Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bankada emekli sandığına bağlı memurum. % 40'la işe başladım. Malulen emekli?

Şöyle bir dilekçe verin:

XXX tarihinde yapmış olduğum Malulen emeklilik başvurum xxx tarihinde tarafıma gönderilen yazıda zikredilen "doğuştan ve sigortalılık öncesinde veya sonrasında % 40 ve daha fazla özürlülüğü sağlık kurulu raporuyla belirlenen sigortalılar, malullük sigortasından yararlanamazlar" gerekçesiyle kurum tarafından geri çevrilmiştir.

Ne var ki bu değerlendirme tümüyle yanlıştır. Hiç bir kanun ya da yönetmelikte bu iddiayı doğrulayacak bir madde bulunmamaktadır. Aksine, konuya amir 5510 sayılı kanunun 25. maddesi "Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği hastalık veya engelliliği sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz." der. Yani önemli olan ilk sigortalı olunan tarihte engelli olmak değil, maluliyeti gerektiren % 60 ve üzeri oranda bir raporla işe başlanıp başlanmadığıdır.
Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu ile Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ'nin 9. maddesi de b) Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen seviyelere yükseldiği, [...] Kurum sağlık kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılır." diyerek 5510 sayılı kanunun 25. maddesini en açık şekilde tekrarlar.

Sonuç olarak, % 40 oranlı işgücü kaybı ile başladığım iş hayatımda zaman içerisinde işgücü kaybım artmış ve maluliyeti gerektirecek % 69 oranına yükselmiştir (% 69 oranlı raporum ekte yer almaktadır). İş bu nedenle malulen emeklilik başvurumun onanmasını arz ve talep ederim​

Allah sızden razı olsun.sızı ve bu durumda magdur kalmıs yada bır cevap alıpta kosesıne cekılmıs yada cekılıcek arkadaslarada guc olsun kuvvet olsun sızlerın bana oldugunuz gıbı

ben suan beklemedeyım bı tanıdık avukat bakıyoruz suan ısyerınn bana yazdıgı yazıya cvp bıle vermedım kı en son yazıyıda paylastım sızınle hklı olucak bırsey buluyorlar mutlaka.

BILGI VE BILGILENDIRMENIZ ICIN COK TEŞEKKURLER BENDE SURECE INS OLUMLU CVP LARLA SIZLE PAYLASACAGIM

sevgili cam parcası,ben kamu kurumunda çalışıyorum,geçmiş dönemlerde benimle aynı kurumda çalışan bir arkadaşımın yaşadıgı sıkıntıyı size anlatmak istiyorum,arkadaşım az görme engelliydi,engelli memur olarak iişe girmişti,bir müddet çalıştıktan sonra yüzde 30lardan yüzde 80 lere çıkmıştı,çünkü tamamen görme görme yitiisini kaybetmişti,ve agır engelli gurubuna giriyordu,bu arkadaş malulen emekli olmak istedi,işyeride kamu oldugu için bütün amirlerde destekledi,bayagı bir ugraştı,umutlandı,ama sonuda hakem heyetinde kabul görmemiş yani reddedildi,kararda kişinin görme engellide olsa çalışabilecek durumda oldugu beyan edilmiş.siizin rahatsızlık durumunuz nedir tam bilemiyorum,ben sadece size bilgi olsun diye yazdım bu konuyu,yani heveslenip sonradan hayal kırıklıgı yaşamanızı istemem.birde ben çıkan kanunları takip eden ve dagıtan yerde görev yapıyorum,kanunları hükümet çıkarıyor ama sonrasında onun altına yönetmelik ekliyo. bu eklenen yönetmenlikler kanunu adeta çorbaya çeviriyor,yani iki ucu keskin bıcak şekline dönüyor olaylar,kanunu okuyorsun tamam diyorsun ama altınada eklenti yapılmış, ordada şüpheye düşüyorsun:) tabi birde hakem heyeti varki neye göre nasıl karar veriyo hukuken anlamak mümkün degil:)dolayısıyla zor bir süreç yaşıyorsunuz ve yaşayacaksınız,allah yardımcınız olsun,ama kendinizide fazla kaptırmayıın sonra üzülmemek için,inşallah hedefleriinize ulaşırsınız ve başarılı olursunuz.allah kolaylık versin.
saygılar...

MERHABA
cok teşekkürederım paylasımlarınız ıyı dıleklerınız ıcın kafayı yemıs durumdayım ısten cıkma durumuna geldım ama sabır ve nasıp dıyorum.gelecegımı dusunuyorum yoksa tıkandım dayanıcak gucum de kalmadı

slm bende özel bankada çalışmaktayım kendi sandığımız var ordan yararlanıyoruz yani ssk da görünmüyor pirimlerimiz, bende sıkıntı yaşarmıyım emeklilik işlemlerinde

Özürlü emeklilik yılı derecenıze gore doldurdugunuzda sorun yasamassınız ancak.malulen emeklılıkte boyle sıkıntı..

emir79;

iş-şeker-vakıfbanktan birinde çalışıyor olmalısın zamanında bende çalıştım bilirim gelelim mevzuya bankanın sigorta sandığı özel diye emeklilik işlemlerinde herhangi bir sıkıntı yaşamazsın fakat bankadan çıktıktan sonra ssk veya emekli sandığına tabi bi yerde çalışırsan emekliliğini hak etmiş olsan bile bankadan sonraki primlerin en az 1260 gün yatması lazım geliyor.

pyraz;
cevabın için teşekkürler evet şekerbanktayım,2000 yılında sigorta girişim var2006 da ssk ya tabi bir yerde çalışırken vergi indirimi aldım %45 2018 de yılım ve primlerim doluyor yani aşağı yukarı 4 yılım var artık bankada yılımı bekliyecem, emekli olduktan sonrada banka devam etmeme izin verirmi sizce

CAMPARCASI;

özürlü emeklilik yılını neye göre hesaplıyoruz peki. ben P engelliyim vakıfbankta çalısıyorum ama emekliligi nasıl hesaplamam gerekiyor ?

ankara06;

bende aynı bankada çalışıyorum.Benim raporum yüzde 40 olarak işe başladım.2010 yılında başladım işe ama sigorta başlangıcı 2003 yılı,bankada çalışırken vergi indiriminden yararlanmak istedim Ulus'daki valilik binasında ilgili birime başvuru yaptım fakat raporumun 2004 yılında yılında alınması nedeniyle geçerli olmadığını yenilemem gerektiğini söylediler bende raporun süreklilik arz ettiğini gerek olmadığını belirtmeme rağmen kabul etmediler.Devlet hastanesine sevk ettiler fakat özür durumu düşürüldüğünü öğrendiğim için ben başvuru yapmadım.Belki işimden de olabilirim endişesiyle başvuru yapmadım.Fakat nerde okudum bilmiyorum ama 2010 yılında işe başlayan kişilerin özür durumundan dolayı erken emeklilik şansını kazanması için vergi indirimi alması şart değilmiş sanırım o konuyu araştırmayı denedim ama yeterli bilgi bulamadım.Banka benim üçüncü yerim daha önce sgk da geçen süre için hizmet birleştirme talebinde bulundum ondan sonra ayrıntılı araştırma yapacağım.Aslında işin ehli bir avukata sormak lazım bu konuyu ama tanıdık avukat bulamadım.

bende fabrikanın sakatlık kadrosunda işe başladım oran %50 idi şimdi %80-90 benide red ettiler sakat işe başlamışın diye yani papagan misali herkese bunu diyolar itiraz ettim yüksek salıga gene red bende dava açtım 2 senedir sürüyor sonuna geldim 12.06.2014 duruşma bakalım artık ne olur

bir gelişme oldu mu durumunuzla alakalı..

Üst Alt