmayacağım.Davayı kendim takip edeceğim.Arzu eden arkadaşlarla herzaman yardımlaşmaya hazırım.
Hayırlı ramazanlar diliyorum.

Merhaba akbas,
Benim durumum seninle aynı, ben dava açmaya hazırlanıyorum. Bu arada maaş bağladılar mı? Sana tavsiyem bir avukat yardımı al. Bu davayı kazanırız. Çünkü yaptıkları Anayasa'da aykırı. Memurun hatasını biz çekmek zorunda değiliz. Benim hatalı işimi yapan şefi ve memuru görevinden aldırdım ama benim açımdan sonuç değişmedi. Bilgilerini benimle paylaşırsan memnun olurum. Yakında daha detaylı bilgilere ulaşacam. Bağkurdan maaşının neden bu aydan bağlandığına dair gerekçeli karar iste mahkemede gerekli olacak.

Merhaba Metinisa.
Evet bana 1 hafta önce şube müdürü teleon ederek prim borcunu öde emeklilik talebini alalım dedi.Ama ben hemen ödemedim 31 ağustosta parayı yatırdım ve benden tekrar talep dilekçesi aldılar.Talep dilekçesinin altına eöekliliğimin dilekçe tarihi olan 31.10.2008 den sonraki ay başından başlatılmasını sitiyorum diye ekledim.
Bu arada zaten konu Bilgi edinmeye intikal ettiği için bana gerekçeli olarak cevap verdiler.
Avukat arkadaşlardan yardım alacağım elbette ama davayı kendim takip edeceğim.
Sizinle de yardımlaşmayı isterim. değerli kardeşim.

Her şeyi zorla almak gerek bu ülkede. Ne enteresan bi durum!

31.08.2009 tarihinde yatırdığın için emekliliğin 1.9.2009 tarihi esas alarak emekliliğini başlatıyorlar. Bu konuya dikkat et. Yaptıkları işlem SGK.md30 aykırı bir durum.

5510 sayılı yasa çok açık:
Yaşlılık aylığının başlangıcı, kesilmesi veya sosyal güvenlik destek primi ödenmesi
MADDE 30- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının;
a) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen sigortalılardan yaşlılık aylığına hak kazananlara, yazılı istek tarihinden sonraki,
b) (c) bendinde belirtilen sigortalılardan yaşlılık aylığına hak kazananlara, yetkili makamdan alınan emekliye sevk onayı üzerine görevleriyle ilişiğinin kesildiği tarihi takip eden,
c) (c) bendinde belirtilen sigortalılardan her ne şekilde olursa olsun görevinden ayrılmış ve daha sonra başka bir sigortalılık haline tabi olarak çalışmamış olanlar ile kontrol muayenesi sonucu aylığı kesilenlerden yaşlılık aylığına hak kazananlara ise istek tarihini takip eden,
ay başından itibaren aylık bağlanır.
Aylığın ödenmesine başlanacağı tarihte hastalık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği almakta olan sigortalının yaşlılık aylığı, geçici iş göremezlik ödeneği verilme süresinin sona erdiği tarihi takip eden ay başından başlar. Ancak, bağlanacak yaşlılık aylığı geçici iş göremezlik ödeneğinin aylık tutarından fazla ise, aradaki fark birinci fıkraya göre tespit edilecek tarihten başlanarak verilir.
[...]

[...]Avukatlar bu davayı almak istemiyorlar. Kesin kaybedersiniz diyorlar. Çünkü bağkur ilk talebi emekli talebi olarak açmıyor. Emekli maaşını tahsis talebi alındıktan sonra başlatıyor. Tahsis talebi emekli olduğunuz keşinleştikten sonra yapılan talepmiş. Bu şu demek oluyor: Bağkur rapordan sonra canı nezaman isterse karar verir bu süreler emeklilik süresi değildir. Geçen zaman bağkuru ilgilendirmez. [...]

[...] Bağkurun hastane sevk tarihi istek tarihi olmuyor. Çünkü o tarihte özürlü olduğun kesin değilki. rapor çıkıyor bağkurun sağlık kurulu bu raporu onaylıyor (tabii canı ne zaman isterse) onaylandıktan sonra biz emekliliğimize istek yapabiliyormuşuz. Ve bu istemi yaptığımızda borçumuzun olmaması gerekiyor [...]

Merhaba Oturanboğa,
Bugün ADANA SGK müdürü ile de görüştüm söyledikleri aynen şöyle: malüliyet için rapor alrak emekliliğine hak kazananlar rapor tarihinden sonraki ay başından itibaren emekli aylığı baglanır (25.maddeden emeklilik) Fakat 28.maddeden emekliliğini isteyenlerin emeklilik başlama tarihi olarak rapor tarihi esas alınmıyor. Taaaa ki ne zaman SGK saglık kurulları raporunu onaylar ve o tarihe kadar ki primlerini yatırırsın sonraki ay emekliliğini başlatırlar. Bu süre isterse 1 yıl geçsin bu onları ilgilendirmezmiş. [...]

Teşekkürler, yalnız 28.maddede
"4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için ayrıca, yazılı talepte bulunduğu tarih itibarıyla genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması zorunludur. "
diyor. Buna istinaden uygulama yapıyorlar..

Tahsis talep tarihine dair bir dayanak daha gözüme çarptı bugün: 28 Ağustos 2008 tarihli Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği

Tahsis talep tarihi
MADDE 71 – (1) Uzun vadeli sigorta kollarından hak kazanılan yardımların yapılması veya aylıkların bağlanması için, sigortalı veya hak sahibince adi posta veya kargo ile veya Kuruma doğrudan yapılan yazılı başvurularda, tahsis talep tarihi olarak dilekçenin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarih esas alınır. Taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi olarak gönderilen tahsis taleplerinde ise dilekçenin postaya verildiği tarih, Kuruma intikal tarihi olarak kabul edilir.
(2) Malullük veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazandığı tarihin ayın son günü resmî tatil gününe veya hafta sonu tatiline rastlaması nedeniyle taleplerini Kuruma veremeyen sigortalıların, bu resmî tatil gününü takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar Kuruma verilen, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi olarak gönderilen talepleri, önceki ayın son günü verilmiş gibi kabul edilir.
(3) Aylığa hak kazanılmış ve aynı ay içinde olmak kaydıyla, tahsis talep tarihinden sonra işinden ayrılan veya işyerini kapatan sigortalıların tahsis talepleri de geçerli sayılır.
(4) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki aktif sigortalıların emeklilik ve malullük hâllerinde, haklarında yetkili makamlarca alınacak emekliye sevk onayından sonra, görevleriyle ilişiklerinin kesildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanır.
(5) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı iken görevinden ayrılmış ve daha sonra başka bir sigortalılık hâline tabi olarak çalışmamış olanlardan malullük aylığına hak kazananlara; malul sayılmasına esas tutulan rapor tarihi, yazılı istek tarihinden önce ise yazılı istek tarihini, malul sayılmasına esas tutulan rapor tarihi yazılı istek tarihinden sonra ise rapor tarihini takip eden aybaşından; yaşlılık aylığına hak kazananlara ise son ayrıldıkları kamu idarelerine veya Kuruma yapacakları yazılı istek tarihlerini takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır.
(6) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçen hizmetlerle birlikte Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında yaşlılık, malullük veya ölüm aylığı bağlanacağı durumlarda, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçen hizmetlerle ilgili prim ve prime ilişkin her türlü borçlar ödenmeden tahsis talebinde bulunulması hâlinde, tahsis talebi borçların ödendiği tarih itibarıyla geçerli sayılır.
(7) Tahsis talep tarihinde Kanunda yaşlılık aylığı için belirlenen yaş ve sigortalılık süresi şartlarından birini yerine getirememiş olan, ancak yerine getirilemeyen şartı tahsis talep tarihinden itibaren bir ay içinde yerine getiren sigortalının tahsis talebi, bu şartın yerine getirildiği tarih itibarıyla geçerli sayılır.

Merhaba
Yani yönetmeliğe göre işimiz zor.Ama 2008 ekim ayında 5510/28.maddeye göre emeklilik talebinde bulunan bir sigortalı olarak bu tarihte zaten prim borcumuzu ödettiler.Daha sonra bağkurdaki personelin bilgisizliği yüzünden iş uzadı.Sonrada rapor tarihi itibariyle prim borcun var,prim borcunu ödediğin tarihi takip eden aybaşından itibaren emekli olabilirsin dediler.Ben 31.10.2008 de dilekçeyi verdiğimde artık bence benim işim bitmiş,bundan sonraki gelişmeleri kurum bana yazı ile bildirmesi gerekmezmiydi.Doğal olarak emeklilik talebinde bulunan sigortalı prim ödememesi gerekir.Kurumun ve çalışanlarının bu bilgisizliğinin faturası sigortalılara kesilmemeli diyorum.Dava açmak için hazırlanıyorum.Bana dava ile ilgili hukuki delil ve bu konuda yargı kararları varsa bildirmenizi istirham ederim.
Saygılarımla.

Konuyla ilgili dava bilmiyorum. Hukuki açıdan dayanılabilecek -bildiğim- argümanları yukarıda yazdım. Başka dayanak varsa arkadaşlar yazsın lütfen...

Merhaba
Arkadaşlar davayı hangi mahkemeye açacağım konusunda tereddüt yaşıyorum.Avukat arkadaşlara sordum İş Mahkemesine diyorlar ama ben idare mahkemesi olması gerekir diyorum.Sizce hangi mahkemeye dava açılmalı?

Avukatların bu konuda yanlış yapacaklarını sanmıyorum. İş mahkemesi diyorlarsa iş mahkemesidir bence.
Ki, zaten aksi söz konusuysa mahkeme görevsizlik kararı verir ve idare mahkemesine gönderir dosyayı.

Not: Bu konuyu çok merak ediyorum doğrusu. Takipteyiz...

Merhaba

Merhaba arkadaşım uzun zamandır bu siteye girmiyordum.Bugün girmek nasip oldu.Değerli arkadaşım galiba ikimizin durumu aynı dediğiniz gibi.Ben ilk zamanlar dava açmak için baya bi hevesliydim.Ama bizim burası küçük şehir ve bu konulara bakan avukat yok.Kendim dava dilekçesini hazırladım ama dava açmadım.
Hala şo sorulara cevap bulamadım.

1-Davayı hangi mahkemeye açacağım.
2-Dava açmada zaman aşımı süresi nedir.

Neyse hayırlısı olsun seninle tanışmak ve konuşmak isterim.
MSN adresim :ali_beke@hotmail.com

Mutlaka görüşelim.Sağlıcakla kalın.

Yaşlılık aylığının başlangıcı ve birikme tarihi dava yolu

Merhaba arkadaşlar

bu konu uzun süreden beri çok tartışıldı. Ben 5510 sayılı kanunun 28.maddesine isitinaden emekli oldum. Emeklilik talep dilekçemi 31.10.2008 tarihinde verdim, kurum bana 31.10.2008 tarihi itibariyle prim borcumu ödeterek dilekçemi kabul etti. Özürlüklük halimin tespiti için hastaneye sevketti. Hastane raporunu 24.12.2008 de kuruma verdi. Kurum ünitesinde çalışan şube müdürü raporu ankaraya gönderdi, ankara % 76,5 vücüt fonksiyon kaybı deyince şube müdüürü bunu kafaya taktı ve kuruma bir daha bir daha sordu.
Yazışmalarla süre uzadı da uzadı .Müdr vekili tamam emekli yap diyor ama şube müdürü ısrarla illada ankaraya soracam diyor.B
en kurumun internet sitesinden bilgi edinme birimine müracaat ettim. Beni Kuruma çağırdılar ve ağustos 2009 tarihi itibariyle 920,00.-TL. borcum olduğunu ve bu parayı öde hemen emekli yapalım dediler. Emekli oldum ama 10 aylık maaşımı ve alınan 920,00.-TL. ödediğim haksız primi hala unutamadım ve dava açmaya karar verdim.

İşte dava dilekçesi örneği ,avukatlar bu işi yapmıyorlarsa bize kendimiz takip ederiz. Ben kazanacağıma inanıyorum.

[SIZE=3][FONT=Times New Roman]İŞ MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİ’NE[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman]KARAMAN[/FONT][/SIZE]

[FONT=Verdana]DAVACI : Adı soyadı[/FONT]
[FONT=Verdana]Adresi [/FONT]

[FONT=Verdana]DAVALI : ........................ Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü[/FONT]

[FONT=Verdana]KONUSU :5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu'nun 28. maddesi uyarınca tarafıma davalı idare tarafından bağlanmak istenen emekli maaşının başlangıç tarihinin tespiti ile 10 aylık emekli maaşımın tahsili,31.10.2008 tarihinden sonra adıma tahakkuk eden prim borçlarımın iptali ile ödemiş olduğum primlerin iadesi istemi hakkındadır.[/FONT]

[FONT=Verdana]OLAYLAR :1- Davalı idareye 30.10.2008 tarihinde dilekçe ile müracaat ederek 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’nun 28.maddesi uyarınca emekli olmak istediğimi,bu nedenle sağlık kuruluna sevkimin yapılarak emeklilik işlemimin yapılmasını istedim. Karaman Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü 31.10.2008 tarihi itibariyle 690,00.-TL.prim borcumun bulunduğunu,prim borcumu ödemem halinde dilekçemin kabul edileceğini söyledi.[/FONT]
[FONT=Verdana]2- 30.10.2008 tarihinde 690,00.-TL. prim borcumun tamamını ödeyerek dilekçe ile emeklilik talebinde bulundum.Karaman Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü 2008 Ekim ayı sonu itibariyle prim borcumun bulunmadığını tespit ederek dilekçemi kabul etti. 30.10.2008 tarihinde emeklilik talebinde bulunduğum için takip eden 2008 Kasım ayından itibaren prim ödemeyi durdurdum. Ancak emeklilik işlemim çok uzadığı için kurumdan sağlık yardımı alamıyordum. Hastalığım nedeniyle hayati önem taşıyan ve sürekli kullanmam gereken ilaçlar vardı. Bu nedenle kuruma danıştım. Davalı kurum çalışanları tarafından sağlık yardımı alabilmem için prim ödemeye devam etmememin gerektiğini, emekli olmam halinde ödemiş olduğum primlerin iade edileceğini söylediklerinden dolayı 2009 Nisan ayında o tarihe kadar olan prim borcumu ödeyerek sağlık yardımından faydalandım.[/FONT]

[FONT=Verdana]Davalı idare beni özürlülük halimin tespiti için Karaman Devlet Hastanesine sevk etti. Karaman Devlet Hastanesi 24.12.2008tarih ve 6130/1665 sayılı raporuyla durumu davalı idareye bildirdi. Karaman Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü bünyesinde bu işe bakan birim emeklilik işleminin yapılması konusunda tereddütte düştüklerini ve bu nedenle Raporu Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı-Sağlık Kuruluna gönderdi. Sağlık Kurulu vermiş olduğu kararda %76 oranında Vücut Fonksiyon kaybı mevcuttur şeklindeki kararını yazılı olarak İl Müdürlüğü’ne bildirdi.[/FONT]
[FONT=Verdana]Ancak davalı idarenin ilgili birimi 5510 sayılı kanunun yeni uygulamaya geçmesi [/FONT]
[FONT=Verdana]nedeniyle emekli olabileceğim konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları gerekçesiyle beni emekli yapmayarak genel müdürlükten bilgi istediklerini söyledi. Genel Müdürlük İl Müdürlüğüne göndermiş olduğu yazılı açıklamayı ilgili birim yeterli bulmadıkları gerekçesiyle emeklilik işlemimi gerçekleştirmedi ve geciktirildi. [/FONT]
[FONT=Verdana]3- Dilekçe verdiğim tarihten itibaren davalı kuruma emekliliğim hakkında bilgi [/FONT]
[FONT=Verdana]almak maksadı ile sürekli olarak gittim. Davalı kurumun ilgili birimi her seferinde bir başka bahane ile emeklilik işlemimi yapmadı.[/FONT]
[FONT=Verdana]Durumu 07.08.2009 tarihinde kurumun internet sitesinden Bilgi Edinme Birimine ilettim. Bilgi edinme birimi bana 15 gün içerisinde cevap verileceğini bildirdi.[/FONT]
[FONT=Verdana]4-Bunun üzerine davalı idare 21.08.2009 tarih ve 2/6595 sayılı yazısı ile 31.08.2009 tarihine kadar olan 920,00.-TL. Prim borcumu ödemem halinde talepte bulunarak talebimi takip eden aybaşından itibaren tarafıma yaşlılık aylığı bağlanacağını bildirdi.[/FONT]
[FONT=Verdana]5-Hâlbuki benim kuruma özürlülük halimin tespiti ve emeklilik talep dilekçe tarihim 31.10.2008 tarihidir. Bu nedenle bu tarihten sonraki gelişmeler benim dışımda olmaktadır. Davalı idare 31.10.2008 tarihinden 21.08.2009 tarihine kadar geçen sürede durum hakkında hiçbir yazılı cevap vermemiş ve tarafıma herhangi bir bildirimde bulunmamıştır. Davalı idare emeklilik talebimden aylar sonra bana prim borcun olduğundan dolayı emekli olmanız mümkün değildir diyerek beni zarara uğratmıştır. Ancak, prim borcunu ödemeniz halinde takip eden ay başından itibaren emekli olacaksınız demesinde yasal isabet bulunmamaktadır. Kurum çalışanlarının bilgi yetersizliği yüzünden emeklilik işlemim uzun süre geciktirilmiş ve 10 ay maaş almam engellenmiştir.[/FONT]
[FONT=Verdana]Kaldı ki,5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Yasasının ilgili maddelerinde aylığın başlangıcı, kesilmesi ve sosyal güvenlik destek primi ödenmesi gibi esaslar açık olarak belirtilmiştir. Bu nedenle davalı kurum yetkilileri emeklilik başlangıcını şu yada bu şekilde belirleme yetkileri bulunmamaktadır.[/FONT]
[FONT=Verdana]Davalı idare yetkilileri beni uzun zaman mağdur bırakmışlardır. Bu nedenle yaklaşık 10 aydır emekli maaşı ve sağlık yardımı alamadığımdan tedavilerim aksamış ve hastalığım ilerlemiştir.[/FONT]
[FONT=Verdana]Bu nedenle mağduriyetimin giderilmesi için yüce mahkemenize müracaat hâsıl olmuştur.[/FONT]
[FONT=Verdana]KANITLAR :Dosya içeriği, kurum kayıtları, talep dilekçesi, hastane raporu, kurum yazışmaları,5510 sayılı kanunun 28 ve 30.maddesi ile her türlü yasal delil.[/FONT]

[FONT=Verdana]HUKUKİ NEDENLER : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve diğer ilgili mevzuat.[/FONT]

[FONT=Verdana]SONUÇ-İSTEM : 1- Açıklanan gerekçelerle emekliliğimin müracaat tarihimden sonraki aybaşı olan 01.11.2008 tarihinden başlatılarak ödenmeyen emekli maaşlarımın kanuni faizi ile birlikte tahsilini , davalı idare tarafından hesaplanan prim borcumun iptal edilerek 31.10.2008 tarihinden sonra ödemiş olduğum primlerin iadesine karar verilmesini, yargılama giderleri ile ileride gerekirse tutacağım avukatın vekâlet ücretinin de davalı idareye yükletilmesini saygı ile arz ve talep ederim. 23.09.2010 [/FONT]

[FONT=Verdana]Davacı adı soyadı imza[/FONT]

[FONT=Verdana]EKLER :[/FONT]
[FONT=Verdana]1- [/FONT][FONT=Verdana]Talep Dilekçesi[/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]2-[/SIZE] [/FONT][FONT=Verdana]Sağlık Kurulu Raporu[/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]3-[/SIZE] [/FONT][FONT=Verdana]Kurum Yazışmaları[/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]4-[/SIZE] [/FONT][FONT=Verdana]Prim Ödeme Makbuzu[/FONT]

Eyvallah yolun açık olsun,inşallah seni ilk tebrik edende ben olayım...Gelişmeleri yaz olmazmı?

Üst Alt