Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

BAHA ameliyatı ile ilgili bilgisi ya da deneyimi olan var mı?

• Konbuyu başlatan *ada*
  • Başlangıç tarihi
A

*ada*

arkadaşlar baha ameliyatı hakkında bilgi almak istiyorum. bana baha ameliyatı ile ilgili yazı yazarmısınız.

Bir ara netten bakmıştım, kafatasına ( kulak arkası ) vida monte ediyorlar. Vida dışarıda kalacak şekilde ameliyat bitiriliyor ve sanırım daha sonra işitme cihazı o vidaya takılıyor.

Benim de merak ettiğim o vida ne kadar rahatsız edici? deride enfeksiyon yapma ihtimalli ne kadardır?

kulak arkası cihazla duyan birinin bunu yaptırması doğru olur mu?

Cevap veren olursa bu sorulara da cevap versin lütfen

Baha, hava yolundan (kulak üzerine hoparlör-kulaklık takılarak yapılan test)) az duyup, kemik yolundan (kulak arkasında mastoid denilen kemiğin üzerine vibratör konularak yapılan test) normal veya normale çok yakın duyan hastalarda uygulanan bir yöntemdir.
Genellikle kulak zarı delinmiş, kronik orta kulak enfeksiyonu olan hastalarda uygulanır. Başka orta kulak hastalıklarında da uygulandığı olur ama sık değil.
Bir kaç değişik yöntem kullanılır. En eski yöntem kulak arkasındaki kemiğe vida yerleştirip, cihazı vidaya monte etmektir.
İkinci yöntemde, yine aynı kemiğin üzerine ameliyatla, cilt altından mıknatıs yerleştirilir. Daha sonra cilt (deri) kapatılır. Bir iki ay sonra cihaz, başka bir mıknatıs yardımıyla cilt altındaki mıknatısa sabitlenir.
Üçüncü yöntemde, aynı kemiğe yaklaşık 1 cm çapında bir oyuk açılır. Cihaz bu oyuğun içine yerleştirilir. Ayrıca cilt altına cihazla bağlantılı bir mıknatıs konur. Yara iyileştikten sonra, bir mikrofon başka bir mıknatıs yardımıyla cilt altındaki mıknatısa tutturulur. Bu yöntem sadece yetişkinlerde uygulanıyor.
Ameliyatın biçimine göre hastaların vidayı veya mıknatısları hissetmeleri değişiklik gösteriyor. Bazı ameliyatlarda derideki sinirler kesildiğinden hasta vidayı hiç hissetmiyor. Saçını tararken bile!
Ameliyat sonuçlarını etkileyen en büyük faktör, kemik yolu işitme eşiklerinin düzeyidir. Eşikler 0-25 dB arasındaysa sonuçlar çok memnuniyet verici oluyor. 30-40 dB kemik eşiği de idare edebiliyor. Ama kemik yolları 40 dB'den fazlaysa, cihaz pek fazla işe yaramıyor.
Diğer bir faktör, hava yolu eşiklerle kemik yolu eşikler arasında en az 30 dB fark olması gerektiği. Bu fark ne kadar büyükse, cihazdan memnuniyet o kadar artıyor.
En sık karşılaşılan problem cihazların arıza yapması. Garanti süresi bitince hastalar yüksek faturalarla karşılaşabiliyorlar.
Belli bir süre sonra SGK cihazları ücretsiz olarak değiştiriyor. Bu süre SUT'a göre her yıl değişkenlik gösterebiliyor. En son ne yaptılar bilmiyorum.
Ameliyat sonrası en sık karşılaşılan problem ise ciltte enfeksiyon, kızarma vb. şeyler. Genellikle hastaların % 10'unda bu tür problemler olabiliyor. Bu problemlerin temel kaynağı temizlik. Daha doğrusu hastaların yeterli temizliği yapmaması. Diğer sebep, mıknatıs gücünün doğru ayarlanmaması. Tecrübeli bir klinik bu problemleri genellikle gideriyor.

Mehmet bey çok teşekkürler. Aklımda soru işareti kalmadı sayenizde. Allah gönlünüze göre versin, sağolun

Mehmet bey teşekkür ederim. bana ömür boyu kullanacaksınız dediler. birde kafama takılan şu bu cihazın temizliği kaç günde bir oluyor. bu cihazdan memnun olan arkadaşlar varmı ?

Merhaba Mehmet Akşit Bey, baha ameliyatı oldum ve birkaç gündür cihaz takıyorum. Su toplamasından dolayı cihaz vidaya zor takıldı ve feci şekilde de başağrısı oluştu bende. Bu ağrı, cihazın vidaya zorla takılmasından kaynaklanıyor demiyorum, çünkü zedelenmekten kaynaklanan bir ağrı değil. Sanki daha çok duymaktan kaynaklı bir ağrı ve kulaklarım da yanmaya başladı. Sesleri artık çok iyi duyuyorum, bu konuda şikayetim yok. Benim iki şikayetim var: biri yukarıda bahsini ettiğim ağrı, biri de ben baha cihazı denerken bana gösterdikleri cihaz daha küçüktü ve ben onu beğenmiştim. Ama ameliyattan bir ay sonra taktıkları cihaz o cihaz değil ve bana çok büyük geldiği için hacminden rahatsızım. Firmanın iddiasına göre cihazları duyma oranların göre veriyorlarmış ve hacim değişikliği de bundan kaynaklanıyormuş. Bu konuda firma ile görüşmeye devam ediyorum; henüz olumlu, olumsuz bir sonuç almış değilim. Verdikleri bilgiler konusunda bana yardımcı olabillirseniz sevinirim.

*ada*
Biraz bilgi vermen gerekecek.
1- Ameliyatı hangi hastanede, hangi doktor yaptı.
2- Su toplaması deyince pek anlayamıyorum. Ameliyat yerinin fotoğrafını çekip gönderirsen daha iyi olacak.
3- Ameliyat tarihi ve cihazı takma tarihin.
4- Cihazın marka ve modeli
5- Ameliyat tekniği (vida mı yerleştirildi, mıknatıs mı?)
6- Cihazı çıkardığında baş ağrısı devam ediyor mu?
7- Cihazın sesini kıstığında baş ağrısı devam ediyor mu?
Bu sorulara cevabını atesmehmet59@gmail.com adresine de gönderebilirsin.
Hayırlı mı olsun, geçmiş mi olsun, bilemedim:)

Merhaba hocam :

sizin bilginize ihtiyacım var.. Baha ameliyat olacam mıknatıslı olandan... Sorum şu ben engeli raporum var kontrollü ve emekliyim... Ocak da kontrol var.. Artık duyuyorsun diye iptal edilmez dimi.. Bir de işte testi yapılır mı artık.. Bilginize muhtaçım

@devrekli

İşitme cihazı veya işitsel implantlar kullanılsa bile engelli raporu değişmiyor. Yani rapor iptal olmaz.

Baha kullanman işitme testi yapılmasına engel değil.

Benim merak ettiğim şu: Engelli raporu alacak kadar fazla işitme kaybın varsa, mıknatıslı Baha sana nasıl yetecek? İşitme testini gönderebilir misin?

hocam bi türlü resim atamadım...yarın bi daha denerim

baha ameliyatı

baha ameliyatı olan varmı? baha ameliyatında vida yerlestirmekmi daha sağlıklı, mıknatısmı daha sağlıklı. ben baha ameliyatı oldum. vücut vidayı kabul etmedi aşırı enfeksiyon oldu. yeniden ameliyat olacağım. ameliyat olmadan bana bilgi veririseniz sevinirim.

vıdayı kabul etmeyen vucut mıknatısı kabul edecekmı
koklear ımplanttan hep enfeksıyon olunca banada koklear ımplantı vucut kabul etmedı :pdemıstı amelıyatları yapan doktor
ne desınlerdı yanlıs amelıyat deyecek hallerı yok tabı
enfeksıyon temızlenecektır sızdede bence vıdayı sonra tekrardan takıcaklardır
mıknatısta derıyı ınceltırdı koklear ımplantta
bence vıda daha ıyıdır ama bakımına cok ozen gosterıceksınız ınsallah hersey gonlunuze gore olur

ben vida dan memnunum ama enfeksiyon çok sık oluyor. doktorlar deriyi inceltelim dediler. daha iyisi varsa neden vidayı değiştirmeyim. vala bakımına güzel bakıyorum yinede baktığım halde vidaya yaranamadım:) amin cümlemizin.

@*ada*

Kesinlikle böyledir demiyorum ama, bilmende fayda var: Ciltte oluşan enfeksiyon titanyuma bulaşabilir! Buna bio-film oluşumu deniyor. Titanyumun çevreninde bakterilerden bir katman oluşuyor. Bu katmanın ilaçla temizlenmesi pek mümkün değil. En doğru çözüm, titanyum parçanın değiştirilmesidir.

Dediğim gibi, mutlaka böyle olmuştur demiyorum. Ama enfeksiyon sık sık tekrarlıyorsa, en akla yatkın sebep bana bio-film gibi geliyor.

Aynı problem koklear implantlar için de geçerlidir. Ciltteki enfeksiyon kokear implant parçaları üzerinde bio-film oluşturarak, sürekli tekrarlayan enfeksiyonlara neden olur. Bu durumda tek geçerli çözüm, koklear implantı (iç parçayı) değiştirmektir.

Son düzenleme:
Mehmet bey öncelikle cevap yazdığınız için teşekkür ederim. enfeksiyon çok sık oluyor pansuman ettiğimiz zaman geçiyordu. son zamanlarda pansuman etmemize rağmen geçmedi. doktor takibiyle 3 kutu antibiyotik içtim yine iyileşmedi. ya vidayı aldıracağım yada deriyi inceltecekler. vidayı taktıralı 8 ay oldu.

Son düzenleme:
Genellikle enfeksiyon iyice geçtikten sonra (birkaç sürebilir bu) vida değiştirilir. İyileşme süresince vidanın alt kısmı (kemiğe giren kısım) yerinde bırakılır, cihaza takılan kısmı üst kısmı (abutment) çıkarılır. Böylece tekrar ameliyata gerek kalmadan, yara iyileştikten sonra, yeni bir vida üstü takılır. Bu süre içinde cihazı baş bandı ile kullanmak gerekir.

Mehmet bey taktığımız vidaya başka marka cihaz takılabilirmi ? pazartesi günü ameliyat olacağım ameliyat olmadan baha ile bilgileri öğrenmem lazım. bu ikinci ameliyatım olacak .

Takılmaz. Firmalar özellikle takılmasın diye üretim yapıyor!
İkinci ameliyatın amacı ne?

ikinci ameliyatın amacı vidayı çıkarıp başka vida takacaklar. enfeksiyon ve ağrısı çok fazla olduğu için yeniden ameliyat yapacaklar. benden başka hiç bir baha kullanıcılarında rastlamamışlar. ben hariç herkes memnunmuş :))

Ameliyatın nasıl yapılacağını iyice öğrenmeni öneririm. Bazı noktalar önemli:
1- Yara tamamen iyileşmeden yeni vida takmasınlar. Ciltteki enfeksiyon yeni vidaya da bulaşabilir.
2- Vidayı tamamen çıkartmasınlar. Sadece üst kısmını (abutment denilen kısmı) çıkarsınlar. Hepsini çıkarırlarsa, kemikteki boşluk yeniden dolar.
3- Kemiğin içinde kalan vida kısmının izole edilip, enfekte olan cildin temizlenip (gerekirse ayıklanıp) yaranın iyileşmesini beklemek gerekiyor.

geçmiş olsun, BAHA ile duyup anlamanız ne durumda acaba?
Siz hangi hastanede hangi doktor tarafından ameliyat edildiniz?

Mehmet bey baha5, kanso, bp 100, nucleus hangi markalar daha iyi. bana işitme testine göre takılıyor dediler.

teşekkür ederim. ben baha cihazında çok güzel duyuyorum. çok da memnunum ama enfeksiyon cok sık oluyor bu yüzden memnun kalmıyorum. çok fazla ağrım oluyor. başkent üniversitesinde oldum ameliyatı.

Son düzenleme:
*ada*
İşitme testini görmem lazım, bir şey diyebilmek için.
Model olarak hangisini istediğini de bilmeliyim. Mıknatıslı mı, vidalı mı?
Kişisel olarak, vidanın en iyi randımanı verdiğini düşünüyorum.

sen doktorunu hastanenı degıstır ada
aynı yerde aynı doktora gıtme bence tahlıllerın fılan tamam amelıyat gunun gelmıs desende varsın olsun ama temız olsun eger ankara baskent hastanesınde olduysan bılkı cıddıyet namına bısey yok onlarda hemde hatırı sayılı paralar alsalarda

vala ben doktorlarımdan memnunum. benim için çabalıyorlar şu an. benim buraya yazma amacım kullanıclardan bilgi almak. sağolsun Mehmet bey ve siz verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. inşallah ameliyatım başarılı geçer.

Son düzenleme:
shukufe

Shukufe tekrar Cochlear Implant Ameliyati olmayi düsündün mü ? :D belki simdi daha iyi yöntemler ve daha iyi cihazlar var. Bir git doktora. kaybedecek birseyin yok heralde :p :D

hicmi hic dusunmuyorum implanti. cunku tadini hemde nasil oldugunu 7 yil kullanarak tecrube ettim. basimin belasi feci kulak cinlamalarida yadigar kaldi.
diyosunku simdi gelismis; ne kadar gelissede bu elimdeki ses duyma olayini kaybetmeyi hiiic goze alamam. allah 3 kulak vermemiski. zaten tek ku;lak kaldik.

@*ada*

Burada marka yok model var :D hepside Cochlear Sirketinin ürünleridir.

Kanso ve Nucleus ile isin yok , cünkü onlar Cochlear Impllantlar seninki ise kemik iletimli implant olacak

BAHA5 eniyisi, sözünü ettigin BP100 ise BAHA3 dür. Tabiki BAHA 5 en yenisi ve onu almalisin.

@shukufe gecen facebook ta bir bayan bana yazdi. Bundan 13 yil önce Advanced Bionic ile Cochlear ameliyati olmus. 8 yil senin gibi hic duyamamis ama hep iyi duydugunu sanmis. Ne zamanki 2 yilligina almanya da okula gidene kadar. Oranin dilini ögrenmeye baslamaya calisinca bu iste bir terslik oldugunu düsünmüs. Baska bir doktora gitmis. Megersem Implant yanlis takilmis. Daha sonra yenisini ama dogru takmislar , kiz 5 senedir cok iyi duyuyormus simdi. Telefonla bile konusabiliyormus.. Eger senin sorununun kulak salyangozunda ise bence duyana kadar tekrar tekrar doktorlara gitmelisin. Zaten bir kere olmussun. Ayni yere bir daha yaptirsan olmaz mi ?

ayni yere yapilacaksa levent bey her gidisimde obur kulagina takayim implanti diye soyler. o kadar yaptirmayacaim implant desemde.
yani onlarca kere ameliyat olmus kulakta salyangoz malyangoz hak getire. oldu kulak ama olsede cinlamadan dayanamadigim oluyor sirasinda.

shukufe

Sende öbür kulagina yaptir ozaman. Simdiki implantlar cok ince oldugundan "Restgehör" yani rezidüel işitme korunmaktadir. Medel in SYNCHRONY veya Cochlear Nucleus Profile Serisi CI522 ve CI532 bunu yapar.. Kulagini kaybetmezsin.

Üst Alt