Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağkur'a emeklilik için başvuruyorum. Süreç nasıl ilerlemeli?

Bayramdan sonra ekim ortası gibi bütün işlerimi halletmiş olup emekliliği onaylamış olurlar. 16/06/2015 tarihide başladım 3 ay geçti şimdilik toplamda 4 ayı bulacak.

Hayırlısıyla önümüzdeki ay emeklisin. Yaklaşık maaş hesaplaması yapabildinmi.

Yok bende çıkmıyor isteğe bağlı bağkurluluk olduğu için. Toplamda verse verse 750 tl verir fazla beklemiyorum.

750 TL hiç yoktan iyidir. İsteğe bağlı nasıl oluyor.

Baktımda senin 07/06/1993 1995 arası 642 gün ile ssk sonra 19/07/2000 başlayan bağkur değilmi. İsteğe bağlı ne zaman oldu.

Gerçi sana 750 TL bağlanırsa bana beşbin kusur günden anca 500 - 550 TL verirler desene.

Bağkur primlerini kendin yatırıyorsun. işyerinin olmasına gerek yok. Ben 5 yıldan beri çalışamıyorum zaten. Sigortamın olduğunuda bilmiyordum. Hizmetleri birleştirmeye verince cıktı. Yoksa ben 2012 yılında emekli olacaktım haybeye 3 yıl prim yatırdım.

Onurcum 5 yıldan beri çalışamıyorum demişsin nasıl geçimini sağlıyorsun. Üstüne birde isteğe bağlı ödeme yapıyorsun.
Sigortamın olduğunuda bilmiyordum demişsin ama geçmiş yıllarda çalışmışlığın var demekki. Nerde çalıştıysan geçmişteki primler çok önemli oluyormuş. Bence Hizmetleri birleştirmeyi iyi yapmışsın.

Ailemle birlikte yaşıyorum onun için para acısından bir sıkıntım olmuyor. Babam 18 yaşımı dolduğunda beni arkadaşının orda sigorta yaptırmış ben o ara üniversitede okuyordum. Bu işer çıkınca bana söyledi.

Onurcum babanla gurur duyman lazım bence. Harika çok akıllıca bişey yapmış seni sigortalı göstererek.

Hayırlısı bakalım. Her geçen gün emekliliğe yaklaşıyorsun.

Onur resimde iki yere yollanmiş saglik kurulundan gelen raporu sanada yolluyorlarmi oran budur diye yoksa ankaradami belirliyorlar

Oran Ankarada belli oluyor hastahane hiçbir şekilde karışmıyor orana. Raporda göndermiyorlar. Rapor oranının Sgk sağlık kurulu tarafından verilmesi lazımış yoksa kabul olmuyor bu yüzden zaten kurum sevki istiyor. Zaten sgk ilk olarak bizi malulen emeklilikte red edecek ve yasa gereği siz yaşlılık emekliğinden emekli olabilirsiniz yada emekli yaptım gibi zorunluluğu yokmuş O sorumluluk bizdeymiş. red yazısı geldikten sonra sgk ya gidip dilekçe vermemiz lazımmış hemen vermeliyiz ki rapor tarihinden sonraki ayın 1 rinden itibaren maaşımız işlesin. Onunla ilgili yazı buldum bir tane ekleyim.

[FONT=Arial][FONT=Verdana]1 Ekim 2008 tarihinden sonra bağımsız çalışan 4-1(b) sigortalılarına engelli hakkı ile emekli olma şansı tanınmıştır.[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][FONT=Verdana]Şimdi Bağ-Kur’lular Malullük şartı ile emekli olamıyorsan şartlarını hemen engelli emekli olma yönünden değerlendir.[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][FONT=Verdana]Size SGK bu yönde uyarmaz.[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][FONT=Verdana]Siz bu hakkınızı kullanmanız gerekir.[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][FONT=Verdana]Aslında kurum bu konuda malullük için müracaat etse bile,şartları taşımaması halinde ikinci bir emekli aylığı için tahsis talebi alınmadan önceki talebin dikkate alınarak işlem yapılması gerekir diye düşünüyorum.[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][FONT=Verdana]SGK müdürlükleri ısrarla engelli için müracaat edenlere sigortalılık yılı aramaktadırlar.Oysa genelge de prim ödeme gününe bakılıyor.[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][FONT=Verdana]Engelli aylığı müracaatında bulunabilmek için, vatandaşların % 50 veya %60 oranında çalışma güçlerini kaybettiklerine SGK sağlık kurulu tarafından karar verilmesi gerekmektedir. Çalışma gücünü engelleyen hastalığı, rahatsızlığı yada fiziksel engeli bulunan 4-1(b ) sigortalılarının, 5510 sayılı SS ve GSSK 28 inci maddesinin 4 üncü ve 5 inci fıkraları kapsamında engelli aylığı müracaatında bulunmalarını tavsiye ederim.[/FONT]
[/FONT]

muratoto
Evet, malulen emeklilikte ve bağkur statüsündeki emeklilikte belirleyici olan sgk sağlık kuruludur.

onur1975
Bi tamamlansa şu süreç artık...

Hocam bu durumda kafamda iki tane soru işareti oluştu.
1. Sgk gün ve prim şartı yetmiyorsa Sevk bile etmiyor ki Oran da yetmiyorsa yinede Ankaraya sağlık kuruluna gönderirmi acaba.
2. Sgk genelde yaptığının dışına çıkarak Ankara sağlık kuruluna maluliyet değilde doğru olan 5510-28 md. göre erken yaşlılık olarak gönderme yetkisi varmı.

muratoto

Malulen emeklilik için konuşuyorsak, malulen emekliik için değil de maluliyetin tespiti için başvurulabilir. O zaman hastaneye sevk mümkündür.

Doğrudan 28'den sevk edilen sadece bir örnek hatırlıyorum. Yani evet, teorik olarak mümkün, ama pratik açıdan çok çok çok çok çok istisna bir uygulama.

Heyet için sadece 1.5 ay sonraya gün verdilerdi o olmasaydı çoktan emekli olmuştum bekleyeceğiz yapacak bir şey yok.

Peki hocam aktif bağkurlu çalışan emekli olabilmek için işyerini kapatmak zorundamıdır. Eğer zorunda ise hangi aşamada kapatması gerekir.

Emeklilik başvurusu bağkur borçsuz bir şekilde sonlandırıldıktan sonra yapılacaktır.
Kapatmadan maluliyet tesbiti talep edilebilir ancak emeklilik başvurusu yapılamaz.
Tek 1 tl bile borç olmamasına dikkat ediniz yoksa o kadar işlemden sonra borç çıkarsa başa dönersiniz.

Hocam emekliliği hakedip haketmediğimiz hangi aşamada belli oluyor. Önceki mesajda OturanBoğa malulen emeklilikte ve bağkur statüsündeki emeklilikte belirleyici olan sgk sağlık kuruludur. Diye yazmıştı. Tamam biz borcu bitirdik dükkanıda kapattık diyelim Ankaradan yanıt olumsuz gelirse ne yapacağız.

muratoto
Yukarıda da yazdım, durumunuzdan emin olmadığınızda kuruma emeklilik için değil maluliyet tesbiti için başvurabilirsiniz.
Kurul kararını verir size dönülür, sonuç olumlu ise ve şartlarınız tamamsa işyerini kapatıp emekliliğe başvurabilirsiniz.

Hocam zaten benim işlemler Maluliyet Tespiti olarak başladı. Ancak Onur arkadaşımız 3.sayfada 15.09-2015 12:37 yazmış Oran Ankarada belli oluyor hastahane hiçbir şekilde karışmıyor orana. diye bilgide vermemişler oranda söylememişler. Sizin dediğiniz gibi kurul kararını vermiş ama Onura dönmemişler. Peki aynı durumu bende yaşarsam oranı bilmeden olumlu yada olumsuz nereden bilebilirim. Yada nereden nasıl öğrenebilirim.

Ben Onur gibi isteğe bağlı değil aktif bağkurluyum. İşyeri faal hala.

Red yazısı gelince sgk gidip öğreniriz heralde. eğer söylemezlerse dilekçe veririz raporumuzu ve oranımızı isteriz. Eger yeterli oranı almışsak borcumuz varsa kapatırız emeklilik için dilekçe veririz.

Bende hiçbirşey yok vermediler. Sadece evrak takipten takip ediyorum. Bayramın araya girmesi işlerimizin sonuçlanmasını uzatacak

Şimdi SGK dan geliyorum dün raporumla ilgili Ankara kararı açıklamış oranı %72 belirlemişler. Bilgisayardan baktı. 1 hafta bize ulaşması sürer dedi gelirsin işlemlerini yaparız emekli yaparız seni dedi.

Bu arada sgk raporun ne aslını nede bir kopyasını verebiliriz sana dedi sadece emekli olabilmen için geçerli bir rapor bu istiyorsan tekrar git rapor al dediler.

Son düzenleme:
Sağol Onurcum. Yalnız bişey soracağım. Senin işlemler maluliyet olarak gönderilmemişmiydi. Ankaraya bir defa gitti değilmi dosyan. Acaba 25. md. işlemler oldu Yoksa 28. md.mi.

25. maddeden işlemler oldu dilekçe vereceğim evraklar burdaki sgk ya gelince halledecekler.

Üst Alt