Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Baştan savma Sağlık Kurulu muayenesine karşı ne yapabilirim?

okcash

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
Merhaba,

Büyükçekmece Mimar Sinan Devlet Hastanesinde Sağlık Kuruluna başvurdum. Ancak doktorlardan 2-3 tanesi hariç hepsi kaşe basıp herhangi bir tahlil tetkik talep etmeden, aynı anda farklı hastalarıda odaya alıp şikayetim dışı muayeneler yaparak beni gönderdi. Bu bir muayene değil kurul raporu, muayene için ayrıca gelmen lazım diyen doktorlarda oldu. Haliyle engel oranı oldukça düşük çıktı.

Ne yapmam gerekiyor? Farkılı bir hastaneden yeni bir randevu mu almalıyım, rapora itiraz mı etmeliyim?

Asıl sorunum olan psikiyatri yıllar önce tedavi takibi bırakıldığından 0 puan verdi. Halbuki Tourette ve OKB tanısı için tedavi yıllarca düzenli sürdü yüksek dozda ilaçlar kullanıldı ancak tedaviye bir yanıt alınamadı.

Diğer muhtemel sorunlarım
KBBKötü koku şikayeti Ağız kuruması var.Doktorun yaptığı muayene kulağıma fısıldayarak işitme kaybı olup oladığını kontrol etmek oldu.
KardiyolojiGöğüste ağrı, çarpıntı.Doktorun verdiği öneri çayı kahveyi azalt demesi oldu. Halbuki mümkün mertebe çay ve kahve içmeyen biriyim.
NörolojiUyku arasında epilepsi benzeri ataklar, odaklanmam gerektiğinde baş dönmesi, yürürken deprem oluyor hissi.Doktorun yaptığı muayene elimi burnuma götürüp götüremediğimi kontrol etmek oldu.

@okcash, Raporunuz çıktıktan sonra 1 ay içerisinde İl Sağlık Müdürlüğü' ne itirazda bulunabilirsiniz.

Başka hastaneye sevk yapılır tekrar rapor alabilirsiniz.

İtiraz ve sevk işlemleri ile uğraşmak istemiyorsanız 6 ay sonra istediğiniz başka bir hastaneden rapor alabilirsiniz.

Yatışınız olduğu hastahaneye git diyen oldu mu?Yatışınız var mı?

Yatışım olmadı. İlk yıllar Devlet Hastanesinde sonraları NP İstanbul'da takip edildi.

@BnymnYldz @NewDay

Peki bazı doktorların "Bu bir muayene değil kurul raporu, muayene için ayrıca gelmen lazım" söylemi doğru mu? Tetkiklerden dolayı ödeme çıkar mı?

Öyleyse Sağlık Kuruluna başvurmadan önce doktorlara muayene mi olmam gerekiyordu?

@okcash, İtiraz edin bence.Düşük engelli oranı olsa da rapor sistemde kalıyor diye biliyorum.Başvurma mı geciktirmişti bu sorun.

Doktorlar baştan savma iş yapabiliyor evet ama yazdıklarınızdan anladığım sizinki de aslında öyle olmamış. Ağızda kuruluk, Kötü ağız kokusundan engel oranı mı almayı düşünüyordunuz ? İşitmeden verilir kbb de genelde onu anlamak için fısıldayarak konuşmuş. Çarpıntım var diyene de yine oran verilmez. Pskilojik rahatsızlığınız varsa bu devamlı olur zaten. Psikiyatride sizin rahatsızlığınız olup olmadığına bakar evet ama son 2 yıl içinde en az 6 ay ilaç kullanmadığınızda; rahatsızlığınızın olmasının anlamı olmaz. ilaç içiyor olmanız yada yatışınızın olması gerekir. Muayene için gelmeniz lazım demelerinin nedeni teşhisin olması gerektiği içindir. Örnek; Şeker hastalığınız vardır bundan oran verilir ama semptomlardan birini yaşıyorsunuz diye ortada belirli bir hastalık / teşhis yokken size oran vermezler. yani yazdıklarınıza bakıldığında hepsi bu kadarsa itiraz etsenizde bir şey değişmez.

@okcash,

Bende bu hafta rapor işlemlerimi yapıyorum. Üstte gördüğün resimdeki bütün bölümleri dolaşıp muayene oluyorum. Hastalıklarımın karşılığı bir engel oranı varsa doktorlar bunu belirliyorlar.

Devlet Hastanesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi tarafından verilen raporlarda bu işlemlerden sonra heyete görünmek diye bana göre çok gereksiz bir uygulama var 1 dk içeri girip çıkıyorsun.

Benim gittiğim Üniversitesi Hastanesi Heyet Odası denilen böyle bir uygulama yapmıyor. Sadece kendilerinin belirlediği muayene tarihlerinde gidip muayene oluyorsun evrakları teslim ediyorsun. Kendi oluşturdukları heyet bu muayene bilgilerini onaylıyor ve raporun sisteme düşüyor.

Bütün bölümler seni muayene eder. Dahiliye kan tahlili isteyebilir Ortopedi röntgen isteyebilir. Bu tetkikler için bir ücret ödenmez.

Doktor ile aranda bu bir muayene değil diyaloğunun detayını bilmiyorum. Yanlış anlamış olabilirsin. Hastalığın ile ilgili daha detaylı bir muayene olmak istersen Uzman veya Profesör doktora görünebilirsin.

Son düzenleme:
@Sakar_Şakir_60, Bu gittiğim Üniversite Hastanesi böyle bir uygulama yapıyor. Her hastane bu sistemi uygulamıyor maalesef.

Muayeneleri olup evrakları teslim edip raporun çıkmasını bekliyorum bu kadar.

@BnymnYldz, Abi bende ona bakarsan ara kararda tek hekim çıktım 6ay takip falan dedi 1 hafta sonra heyetten randevu verdiler anlamadim gitti neden ugrastirirsin bu kadar hastalık belli tanı belli ilaclar belli ilaç raporu var amafladi farklı diye dusunytorum artık emekli etmemek sanırım bunu zaten biliyoruz

@HuYSuz79, sizde anlamamışsınız. ben tıbbi şikayetlerim için normal zamanda da gitsem aynı saçmalıklara maruz kalacaktım. doktorların tedavi etmek istememesi gibi bir durum var ortada. Şikayetler üzerinden gerekli tetkikleri yapmadan puan isteyen mi var? Tam tersi TAHLİL TETKİK YAPMIYORLAR. Umarım anlatabilmişimdir.

Teşhis koymacaklarsa ne anlamı var orada durmalarının?

Mutlaka eksik anlaşılan bir şey olabilir ama daha açık olması adına net örnek vereyim. Diyelim ki çölyak hastası olduğunuzu düşüyorsunuz ama teşhisiniz yok. Bununla alakalı bir çok şikayetiniz olsa dahi! size oradan kolonoskopi vs istenilerek araştırması yapılıp, o hastalık var mı yok mu diye bakılarak teşhis koyulup puan verilmez. Geçmiş muaynelerinizde bunu destekleyen bir teşhis tanı olması gerekir o zaman isterler. Daha basit durumlarda örneğin işitme kaybınız vardır, basit bir şey olduğu için duymuyorum dediğinizde teste gönderip bakar ve varsa bununla alakalı bir şey puan verir. Ama sizin söylediğiniz gibi çarpıntım var, ağzımda koku var dediniz diye bunları araştırıp size bir teşhis koymaya çalışarak puan vermez hiç bir heyet.

@okcash, @HuYSuz79,
Bu söylediklerim belki hoşunuza gitmeyecek heyetlerde ve hastahanelerde ilginiz az olduğu gerçek ama sizinki sadece bu değil.

Pisikiyatriden puan almanız imkansız gibi sürekli takipli okb hastaları bile oran zor alıyor.

Siz yıllar önce tedavi almışsınız fayda görmedim diye bırakmışsınız ve o günden beri hayatınızı ilaçsız devam ettirebilmişsiniz bir şekilde okb oran almanız için hayatınızın akışını ciddi derecede bozacak seviyede olması lazım rahatsızlığınız.

Diğer söylediklerinizde size göre büyük olabilir ama oran almak için yetersiz şeyler doktorun söylediği gibi polikinliğe başvurun tedaviniz başlansın bir süre sonra kurula başvurun o zaman daha sağlıklı sonuç alınır heyet teşhis konmuş rahatsızlığı seviyesi belli hastalıklar için oran verir veya durum tespiti yapar tedavi veya teşhis koyma yeri değil.

@kara duman, Gyzel demişsiniz ama benimde hali hazırda raporum var 2 yıl sureli bipolar ağır tehlikeli ve dikkat gerektiren işlerde çalışamaz ,emeklilik için başvurdum ara karar verildi gittik mevcut ta işlem kaybı belli ilac raporum tani belli hocalari demis ki 6ay takip edelim ,ayrıca 1 sene aşkın çalışamama durumu da var GSS borcu var ilaçlar çok pahalı bana göre,ayrica ilaclara erisimim kısıtlı ,sen bana diyorsun ki 6 ay takip edelim he şimdi ne dusunursunuz burada empati yapın lütfen

@samedo99, Haklısınız ama sizin ki emeklilikle alakalı konu sahibi arkadaşın sorusu engelli raporuyla alakalı.

Ne yazık ki emeklilik olayında önceden alınmış engelli raporunu ve tedavi geçmişini değilde kendi muayene ve kanaatlerini dikkate alıyorlar halbu ki daha önce ki işlemleride yapan devlet hastahanesi özel doktor değilki yanlış bir uygulama haklısınız.

@samedo99, Üniversite hastaneleri engelli raporu çıkarırken çok inceleme yapıyorlar belli teşhisler olsa bile uygulama aynı oluyor.

Bende yıllar önce 2013 yılında Sadik Konuk a gittiğimde doktor bana rahatsızlığın ne diye sordu ? İç hastalık bölümünde. Anemi dedim. Kansızlık var dedim. Döndü bana. Minübisten inen 10 kişiden 9 'u kansız dedi. Ben sana puan vermek git başımdan dedi. Ben ısrar edince rapor getir bana dedi puan vermedi. Bende tam 1 yıl hastahende kansızlık rrahastızlığım teşhiş etmek için defalarca kan verdim. 1 yıl sonunda kalıtsal bir hastlaık tespit etildi. 10 puan verildi. İşitme + kansızlık ile engelli oldum. İlk gittiğimde raporu sağlık kuruluna verrmeidm. tam 1 yıl arraşttırdıktan sonra sağlık kuruluna girdim öyle aldım raporu : :) 1 yıl işsiz kaldım ama sonunda rapor elime geçti. İstihdam için başvurmuştum zaten.

Üst Alt