Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Başkasının geliriyle alınan ötv'siz araç yüzünden bakım maaşı kesilir mi?

ılgaz20

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
%92 ağır engelli raporum var. Yıllık promosyonla beraber 1650 TL emekli aylığı + bakım aylığı alıyoruz.
Gelelim konuya:
Araç almayı düşünen bir yakınımız var (aynı evde oturmuyoruz). Ötv ödememek için bu aracı benim üzerimden almayı düşünüyorlar. Aracın ötvsiz bedeli 45.000 TL civarında. Aslında benim bir araç alma niyetim yoktu. Sadece bir yakınımı bu haktan yararlandırmak istiyorum. Bu durumda dışarıdan bir gelir aldığım bahanesiyle bakım aylığım kesilir mi?

Arsa, İkinci ev, Ticari araç, Dükkan gibi şeyler alırsanız maaş kesilir. Binek otomobilden maaş kesilmez. Ayrıca sende araba alsan kesilmez. Yeter ki gelir getiren mülk edinme.

Maaşınız kesilir mi, kesilmez mi bilemem ancak devletin size tanıdığı bir hakkı hülle yoluyla başkalarına kullandırarak ülkenin vergi veren vatandaşlarını dolandırmış olacağınızın farkındasınızdır umarım.

Aslında 2600 TL gelirle araç kredisine girip de 45.000 TL'lik araba almam mümkün. Ancak binlerce TL kredi faizi ödemek istemiyorum. 45.000 TL'yi peşin olarak verip arabayı aldığımda ''kardeş sen o gelirle 45.000 TL nakit parayı nereden buldun'' diye araştırma ihtimalleri var. O da olmadı aracın bedelinin 120'de birini hane halkı gelirine ekleyip gelirimi yüksek gösterebilirler. Gelir durumu benim gibi tam sınırda olup da araç aldığında bakım aylığı kesilmeyen var mı?

ılgaz20 kardeşim, ben 105 bin TL lik araç aldım sıkıntı olmadı. Ayrıca ÖTV siz araba alma hakkın var. Nasıl kullanırsan kullan o sana kalmış. Bu zamanda Taksiler bile ÖTV muafiyeti kullanıyorlar artık. Senin alacağın bir tane araç kimsenin gözüne batmamalı.

Haklarımızın ne kadar çok takipçisi olsak da aramızda verilen hakları suistimal eden kişiler olduğu sürece ve hatta yüzleri bile kızarmadan bu kişilerin lehinde bir de akıl verenler olduğu sürece biz daha çok konuşuruz.

selda*

2012 yılından bu yana gelir kriterini 200-300 TL geçtiğimden dolayı bakım aylığı alamadım. (2012'de bakım aylığı 635, 2016 ilk yarısında da 888 TL düzeyindeydi). Devlet bana aradaki farkı vermediği için ciddi ölçüde zarara uğradım. (maalesef böyle bir saçmalık var). 2016'da asgari ücret yükselince bakım aylığı gelir kriteri önemli oranda yükseldi, ben de bu aylığı almaya hak kazandım (bir kaç aydır alıyorum). Kaldı ki devlet bana ötv indirimli araç alma hakkı da tanıyor. Eskiden 3. derece akrabalara kadar izin veriliyordu, 2015 yılında bu sınırlamayı da kaldırdılar. (%90+ engelli raporuyla alınan araçlarda) Ötv indirimli araç almam yasal, o aracı akrabamın kullanması da yasal, bakım aylığı almam da yasal. Bir tane evi ve bir tane arabası olup da bakım aylığı alanlar var mı? var. O zaman kusura bakmayın ben o hakkı sonuna kadar kullanırım. Alacağım araç da vergiden yırtmak için 1.6 motor takılan lüks araçlardan değil.

Bir araç satın almak en doğal hakkınız. Ama siz kendinize almaktan bahsetmiyorsunuz, bir yakınınıza bu hakkı kullandırtmaktan bahsediyorsunuz.

Devletin size bu hakkı tanımasının nedeni sizin mobilizasyon gereksinimlerinize kolaylık sağlamak. Amcaoğlunuzun veya dayınızın ucuz araba almasını sağlamak değil. Akrabalara bu hakkın verilmesinin nedeni ise ilgili kişinin kendisinin araç kullanamayabileceği, onun yerine yakınlarının onu hastaneye, doktora, okula, gezmeye, alışverişe vs. götürebileceği düşüncesidir.

Ha, diyorsanız ki zaten bu işleri araba alacak yakınım yapıyor, eyvallah. Ama sırf akrabanız ucuz araba alsın diye bunu yapıyorsanız bu kaynağın başka ÖTV ödeyen, çalışan, vergi ödeyen kişilerce sağlandığını aklınızdan çıkartmamanız lazım.

Gönül isterki ev de alın, araba da alın, bakım aylığını da alın. Ama size tanınan hakları suistimal etmenizin başkalarının yararlanacağı haklardan kısıldığını unutmayın. Biz zengin bir ülke değiliz. Kaynaklarımız kısıtlı.

Aracı zaten ihtiyaç duyduğum zamanlarda kullanacağım. Şehir içi-dışı bir yerlere gideceğim zaman, fizik tedaviye ve yüzmeye gideceğim zamanlarda bende olacak. Yılda en az 50 kere yüzmeye, 100 kere de fizik tedaviye gidiyorum. Ayrıca ayda 3-4 gün evden çıkıyorum. Onun dışındaki zamanlarda yakınıma vermemde bir engel olmaz herhalde. Ben bu aracın bedelini kendi cebimden ödeseydim maaşım kesilecek miydi? Kesilmeyecekti. Bakım aylığı dahil kendi gelirimle bu aracı taksitle almam mümkün. Ancak kredi faizi ödemek istemiyorum. Sonuçta benim bir arabaya ihtiyacım var ve bunun parasını kim verirse versin ben bu işten para kazanmayacağım. Gidip de E180 veya 520i almayacağım, aracın fiyatı vergisi hariç 45.000 TL tutuyor. Orta kalite bir markanın C segmentinde dizel motorlu bir modeli bile bundan pahalı. Bütçem olsa gider station kasa D segmenti bir araç alırdım. C sınıfı bir araçta rahat etmem zor, bagajına akülü sandalye sığdırmam mümkün değil, ama imkanlar bu kadarına izin veriyor. Asgari düzeyde işimi görecek bir araçtan bahsediyorum.

ılgaz20 araç aldıktan sonra aldığınız aracı evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüsünüz.
İl müdürlüğü aracın fiyatına ve tespit edilen gelirlerinize bakar. Geliriniz dışında 45 binlik beyan edilmeyen bir gelir haliyle tespit edilir. hanedeki aylık geliriniz tekrar tespit edilir. eger hanedeki kişi başına düşen aylık gelir 847, 16 TL üstünde çıkarsa evde bakım aylığı kesilir. aksi takdirde kesilmez.
araç sizin üstünüze olacak. bu aracın parası da sizin olmasa bile sizin geliriniz olarak dikkate alınacaktır.
araç almadan önce il müdürlüğü ile temas kurup ona göre de hareket edebilirsiniz.
unutmayın araca ödenen para sizin geliriniz olarak hesaplanmak zorundadır. sonuçta 45 bin Tl bulmuşsunuz ve araç almışsınız. isterseniz yedi düvel yabancıdan alın bu parayı fark etmez.

aracınızı başkası kullanacakmış. bu durumda araçla ilgili kaza vs gibi durumlarda araç sahibi olarak sorumluluklarınız olacaktır. bir avukattan görüş almanızı tavsiye ederim bu konuda.

Master 105 binlik bir araç almışsınız. bu aracı evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmediyseniz en kısa sürede bildirmeniz gerekmektedir.

araç aldıktan sonra aldığınız aracı evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüsünüz.
---
Müdürlüğe gidip, 'mevcut gelirimiz + bakım maaşı 2600 TL, 45.000 TL'lik araç alırsak aylığımız kesilir mi' diye soramıyoruz yani. Eğer keseceklerse hiç almayalım daha iyi olur. Siz arabayı alın da gerisi bizim keyfimize kalmış der gibi... Böyle gevşeklik mi olur? Bu en başta bilgi edinme hakkına aykırı. Kurum bu konuda engellileri en baştan bilgilendirmek zorunda.

İl müdürlüğü aracın fiyatına ve tespit edilen gelirlerinize bakar. Geliriniz dışında 45 binlik beyan edilmeyen bir gelir haliyle tespit edilir. hanedeki aylık geliriniz tekrar tespit edilir.
-------
Ancak ben tam sınırdan bakım aylığı alıyorum. Gelirim 50 TL yükseldiği zaman bu hakkı kaybederim. Bu durumda ben bisiklet bile alamam.

Arabayı maaş almadan 1 yıl önce almış olsaydım 'senin arabanın değeri 45.000, fazladan 45.000 TL gelirin var kusura bakmayın' mı diyeceklerdi ? Ona bakarsan ben evimi 100.000TL'ye satıp 50.000TL'lik ahırdan bozma eve geçersem cebimde 50.000TL nakit para olacaktı. O zaman araç alan bütün engellilerin bakım aylığının kesilmesi lazım.

Veya bu aracı krediyle mi alayım? Kredi alsam 15.000 TL faiz ödemem lazım.

Ben çok açık yazdığımı düşünüyorum. 1. Araç aldıktan sonra aldığınız aracı bildirmek zorundasınız. 2. Beyan ettiğiniz gelir dışında bir geliriniz olursa (ister resmi ister gayri resmi) bildirmek zorundasınız. Sonuçta birinden 45 bin tl alıyorsunuz. 3. Hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı aşarsa aylığınız kesilir. Aksi durumda kesilmez. Mevzuat bu konuda açık ve nettir. Hanede kişi başına düşen aylık geliriniz sınırdaysa riskli durumdasınız.

açık yazdığımı düşünüyorum
--------------------------
dediğinizi sonuna kadar anlamakla beraber itiraz ediyorum.

''Araç aldıktan sonra'' demişsiniz.
------------------
Ben de bu duruma itiraz ediyorum. Kurum bize araç almadan ÖNCE bilgi vermek zorunda. Bu bilgiyi bir şekilde önceden edinmem lazım. Çünkü bakım aylığı benim için önemli ve henüz karar verilmemiş bir şey yüzünden bu aylığı riske atmak istemiyorum.

O zaman bu aracı borca girerek hanedeki emekli aylığı + bakım aylığı ile almak durumundayım. (admin konu başlığını değiştirebilir)

Peki bu araç için aynı yakınımdan 45.000 TL borç alıp 3 yılda yine 45.000 TL olarak ödersem ne derler? Çünkü taşıt kredisi alsam 3 yılda 13-14 000 TL faiz ödemek durumundayım. Yakınımdan aldığım borçla bu faiz maliyetinden kurtulsam, bunu da maddi bir imkan olarak hane gelirine dahil ederler mi? Çünkü bunlar işlerine gelmedi mi sineğin yağını bile süzüyorlar.

Ilgaz
Endiselenecek durum yok.isin aslini master anlatmis.ticari degilse gelir elde etmezse kesilmez.ayrica kuruma bildirmeye gerek yok.trafige kayit olur.zaten haberleri olur.

Bizim akrabanin oglu,%90 engelli onun ustunden subay abisi sifir toyota aldi.istanbulda subay abisi kullanir tabi.evrak ruhsat engellinin ustune.otv vergiden muaf.
O siralarda bakim maas icin muracat etmis kurumdan heyet gelmis engellinin ustune araba var sormuslar.subay abisi kullanir demisler.ticari degil binek araba oldugunu bildiler.
Engelli bakim maasa baglandi.

Bilmeyen kisilerden yorum alipda isi uzatma ve kafalari karistirma.
Yasanmis gerceklerden ögren.

Son düzenleme:
önce arabayı almış sonra bakım parası için başvuruda bulunmuş diyorsun yani. Ancak ben şu an bakım parası alıyorum, daha araba almadım.

ılgaz20, bakım aylığı almak için bir kılıf bulduğunuza göre eminim araç için de bir yol yöntem bulursunuz...( 2600 TL aylık geliriniz ve hane içinde 2 kişi yaşadığınızı geçmiş mesajlarınızda belirtmiş olduğunuzdan bu kanıya varıyorum.) Esasında çok üzerinde durmayacağım bir mevzu ancak ilk yazdığınız soru bir yakınınızın sizin hakkınız üzerinden ötvsiz araç alımı ile ilgiliyken her sıkıştığınızda konuyu farklı yöne taşıdınız, çarpıttınız. Kaldı ki kendi adınıza araç almanıza bir itirazımız olamaz ki engelli bir arkadaşımızın rahat koşullarda olmasını hepimiz gönülden isteriz...Ancak dürüstlükle, suistimal olmadığı sürece...

2600 TL aylık geliriniz
--------------------
emekli aylığı + bakım aylığı dahil (başlığın ilk mesajında 1650TL emekli aylığından bahsettim)

ilk yazdığınız soru bir yakınınızın sizin hakkınız üzerinden ötvsiz araç alımı ile ilgiliyken
---------------
Aracın sadece yakınım tarafından kullanılacağından hiç bir zaman bahsetmedim. Sonraki mesajlarda bu aracı fizik tedaviye ve yüzmeye giderken kullanacağımı arada sırada dışarıya çıktığımda kullanacağımı da söyledim. İhtiyacım olduğunda araba her zaman bende, onun dışında akrabamın kullanmasında hiç bir engel yok. Almasam da olurdu, yine bir şekilde servislerde sürünerek fizik tedaviye yüzmeye giderdim, ancak imkan varsa bunu arabayla halletmek en büyük hakkımdır. Şimdi bunu kıvırma olarak görüyorsunuz ancak bunu size ispatlamak için fizik tedavi raporumun resmini atacak da değilim. En baştan evim ve aracım olsaydı bu aylık bağlanır mıydı, evet, hatta bunun kurumlar tarafından onaylanmış örnekleri de mevcut. Bakım aylığı almadan önce arabanı sat öyle gel, arabanın bedelini değerlendireceğiz diyorlar mı? O halde ayrı bir kaynakla alacağım araçtan da sorun çıkmaması lazım. Bu kaynak da sadece araç almam için verilecek bir kaynak, aracı satınca yine iade ederim hem zaten iade etmeyip harcasam yine bakım aylığım kesilir. Bu işten 5 kuruş kazancım olmayacağı halde beni dolandırıcı olarak yaftalamak kimsenin haddine değil.

yazıyı okurken buna göre okuyun
-----------
Sanki bunu bilmiyormuşum gibi davranmaya devam etmeyin Allah'ınızı severseniz, bir zahmet daha önceden belirttiğim şu duruma cevap verin. Kuruma önceden sorup da gelecek cevaba göre araç alma işini halletsek olmuyor mu? Diğer türlü bakım aylığım riske giriyor.

Kurumun 'siz arabayı alın da gerisini sonra düşünürüz' demesi bizleri tuzağa çekmiş olduğu anlamına geliyor. ve bu durum açık konuşayım devlet ahlakına sığmaz. Rezil bir durum. (size değil devlete sözümdür)

o halde kesin cevabı ben vereyim. başkası da verse 45 bin sizin geliriniz sayılır. aylık geliriniz sınırı aşacağından dolayı aylığınız kesilir.
45 bin giriyor eve yahu. ister yardım olsun ister hibe hiç fark etmez. 2022 aqylıklarını gelir hesabına katan kurum 45 bini mi gelir hesabına dahil etmeyecek yani?
1 aylık çalışan insanın aldığı maaşı (aylık ortalamasını) gelir hesabına dahil eden kurum bu parayı mı dikkate almayacak yani? zaten sınırdasınız.

il müdürlüğünün size vereceği cevap bellidir: sınırı geçerseniz aylık kesilir, geçmezseniz devam. net cevap isterseniz alacagınız araç için başkasının 45 bin vereceğini söylersiniz. onlar da hesap yapar. sonucu size soyler. ama siz geçip yetkisi olmayan bir memura yaptırırsanız bu işi ve bilmese bile size cevap verirse bilemem:)

aslında işi çok fazla uzatıyorsunuz. gayet anladınız olayı. sınırı geçeceğinizi biliyorsunuz. sizi rahatlatacak bir cevap maalesef bende yok. ben mevzuata gore cevap veririm.

Son 2 sorum var:
1) ben bu aracı aldıktan 1 yıl sonra bakım aylığına başvurmuş olsaydım, 45.000 TL'lik binek aracı gelir hanesine yazarlar mıydı? Çünkü bu araca ihtiyacım var, satıp da gelire dönüştüremem.
2) başka bir yakınımdan 45.000 TL borç alıp 36 ay vadeyle yine 45.000 TL olarak ödesem sıkıntı olur mu? Kredi faizleri malumunuz...

1) aracını aldınız. daha sonra da evde bakım aylığına başvurdunuz. başvurunuzda aracınız gelir getirmediğinden dolayı hesaba dahil edilmez. hanedeki tüm gelirler hesaba dahil edilir. sınırı geçmiyorsa evde bakım aylıgı baglanır:)

il müdürlüğü evde bakım aylıgı bagladıktan sonraki gelirinizle ilgilenir.
evde bakım aylıgına başvurduktan sonra evde bakım aylıgı aldıgınız sürece hanedeki kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmemek zorundasınız. her ne ad altında olursa olsun her türlü gelir değişikliğini bildirmek zorundasınız.
bu sitede bu konuyla ilgili aynı soruyu defalarca sormuşsunuz.
bundan sonra ne yazsam boş.
2. sorunuzu da il müdürlüğüne gidip kendiniz sorun.

araç, gelirinizin göstergesi olarak dikkate alınır. aylık baglanmadan önce bir aracınız var diyelim. aracın bedeline bakmazlar bile.
ama evde bakım aylıgı alıyorken araç alacaksanız, parayı nasıl ve nereden buldugunuzla elbette ilgilenirler. bunu anlamakta niçin zorlanıyorsunuz? mevzuat bu şekilde. evde bakım aylıgı için hane gelirine bakılır ve sınırı geçip geçmediği kontrol edilir.

1) cevabınız için teşekkürler. ben de bunu merak ediyordum.

Ilgaz
Demek sen kiradasin diye kurum seni bakim maasa baglamis.

1650 emekli maas zamsizdir.
Bu ay zamlanir.

Evet ÖTV geçici çıkmış haksız bir vergi ama bu durumun hiç doğru olmadığını düşünüyorum. Engellilerin haklarını pervasızca eleştirenlere koz vermiş oluyorsunuz.Ayrıca bu hak engelli yakınızın ihtiyaçlarını görün diye ailenize verilen bir hakktır,başkasına vermeniz bir vergi hırsızlığıdır.
Ayrıca önemli bir trafik teftişinde arabanızı bağlarlar size de konuylaa alakalı dava açılır.DİKKATLİ OLUN.

Anlayamıyorum!Ortada etik olmayan ve hileli bir durum var,insanlar durumla ilgili insanı yanlışa teşvik edenler var!!!

bu hak engelli yakınızın ihtiyaçlarını görün diye ailenize verilen bir hakktır,başkasına vermeniz bir vergi hırsızlığıdır.
-------------
tövbe estağfurullah bir de hırsız olduk...
Aracı alacak olan kişi zaten bu aracı ihtiyacım oldukça kullanacağımı biliyor. İhtiyaçlarım için yılda 200 kereden fazla evden dışarıya çıkıyorum ve ihtiyacım olmadığı zaman ben bu aracı yakınıma veririm, bu konuda bir kısıtlama yok. Sizin dediğiniz gibi olursa benim bir arabadan faydalanmam mümkün olmayacak. Halihazırda arabam olsa, 5. yıldan sonra 2. bir aracı yakınıma alsam neyse de böyle bir şey yokken bam güm sallamak haddinize değildir. Bir ev ve bir binek araç gelir olarak sayılamıyor.

Evin kirada da degil yani kiraci olarakda oturmuyonuz.
1650 gelir
Hane 2 kisi.
Bakim maasi bu yil mutlaka kesilir haberiniz olsun.
Ilerde kesilse bile gecmise donuk parayi geri alir kurum.
(Her kurumdaki heyet 3-5 yilda tayin olup degisiklik yapiyorlar.dosyalar inceleniyor.)
Arabani rahatca al artik.

Son düzenleme:
Şimdi bir de kendi evimde oturduğum için gelirimi yüksekmiş gibi görüyorsunuz. En iyisi biz ölelim de hepimiz kurtulalım. Maalesef hane içi gelirden kira bedelinin düşülmediğini biliyorum (yani İstanbul'da bakım aylığıyla birlikte 2 kişi 2600 TL'ye geçinmek zorunda kalan biri için Allah kolaylık versin. doğru dürüst bir ev kirası 1200'den aşağı değil. kalan parayla da geçinilmez zaten) Kira bedeli gelirden düşülmüyor (bu saçma uygulama ile insanların hakkı yeniyor) ancak bu yasaya- yönetmeliğe göre kirada oturmayan birinin evinin emsal kira bedeli tespit edilip hane gelirine eklenemiyor. ''sen kendi evinde oturarak otomatik olarak kira bedelinden yırttın, hadi iyisin yine şanslı p.vnk'' deyin de tam olsun.

Vallahi kurum,
Engellinin gözunun yasina degil,gelirine bakiyor.
Kiraci olmak kira kontrati cok önemli. Gider sayiliyor.
Bazi uyaniklar,hemen kiraya gecerler maas icin.
Turkiyenin her yeri ayni.istanbul ayri dusunulemez kanunca.
1200tl. Luks evde oturma isine gelirse,ankarada 500tl ye var asansorlu.

Bazi uyaniklar,hemen kiraya gecerler
...............
16 yıl önce yaptığım kendi evimde kalıyorum ve daha önce dediğim gibi tek emekli maaşıyla sınırın altında gelir sahibiyim. Kira masrafım yok diye otomatik olarak ek gelir sahibi olmuyorum. Evim de bulunduğum ildeki ortalamadan farklı değil. Evi satıp başka bir yerden ev alsam da arada çok büyük bir fark olmayacak. Evi satıp parasının bir kısmını ye, kirada sürün, paran suyunu çektiğinde ne yaparsan yap mı diyorsun? Çünkü dediğinden başka bir anlam çıkmıyor.

Peki bu bakım aylığını almaya hak kazanmak için sizce kaç bin TL evde oturmam, kaç bin TL arabaya binmem lazım? Gecekonduda oturup mobilete bin mi diyeceksin.

Demek sen kiradasin diye kurum seni bakim maasa baglamis.

....................
Bunu şimdi gördüm. Hayır böyle bir şey yok. Ben kirada oturduğumdan nerede söz etmişim hiç hatırlamıyorum. Kirada değilim. Kendi evimde oturuyorum.

Üst Alt