Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bayi, ÖTV'den yararlanırsınız ama MTV'den yararlanamazsınız dedi!?

11bilecik11

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba,

Benim dedemin %85 engeli mevcut, sol alt ektremite artozu rahatsızlığı mevcut. Raporumuzu ve B engelli ehliyetimizi aldık. Ehliyette yaşından dolayı 42.01 42.03 kodları mevcut. (47 ve 78 kodlarımda mevcut) Benim sorum dedemin tedavileri için kullanacağımız bu aracı kendisi zaten kullanamaz durumda (90 nasıl çıkmadı anlayamadık bile), kodlar gereği ekstra aynalar yapılması gerekiyor bu aynalar içinde 1500 TL fiyat aldık ve aracın muayeneye çekici ile gidip gelmesi için de 400 TL ekstra bir masraf var. Bir bayi bu tertibatları yaptırmasanız da ÖTV istinasından yararlanırsınız ancak MTV'den faydalanamazsınız dedi. Ancak ben bu söylemi dayandıracak bir mevzuat göremedim. Bilgisi olan beni yönlendirebilecek bir arkadaş var mı?

Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim herkese iyi günler..

11bilecik11

ÖTV'den istisna olursanız MTV'den de olursunuz. Bayi bilmiyor, çok açık...

hozgul

dikkatimi çekti neye göre yapılacak?
Bayii mi yapacak yoksa biz mi..

ÖTV'siz araç aldığınız takdir de 5 yıl süre ile MTV de ödemeyeceksiniz farklı birşey ifade etmiş olabilir mi bayi ?

engelilik

5 yıl değilde satana kadar; yada diğer deyişler Ruhsatta isim değişene kadar MTV Ödenmez.

ancak bu MTV olayını; Vergi dairesine gidip durup bildirip biz mi hallediyoruz?

bildiğim şu: plaka işlemleri bittikten sonra vergi dairesine gidip MTV muafiyeti talep ediyorduk.

Bayi net olarak şöyle ifade etti; "bu kodlardan 78 olan sizin ötv istisnası için diğer 42.01 42.03 kodları ise engel sahibinin aracı kullanması için gereklidir. eğer bu tadilatları yapmazsanız otomatik vitesli aracımız için ötv istisnasını alırız ancak mtv istisnasını uygulatamayız mtv ödersiniz"

11bilecik11

ruhsata 5 yıl müddetçe satılamaz devredilemez vs. yazıyor değil mi?

Bayii doğru söylüyor bende tertibat yaptırmadım, sol el engelliyim sinyal kolunu sağa aldırmadım ötv ödemedim MTV ödüyorum

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Mr.No

Vergi dairesine de gittim, bimer e de sordum değişen birşey yok ehliyet h sınıfı hem ehliyet te hem Dr. Raporunda otomatik vites ve özel tertibat yazdığı için

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

İlginç... Admin ne düşünüyor bu konuda? Hakan Özgül Bey mesela..

sol alt extermiteden kaynaklı rahatsızlığınız için otomatik vitesli bir araç aldınız tescil işlemini yaptırdınız, ayrıca ehliyet için sizden proje isteniyor anladığım kadarıyla lakin o vergi dairesini bağlamaz ki MTV ödemek zorunda kalmamanız gerekiyor.

Herkes dedesinin ninesinin ebesinin üstünden yararlanır olmuş.
Yasaklanması lazım!!!

Mr.No

Dilekçe ile müracaat edip iptal edilebileceğini düşünüyorum. Bir kişi ÖTV'den istisna tutulduysa MTV'den de tutulur.

katoer bana da aynısını dedi hocam, ama anlayamadım neye dayandırarak. Mevzuata bakıyorum buna yorumlanacak bir madde yok. Bimerden gelen cevap nedir acaba paylaşabilir misiniz?

Arkadaşlar,

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun İstisnalar başlıklı 4. maddesinin (c) bendi şöyle söyler:

c) (Değişik: 25/12/2003-5035/22 md.) Engellilik oranı % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar.

hozgul hocam MTV’de “durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar” ÖTV’de sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılan taşıtlar” diyor. Yani buradaki birini ödeyip ödememe nedeni birinde hareket ettirici özel tertibat şart koşarken diğerinde her türlü özel tertibat şart koşuluyor. Fark da buradan kaynaklanıyor doğrudur değil mi?

11bilecik11

ÖTV ve MTV kanunları dediğiniz gibi farklı. ÖTV kanununda hareket ettirici özel tertibat lafı geçiyor. MTV de ise d[FONT=sans-serif]urumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibat deniliyor. MTV'den yararlanıp ÖTV'den yararlanamayan olabilir ama ÖTV'den yararlanıp MTV'den yararlanamamak olmaması gerekir.[/FONT]

katoer evraklarını teslim ettikten kaç gün sonra araç elindeydi? Bir de bu aparatları daha sonradan yaptırırsak mtvden muaf olur muyuz sence?

11bilecik11

Olursun şöyle aracı bu gün aldın 2018 ilk altı aylık MTV ödersin, apart yaptırdığın Aydan itibaren MTV ödemezsin

katoer

Teşekkür ederim süreç ne kadar sürdü senin? Aparat olmadığı için daha hızlı mıydı?

malul ve engellilere ait taşıtlarda motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulamasına ilişkin açıklamalar
tarihi : 17/05/2010
sayısı : Motorlu taşıtlar vergisi kanunu-4/2010-2
ilgili olduğu maddeler : Motorlu taşıtlar vergisi kanunu madde 4

3. Otomatik vitesli taşıtlarda istisna uygulaması

anılan kanun hükümleri ve tebliğdeki açıklamalar uyarınca, sakatlık derecesi % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin, adlarına kayıt ve tescil ettirecekleri taşıtlarda özel tertibat yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak, sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engelliler adına kayıt ve tescil edilecek taşıtların, bizzat malul ve engelli kişinin sakatlığına uygun özel tertibatlı hale getirilmesi gerekmektedir.

Sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engellilerin adlarına kayıt ve tescilli taşıtlarda sakatlıklarına uygun bir tertibat bulunmaması halinde bu taşıtlar için motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanmamaktadır. Buna göre, otomatik vitesli taşıtlar, sağ ayağında veya sağ bacağında sakatlığı bulunanların engellilik hallerine uygun özel tertibatlı olması halinde motorlu taşıtlar vergisinden istisna olacaktır.

Ancak, anılan kanun hükmünün malul ve engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından; sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması gerekmektedir.

ama maddenin son paragrafında diyor ki sol alt ektrem de (ayakta ve bacakta) sakatlığı olanlar için

Anlıyoruz ki ; sol el, engelli ancak özel tertibat yaptırırsa; yani"Haraket ettirici tertibat" girmeyen ama MTV için mecburen sol üst ekstremde engelli olanların sinyal kolu bazı araçlarda silgi vs sağ tarafa aldırırsa o zaman MTV den muaf oluyor. Ben aldırmadım otomatik vites ötv ödemedim MTV ödüyorum

[FONT=sans-serif]Bir şeyi belirtmek isterim sinyal kolu Haraket ettirici tertibat a girmiyor buda muallakta kalmış bir uygulama [/FONT]

Katoer söz konusu sirküleri bu şekilde yorumlamak mümkün değil. Orada engelliler arasında ayrım yapılamayacağından bahsediyor ve alt ekstremitede sakatlık bulunmasını örnek olarak vermiş. İster alt ister üst olsun engelli statüsünde ötv den muaf iseniz mtv'den de muaf olursunuz demek istiyor. Eğer otomatik viteste alt ekstremite engelli ödemez üst ekstremite engelli öder derse, kendi sirkülerinde belirttiği malul ve engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmaması kuralını kendisi ihlal etmiş olur. Sirkülerin bu kısmını belirterek özelge isteyin derim.

Ve 15 yıl maliyede vergi davalarına bakmış bir avukat olarak mahkemeye giderseniz kazanacağınız gibi şimdiye kadar ödediklerinize de geri alabileceğinizi belirtmek isterim.

Üst Alt